Filmovi koji su obeležili jugoslovensku kinematografiju

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.555
Filmovi koji su obeležili jugoslovensku kinematografiju
Tokom 60-ih godina, kada je zemlja bila u ekonomskom procvatu, Jugoslavija je postala redovna lokacija za umetnike širom Holivuda zbog svoje jeftine radne snage i geografske šarenolikosti.

IZVOR: B92
2058368987567ff9881096c985386982_v4_big.png

Foto: YouTube Screenshot
Budući da je Josip Broz Tito i sam bio veliki ljubitelj filmova, ohrabrivao je razvoj filmske industrije na ovim prostorima.

Zbog stabilne ekonomske situacije tada, moglo je da se priušti angažovanje velikih filmskih zvezda poput Orsona Velsa, Jula Brinera i čak Ričarda Bartona, a sam budžet filmova je mogao lako da se meri sa onim iz holivudske produkcije.

Dolazak rata i raspad Jugoslavije je ozbiljno oštetio filmsku industriju koja je nakon završetka rata u Bosni 1995. godine polako počela da se oporavlja.

Nažalost, ratno stanje je ostala zajednička tema u modernoj post-jugoslovenskoj kinematografiji.

Naredna lista bi trebalo da obuhvati mnogo više filmova jer je jugoslovenska kinematografija isuviše raznovrsna i bogata, ali vam mi predstavljamo samo neke koji su obeležili različite periode i generacije.

Da li biste vi dodali neki film?

Čovek nije tica


Skupljaci perjaNevinost bez zaštiteKo to tamo pevaBalkan ekspresBalkanski špijunOtac na službenom putuTito i jaLepa Sela Lepo GoreNičija zemljaKaraulaSrpski Film

Parada

 
Top