Šta je novo?

Fontane za vasu bastu i vrt

  • Začetnik teme Nostradamus
  • Datum pokretanja
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
Fontane su postale nezaobilazni deo enterijera svakog dvorista.U nekoliko sledecih fotografija pokusacu da vam pomognem oko ideje kako bi i vi ukoliko nemate ovaj detalj dobijete odredjenuskladnu celinu vaseg dvorista.Sav materjal koji bude ovde postavljen je sakupkjen sa raznih sajtova..................

Ove fotografije su preuzete sa sajta Pavlovic Rasadnik


 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.429
[TABLE="align: center"]
[TR]
[TD="width: 350"][h=1]Fontane i jezera[/h][/TD]
[TD="width: 400"]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 2"]
[h=2] Izgradnja jezera u vrtu [/h] [h=2][/h]

Precizno planiranje je prvi korak za stvaranje jezera u vrtu. Po veličini, položaju i vrsti vrta ili terase odaberite i projektujte željeni oblik vodene slike. Da bi ste dugoročno uživali u svom vrtu, savetujemo da se pridržavate sledećih pravila:
Osnovna pravila kod izgradnje jezera u vrtu:
Tip i mesto jezera u vrtu : ukoliko želite jezero sa ribicama izgradite je u blizini terase ili na mestu odakle se možete diviti izgledom svojih šarenih ribica. Ako želite veće jezero bez riba a sa više bilja, iskoristite udaljenije tačke u vrtu.
Za jezero sa fontanom je najbolje centralno mesto u vrtu a oni koji više vole prirodna jezera sa breketanjem žaba, neka iskoriste udaljenija mesta vrta.
Lepe vodene igre, ukrasni bazeni sa vodoskocima i fontanama odlično se mogu uklopiti u stil svake bašte i terase.
Sunce: za vrtno jezerce je dnevno potrebno neposrednog sunca: idealno je ako je jezerce preko 4-6 sati izloženo suncu. Ukoliko je jezero čitav dan pod suncem, trebalo bi da planirate i dubokovodne zone u jezeru. Izrada dubljih slojeva pomaže očuvanju od pregrejavanja vode u jezeru na onim delovima koji su preterano izloženi suncu i time sprečavaju neželjeno stvaranje algi zbog zagrejane vode.
Drveća i žbunje: Krošnjata listopadna drveća i četinari, kao i bilje s čvrstim korenjem po mogućnosti neka ne budu u neposrednoj blizini jezera, jer imaju uticaj na kvalitet vode od otpalog lišća a eventualno jako korenje može oštetiti foliju za jezero.
Osnovna oprema za izgradnju vrtnog jezera:
- Geotextilija, folija za jezero
- pumpa za filtere, potoke, fontane i vodoskoke
- filter za biološko i mehaničko čišćenje jezera odnosno vode u jezeru
- dodatna oprema (crevo, lepak za foliju, itd.)
- proizvodi za održavanje jezera (Mreže, usisivač, icefree)
-skimer za čišćenje površine vode
- respirator za jezero za snabdevanje vode kiseonikom
- rasveta pod vodom - da biste se svom jezeru mogli diviti i u večernjim satima
Osim toga potrebne su još:
- vodene biljke, biljne košare, dekorativna kamenja, pre svega vulkanskog porekla (koja ne sadrže kreč), riblja hrana
Šta je potrebno za izgradnju jezera?

Izgradnja jezera je veoma jednostavna uz pomoć OASE folija. Za sve tipove i dimenzije jezera mogu se izabrati odgovarajuće specijalne folije. U zavisnosti od opterećenosti obale jezera izaberite jednoslojnu, dvoslojnu PVC foliju ili foliju od kaučuka. Kod jezera za kupanje se preporučuje folija od kaučuka koja se ne može pocepati i lako se razvlači. Folije za jezera se veoma lako i jednostavno postaljaju, naročito u toplom vremenu.
OASE folije su otporne na UV zračenja, dobro podnose hladnoću, ne tegle se, odnosno čuvaju svoje dimenzije. Otporne su na korenje i oštro kamenje i nemaju štetna dejstva na ribe. Osnovno pravilo kod određivanja veličine folije za izradu jezera: (A+2xC) x (B+2xC)=m2, gde je dužina(A), širina(B) a dubina(C). Na osnovu rezultata jednostavno se bira odgovarajuća tehnika jezera: izbor adekvatne kombinacije pumpe, filtera, UVC uređaja za pročišćavanje. Prečnik creva neophodno je, ako je moguće, da bude veći, zbog gubitka usled trenja.
Veoma je važan i položaj pumpe u jezeru: pumpa za filtriranje po mogućnosti neka duboko stoji u jezeru da bi mogla prebaciti dole sakupljene čestice. Pumpe za fontane naravno postavljaju su u blizini površine. Postarajte se o perfektnoj osnovi od peska i/ili geotekstiliji koja smanjuje uticaj oštrih kamenja i ostataka korenja.
Izgradnju većih jezera svakako prepustite obrazovanim i iskusnim stručnjacima koji se bave izgradnjom jezera kao i uređenjem vrta! Za vitalnost riba u jezeru OASE nudi veliki izbor hrane za ribice. Dodatni materijali (biljnog porekla) za ishranu zlatnih ribica ili koi-šarana izvrsno hrane ribe i pozitivno utiču na bilošku ravnotežu jezera. Iskopana rupa za bazen mora da prati formu gotovog korita, PVC korita samo izgledaju tako da se jednostavno mogu ugraditi. Pošto se njima se ne može menjati forma, teže ih je uskladiti sa okolišem, a imaju i te negativnosti da nisu otporna na UV zrake i po kvadraturi su skuplja nego folije za jezera, mi Vam savetujemo korišćenje folija za izradu jezera.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
 
Top