Šta je novo?

Fič snizio rejting Srbiji

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Fič snizio rejting Srbiji


Izvor:
B92.net
Njujork -- Rejting agencija "Fič" saopštila je da je snizila prognozu rejtinga Srbije na negativnu i potvrdila dugoročni suvereni kreditni rejting na nivou "BB-"


1252205496502d224283d4d291094148_orig.jpg"Negativna prognoza je odraz pogoršanja fiskalne pozicije Srbije i njenog spoljnog finansiranja, kao i izgleda slabog ekonomskog rasta", objasnio je "Fič".

"Nova vlada je umesto da se fokusira na korekciju rastućeg fiskalnog deficita i javnog duga promenila zakon o centraloj banci na način koji je poljuljao poverenje investitora i koji može da komplikuje sporazum o novom zajmu Medjunarodnog monetarnog fonda", dodato je u obrazloženju.

Bonitetna agencija "Standard i Purs" je prošle sedmice snizila kreditni rejting Srbije na "BB-", s negativnom prognozom i takodje kao jedan od razloga navela nedavno usvajanje propisa kojim se pojačava kontrola parlamenta na centralnom bankom.

"Fič" je ukazao da njegova sadašnja projekcija predvidja da će vlada Srbije uvesti izvesne mere fiskalne konsolidacije idućeg meseca, kako je i obećala, prenela je francuska agencija AFP.

"Nova vlada je, međutim, već odbacila mogućnost bilo kakvog zamrzavanja plata i penzija, dve glavne stavke u potrošnji", dodato je u saopštenju.

"Fič" je revidirao prognozu fiskalnog deficita Srbije u 2012. na 6,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), sa 5,5 odsto BDP, projektovanih u maju.
"Bilo kakvo dalje odlaganje usvajanja dopunskog budžeta povećava izglede da fiskalni deficit u 2012. premaši projekciju 'Fiča'", ukazala je ta bonitetna agencija.

Vlada Srbije je saopštila da želi da ponovo pokrene pregovore sa MMF koji je u februaru zamrzao zajam od milijardu evra jer Srbija ne ostvaruje pokazatelje koje je dogovorila za budžet u 2012.

U budžetu za 2012. je projektovan ekonomski rast od 1,5 odsto, ali MMF prognozira znatno niži rast od svega 0,5 odsto, dok je stopa nezaposlenosti u Srbiji od blizu 25 odsto među najvišim u Evropi.

 
Top