FK Radnički Kragujevac

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]RADNIČKI 1923: Za spas prvenstva
[/h]
U taboru kragujevačkog superligaša optimisti pred najteži ispit - gostovanje Partizanu.


v225974p0.jpg



Radnički 1923 je jedini neporaženi superligaš. Kragujevčani se nadaju da će tako biti i posle subotnjeg gostovanja šampionu.

Namera svih u taboru najprijatnijeg iznenađenja Superlige je da takmičenje učine zanimljivijim tako što će zaustaviti Partizan i omogućiti Crvenoj zvezdi da smanji razliku, koja trenutno iznosi sedam bodova.

"Pokušaćemo da u subotu odigramo ulogu spasioca srpskog prvenstva i da ovu sezonu učinimo zanimljivijom, jer su mnogi već proglasili Partizan za šampiona", poručio je u razgovoru za "Sport" sportski direktor Radničkog, Žarko Pavlović.

Kragujevčani su iznenadili Zvezdu, "otkinuvši" joj dva boda u poslednjim trenucima meča na Marakani (1:1). Veruju da plen mogu da donesu i iz Humske.

"Idemo rasterećeni, bez straha, sa potajnom željom na napravimo iznenađenje. Ako i izgubimo, neće biti smak sveta, ali o tome ne razmišljamo", istakao je kapiten Željko Milošević za "Sportski Žurnal".

Ekipa Slavenka Kuzeljevića zauzima treće mesto na tabeli, sa 25 bodova, četiri manje od Zvezde, a 11 od Partizana.

"Ako pokažemo sve što znamo i ispoštujemo zadatke trenera, imamo šansu da se kući vratimo neporaženi, možda čak i sa celim plenom", optimista je iskusni Milošević.

(MONDO)

 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
RADNIČKI 1923: Istina je da planiramo Evropu!

[h=1]RADNIČKI 1923: Istina je da planiramo Evropu!
[/h]
Kragujevčani reagovali saopštenjem povodom "dezinformacija" da nisu licencirani za evro takmičenja.


v232544p0.jpg

Ako se steknu uslovi, pre svega kroz takmičenje u Sperligi, Radnički 1923 iz Kragujevca će narednog leta nastupiti u Evropi.

Kragujevčani su putem zvaničnog sajta kluba obavestili javnost da će se licencirati za evro takmičenja i da će u slučaju dobrog rezultata u domaćem šampionatu igrati u kvalifikacijama za Evropu.

"U ponedeljak 30. januara 2012. godine na adresu našeg kluba stigla je dokumentacija za licenciranje za UEFA takmičenja. Još jedanput se pokazalo da ljudi iz administracije govore istinu, da je procedura ispoštovana i da je sve blagovremeno odrađeno", stoji između ostalog u saopštenju.

Pojedini srpski mediji pre deset dana objavili su da Radnički 1923 nije podneo zahtev za "evro licencu". Ovakve tvrdnje su na "Čika Dači" ocenili kao "dezinformacije zarad ličnih interesa pojedinaca".

"FK Radnički 1923 poseduje dokumentaciju za licenciranje kluba i ulazi u proceduru aplikacije za dobijanje licence za nastupe u evrokupovima UEFA", zaključeno je u saopštenju koje naslovljeno sa "Istina za navijače".

"Crveni đavoli" su po povratku u "društvo najboljih" imali odličnu fudbalsku jesen. Radnički je prvi deo sezone završio na četvrtom mestu sa samo jednim porazom (Partizan je bio bolji u Beogradu 3:0). Kragujevčani su upisali sedam pobeda i isto toliko remija. Za trećeplasiranom Vojvodinom zaostaju dva, a za Crevenom zvezdom četiri boda.

Partizan je u ovom trenutku na velikih "plus 14".

Zanimljivo da će ovog proleće sva tri kluba koja se nalaze ispred Šumadinaca gostovati u Kragujevcu.

(MONDO)
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
FK Radnicki Kragujevac




Prvi grb kluba


Osnivačka skupština kluba je održanau septembru 1923. godine, u kafani „Park“, kada je izabran i prvi predsednik kluba, gospodin Aleksandar Ratković. Klubu je dato ime „Mladi Radnik„. Na skupštini su usvojena Pravila i izabrana Uprava kluba. Prvu utakmicu „Mladi Radnik“ je odigrao sa SK „Triglav“ i izgubio rezultatom 2:0.
Prvi gost FK „Mladi Radnik“ je bio beogradski SK „Radnički“. Utakmica je odigrana 16. avgusta 1925.godine i završena je ubedljivom pobedom iskusnih gostiju sa 5:0. Međutim, već sledeće nedelje, 23.avgusta 1925.godine, „Mladi Radnik“ je ostvario i svoju prvu pobedu protiv niškog „Radničkog“ sa čak 7:1. U prvoj deceniji svog postojanja klub nije mogao da ostvari zapaženije sportske rezultate.

Sadašnje ime Radnički dobija 17. septembra 1929. godine. Omiljeno mesto za okupljanje fudbalera i rukovodstva „Radničkog“ je bila kafana „Moskva“.


Tim iz 1931. godine

Značaj Radničkog posebno raste od 1933. godine. U tom periodu Radnički je imao i veći broj međunarodnih susreta. Među najznačajnije spadaju susreti sa proslavljenim mađarskim timovima, „Nemzetijem“ i „Segedom“, bečkim „Rapidom“, rumunskim „CFR“, „Olimpikom“ iz Marselja i drugim.

Svoj stadion FK „Radnički“ dobija 1935. godine u blizini današnje železničke stanice. Igralište je napravljeno uz veliku pomoć simpatizera kluba i dobrovoljan rad. Posebno se u izgradnji stadiona istakao Kazimir Veljković. Dobrovoljnim prilozima svojih članova omogućena je i izgradnja lepo pokrivene tribine za oko 1.000 gledalaca, sa svlačionicama, što ga je tih godina pred Drugi svetski rat, činio najlepšim fudbalskim igralištem u unutrašnjosti države. Prvu utakmicu na novom igralištu „Radnički“ je odigrao 18. avgusta 1935. godine protiv lokalnog rivala ekipe Slavije. „Radnički“ je ostvario i prvu pobedu na svom novom terenu i to sa 1:0, a prvi pogodak je postigao Jeremija Nikolić.



Odlazak navijaca iz Beograda 1939. godine

Svi uspesi na sportskom polju došli su kao rezultat sistematskog rada sa igračima, uloženih napora na podizanju podmlatka, zdravih unutrašnjih odnosa u klubu, koji su se zasnivali na drugarstvu, uzajamnosti i velikoj ljubavi prema klubu.
U toku teške četvorogodišnje borbe protiv okupatora u masovnom streljanju u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine i koncentracionim logorima položio je živote veći broj igrača i funkcionera „Radničkog“.
Posle oslobođenja Kragujevca 1944. godine „Radnički“ nastavlja da se brzo razvija u veliko i snažno sportsko društvo. U njemu je ponikao veliki broj vrhunskih sportista i fudbalera, a mi ćemo napomenuti samo imena Ivana Čabrinovića, Zoran Ristića, Vladete Žabarca, Svetozara Gođevca, Đorđa Geruma, Slavoljuba Paunovića, Slobodana Paunovskog, Žarka Olarevića, Milije Ilića, Predraga Spasića, Predraga Đorđevića, Đorđa Rakića…

Radnički“ je svoj novi fudbalski dom dobio 6. juna 1957. godine, a igradnja gradskog stadiona (današnje ime ČIKA DAČA) počela je još novembra 1949. godine. Novosagrađeni stadion je primao 30.000 gledalaca, a prvu utakmicu su odigrali FK „Radnički“ i FK „Partizan“ i ona je završena nerešeno 2:2.
Od svog osnivanja FK „Radnički“ ima mnogobrojne i verne navijače. A koliko su pristalice „Radničkog“ bile privržene klubu pokazuju i specijalno uvedeni „navijački vozovi“ kojima su pratili tim „crvenih“ na svim njegovim važnijim utakmicama u zemlji.
Prvi „navijački voz“ odvezao je 29.jula 1934. godine 600 navijača „Radničkog“ u Beograd na kvalifikacionu utakmicu za državno prvenstvo BASK – Radnički. Utakmica je završena bez golova. Posle Beograda „navijački vozovi“ su postali tradicija, pa su navijači „Radničkog“ putovali na gostovanja u Skoplje, Niš, Sarajevo, Zemun, Novi Sad i druga mesta.







 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Radnički dobio pojačanje iz PSV-a

[h=1]Radnički dobio pojačanje iz PSV-a
[/h]
Mladi napadač Miloš Đorđević vratio se u Kragujevac posle boravka u Holandiji.


v232938p0.jpg

Radnički 1923 dobio je pojačanje u poslednjim satima prelaznog roka. U Kragujevac se iz PSV Ajndhovena vratio napadač Miloš Đorđević.

On je ponikao u Radničkom, za koji je debitovao kao šesnaestogodišnjak, a onda se otisnuo u pečalbu. Sada se vratio i potpisao ugovor na tri godine.

Đorđević je rođen 1992. godine.

Inače, „crveni đavoli“ će u nedelju otputovati u Antaliju gde će se pripremati do 19. februara i odigrati sedam prijateljskih utakmica. Tim Slavenka Kuzeljevića startovaće već u ponedeljak, protiv slovačke ekipe Senice.

(MONDO, foto zvanični sajt Radničkog)

 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Radnički 1923 krenuo pobedom

[h=1]Radnički 1923 krenuo pobedom
[/h] Izvor. B92 | AK

Fudbaleri kragujevačkog Radničkog 1923 počeli su pripreme u Antaliji minimalnom pobedom.


4604426904f3009cc69f5f322355529_orig.jpg

fkradnicki.com
Kragujevčani su golom Darka Spalevića savladali četvrtoplasirani tim slovačkog prvenstva Senicu.
Sledeću utakmicu Radnički igra u utorak u 11 časova protiv Poljskog prvoligaša, ekipe Belhatov.
Radnički je imao inicijativu tokom prvih deset minuta meča, a prvu ozbiljnu priliku imao je Simić kada je uputio odličan udarac sa nekih 30 metara, ali je golman Senice uspeo da izbaci loptu u korner.

Obe ekipe su napadale, ali su odbrane oba tima bile sigurne. Međutim, u 30. minutu meča Radnički stiže do gola, i do pobede. Ristić je odlično centrirao, a Spalević glavom matirao Maleka.

Kuzeljević se trudio svima da ukaže šansu, pa je u drugom poluvremenu uveo drugu postavu. Tokom drugog dela Radnički je više napadao nego u prvih 45 minuta, ali je rezultat do kraja utakmice ostao isti.

Kostić i Vukašinović su pokušali u par navrata da savladaju golmana Senice, ali je on sačuvao svoju mrežu.

Radnički:
I poluvreme: Čančarević, Božović, Ristić, Tintor, Milošević, Nedović, Mutavdžić, Obrovac, Milošković, Simić i Spalević
II poluvreme: Čančarević, Pavlović, Nenadić, Kosorić, Rosić, I. Petrović, Lepović, S. Petrović (Komljenović), Vukašinović, Kostić, Živadinović



 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Kuzeljević: Moramo da pobedimo BSK da bismo ostali četvrti

Kuzeljević: Moramo da pobedimo BSK da bismo ostali četvrti


Beta |



Trener fudbalera Radničkog 1923 iz Kragujevca Slavenko Kuzeljević rekao je da njegov tim mora da pobedi BSK iz Borče u 20. kolu Super lige Srbije, ako želi da zadrži četvrto mesto na tabeli do kraja sezone.

224387_kuzeljevic01-blic-marko-metlas_f.jpg


On je istakao da BSK igra bolje u gostima nego na svom terenu.


"Moramo da pobedimo, ako želimo da zadržimo mesto koje trenutno zauzimamo na tabeli. Dolazi nam ekipa koja je 10 od ukupno 18 bodova osvojila na strani. Ekipa koja u svojim redovima ima nekoliko dobrih igrača, koji su već dugo na superligaškoj sceni", rekao je Kuzeljević, a preneo sajt Radničkog 1923.

Trener Kragujevčana je kazao da njegovi igrači moraju da budu "jedinstveni, uporni, mudri i maksimalno koncentrisani", kako bi došli do "izuzetno značajnih bodova".

Radnički 1923 je u 19 utakmica osvojio 36 bodova i četvrti je na tabeli sa šest bodova više od Spartaka iz Subotice, dok je BSK na 12. mestu sa 18 bodova. Četvrto mesto na kraju sezone vodi u kvalifikacije za Ligu Evropa.


 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Gradonačelnik Kragujevca postao novi predsednik Radničkog 1923

Gradonačelnik Kragujevca postao novi predsednik Radničkog 1923


Agencije |



Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović izabran je za novog predsednika Fudbalskog kluba Radnički 1923, objavio je taj superligaš.

231846_134112p4040035f_f.jpg


Dosadašnji predsednik kluba Dragoljub Lekić izabran je za potpredsednika, a tu funkciju će obavljati i Nebojša Vasiljević.


Upravni odbor Radničkog imaće 11, umesto 15 članova koliko ih je bilo do sada.

"Nadam se da ćemo prvi put u istoriji izboriti plasman u Evropu, jer mislim da igrački kadar ima kvaliteta za to. Tako ćemo nastaviti i u budućnosti i pokušati da kroz dobru organizaciju ostvarimo san - ulazak u Evropu", rekao je Stevanović, a preneo klupski sajt.

On je najavio da će napraviti ekipu koja će se boriti za titulu šampiona Srbije.

"Imamo možda i najbolju infrastrukturu u zemlji. Čini mi se da je atmosfera sve bolja, imamo zaista izuzetne navijače i kroz poštovanje dogovora napravićemo ekipu koja će se boriti i za šampionsku titulu. Zašto ne bi i Kragujevac mogao da ima prvaka u fudbalu, ako to već radimo i u odbojci, malom fudbalu i mnogim drugim sportovima", zaključio je Stevanović.

Radnički je trenutno četvrti na tabeli Superlige Srbije sa 38 bodova, jednim manje od Vojvodine koja je treća.


 
Natrag
Top