Šta je novo?

"Fijat" zatvara dve fabrike?

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
"Fijat" zatvara dve fabrike?http://www.tanjug.rs/novosti/33825/fijat-zatvara-dve-fabrike.htm#
Izvor:
Tanjug.rs


RIM - Dve od pet "Fijatovih" fabrika u Italiji mogle bi biti prinuđene da se zatvore zbog oslabljenog tržište evrozone, ako ne dođe do povećanja izvoza u Ameriku, izjavio je danas izvršni direktor grupe "Fijat" Serđo Markione, ne navodeći o kojim se pogonima radi.

"'Fijatove" fabrike u Italiji imaju mogućnosti za izvoz u SAD," kazao je Markione u intervjuju vodećem italijanskom dnevniku "Korijere dela sera." "Slabljenje evra prema dolaru pomaže, ali troškovi moraju biti konkurentni," dodao je šef "Fijata" i američkog "Krajslera".fiat_logo.jpg

Markione je zaslužan za preokret italijanske kompanije koja se nalazila na ivici kolapsa i incijator je ambicioznog partnerstva sa američkim auto-gigantom "Krajslerom", nakon što je kompanija bila prinuđena da zatraži sudsku zaštitu od bankrota u periodu globalne ekonomske krize.

"Imamo sve što je potrebno da iskoristimo mogućnosti... ali ako se to ne desi moramo se povući iz dva od pet sadašnjih pogona" u Italiji, izjavio je Markione, ne navodeći koji su pogoni ugroženi.

Od kada je "Fijat" ušao u partnerstvo sa "Krajslerom", Markione je pooštrio radne uslove u "Fijatovim" pogonima u Italiji, omogućivši fabrikama da rade punim kapacitetima, kao i u SAD.

"Fijat", koji takođe drži i proizvođače luksusnih kola "Ferari" i "Maserati", morao je da napusti italijansku sindikalnu federaciju zaposlenih da bi to mogao da uvede fleskibilnije radno vreme, zbog toga što nije želeo da se pokorava dugogodišnjim kolektivnim aranžmanima.

Grupa "Fijat", najveći italijanski privatni poslodavac, predvodnik je i simbol posleratnog ekonomskog "buma" zemlje.

Dogovor o novim radnim uslovima, koje je "Fijat" potpisao sa svim sindikatima izuzev sa levičarskim sindikatom Fiom, takođe podrazumeva povećanje prekovremenog rada, smanjivanje pauza u radu i kažnjavanje onih koji odsustvuju s posta bez dozvole.

Radnici u dva od "Fiatovih" pet pogona - "Pomiljano" na jugu zemlje i glavna fabrika "Mirafjori" u Torinu, odobrili su nove uslove rada na referendumu, a od početka godine nova pravila prihvaćena su i u ostalim pogonima.

Upitan za budućnost alijanske između "Fijata" i "Krajslera", Markione je naveo tri opcije: iznošenje "Krajslerovih" akcija na berzu, mogućnost da "Fijat" preuzme 100 odsto akcija "Krajslera" ili kapitalno udruživanje dve grupacije.

Prva mogućnost je "najmanje verovatna", dodao je šef "Fijata".

Prošlog meseca Markone je rekao američkim medijima da će se "Krajsler" i "Fijat" udružiti u jednu kompaniju "ne pre 2013 i ne kasnije od 2015 godine."

"Fijat" je preuzeo operativnu komandu nad "Krajslerom" u junu 2009 godine, kada je američka kompanija izašla iz procesa sudske zaštite od bankrota. U junu 2011 "Fijat" je postao većinski vlasnik "Krajslera" i sada drži 58,5 odsto akcija kompanije.
 
Top