Fiat brava-slaba kratka svjetla

Član
Učlanjen(a)
19.02.2010
Poruka
20
Pozdrav ! Ne znam da li tvoj auto ima fabrički ugradjene releje, ali ti ništa ne gubiš ako dodaš dva kvalitetna Bošova (ili sl.) relea od min 20a, bar za oborena svetla, jer njih najviše koristiš. Na predhodnom autu (stariji pasat) sam ugradio 4 relea, bukvalno za svako "vlakno" po jedan, i sa normalnim halogenim sijalicama sam imao odličan efekat, nije bilo potrebe za jačim sijalicama. Poenta je da na krajevima sijalice dobiješ maksimalni napon koji može alternator da izbaci...
 
Član
Učlanjen(a)
06.01.2012
Poruka
122
Problem i jeste sto ja neznam da li ima releje. Kad bih znao da ima i gdje se nalaze<br>
pokusao bih da ih zamijenim. Moje pitanje se uglavnom odnosi na to: ima li relej(e)<br>
i gdje je, a ako nema razmotricu svaki predlog. Za svaki predlog sam vam zahvalan.

p.s. kada direktno spojim kabal sa "+" akumulat na "+" sijalice. svjetlo pojaca.
a kada spojim "-" nista se ne mijenja. Ako vas to na nesto navodi.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
11.10.2010
Poruka
1
Tvoj auto ima pad napona u instalaciji,sto je i normalno za auto to godiste.Zaboravices sve nevolje slabih svetala ukoliko ugradis xennon svetla.Poz.
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
05.01.2011
Poruka
30
Da bi ti odgovorio da li ti auto ima releje i gde se nalaze ako ih ima, moras nam dati tacne podatke za vozilo i pri tome mislim na:Model, godiste, oznaka motora, snagu i kubikazu.Ako mi das te podatke ja ti mogu dati odgovore koji te zanimaju.A ako postoje releji za svetla poslacu ti odgovor sa sve semama.I upustvo kako da proveris releje.
 
Član
Učlanjen(a)
06.01.2012
Poruka
122
Evo podaci: Fiat brava , ELX , 1.6 16V, 97 godina, benzin, 76 kW.
Pozdrav i veliko hvala.
 
Član
Učlanjen(a)
05.01.2011
Poruka
30
Po Workshopu kutija sa relejima i osiguračima ti se nalazi ispod volana, dok ti se kutija sa glavnim relejom nalazi u motornom prostoru.

relej.jpg

Premda po onome što sam ja video tebi svetla ne idu preko releja.A ako ipak grešim evo ti kako da proveriš releje:

1. Prvo je potrebno ispitati sve osigurače, koristeći običnu pipalicu sa lampicom.Ona se jednim krajem spoji na masu, a zatim se vrhom proveravaju osigurači.Kod njih se jednostavno ispituje provodnost, pa samim tim ako lampica zasvetli, to znači da je osigurač dobar, i ako ne zasvetli, onda nije.
2. Zatim je potrebno izvršiti sledeće testiranje: Dok držite prst na samom releju, potrebno je da neko da kontakt, a zatim upali motor.Pri samom kontaktu ili paljenju treba da osetite "klik" ispod prsta, što je znak da relej radi, ako do toga ne dođe, potrebno je relej izvaditi i detaljije ga ispitati.
3. Kada izvadite relej dok je auto na ključu, proverite sve priključke za terminale releja, ako samo jedan ili nijedan priključak za relej imaju napajanje, potrebno je proveriti sve osigurače, koji su u vezi sa tim relejom, a ako su i oni u redu, potrebno je problem ispratiti sve do izvora napajanja.
4. Dok je vozilo u potpunosti isključeno, uzmite jednu žičicu, i ogulite izolaciju sa nje na oba kraja. Zatim jedan kraj spojite tamo gde je terminal 87, a drugi tamo gde je terminal 30. Na ovaj način ste prespojili relej, i bilo koji uređaj koji se napaja preko njega bi sada trebao imati stalno napajanje kada je vozilo na ključu ili upaljeno.Ako taj uređaj i dalje ne radi, onda treba proveriti da li napajanje stiže do samog uređaja, jer postoji mogućnost da je problem u kablu koji ide od releja do uređaja koji se preko njega napaja.
5. Testirati otpornost između terminala releja kao na slici ispod:
testiranje releja.jpg

Takođe ako rešiš da ubaciš releje kako su ti već gore savetovali, evo ti kako bi to otprilike trebalo da izgleda:
al5i78.jpg

Premda kao sto su ti već pojedinici napomenuli, možda bi i same bolje sijalice rešile problem.
 

Prilozi

  • 2relaysystem.jpg
    2relaysystem.jpg
    13,4 KB · Pregleda: 66
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.01.2012
Poruka
122
Premda kao sto su ti već pojedinici napomenuli, možda bi i same bolje sijalice rešile problem./QUOTE]
Promijenio sam sijalice i kao sto sam ranije opisao i sa bronzom sam ofarbao nosače sijalica koji su bili skoro crni, "ispekao" ih u rerni i sada su mi svjetla puno bolja.Hvala veliko na ulozenom trudu.
Uz lijep pozdrav.
 
Član
Učlanjen(a)
06.03.2011
Poruka
6
Prijatelju, nemoj se muciti sa instalacijom, Fiat nema relej za svjetla sve ide direktno preko rucice, tebi su otisle rucice i moras ubaciti relej jer je mnogo jeftiniji nego da mijenjas rucice, dovoljon su ti dva relea jedan a duga jedan za kratka da rijesis problem.
Ako nisi rijesio do sada kazi pa cu ti poslati detaljne informacije kako da povezes releje...
 
Natrag
Top