Fransoa Morijak

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.023
thumbs_mauriac.jpg

Франсоа Моријак (фр. François Mauriac Бордо, 11. октобар 1885. - Париз, 1. септембар 1970.), француски књижевник.

Један је од ретких католичких писаца који је устао против тоталитарних режима и пружио подршку шпанским републиканцима. Током нацистичке окупације Француске учествовао је у покрету отпора, сарађивао у илегалној штампи и под псеудонимом Форез објавио "Црвену бележницу".

Након 1945. године био је врло активан у новинарству (Фигаро, Експрес), а заговарао је националну трпељивост и превладавање ускогрудности. Дебитовао је књигама поезије "Склопљене руке" и "Збогом младости". Писао је и есеје, књижевне критике као и књиге из религијске историје и тематике. Међу бројним романима истичу се "Пољубац губавцу", "Пустиња љубави", "Судбине", "Змијско легло" и "Мистерија Фронтенацових". Свет његових ликова је свет вечне тескобе и гризодушја, непрестаних конфликата са "постулатима вере".

Током 1950тих подржавао је независност Алжира. Критиковао је употребу тортуре у Алжиру. Залагао се за повлачење Француске из Индокине, тј Вијетнама. Публиковао је серију мемоара генерала де Гола. Охрабривао је Ели Визела да пише о доживљајима Јевреја у време холокауста.

Добитник је Нобелове награде за књижевност 1952. године.

Дjела

* "Склопљене руке"
* "Збогом младости"
* "Пољубац губавцу"
* "Змијско легло"
* "Мистерија Фронтенацових"
* "Пустиња љубави"
* "Судбине"
 
Natrag
Top