Francuska: Kraj Sarkozija i štednje

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Francuska: Kraj Sarkozija i štednje
[/h] Izvor: Tanjug


Pariz -- Mesec dana posle izbora socijaliste Fransoa Olanda za predsednika Francuske, stranke levice su na parlamentarnim izborima osvojile ubedljivu većinu.

20771458744fd6f60521ab2727683691_640x360.jpg


To znači da će francuska levica sada, u drugoj najjačoj ekonomiji Evropske unije, bez teškoća moći da sprovodi svoj ekonomski program.
Francuski predsednik je ranije pozvao svoje sunarodnike da njegovoj stranci daju čvrstu podršku na parlamentarnim izborima kako bi mogao da sprovede obećanja data u predizbornoj predsedničkoj kampanji.
Socijalisti predsednika Olanda već kontrolišu Senat a sada će, po svoj prilici, dobiti većinu u Narodnoj skupštini.

Predstavnici Sarkozijevog izbornog štaba desno konzervativne partije UMP tvrde da Olandov program Francusku vodi ka "bankrotstvu, u situaciju u kojoj se trenutno nalaze Španija i Grčka".

Birači su se ipak odlučili da kažu ne nepopularnim merama štednje bivšeg francuskog predsednika Sarkozija i da podrže plan socijalista o privrednom rastu, otvaranju novih radnih mesta i smanjenju nezaposlenosti.

Sarkozijeve ekonomske mere mnogi Francuzi su ocenili kao naklonjene "bogatima", tako da su svoj glas odlučili da daju socijalistima koji se protive merama štednje, a konačan sud glasača biće donet 17. juna kada se održava drugi krug francuskih parlamentarnih izbora.

 
Natrag
Top