Šta je novo?

Filip Vujanović više nikad predsednik

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Filip Vujanović više nikad predsednik


Izvor:
Novosti.rs
PODGORICA - Izbori nisu raspisani, ali se i vladajuća koalicija i opozicija "prestrojavaju".

To je slika političkog "zatišja" kakvo trenutno vlada u Crnoj Gori, u iščekivanju da predsednik republike Filip Vujanović obelodani datum izbora - a pretpostavlja se da će oni biti raspisani za kraj septembra.

Upravo oko toga da li će Vujanović imati pravo da se opet kandiduje za šefa države ovih dana lome se koplja među pravnicima. Preovladava mišljenje da neće moći da bude primenjen "model" po kojem se u Srbiji kandidovao Boris Tadić, odnosno da u crnogorskom slučaju nije reč o novoj kandidaturi, već da "važi" i Vujanovićev mandat iz doba zajedničke države.

- Sve je jasno, nema nikakve pravne dileme da ćemo na predsedničkim izborima u ime DPS dobiti nove kandidate, jer Ustav ne dozvoljava ponovnu Vujanovićevu kandidaturu - izjavio je predsednik parlamenta Ranko Krivokapić.

Kao predsednik SDP Krivokapić se založio i za istovremeno održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora, predloživši da se o tome, kao i datumu održavanja postigne dogovor između vlasti i opozicije.

Ne želi, međutim, da komentariše hoće li njegova stranka ovog puta na odmeravanje snaga izaći samostalno, mada je potvrdio da su pregovori na tu temu sa DPS započeli.

O tome hoće li se opozicija ujediniti, takođe se već govori.

Ideja o stvaranju jedinstvenog demokratskog fronta koji bi trebalo da predvodi Miodrag Lekić, bivši ambasador SRJ, sada profesor u Rimu, podržana je od dobrog dela javnosti, ali ona zasada nije ušla u konkretniju realizaciju.

- Očekujemo da Lekić dođe u Crnu Goru i tek tada ćemo početi da razgovaramo sa ličnostima, strankama i predstavnicima nevladinog sektora koji bi mogli da čine taj front - kaže na tu temu Nebojša Medojević, predsednik Pokreta za promjene koji je, zajedno sa Andrijom Mandićem, liderom Nove srpske demokratije, inicirao formiranje širokog antirežimskog fronta.

Pokušali smo da o svemu dobijemo i izjavu od Lekića, koji je ranije načelno pristao da bude vođa novoformirane političke snage, ali se nije javljao na telefon.

Dok se čeka na dolazak mogućeg lidera opozicionih snaga, u Podgorici se, kako nezvanično saznajemo, pripremaju spiskovi eventualnih članova Demokratskog fronta na kojem se za sada nalaze imena više univerzitetskih profesora i slobodnih intelektualaca.

Pretpostavlja se da će ideju PzP i Nove podržati i MANS, Unija slobodnih sindikata i ostali aktivisti aktuelnog pokreta "Vrijeme je!" koji je organizovao socijalne proteste u Podgorici.

Jedna od najvažnijih karika u celom tom projektu, Socijalistička narodna partija, međutim, nikako da se izjasni o ideji da se ujedine sve snage koje se zalažu za rušenje sadašnje vlasti DPS-SDP. Odluku o tome, ponavljaju u najjačoj opozicionoj partiji, doneće organi SNP i to nakon što bude poznat datum održavanja izbora.
 
Top