Festival posvećen japanskoj pop-kulturi u Domu omladine

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Festival posvećen japanskoj pop-kulturi u Domu omladineIzvor:
Blic.rs

Regionalni festival posvećen japanskoj pop-kulturi "Japanizam" biće peti put održan od 5. do 8. jula u Domu omladine Beograda.


224732_japanzilic13orig_f.jpgOvogodišnja tema izložbe i celokupnog festivala je "Fantasy" - zmajevi i vilenjaci, vitezovi i nindže, čarolije i supermoći, pirati i čudovišta, i sve ostalo što upotpunjuje japansku fantastiku.


Biće postavljena šoping zona "Artist Alley" gde će posetioci moći da kupe unikatnu odeću, nakit i radove domaćih umetnika inspirisane Japanom.

Štandove će imati i izdavačke kuće koje objavljuju stripove i dela vezana za Japan, kao i gosti iz inostranstva, koji će Beograđanima ponuditi različitu robu inspirisanu animama i mangama, inače teško dostupnu u Srbiji, najavili su organizatori.

U "Game Room"-u ljubitelji igrica moći će da isprobaju najnovije konzole, učestvuju na turniru u video igrama "Soul Calibur V", "Street Fighter" i "Tekken" i okušaju sreću u igrama sa kartama "Yu-Gi-Oh!" i "Magic: the Gathering".


Pripremljen je i kviz o animama, u kome će posetioci proveriti svoje poznavanje popularnih i manje poznatih stripova i serija.

Predavači će približiti publici karakterističan žanrovski fenomen poznat kao "Magical girl", a gost "Japanizma" biće i ilustrator i profesor animacije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu Rastko Ćirić.

Festival otvara film "Berserk" iz 2011, rimejk poznate TV serije iz 90-tih godina koja, kao jedno od prvih ostvarenja koja su se pojavila sa srpskim titlom, ima kultni status na ovim prostorima.


Najavljena je demontracija borilačke veštine "ninđucu", radionica manga stripa, izrade origamija.

Posetioci će imati priliku da savladaju pravila igre "Go" i oprobaju se u iscrtavanju i rezanju papirnih figura, a od tribina izdvaja se interaktivni susret sa stručnjacima za tokijsku uličnu modu.

Na zatvaranju festivala "Japanizam" biće predstavljeni kostimi inspirisani japanskim animiranim filmovima, serijama i igrama.


Festival organizuju društvo "Sakurabana" i Ambasada Japana u Beogradu, uz podršku Grada Beograda.
 
Top