Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

FLOWER POWER - MOĆ CVEĆA Vladislav Bajac o Jugoslavu Vlahoviću i njegovoj post hipi utopiji

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
Moderator
#1
FLOWER POWER - MOĆ CVEĆA Vladislav Bajac o Jugoslavu Vlahoviću i njegovoj post hipi utopiji

135ccfa4fd61017d2.jpg


Evo još jednog nenamernog dokaza da se istorija ponavlja, često po prekoj potrebi, kao uzrok samoj sebi, ali i kao sopstvena posledica: mislili smo da je vreme Dece cveća prošlo, kad eno - obnavlja se ono negdašnje, dok ne stigne novo.

268ba1dfa9bfbc4b3.jpg

Opasač za revolvere, Jugoslav Vlahović FLOWER POWER

Prošlo je pola veka od kada je u svetu buknuo antiratni pokret, izazvan višegodišnjim ratom SAD protiv Severnog Vijetnama. Od tzv. leta ljubavi 1967. u San Francisku do radikalizovanog antiratnog pokreta proleća 1968. u Njujorku i celom razvijenom svetu (uključujući Beograd), u vrlo kratkom periodu potkultura se redefinisala u kontrakulturu. Bezbrižnost se pretvorila u ozbiljnost. Zapadna obala prešla na Istočnu. Kulturna revolucija postala politička.

Cvet je postao oruđe, a onda i oružje protiv onog pravog. Tim oružjem barata Jugoslav Vlahović već pola veka. Njegove ilustracije i crteži vremenom su samo menjali kalibar, dosledno kritikujući sve što je kritiku zasluživalo. Njegova linija pričala je bezbroj priča o idealima mladosti, tvrdo verujući da njen utopizam ima smisla. I koliko god socio-politička utopija sveta onomad naivno delovala kao moguća i ostvariva, stvarnost ju je u međuvremenu demantovala.

3cec0635be851c65e.jpg

Jugoslav Vlahović

Ali evo i sada kada su se tamne senke opet nadvile nad svetom (ne prevashodno nad Balkanom), u njenom pretećem ponavljanju javlja se u paketu i Vlahovićev otpor. Možda njegova generacija više nije ona dece već deda cveća, ali snaga izraza nije mu ništa slabija. Raznovrsnost iskaza i ubedljivost poruke kao da govore da je (pret)poslednji čas da se svet uozbilji i naoruža upravo globalnim naivizmom. Jer taj svet se opet “kuva” u sopstvenoj glupoj agresivnosti, a političarska vlast kipi od bahatog neznanja. Jugoslav nam poručuje da je odbrana od svakog hipotetičkog rata plemenita naivnost (koja nije ništa drugo do sačuvana moralna nevinost) antiratnog krika - mada bi i antiratni poklič bio dovoljan. Vlahović vraća u život taj hipi orden, vreme kada je kolektivna mladost sveta bila najbliža nemogućem: kada je politika, milom i silom, slušala svet muzike i umetnosti.

431e054fd75766176.jpg

Peace sign avion, Jugoslav Vlahović

Tako se opet sudaraju moć novca, smrtonosnog oružja i političke geostrategije sa jedne strane i Moć cveća (Flower Power) sa druge. Obe strane se zdušno zalivaju: moć novca smrtonosnim oružjem i politikom, moć cveća zastrašujućom opomenom šarenih, veselih boja i odbranom ne samo čoveka već prirode, biljaka i životinja. Vlahovićeva ekopoetika nasuprot svetskoj geopolitici. Cvet kao posrnuli anđeo, cvet na Tjenanmenu, cvet kao američka zastava u podizanju posle bitke za Ivo Džimu, cvet koji otapa neprobojni pancir tenka… cvet kao vrhunska vrednost.

54e58a77a97200d68.jpg

Biceps, Jugoslav Vlahović FLOWER POWER

Jugoslavov cvet je, čak i kada je samoironičan pa u toj igri zaluta u namerni kič, opet sa porukom (same definicije kiča) - on je Umetnost sreće. Jer sreća je i vrcavost i inteligencija i duhovitost i, zašto da ne - genijalnost ideja Jugoslava Vlahovića.

Zar je sreća toliko strašna?

Evo moje lične sreće sa J. V. u pet post-hipi antiratnih sećanja:

1. Vlahovićeva muzička karijera začeta je 1968. u “Kosi” Ateljea 212 i singlom 1972. u akustičnoj folk/acid grupi “Porodična manufaktura crnog hleba” (uz dizajn omota), kao i moja prva knjiga pesama (hipi naslova “Koji put do ljudi vodi”), objavljena iste godine sa sličnošću tema i pristupa.

6fb48654b8633a2f8.jpg

Kosa, 1969, Jugoslav Vlahović prvi zdesna

2. Prva polovina osamdesetih, kada sam u njegovoj blizini, to jest njegovoj porodici po imenu NIN kao (spoljni) urednik rubrike Ljudi, oživljene na nagovor i uz pomoć Miloša Vasića (jednu od prvih izjava za nju dao je Dragan Sakan kada je osnovao Saatchi & Saatchi Belgrade, danas New Moment). Osvedočio sam se u istinu o Jugoslavu da što ste mu bliže, on se manje otkriva. Skromnost kao vrhunska vrlina svetskog umetnika, koji kao da je bio u dosluhu i sa drevnim Dalekim istokom (“Neka cveta hiljadu cvetova!”).

77b8928036a05f62b.jpg

Jugoslav Vlahović, 1971

3. Sredinom 80-ih u Politikinoj kući bio sam urednik u časopisu “Rock” i jedan od organizatora jugoslovenskog Live Aida i humanitarne akcije za gladnu decu Afrike. Rok muzičari iz cele zemlje snimili su pod imenom Yu Rock misija pesmu “Za milion godina”. Singl je leta te 1985. poklonjen u magazinu “Rock”, štampanom u tiražu od oko sto pedeset hiljada primeraka. Čuveni tačkasti crtež i zaštitničko rešenje za omot uradio je Jugoslav Vlahović. Nenametljivo, a snažno. Kao autorov karakter.

4. Kada je trebalo da objavim svoju prvu knjigu priča “Evropa na leđima bika” 1988. nisam imao dilemu da na naslovnoj stranici mora biti Vlahovićeva čuvena “Svetska krava” (iz 1974). I bila je. Ni dan-danas ne znam da li on za to zna. Ali zato svet zna za Jugoslava Vlahovića.

5. A tu je negde i Bob Dilan iz Nobelove 2016. godine. Poezija i tamburica.

87058b5ba725bddd5.jpg

Jugoslav Vlahovic, korice knjige FLOWER POWER

(Predgovor Vladislava Bajca za knjigu Jugoslava Vlahovića Flower Power - Moć cveća koja će biti promovisana večeras (19.00) u galeriji New moment. Tom prilikom biće otvorena i izložba radova Juslova Vlahovića i održan koncert "Porodične manufakture")

Foto: Privatna arhiva
Izvor: Blic Online
 

Top