Francuska: Ligue 1 2009/2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
790
FranceLigue1Patch08.gif
Sve o Francuskoj ligi...
 
Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
790
Ekipe koje se takmice ove sezone u Francuskoj prvoj ligi ...

2whgv3t.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
2.348
Sutra kreću Francuzi, Marsej i Lion napadaju Žirondince

Sutra kreću Francuzi, Marsej i Lion napadaju Žirondince
07.08.2009


french-ligue-12548020090522164216.jpg


Utakmicama prvog kola, sutra počinje novo prvenstvo u Francuskoj. Aktuelni šampion Bordo nije mnogo promenio tim, a glavni konkurenti Žirondincima u odbrani šampionskog naslova biće pojačani Marsej i doskora dominantni Lion. Ukupno jedanaest srpskih fudbalera nastupiće u novom šampionatu Francuske.

Tokom leta, najzanimljivije je bilo u Lionu, koji je tokom prelaznog roka ostao bez dvojice najboljih fudbalera - iskusnog Brazilca Žuninja i napadača Benzeme, jedna od brojnih zvezda koje su se preselile u Madrid, ali je i doveo kvalitetna pojačanja, predvođena tandemom Porta Lisandro Lopez - Sisoko.


Treba reći i da je Lion za Lisandra Lopeza platio, za francuski fudbal rekordnih, 24 miliona evra. Pored pojačanja iz Portugala, Lion je doveo i dva francuska reprezentativca - Bastosa iz Lila i Gomija iz Sent Etjena, pa se da zaključiti da Lion i pored odlazaka najboljih, ove sezone ponovo ima tim kadar da povrati pozicije na kojima je bio sedam godina zaredom.

Olimpik iz Marseja će, svakako, i ove godine biti u samom vrhu. Ekipu će sa klupe predvoditi Didije Dešam, a angažovano je još nekoliko zvučnih imena - Morijentes, Gabrijel Hajnce, Lučo Gonzales, dok je u redove nemačkog šampiona Volfsburga prešao Zijani.

camak15077020090803164333.bmp


U redovima šampiona Bordoa su svakako zadovoljni igračkim kadrom, pa nije bilo većih promena, ali se poslednjih dana nagoveštava mogući odlazak napadača Šamaka u Arsenal, koji je javno izrazio ljutnju što mu klub ne dozvoljava odlazak u londonski klub.

Novi članovi elitne divizije su Lens, Bulonj i Monpelje, što je uticalo i na značajno povećanje broja srpskih fudbalera u francuskom šampionatu, obzirom da u Lensu igraju trojica fudbalera sa ovih prostora (Milovanović, Kovačević, Veselinović), dok u Monpeljeu već dugo nastupa Nenad Džodić.

bisevac-velika3248020090611151800.jpg


Veliko priznanje je dobio Milan Biševac, koji će u novoj sezoni kao kapiten predvoditi ekipu Valensijena, a Mateja Kežman će pokušati da popravi utisak iz prošle sezone. Novo ime je i Ivan Stevanović, doskorašnji desni bek Partizana, koji je pojačao ekipu Sošoa.

Trojica srpskih fudbalera nastupaće i za Grenobl (Ljuboja, Vitakić, Rendulić), a u Marsej se preselio i Krstić, dosadašnji fudbaler Ajačija.



Francuska liga - prvo kolo:

Subota, 8. avgust (21:00):
Okser - Sošo
Grenobl - Marsej
Le Man - Lion
Monako - Tuluz
Montpelje - PSŽ
Ren - Bulonj
Sent Etjen - Nica
Valensijen - Nansi

Nedelja, 9. avgust:
Lil - Lorijen 17:00
Bordo - Lens 21:00
 
Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
790
Izjave nekih nasih igraca

21294894364a7d3d77cbe44535726429_big.jpg
Fudbaler Pari Sen-Žermena, Mateja Kežman, rekao je da svi u klubu pre svega žele treću titulu prvaka, pošto je poslednja osvojena pre 15 godina.

Napadač ’svetaca’ procenio je šanse ostalih favorita u borbi za titulu prvaka Francuske.

Marselj će biti dobar tim, jedino može da im bude hendikep što su doveli čak 12 novih igrača. Lion će pokušati već u ovoj sezoni da vrati izgubljenu titulu, dok je Bordo najveći favorit, budući da je zadržao tim iz prošlog prvenstva“.

Kežman smatra da će njegova ekipa biti jača u odnosu na prošlu sezonu i da se sa pravom svrstava među favorite.

Sigurno da ćemo biti jači. Stigao je novi trener Antoan Kombuare, doveli smo nekoliko igrača (golman Kupe, desni bek Žale, napadač Erding) i nadam se da nam se neće ponoviti loš finiš iz minulog šampionata, kada smo zbog kratke klupe izgubili odlučujuće bodove za visok plasman. U Francuskoj nas smatraju za jedne od favorita, ali liga je veoma jaka i realno je da se zajedno sa još četiri – pet klubova borimo za najviši plasman“, rekao je Kežman.
Ekipu je napustio trener Pol Le Guen, a na njegovo mesto je došao Entoan Kambuar bivši fudbaler PSŽ-a, koji je po završetku igračke karijere prvo vodio rezerve ’svetaca’, a zatim Strazbur i Valensijen.

Dobar start je veoma važan. Zato svi u klubu očekujemo pobedu. Optimizam zasnivamo na igrama koje smo prikazali u pripremnom periodu, jači smo nego u minulom šampionatu“, zaključio je Kežman.

Dejan Milovanović: „Bićemo tvrd orah“
8664584314a7d3d77d691a211845753_big.jpg


Ekipa Lansa je prošle godine izborila povratak u prvu francusku ligu, a za ’crveno-žute’ igraju dva bivša kapitena Crvene zvezde, Dejan Milovanović i Nenad Kovačević. Milovanović veruje da će njegova ekipa uspeti da sačuva prvoligaški status.

Svi u klubu željno iščekujemo početak šampionata. Odlično smo se spremili. Ekipa se nije mnogo promenila u odnosu na prošlu sezonu i to je veliki plus za nas. Mislim da nikome neće biti lako kad dođe na naš stadion jer je on uvek rasprodat“, smatra Milovanović.

Milovanović veruje da će, posle uspešno odrađenih priprema, u narednoj sezoni biti prvotimac.

Svesni smo da nas čeka težak zadatak. Međutim, nećemo otići sa belom zastavom na megdan šampionu. Želimo da od starta pokažemo šta nam je cilj ove sezone, a to je pre svega da ekipa igra dobro. Kako šampionat bude odmicao, videćemo šta će biti. Nećemo ništa obećavati, ovaj tim je prošle sezone u drugoj ligi pokazao da ima kvalitet“, rekao je vezni fudbaler Lansa.

Mislim da Marselj ima najbolju ekipu, međutim ne treba zaboraviti ni Lion, koji je prošle sezone ostao bez ittule posle sedam godina i sada želi da je vrati na Žerlan. Tu je i Bordo ali i PSŽ“, veruje Milovanović.

Biševac: „Dokazaćemo da nam je mesto u eliti“

2yjx2ep.jpg


Milan Biševac, koji već tri godine igra u Francuskoj, ove sezone biće kapiten Valensijena u koji je došao tek prošle godine. Biševac takođe očekuje neizvesnu trku za prvaka, ali takođe i nezvesnu borbu za opstanak.Biševac takođe vidi Olimpik iz Marselja kao prvog favorita za titulu prvaka

Marselj ima najbolju ekipu. Doveli su prava pojačanja. Prošle sezone su u poslednjim kolima izgubili titulu i mislim da ove sezone to neće ponoviti. Ne sem se zaboraviti ni Lion, kao ni PSŽ i Bordo, ali mislim da ekipa sa Velodroma ima najveće šanse“, rekao je defanzivac Valensijena.

Kapiten Valensijena veruje da će njegova ekipa odigrati još bolje nego prošle sezone, kada je takmičenje završila na 12. poziciji.

Nama je najbitnije da odigramo bolju sezonu nego što je to bila prošla, kada smo i pored toga što su nas mnogi otpisali, uspeli da se vratimo i izborimo opstanak. Imamo kvalitetnu ekipu koja je iskusnija za godinu dana“, zaključio je Biševac.

Stevanović: „Želimo u Evropu“

qosjdl.jpg


oskorašnji desni bek Partizana, Ivan Stevanović, naredne sezone igraće za Sošo i kao cilj, naveo je plasman u Evropu.Stevanović veruje da će njegova ekipa biti bolja u odnosu na prethodne sezone.

Ekipa je skladna, atmosfera sjajna, a potezi čelnika sugerišu da plan o napadu na Evropu ima pokriće. Stiglo je nekoliko pojačanja što samo nagoveštava da će Sošo, posle toliko godina tavorenja u sredini tabele, pokušati da se približi vodećima“, rekao je Stevanović.

Stevanovićeve prognoze se nisu razlikovale od prognoza ostalih srpskih fudbalera u Francuskoj.

U ovdašnjim medijima nedavno je sprovedena anketa među predsednicima, trenerima i kapitenima koja pokazuje da najveće šanse (više od 50%) da se popne na vrh ima Marselj. Tek posle njega slede Lion i prošlogodišnji šampion Bordo. Trka će biti neizvesna i baš u tome je draž šampionata“, rekao je Stevanović.

Desni bek Sošoa veruje da će iskoristi priliku koja mu se bude pružila za što bolju ličnu afirmaciju.

Naučio sam da kroz život koračam stepenik po stepenik. Zadovoljan sam uslovima u Sošou, pokušaću da svaki meč odradim na najbolji mogući način, a Francuska je idealna sredima da napredujem i privučem pažnju većih klubova“, zaključio je Stevanović.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
2.348
Lion iščupao bod, Kežman odigrao tri minuta


1. KOLO

00007601.jpg


Samo nekoliko minuta delilo je igrače Le Mana od velikog iznenađenje na otvaranju francuskog fudbalskog šampionata. Naime, domaćin je do 89. minuta imao predsnost od 2:1 u duelu sa sedmostrukim uzastopnim šampionom Lionom, ali je Lisandro Lopez na debiju za svoju novu ekipu postigao prvi gol u dresu kluba sa Žerlana i postavio konačan rezultat.

Iako je od 34. minuta igrao sa igračem više Pariz Sen Žermen nije uspeo da savlada u gostima Monpelje. PSŽ je poveo golom Ludovika Žilija. Kapiten "svetaca" Klod Makele je šutirao snažno sa 30 metara, golman domaćih Žurdren je nesigurno intervenisao, ispustio loptu na koju je natrčao Žili i doneo prednost gostima iz glavnog grada Francuske.

Veliku priliku da izjednači rezultat Monpelje je propustio u 76 minutu, Montano je šutirao ali je defanzivac Parižana Armand izbio loptu sa gol linije i sačuvao minimalno vođstvo svoje ekipe.

Međutim, Monpelje je stigao do boda bukvalno u poslednjim trenucima meča zahvaljujući pogotku reprezentativca Bosne i Hercegovine Emira Spahića. U domaćoj ekipi svih 90 minuta na terenu je proveo kapiten Nenad Džodić, a dobru partiju krunisao je asistencijom kod izjednačujučeg gola.

Srpski fudbaler u timu PSŽ-a, Mateja Kežman, u igru je ušao u 90. minutu umesto Sesenjona.

Vicešampion Francuske Olimpik iz Marseja je ostvario rutinsku pobedu u Grenoblu. Gosti su poveli već u prvom minutu zahvajjujući pogotku Mamadu Nijanga, a konačan rezultat postavio je Benoa Šejru deset minuta pre kraja meča.

Rezultati 1.kola francuskog prvenstva:

Okser - Sošo 0:1
Sverkos 39

Grenobl - Marsej 0:2
Niang 1, Šejru 80

Le Man - Lion 2:2
Maiga 21, Kutader 59p - Bodmer 28, Lisandro 89

Monako - Tuluz 1:0

Nene 43

Monpelje - PSŽ 1:1
Spahić 90+3 -Žili 71

Ren - Bulonj 3:0
Bangura 6, Mangan 45, Leroj 90

Sent Etjen - Nica 0:2
Traore 39, Remi 87

Valensijen - Nansi 1:2
Samasa 5 - Feret 16, Brison 60

U nedelju:

Bordo - Lans 4:1 (1:1)
Wendel 12', Y.Gourcuff 53' i 90', M.Chamakh 90' - I.Jemaa 40'
Lil - Lorijent 1:2 (0:1)
O.Monterrubio (Autogol) 66' - K.Gameiro 33', M.Vahirua 52'
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
2.348
Francuska: Šamak doveo šampiona do novog trijumfa, pomogao i autogol Stevanovića

2. KOLO
Francuska: Šamak doveo šampiona do novog trijumfa, pomogao i autogol Stevanovića
15. avgust 2009.


camak15077020090803164333.bmp


Odigrano je prvih šest mečeva drugog kola prvenstva Francuske. Šampion Bordo trijumfovao u Sošou, Šamak dvostruki strelac, a Ivan Stevanović postigao autogol. Lion minimalnim rezultatom savladao Valensijen, PSŽ bolji od Le Mana.

Aktuelni šampion Bordo zabeležio je i drugi trijumf u novom šampionatu Francuske. Večeras je kao gost savladao ekipu Sošoa sa 3:2.

Sav posao Žirondinci su završili u prvom poluvremenu, kada su preko Šamaka u 31. i Stevanovića (ag.) u 43. minutu došli do ubedljivog vođstva.

Ivan Stevanović je odigrao prvo poluvreme za domaći tim, stigao je da postigne autogol, a Amerikanac Čarli Dejvis, koji ga je zamenio postigao je oba gola u nastavku za ekipu Sošoa. Najpre je smanjio na 1:2 u 59. minutu, zatim je najbolji strelac gostiju Šamak svojim drugim golom u 80. minutu ponovo doneo svom timu dva gola prednosti, a u samom finišu Dejvis postavlja konačnih 2:3.

U ostalim mečevima, Lion je golom Gomija u 36. minutu savladao Valensijen predvođen Biševcem. Lens, sa Kovačevićem i Milovanovićem u ekipi od početka meča, naneo je Okseru i drugi poraz, a PSŽ je slavio protiv Le Mana sa 3:1. Kežman je igrao poslednjih dvadesetak minuta meča. Najubedljiviji trijumf ostvario je Nansi koji je deklasirao ekipu Monaka sa 4:0.

U poslednjem meču današnjeg programa, Tuluz je naneo drugi poraz St. Etijenu, a Žinjak je nastavio svoju golgetersku seriju, postigavši drugi gol u trijumfu svog kluba od 3:1.

Francuska, drugo kolo - subota:
Lens - Okser 2:0 (1:0)
Lorijen - Monpelje 2:2 (0:0)
Lion - Valensijen 1:0 (1:0)
Nansi - Monako 4:0 (2:0)
PSŽ - Le Man 3:1 (1:1)
Sošo - Bordo 1:3 (0:2)
Tuluz - Sent Etjen 3:1 (1:1)


Nedelja:
Bulonj - Grenobl 2:1 (2:0)
Nica - Ren 1:1 (1:1)
Marsej - Lil 1:0 (1:0)
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
2.348
3. Kolo

3. KOLO



Subota, 22.08.2009

20:00 Okser – Lion
20:00 Le Man – Nansi
20:00 Monako – Lorijen
20:00 Monpelje – Sošo
20:00 Sent Etjen – Bulonj
20:00 Valensijen – Pari Sen Žermen
20:00 Ren – Marsej

Nedelja, 23.08.2009

20:00 Bordo – Nica
20:00 Grenobl – Lens
20:00 Lil – Tuluz
 
Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
2.348
Francuska: Lion ubedljiv u Okseru, trijumf PSŽ-a u Valensijenu

3. KOLO

Francuska: Lion ubedljiv u Okseru, trijumf PSŽ-a u Valensijenu
22. avgust 2009.


french-ligue-12548020090522164216.jpg


Lion kao gost naneo treći uzastopni poraz Okseru, a pobede u gostima ostvarili još i PSŽ protiv Valensijena, odnosno Bulonj u Sent Etjenu. Monpelje bolji od Sošoa.

Fudbaleri Liona igraju sve bolje i sve više podsećaju na tim koji je sedam godina vladao francuskim fudbalom. Posle ubedljive pobede nad Anderlhtom u kvalifikacijama za Ligu šampiona, večeras su ostvarili još jedan ubedljiv trijumf.

U utakmici trećeg kola francuskog šampionata, Lion je kao gost savladao ekipu Oksera sa 3:0. Lion je poveo u 30. minutu preko Bumsonga, a u poslednjim trenucima prvog poluvremena Makun je duplirao vođstvo. Konačnih 3:0 postavio je Pjanić u 65. minutu.

Gosti su do druge pobede u prvenstvu došli i bez najskupljeg pojačanja iz letnjeg prelaznog roka Lisandra Lopeza, a Okseru je ovo i treći poraz, ponovo bez postignutog gola.

Poraz je doživeo i do sada vodeći Nansi na gostovanju Le Manu. Domaći su slavili sa 2:1 golovima Helstada u 44. i Le Taleka u 53. minutu, a gosti su počasni gol postgli u poslednjim trenucima meča.

Pari Sen Žermen je došao do druge prvenstvene pobede protiv Valensijena, koji je doživeo i treći poraz. Parižani, koji polako nagoveštavaju veće mogućnosti nego ranijih sezona trijumfovali su sa 3:2, golovima Luindule u 34. Erdinga u 56. i Žalea u 83, a strelci za domaće bili su Tiene u 59. minutu, odnosno Mater u poslednjim trenucima meča.

Milan Biševac je sa kapitenskom trakom predvodio domaće svih 90 minuta, dok na drugoj strani, Mateja Kežman nije dobio priliku.

Duel srpskih internacionalaca viđen je u Monpeljeu, koji je dočekao ekipu Sošoa. Uspešniji je bio domaćin, koji je slavio sa 2:0. Džodić u pobedničkoj i Ivan Stevanović u poraženoj ekipi odigrali su svih 90 minuta.

U ostalim mečevima, Monako je lako savladao ekipu Lorijena i naneo joj prvi poraz trijumfom od 2:0. Golove su postigli Nimani u 22. i Nene jedanaest minuta kasnije.

Novi član elite Bulonj trijumfovao je golom Kuviljea u 37. minutu protiv domaćeg Sent Etjena, koji je i trećim porazom potvrdio veoma lošu formu na startu prvenstva, pa su svi izgledi da će ponovo voditi borbu za opstanak.

U poslednjem meču subotnjeg programa, od 21 čas igraju Ren i Olimpik Marsej, a u nedelju su na programu još tri utakmice.



Francuska, treće kolo:

Subota, 22. avgust:

Okser - Lion 0:3 (0:1)
Le Man - Nansi 2:1 (1:0)
Monako - Lorijen 2:0 (2:0)
Monpelje - Sošo 2:0 (0:0)
Sent Etjen - Bulonj 0:1 (0:1)
Valensijen - Pari Sen Žermen 2:3 (0:1)
Ren - Olimpik Marsej 1:1 (1:0)

Nedelja, 23. avgust:

17:00
Bordo - Nica
17:00 Grenobl - Lans
21:00 Lil - Tuluz
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
2.348
3. Kolo

3. KOLO

21387741184a918cfe06446187761352_big.jpg


Fudbaleri Bordoa deklasirali su Nicu (4:0) u trećem kolu francuskog šampionata. Danijel Ljuboja bio je strelac za Grenobl.


'Žirondinci' su na svom terenu lako savladali goste sa Mediterana golovima Žusiea, Gurkufa (2) i Dijare i tako zadržali prvo mesto na tabeli sa maksimalnih devet bodova uz sjajnu gol razliku 11:3. U drugom meču dana Lans je došao do pobede nad Grenoblom (2:1), a strelac za domaću ekipu bio je Danijel Ljuboja. Međutim, to ni8je bilo dovoljno da se izbegne treći uzastopni poraz.


U poslednjem meču kola Lil i Tuluz igrali su 1:1 (1:0). Vitek je doneo prednost domaćima u 44. minutu, a izjednačio je M'Benge u 74.

Rezultati:

Bordo – Nica 4:0 (1:0)
Žusie 44, Gurkuf 52, 71, Dijara 76
Grenobl – Lans 1:2 (1:1)
Ljuboja 12 - Eduardo 7, Bukari 70
Lil - Tuluz 1:1 (1:0)
Vitek 44 - M'Benge 74
 
Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
2.348
Francuska: Šampion na velikom ispitu u Marseju

4. KOLO

Francuska: Šampion na velikom ispitu u Marseju
29. avgust 2009.


ligue15688020090822162316.jpg


Četvrto kolo francuskog šampionata, koje je na programu ovog vikenda, biće okončano u nedelju duelom Marseja i šampiona i lidera Bordoa, koji su uz Lion glavni kandidati za titulu ove sezone. Prvi Partizanov rival u Ligi Evrope, Tuluz, dočekaće ekipu Valensijena.

Aktuelni šampion Bordo biće u nedelju na najvećem ispitu u dosadašnjem toku šampionata.

Posle prva tri kola, Žirondinci imaju maksimalan učinak, ali ih u četvrtom očekuje gostovanje Marseju, koji takođe ima najveće ambicije ove sezone.

Sjajne igre na početku sezone, kako u francuskom šampionatu, tako i u kvalifikacijama za Ligu šampiona pokazao je i Lion, predvođen Lisandrom Lopezom, koji je vrlo brzo pokazao da čelnici Liona nisu pogrešili kada su letos izdvojili za francuski fudbal rekordnih 24 miliona evra, kako bi ga doveli iz Porta. Lion će u subotu dočekati ekipu Nansija i ne bi trebalo da ima većih problema da zabeleži novi trijumf.

Od ovog kola, srpski ljubitelji fudbala, a posebno navijači Partizana, sa većom pažnjom pratiće igre ekipe Tuluza, koja će biti prvi protivnik crno-belima u okviru Grupe J u Ligi Evrope, 17. septembra. Žinjak i drugovi dočekaće u nedelju Biševčev Valensijen, koji je veoma loše startovao, zabeleživši sva tri poraza u prva tri kola.

Nulu na svom bodovnom kontu imaju i Sent Etjen i Grenobl, koji će u međusobnom duelu pokušati da dođu do prvih bodova. Ovaj duel privlači pažnju i zbog sve boljeg i efikasnijeg Danijela Ljuboje, čiji golovi do sada nisu bili dovoljni Grenoblu da izbegne poraze. Čini se da bi sada moglo da bude drugačije.

Od ostalih mečeva, izdvajamo duel Lensa, u čijim redovima su standardni Kovačević i Milovanović, i ekipe Rena, dok Stevanovićev Sošo dočekuje ekipu Monaka. Pari Sen Žermen, u čijim redovima Mateja Kežman retko dobija priliku, u nedelju na svom terenu igra protiv Lila. Parižani su odlično startovali i imaće priliku da se eventualno novom pobedom učvrste u vrhu tabele.

Posle tri kola vodi Bordo sa devet bodova, dok Lion, PSŽ i Marsej imaju dva boda manje.

Francuska liga, četvrto kolo:

Subota, 29. avgust - 19:00

Bulonj - Okser
Lens - Ren
Lorijen - Le Man
Nica - Monpelje
Sent Etjen - Grenobl
Sošo - Monako
Lion - Nansi (21:00)

Nedelja, 30. avgust:

17:00 Pari Sen Žermen - Lil
17:00 Tuluz - Valensijen
21:00 Marsej - Bordo
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag
Top