Šta je novo?

Fijat zatvara fabriku u Italiji?

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Fijat zatvara fabriku u Italiji?Izvor:
B92.net
Rim -- Italijanski automobilski gigant Fijat biće primoran da zatvori jednu od svojih domaćih fabrika, ukoliko se nastavi kriza na evropskom tržištu automobila.


4720044304fd1b4621f37f524819889_orig.jpgOsim ukoliko prodaja u SAD ne bude povećana, izjavio je izvršni direktor kompanije Serđo Markione."Ako nivo prodaje u Evropi ostane na trenutnom nivou u narednih 24-36 meseci, jedna fabrika u Italiji postaće višak", rekao je Markione.

"Ukoliko uspemo da proizvodne kapacitete usmerimo ka SAD, problem će nestati", dodao je on, osvrnuvši se na plan za povećanje prodaje automobila proizvedenih u Italiji na tržištu SAD, koje je u boljem stanju nego evropsko.

"Nastavićemo da smanjujemo investicije u Italiji, u skladu sa situacijom na tržištu ovde, koja nikad nije bila ovako loša", rekao je šef Fijata, u vreme kada je automobilski sektor u Evropi teško pogođen ekonomskom krizom.

U Italiji je prodaja novih vozila u junu smanjena deveti mesec zaredom, uz pad od 24,4 odsto na godišnjem nivou, pokazali su ove nedelje podaci Ministarstva saobraćaja.

Prodaja novih automobila je u prvih šest meseci 2012. smanjena za 19,73 odsto, u odnosu na isti period lani, navodi Ministarstvo.
Kompanija Fijat, čije su marke, između ostalih, lanča, alfa romeo, krajsler, džip i dodž, u junu je zabeležila pad prodaje od 23,38 odsto na godišnjem nivou, ali je njen tržišni udeo uvećan na 30,7 sa 30,3 odsto iz juna 2011.

Fijat trenutno ostvaruje korist od profita kog ostvaruje njegov američki partner Krajsler, čija je prodaja u maju uvećana za 30 odsto na godišnjem nivou, i bez kog bi Fijat beležio deficit.

Osvrnuvši se na zakonske probleme sa kojima se kompanija suočava u Italiji zbog protesta nekih sindikata oko mera koje Fijat preduzima u cilju racionalizacije proizvodnje, Markione je rekao:"Potreban nam je mir da bismo proizvodili u Italiji."

Sud u Rimu je prošlog meseca naložio Fijatu da zaposli 145 radnika koji su članovi najvećeg italijanskog sindikata metalske industrije, nakon što je otkriveno da je kompanija kriva za diskriminaciju prema njima.

Fijat je rekao da će se žaliti na presudu.
 
Top