Fiksni kurs košta više

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Fiksni kurs košta više[/h]



Guvernerka Jorgovanja Tabaković kaže da je za Srbiju bolje da ima fleksibilni kurs, ocenjujući da "fleksibilni kurs košta, ali fiksni kurs košta još više"


ponedeljak_fiksni_kurs.jpg



Tabakovićeva je podsetila da je NBS ove godine potrošila oko 1,3 milijardi evra da bi fleksibilan kurs bio održan, da ne bude nepodnošljiv za privredu i da se stvore uslovi za izvozno orjentisanu privredu, piše Blic.
Ona je pozvala ekonomistu Dragana Đuričina da dođe u NBS i vidi argumente centralne banke, u vidu analize zašto je za Srbiju bolji fleksibilni kurs.

Tabakovićeva je takođe navela da ključni prioriteti kreatora ekonomske politike treba da budu makroekonomska i finansijska stabilnost, koja može da se obezbedi u dobroj koordinaciji finansijske i monetarne politike.

Ona je ocenila da preraspodela dohotka nije rešenje, već stvaranje većeg dohotka, a NBS množe da pruži svoj doprinos za bolji i brzi ekonomski rast.

Ističući važnost održivog ekonomskog razvoja, guvernerka je kazala da on treba da bude zasnovan na povećanju izvoza, a za to je potrebna predvidiva i fleksibilnija ekonomska politika.

"To znači da NBS ne treba da menja svoje ciljeve i instrumente ili da to čini na predvidljiv način", rekla je Tabakovićeva.

Ona je najavila da će osnovni zadatak NBS u narednom periodu biti da podstiče banke da rade osnovni posao - da odobravaju kredite, ali isto tako mora da posmatra šta one rade da trzištu.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top