Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.556
Franz von Suppé

1_zpswarkbepd.jpg


Austrijski kompozitor i dirigent Franc fon Supe (Franz von Suppé) rođen je 1819. godine u Splitu. Njegovo puno ime bilo je Francesco Ezechiele Ermenegildo Cavaliere Suppé Demelli! Kada je prešao u Beč, germanizovao je svoje ime i promenio „cavaliere“ u „fon“. Izvan germanskog govornog područja bio je poznat i kao Francesco Suppé-Demelli.
Sa učenjem muzike i komponovanjem počeo je već u ranom detinjstvu, da bi kasnije studirao flautu i harmoniju. Uporedo sa muzikom, iako protiv svoje volje, studirao je i pravo. Bavio se takođe i pevanjem.

U Beč je otišao po pozivu Franca Pokornija, tadašnjeg direktora teatra u Jozefštatu. Supe je dobio mesto dirigenta teatra, u početku bez ikakve nadoknade, ali uz mogućnost da predstavlja i svoja dela. U tom periodu napisao je oko 30 opereta i oko 180 komičnih opera, baleta i drugih scenskih dela. Neke njegove uvertire se i danas mogu čuti u filmovima, reklamama i crtanim filmovima, a neke opere se i danas izvode.

Kada se povukao sa mesta dirigenta, Supe je nastavio da komponuje, ali se više usmerio ka crkvenoj muzici. Napisao je Rekvijem za direktora teatra, Franca Pokornija, tri Mise, pesme, simfonije i koncertne uvertire. Umro je 21. maja 1895. godine, u Beču.

Izvor: Zanimljivamuzika.com
 
Top