Šta je novo?

Fiksni pregazilo vreme, ali u Srbiji se ne da

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.338
Fiksni pregazilo vreme, ali u Srbiji se ne da
Beograd -- Odlazak fiksnog telefona u istoriju usled tehnološkog buma, trenutno koče nostalgičari i navika građana da imaju tu mogućnost.

IZVOR: TANJUG

123293274056936df62f439894658406_w640.jpg

Foto: Thinkstock

Zbog toga će ta vrsta usluge, ocenjuju sagovornici Tanjuga, "opstati" bar još desetak godina.

Prvo istorijsko "alo" u Beogradu rekao je Panta Mihajlović, savetnik Nikole Tesle, 14. marta 1883. godine i od tog dana fiksni telefon postepeno je osvajao prestonicu, ali i celu Srbiju. Danas se čini kao da se taj krug zatvara, dok nove tehnologije preuzimaju teren.

Prema podacima RATEL-a, broj korisnika fiksne telefonije poslednjih godina u blagom je padu, ali je zato saobraćaj u fiksnoj mreži tri puta manji nego pre 10 godina, što ukazuje da građani daleko manje koriste fiksni telefon, samo i dalje od njega ne odustaju.

Generalni direktor VIP Mobile Dejan Turk i sam, kaže, koristi ponekad fiksni telefon.

"Trend smanjivanja će se nastavljati, ali mislim da će uvek postojati ljudi koji su naviknuti na fiksni telefon i upotrebljavati ga. Uvek će biti nostalgičara. I ja ponekad kada sam u kancelariji upotrebljavam fiksni telefon", rekao je on.

U Telenoru kažu da fiksni telefon u suštini nije neophodan, ali opstaje jer ga starija populacija ipak preferira.

"U suštini vam ne treba, ali stariji, roditelji sa mlađom decom, ili naprosto ljubitelji, ponekad preferiraju staromodne telefone. Zato će fiksni biti u upotrebi bar još 10-ak godina", rekao je generalni direktor Telenora Srbija Uve Fredhajm.

Geografska numeracija "011, 021" fiksnih telefona, vremenom postaje "nomadska", smatra generalni direktor Orion telekoma Slobodan Đinović i dodaje da će se fiksni brojevi seliti u aplikacije poput Orion ringa.

Đinović je naveo da se mobilni operateri u svetu sve više okreću ka tome da ne prodaju telefonske usluge, već prenos podataka.

Statistika RATEL-a je takva da je 2006. godine bilo 2,72 miliona korisnika fiksne telefonije, da se taj broj povećavao sve do 2010. kada ih je bilo najviše, 3,11 miliona korisnika, a od tada kreće pad.

"Poslednji naš podatak je da je krajem 2014. bilo 2,85 miliona korisnika. Međutim, verovatno ima veći broj građana koji plaćaju pretplatu ali povremeno koriste fiksni telefon, a tome u prilog govore podaci o saobraćaju, koji je u poslednjih 10 godina tri puta manji", rekao je direktor RATEL-a Vladica Tintor.

Prema njegovim rečima, 2005. je ukupan saobraćaj iznosio 17,3 milijarde minuta, dok je 2014. pao na 6,4 milijarde minuta.

"Još naši građani imaju pretplatu, verovatno zato što hoće tu mogućnost, ali se fiksni telefon u praksi manje koristi. U porastu je, s druge strane, korišćenje mobilnih telefona, te je saobraćaj u mobilnoj mreži iznosio novih komunikacije, ako pogledamo saobraćaj kada je reč o mobilnoj telefoniji u 2009. je iznosio 8,2 miliona, a u 2014. je skoro dupliran na 14,9 miliona minuta", konstatuje Tintor.

Iako ne poriče da fiksnu telefoniju polako menjaju drugi vidovi komunikacije, poput mobilne, a sve češće i aplikacije, Tintor tvrdi da smanjenje broja korisnika fiksnog telefona nije alarmantno.

"Verovato fiksni neće brzo da zamre, ali čak i da se to dogodi u narednim godinama, ne bi trebalo brinuti, to je samo znak tehnološkog napretka. Prirodno je da ta usluga bude prevaziđena drugim tehnologijama. Tako se i 'dajl ap' internet sada čini kao davna prošlost, a to uopšte nije bilo toliko davno", kazao je Tintor podvukavši da ne očekuje skoro "izumiranje" fiksne telefonije.
U ovu uslugu, međutim, prvi čovek Pošte Srbije Milan Krkobabić ipak veruje, pa je u ovoj godini najavio "povratak" fiksne telefonije, odnosno paket integrisanih servisa - televizija, internet i fiksna telefonija, po, kako je kazao, najpovoljnijim cenama za građane. Pošta bi tada bila još jedna kompanija koja nudi fiksnu telefoniju. Zanimljivo je da je usluga prenosivosti broja u fiksnoj telefoniji dostupna od 1. aprila 2014, a do kraja iste godine preneto je, prema podacima RATEL-a, 41.513 brojeva
Glasovni i video pozivi, slanje poruka, video zapisa i fotografija, grupni chat pa čak i slanje novca drugim korisnicima – sve ove opcije mogu se obavljati putem komunikacijskih aplikacija, bez potrebe za telefonskim brojem. Telefonski brojevi uskoro će postati stvar prošlosti i ljudima više neće biti potrebni jer će za komunikaciju koristiti internet aplikacije, pri čemu bi većinu brojeva mogao da zameni Facebook Messenger
 
Top