Ferrari oskrnavio drevni zid u Kini

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Ferrari oskrnavio drevni zid u Kini
[/h]B92


U 2012. godini Ferrari obeležava dve decenije od kada je prisutan na kineskom tržištu. Međutim, jedan od događaja kojim italijanska kompanija proslavlja ovaj jubilej, umesto zadovoljstva, doneo je čelnicima Ferrarija neočekivane probleme.


6424451184fabbcb6d593d124276768_orig.jpg


Ferrari je u okviru proslave 20 godina svog prisustva u Kini organizovao spektakl koji je trebalo da se odvija na vrhu 600 godina starih zidina u nekadašnjoj carskoj prestonici, gradu Nanjingu.

Tom prilikom, organizatori su pomoću krana na vrh utvrđenja podigli jedan primerak Ferrarija 458 Italia iz specijalne jubilarne edicije koja je namenjena isključivo kineskom tržištu.

Ideja promotivne kampanje bila je da se ovaj model predstavi u okruženju istorijskog spomenika iz perioda dinastije Ming, ali je sve upropašćeno kada je vozač Ferrarija odlučio da se poigra driftujući po drevnim zidinama.

Naravno, lokalne vlasti su brzo reagovale i čitava manifestacija je prekinuta. Ipak, šteta je već bila učinjena, jer su na kamenim površinama ostali tragovi automobilskih guma.


Čitava priča dospela je u javnost i izazvala ogorčenje žitelja Nanjinga, a postavlja se pitanje kako je to toga uopšte došlo.

U Ferrariju su nakon incidenta uputili izvinjenje kineskim vlastima i za štetu okrivili vozača koji se “poneo neodgovorno”. Međutim, u italijanskoj kompaniji nisu objasnili zašto nisu pokušali da spreče vozača, kao i zašto su ipak snimili scenu drifta.

Iako negiraju krivicu za ovaj događaj, izgleda da ni gradske vlasti nisu potpuno nevine. Naime, prema BBC-ju, predstavništvo Ferrarija platilo je za iznajmljivanje lokacije gradu Nanjingu 12.000 dolara, što su lokalne vlasti nakon incidenta demantovale.
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top