Fudbaler Boltona Muamba doživeo srčani udar

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.705
[h=1]Doktor koji je pomogao Muambi[/h]Izvor. B92 | UŽ


Doktor koji je dotrčao na teren u trenutku kada je fudbaler Boltona Fabris Muamba doživeo srčani udar je istaknuti engleski kardiolog Endrju Diner.

5709101574f65c3e2059c3719279496_orig.jpg
Pored činjenice da je vrhunski kardiolog Diner je i uspešni biciklista i otac troje dece.
Diner je diplomirao na Univezizetu u Lidsu 1987. godine i trenutno radio u privatnim bonicama u Londonu i Eksesu. Britanski doktor sa uspehom leči pacijente sa različitim bolestima srca kao što su koronarne arterijske bolesti, srčane angine i zastoji u radu srca.
Doktor Diner je i sekretar za kardiologiju Kraljevskog druptva za medicinu.

Diner sebe opisuje kao oženjenog čoveka koji je otac troje tinejdžera. Doktor je istakao i da puno vremena provodi vozeći biciklu i sa uspehom je čak šest puta odvozao amatersku stazu "Tur d'Fransa", a dva puta je prešao veoma dugu distancu Pariz - Brest – Pariz.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Muamba imao mirnu noć, diše samostalno

Muamba imao mirnu noć, diše samostalno


Blic


Fudbaler Boltona Fabris Muamba imao je stabilnu noć u londonskoj “Čest“ bolnici i počeo je da se vidi napredak u njegovom oporavku, nakon što je doživeo srčani udar u subotu na utakmici sa Totenhemom.

225974_muamba-601-afp-olly-greenwood_f.jpg


U zajedničkoj izjavi Boltona i doktora koji vode računa o Muambinom stanju, navodi se da bivši kapiten mlade reprezentacije Engleske diše samostalno, ali i da ostaje na odeljenju intenzivne nege.


“Fabris je imao mirnu noć bez problema u londonskoj bolnici ‘Čest‘, čije osoblje i dalje brižno prati svaki njegov napredak. On prepoznaje članove porodice i može da odgovara na kratka pitanja. Fabrisova familija želi svima da se zahvali koji su se molili za njega i na porukama podršle koje su stigle iz svih delova sveta, ali i moli da ljudi ne dolazi ispred bolnice, kako bi se Muamba u miru oporavljao. Posete će u narednom periodu biti dozvoljene samo članovima najuže porodice i pripadnicima Boltona“, navodi se u zajedničkom saopštenju Boltona i bolnice “Čest“.

Širom sveta, ne prestaje da stiže podrška 23-godišnjem fudbaleru, pa se tim povodom oglasio i predsednik FIFA Sep Blater, dok je na semaforu na stadionu Olimpiku pred duel Rome i Đenove osvanula poruka podrške njemu i Eriku Abidalu, koga čeka transplatacija jetre.

Zbog nesrećnog slučaja na Vajt Hart Lejnu, čelnici Premijer lige su najavili da će Muambin slučaj poslužiti da se poboljšaju lekarse intervencije na samom terenu tokom fudbalskih utakmica.






 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
I Abidal poslao poruku podrške Muambi

I Abidal poslao poruku podrške Muambi


Tanjug |



Fudbaler Barselone Erik Abidal, koji će uskoro na transplataciju jetre, poslao je poruku podrške kolegi iz Boltona Fabrisu Muambi, čiju borbu za život posle srčanog udara na utakmici FA kupa protiv Totenhema sa velikom pažnjom prati ceo svet.

225322_abidal01-ap-manu-fernandez_f.jpg


"Fabrise Muamba, celim srcem sam uz tebe i tvoje voljene. Mi smo sa tobom i tvojom porodicom", napisao je Abidal na Fejsbuku.


On je pre tačno godinu dana bio na operaciji jetre, posle samo šest nedelja vratio se na teren u podigao trofej Lige šampiona posle trijumfa protiv Mančester Junajteda na Vembliju.


Međutim, karcinom je ponovo zahvatio njegovu jetru i uskoro će na operaciju, posle koje je krajnje neizvesno da li će moći da nastavi igračku karijeru.

Sa druge strane, Muamba je u poslednja 24 sata pokazao znake oporavka, probudio se iz kome, diše bez aparata, prepoznao je članove porodice i razmenio sa njima nekoliko rečenica, ali je prema lekarskim izveštajima i dalje nezahvalno davati prognoze kad je u pitanju potpun oporavak.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Muamba upitao "da li smo izgubili?" kada se probudio

Muamba upitao "da li smo izgubili?" kada se probudio


Blic


Stanje Fabrisa Muambe je sve bolje i stabilnije iz dana u dan, a iako je tek nedavno počeo da diše bez aparata, fudbaler Boltona prvo što je upitao kada je progovorio bilo je "da li smo izgubili?".

225973_muamba-501-afp-olly-greenwood_f.jpg


Porodični prijatelj Aime Esalo otkrio je tu zanimljivost nakon posete londonskoj bolnici "Čest" gde se Muamba oporavlja na intenzivnoj nezi.

Muambin otac Marsel je upitao Fabrisa da li zna ko je on.

"Da", rekao je Muamba i zatim upitao "Da li smo izgubili?"

Muamba senior mu je otkrio da je rezultat bio 1:1 kada je utakmica prekinuta, a fudbaler Boltona je tek onda saznao zašto je utakmica odložena.

Podrška Muambi ne prestaje da jenjava, a zbog nesrećnog slučaja na Vajt Hart Lejnu, čelnici Premijer lige su najavili da će Muambin slučaj poslužiti da se poboljšaju lekarse intervencije na samom terenu tokom fudbalskih utakmica.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Anri posetio Muambu u bolnici

Anri posetio Muambu u bolnici

Izvor. B92, Tanjug | ČŽ


Napadač Njujork Red Bulsa i legenda Arsenala Tijeri Anri posetio je u bolnici bivšeg saigrača Fabrisa Muambu.

3916502734f6a40090e739114269815_orig.jpg

Muamba se na intenzivnoj nezi londonske klinike oporavlja od posledica srčanog udara.

Anri je samo zbog posete Muambi doputovao iz SAD, želeći da mu pruži podršku u borbi za život, nakon što je u subotu kolabirao na terenu za vreme utakmice engleskog FA kupa između Totenhema i Boltona.

Dvadesettrogodišnji Muamba bio je klinički mrtav čitavih 78 minuta, ali se posle intervencije lekara polako oporavlja i sada diše bez pomoći aparata i može da razgovara sa članovima porodice i prijateljima.

Legendarni strelac "tobdžija" Anri igrao je sa Muambom dve sezone u Arsenalu, pre nego što je zlosrećni fudbaler prešao u Birmingem, a potom 2008. godine u Bolton.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Trener Boltona zapanjen brzinom Muambinog oporavka

Trener Boltona zapanjen brzinom Muambinog oporavka


Agencije |



Trener Boltona rekao je da je zapanjen oporavkom Fabrisa Muambe posle srčanog udara koji je taj fudbaler imao tokom utakmice.

225947_bolton01-afp-olly-greenwood_f.jpg


"Još je u intenzivnoj nezi i u ozbiljnom stanju, ali mu se stanje drastično popravilo. Zapanjen sam brzinom njegovog oporavka", rekao je trener Oven Kojl.

Muambino srce je stalo tokom subotnje utakmice FA Kupa protiv Totenhema i nije radilo 78 minuta.

Bolton je zbog toga otkazao prvenstveni meč u utorak, ali će u subotu protiv Blekburna nastaviti takmičenje zbog Muambinog oporavka. Kojl je najavio da će onim igračima koji su prisustvovali Muambinom padanju na terenu dozvoliti da presede utakmicu protiv Blekburna na klupi ako osećaju da nisu spremni da igraju.

"Ni od koga ne bih tražio da igra u takvim okolnostima ako nisu u stanju da nastupaju", rekao je Kojl.


 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Muamba stabilno, umeren oporavak

Muamba stabilno, umeren oporavak

Izvor. B92, Tanjug



Fudbaler engleskog Boltona Fabris Muamba uspešno se oporavlja posle srčanog udara, počeo je da jede samostalno i gleda televiziju.

5051351664f67110e4ec0d866579479_orig.jpg

Muamba je u ponedeljak nakratko i ustao iz kreveta.

U zajedničkom saopštenju Boltona i londonske bolnice "Čest", u kojoj se Muamba oporavlja, dodaje se da je on i dalje na intenzivnoj nezi, da je njegovo stanje ozbiljno, ali i stabilno.

Menadžer Boltona Oven Kojl otkrio je novinarima i da je Muamba gledao prenos utakmice protiv Blekburna, koju je njegov tim dobio sa 2:1.

"Fabris nas je gledao do 2:0 i posle je zaspao. Ne znam da li on sada misli da je to konačan rezultat, ali najvažnije je da se oporavlja", rekao je Kojl.

Početak utakmice obeležila je dirljiva scena - navijači Boltona su napravili koreografiju preko cele tribine, na kojoj su stajali prezime i broj igrača - MUAMBA 6.

On je najavio da će delegacija Boltona, u kojoj će biti i nekoliko saigrača posetiti Muambu u utorak tokom dana, uoci ponovoljenog meča sa Totenhemom u FA kupu.

"Porodica je zamolila da u posete ne dolazi niko osim uže familije i članova Boltona. Nemogucje je da ceo tim ode u posetu, pa ćemo napraviti delegaciju u kojoj će biti neki drugi igrači, pošto su Kevin i Mark Dejvis, Najdžel Rio Koker i Daren Pratli bilo kod njega prošle nedelje".

Utakmica četvrtfinala FA kupa između Totenhema i Boltona prekinuta je pre deset dana u finišu prvog poluvremena, pri rezultatu 1:1, nakon što je Muamba doživeo srčani udar.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Student koji je vređao Muambu dobio dva meseca zatvora

Student koji je vređao Muambu dobio dva meseca zatvora


Tanjug |



Sud u Engleskoj odredio je zatvorsku kaznu od 56 dana studentu, koji je na rasnoj osnovi na Tviteru vređao fudbalera Boltona Fabrisa Muambu dok je bio u komi.

228473_muamba-bol-tonovi01-afp-andrew-yates_f.jpg


Student biologije Lajam Stejsi veoma brzo je pronađen i uhapšen zbog rasističkih uvreda na račun fudbalera Boltona.

"U tom trenutku, ne samo Muambina porodica već i ceo fudbalski svet molio se za njegov život, a vaši komentari su samo otežali stvar. Ne preostaje mi ništa drugo nego da izreknem kaznu zatvora zbog izazivanja javnog besa", rekao je okružni sudija Džon Čarls.

Sudija je otkrio da je 21. godišnji Stejsi bio u alkoholisanom stanju kada je napisao uvredljive poruke.

Muamba se u poslednje vreme oseća bolje, ali i dalje se nalazi u londonskoj klinici, gde je smešten nakon što je kolabirao za vreme utakmice četvrtfinala engleskog FA kupa izmedju Totenhema i Boltona.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Prva slika Muambe iz bolnice

Prva slika Muambe iz bolnice

Izvor. B92, Tanjug | AG


Fudbaler Boltona Fabris Muamba postavljanjem fotografije iz bolnice na Tviter profil zahvalio se svima na podršci.

12122806874f75bf741e489842486980_orig.jpg


Muamba se oporavlja od srčanog udara na meču FA kupa protiv Totenhema.

Fotografiju je na njegov profil postavila verenica Šauna.

"Fab je želeo da postavim ovu fotografiju za vas i da vam kažem hvala za ovako ogromnu podršku", napisala je ona na Muambinom profilu.
Muamba je doživeo srčani udar 17. marta i bio je "klinički mrtav" čak 78 minuta, ali ej spašen zahvaljujući reanimaciji na terenu "Vajg Hart Lejna" i u bolnici.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Muamba počeo da hoda

Muamba počeo da hoda


Tanjug |



Fudbaler Boltona Fabris Muamba počeo je da hoda u bolnici u Londonu, skoto tri nedelje nakon što je na meču FA kupa sa Totenhemom doživeo srčani udar, potvrdio je menadžer njegovog kluba Oven Kojl.

225932_muamba01-afp-paul-ellis_f.jpg


“Prošetao se nekoliko puta kroz hodnik, ali je i dalje na intenzivnoj nezi. Fabris ide polako, korak po korak, smeje se svakodnevno i vidljiv je napredak”, rekao je Kojl engleskim medijima.


Muamba je 17. marta na "Vajt Hart Lejnu" doživeo srčani udar, a lekari su kasnije saopštili da njegovo srce nije kucalo punih 78 minuta.

Kojl je naveo da saigrači Muambi redovno šalju poruke podrške.


“Moram da naglasim da je pred njim i dalje dug i težak put ka oporavku, ali stvarno je napredovao više nego što se očekivalo”, kazao je Kojl.


Ekipa Boltona trenutno ima bod više od timova koji se nalaze u zoni ispadanja u Premijer ligi, a u subotu će dočekati Fulam.
 
Natrag
Top