Šta je novo?

"Fijat" će proizoditi vozila brenda "Džip" u Rusiji

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
"Fijat" će proizoditi vozila brenda "Džip" u Rusijihttp://www.tanjug.rs/novosti/34024/fijat-ce-proizoditi-vozila-brenda-dzip-u-rusiji.htm#
Izvor:
Tanjug.rsMILANO - Italijanski "Fijat" potpisao je "pismo o namerama" sa ruskom "Sberbankom" o osnivanju zajedničkog preduzeća u kome će se u Rusiji proizvoditi vozila robne marke "Džip", piše italijanski dnenvik "Korijere dela sera."

"Fijat' i njegova američka filijala "Krajsler", u okviru koje posluje brend "Džip", planiraju da prošire tržište u zemljama sa visokom stopom privrednog rasta, kao što je Rusija, kako bi se nadoknadio pad prodaje u Evropi.

Ruski zvaničnici saopštili su u decembru da će "Fijat" potpisati sporazum o izgradnji nove fabrike automobila u Sankt Peterburgu tokom prvog tromesečja 2012 godine. Dva izvora bliska pregovaračima navela su da je mogući partner "Sberbanka", koja se nalazi u državnim rukama.


5721-1.jpg
"Korijere" piše da se pismom o namerama potpisanim u subotu veče predviđa osnivanje zajednickcog preduzeća u kome će
"Fijat" imati 80 odsto vlasništva. "Sberbanka" se obavezala da će finansirati projekat odobravanjem kreditne linije za novu kompaniju, piše list ne navodeći izvor. "Fijat" nije komentarisao pisanje dnevnika "Korijere", koji tvrdi da će italijanska kompanija otvoriti dve fabrke za montiranje kola pod oznakom robne marke "Džip."

List navodi da će zajedničko preduzeće uložiti 850 miliona evra u fabriku u Sankt Peterburgu, u kojoj će se izrađivati 120.000 kola godišnje. Kaže se takođe da će drugi pogon biti otvoren u Moskvi.

Ti planovi su skladu sa namerom izvršnog direktora "Fijata" Serđa Markionea da italijanski auto-gigant konroliše sva zajednička preuzeća u koja je uključen brend "Džip", glavni proizvod grupe "Krajsler."

"Fijat" je preuzeo kontrolu nad "Krajslerom" nakon što je američka kompanija 2009 godine zatražila sudsku zaštitu od bankota, u okviru plana americke administracije da pomogne proizvođačima kola u periodu finansijske krize.

Markione je nedavno rekao da će najveći deo stope rasta "Krajslera" stizati od povećane prodaje "Džipa" u inostranstvu na tržištima na kojima je njegovo ime već poznato.

Rusko tržište automobila ima najveću stopu rasta u Evropi, a uskoro bi Rusija mogla postati najveći kupac kola u regionu, ispred Nemačke.
 
Top