Šta je novo?

Flashovanje biosa

  • Začetnik teme zexmon
  • Datum pokretanja
zexmon

zexmon

Član
Učlanjen(a)
29.10.2009
Poruka
1.412
flashovanje biosa

BIOS je skraćenica od Basic Input/Output System, a to je prva stvar koju vidite nakon uključenja vašeg računara, kojime sistem provjerava osnovne postavke računara. Nakon provjeravanja BIOS daje instrukcije procesoru da učita operativni sistem. Praktično bez BIOS-a ne bi mogli pokrenuti operativni sistem (Microsoft Windows, Linux itd.). BIOS se obično nalazi na matičnoj ploči, iako ga često imaju SCSI kontroleri i grafičke kartice. BIOS je Flash memorija, vrsta ROM-a. BIOS služi za postavljanje i mijenjanje parametara, obično za procesor, RAM, šifriranje računara i mnogih drugih opcija.


KORAK 1.

(1) Napravi DOS boot disk. (pogledaj sliku: win 98, mada je slicno I xp)
Takodje win 2000/Me nemogu napraviti boot diskette.
a. Sa ispravnim flopijem naravno u floppy drajvu, pritisnite u My Computer desni klik na 3 1/2 flopy (A:) i izaberite Format.


b. U format options izaberi create MS-DOS start up disk i sacekajte koji min.


Ako neko nema Floppy Drive, moze da napravi Boot CD. Da skine sa Bootdisk.Com .img i da ga pomocu Nera nareze na CD.

KORAK 2. Skini BIOS i BIOS utility program

(1) Idite na sajt proizvodjaca(ni slucajno neki drugi sajt) vase ploce i tamo skinite gore navedeno za vasu verziju ploce toliko znate(ako ni to neznate imate blizu AGP slota koja je ploca).
(2) E sad kad skinete imate zip fajl u kome se nalaze fajlovi sa extenzijom *.EXE; *.BIN; *.TXT mozda jos nesto ali pretezno to.
(3) Unzipujte taj fajl i stavite ga na neko ocigledno mesto npr
KORAK 3.
(1) Budite sigurni da ce system da se botuje sa diskete. Kad se botuje, pokazace se A:\> i onda kucajte C: i ENTER. E onda kucajte cd IME FOLDERA gde ste sacuvali BIOS. Potom kucajte DIR kako bi videli koje fajlove imate ponudjene kada vidite (kod mene su AWD816A EXE; AMINF330 EXE; 020429 ROM; VXADV12F BIN).

(2) Sada kucajte ime onog verovatno prvog ili jedino postojeceg EXE fajla bez extezije i ime BIN fajla sa extenzijom i onda ENTER.(3) Sada ste u jednom prozoru za fleshovanje BIOS-a. u dnu imate poruku Do You Want To Save Bios (Y/N) idite Y to vam ja preporucujem.

(4) Kucajte ime BIOS-a pod kojim zelite da ga sacuvate(VXADBACK.BIN).

(5) Posle imate poruku hocete li da pocnete ako hocete idite Y a ako ste se predomislili idite N. I da nemojte da slucajno gasite comp dok flashujete onda ste gotovi, tj. mozete baciti mat plocu.


(6) Kada zavrsite izvadite disketu i stisnite F1 da restartujete comp.

KORAK 4.

(1) Ako je sve super system ce prepoznati novi bios vdite datum.
(2) E da nemojte zaboraviti da stisnete DEL da udjete u BIOS i tamo podesite sve opcije ukoliko su poremecene. I onda F10 da izadjete i Y da sacuvate!!!


Autor ovog teksta ne odgovara za sva ostecenja (Hardware,
Software) ukoliko do njih dođe, posredstvom korišćenja ovog edukativnog teksta!
 
Top