Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
9 Feng Shui zapovesti…

9 Feng Shui zapovesti…

Feng shui je drevna kineska veština uređivanja doma kojoj je cilj da se omogući što bolji protok energije. Smatra se da domovi uređeni po pravilima feng shuia zrače pozitivnom energijom, a svojim ukućanima omogućuju sreću i blagostanje na svim poljima života. Evo devet najvažnijih saveta…


1. Prostor oko ulaznih vrata kuće mora biti slobodan i prozračan, što znači da je zabranjeno tu ostavljati cipele, papuče i kapute. To je, priznaćete najčešća greška koju svi prave.

hallway_25-modern-livingetc-284x284.jpg
BH0508-93b-284x284.jpg


2. U spavaćoj sobi se ne preporučuje držanje televizora, računara ili ogledala nasuprot kreveta, koje označava treću osobu u vezi. Ukoliko ih baš nikako ne želite pomeriti iz svoje sobe, svakako ih preko noći prekrijte nečim.

Bedroom-vintage-floral-Country-Homes-Interiors1-284x284.jpg
bedroom-modern-HomesGardens1-284x284.gif


3. Krevet bi uvek trebao biti naslonjen uz zid. Na taj način ćete se bolje odmoriti i biti spremniji na nove izazove. Takođe, pripazite da krevet nikad ne bude smešten u ravnoj liniji sa vratima sobe.

prettybedroom2-284x284.jpg
boldbedroom-284x284.jpg


4. Pokušajte svaki dan barem dvadeset minuta da unesete svetlost i čist vazduh u spavaću sobu jer ćete na taj način iz nje izbaciti staru energiju i napuniti je novom, svežom.


5. Iako se smatra da je akvarijum s ribicama simbol sreće i plodnosti, od velike je važnosti njegova pozicija u stanu. Ukoliko je pravilno smešten, omogućava bolju finansijsku situaciju, ali ako ga postavite naneodgovarajuće mesto, moglo bi doći do novčanih problema i teškoća na poslu. Ako primetite ovakve promene, premestite akvarijum na neku drugu lokaciju u stanu.

6. Kupatilo se nikad ne bi trebalo nalaziti u sredini kuće. Takođe, savetuje se da poklopac na wc šolji uvek bude zaklopljen.

bathroom19-284x284.jpg
pink-bathroom-modern-Ideal-Home-284x284.jpg


7. Nemojte kupovati crvene kauče i fotelje. Crvena je boja vatre i strasti, zato nije pogodna za mesta koja su zamišljena za odmor i relaksaciju, a osim toga donosi i teškoće na poslu.

8. Pobrinite se da u kuhinji nasuprot šporeta ne postavite frižider, mašinu za pranje posuđa ili sudoperu. Sukob vatrenog i vodenog elementa dovodi do nesuglasica i sukoba unutar članova porodice.


After-pic1-284x284.jpg
coral-accents-kitchen-284x284.jpg


9. Redvno čišćenje stana i bacanje nepotrebnih stvari oslobađa prostor od negativne energije. Dobro je rešiti se starog papira, odeće koju ne nosite ili uvelog cveća koje blokira pravilni protok energije.

HG.0507-90.6-284x284.jpg
laundry-room5-284x284.jpg


Izvor: Enterijer.rs



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Preobražaj enterijera u Feng Šui duhu

Preobražaj enterijera u Feng Šui duhu


Da bi bio delotvoran, Feng šui ne mora da bude komplikovan. Evo nekoliko osnovnih saveta koje možete odmah da primenite u svom životnom prostoru na način koji ne samo da vodi prema uspehu, već donosi i trajnu sreću.
Povoljni i nepovoljni oblici u stanu- Povoljni oblici su kvadrat ili pravougaonik, to su najbolji oblici i sa njima je najlakše ostvariti dobar Feng šui.
Navešćemo jedan primer: okrugli sto za ručavanje je odličan za porodicu u kojoj su na okupu tri generacije. Stolice možete da rasporedite u skladu sa povoljnim pravcima svih ukućana.
Sto za ručavanje kvadratnog oblika odličan je za malu porodicu. Oblik nagoveštava savršenu ravnotežu i simetriju koja stvara neusiljene i harmonične odnose.

Povoljni-i-nepovoljni-oblici-u-stanu-584x292.jpg


Uputstva za upotrebu ogledala- Zidna ogledala mogu da budu odličan feng šui aranžmani, pod uslovom da se postave pravilno. Ogledala postavljena na zidu bi trebalo da budu dovoljno visoka kako ne bi zasecala ničiju glavu ni stopala, tako da ja najbolje da počinju od samog poda.

Uputstva-za-upotrebu-ogledala-584x292.jpg


U zidnom ogledalu nikad ne treba da se oslikava toalet, stepeniste, šporet, a najvažnije od svega je da na njemu nikako ne bi smeo da se nadje odraz glavnih ulaznih vrata.

U spavaćoj sobi nemojte postavljati ogledala, pogotovo ako se krevet direktno ogleda. To je ozbiljna negativnost, doneće u najboljem smislu besane noći, a u najgorem i ozbiljne bračne probleme.
Ogledala su odlična za trpezariju jer simbolično udvostručiju hranu koja se nalazi na stolu.
Ogledalo iznad kamina je dobro, sve dok se u njemu ne ogleda vatra.
Kod uskih hodnika, ogledalo na zidu je odlično za prekidanje monotonije i usporivanje čija.
OGLEDALA-584x292.jpg


Srećni oblici ukrasnih predmeta


  • Vaze i činije u domu, napunjene vodom i cvećem, uvek predstavlljaju dobar feng šui.
Prazna vaza u domu nikada ne treba da stoji uspravno, trebalo bi je negde spremiti ili sipati malo vode u nju, u suprotnom može da izazove gubitak prihoda.

Vaze-i-%C4%8Dinije-u-domu1-584x292.jpg


  • Činije bi trebalo da su zaobljene i mogu da stoje prazne zato što prazne činije su uvek spremne da prime dobar či koji ulazi u dom.
  • Kada u predsoblje stavite figuru konja, on stvara divnu jang energiju. Lik konja se smarta simbolom dobre sreće.
Glavna ulazna vrata

Trebalo bi da budu čvrsta i napravljena od drveta. Postavljenje blistavog svetla iznad ulaznih vrata, odličan je pojačivač dobrog feng šuija.

Vrata bi uvek trebalo da se otvaraju ka unutra jer sreća bi trebalo da ulazi, a ne da izlazi.
Izbegavajte vrata koja se gledaju. Postavite kao lek paravan ili gustu zavesu, a još bolje ako stavite okrugli stočić.
Duga i okrugla kvaka za vrata predstavlja dobro rešenje.

Glavna-ulazna-vrata-584x292.jpg


Stepenice kao važan provodnik čija


Kada stepenište nije povoljno, javljaju se teškoće u zaradjivanju novca i napredovanju u karijeri.

Stepenište koje deluje nesiguno, veoma je nepovoljno.
Pravolinijska stepeništa su dobra i ne nanose štetu, ali veruje se da je vijugavo stepenište najboje jer usporava protok čija i primorava da krivuda na svom putu kroz dom.
Spiralno stepenište u stanu nije povoljno i trebalo bi da bude ograničeno na spoljni deo vašeg životnog prostora, na baštu.
Pazite šta stavljate ispod stepeništa.
Ostave locirane ispod stepeništa su u redu, ali kuhinjski pult ili sobni bar, gde se nalazi i mokri čvor simbolizuje gubitak bogatstva, sve se odliva. Nikada ne stavljajte fontane, akvarijum sa ribicama i slično.

Stepenice-kao-va%C5%BEan-provodnik-%C4%8Dija-584x292.jpg


Trebalo bi da budete opušteni i uživate u primeni Feng šuija, ali imajte na umu da nije čudotvoran. Međutim, dobar Feng šui deluje brzo utoliko što je često dovoljno svega devet dana da opazite razliku u energiji Vašeg doma.


Izvor: Enterijer.rs



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
U kuhinji je centar za uspešan život

U KUHINJI JE CENTAR ZA USPEŠAN ŽIVOT

Drevna kineska filozofija kaže da se upravo u ovoj prostoriji nalazi ključ sreće i uspeha, zato pažljivo pročitajte kako treba da je dizajnirate

1.jpg

2.jpg 3.jpg

Feng shui upozorava da kuhinja nije samo prostorija u kojoj se hrani, stoga je izuzetno bitno da se pozicionira i uredi na način koji će doneti harmoniju i uspeh u svim sferama života.
Pre svega, obezbedite povoljan protok chi energije. Oštri uglovi i neravnine narušavaju harmoniju u prostoriji, pa vodite računa da šiljati predmeti uvek budu skriveni i neutralizovani. Noževe, dakle, uvek sklanjajte u fioke ili ih držite u njihovim kutijama.

Idealan položaj kuhinje je u zadnjem delu stana. U nju ne bi trebalo da se ulazi direktno sa ulaza u stan, jer to uzrokuje probavne i prehrambene smetnje. Ukoliko tu poziciju, ipak, ne možete da izbegnete, prostor možete da "ozdravite" nekim trakastim zavesama ili nekim drugim vidom zaštite ulaza u kuhinju. Postavljanje kristalnih ukrasa na zavese ili zvončića na vrata takođe će neutralisati i izlečiti prostor. Treba napomenuti da se ne preporučuje orijentacija kuhinje ka saveru, pošto se veruje da sa severa dolaze zli duhovi. Ali biljke i taj problem mogu da reše. Bambus je uvek učinkovito rešenje.

Šporet je srce kuhinje

Vodite računa da elemente za pripremanje hrane i pranje posuđa izdvojite. Vatrene elemente, rernu, odnosno šporet, držite što dalje od vodenih elemenata, frižidera i sudopere. Sudoperu je najbolje smestiti ispod prozora. Položaj šporeta u kuhinji je posebno bitan. Postavite ga tako da može da se vidi odmah sa vrata, jer osoba koja kuva treba da ima kompletan pregled i da bude svesna svakog ulaska u kuhinju i promena koje se u njoj dešavaju.
Osobi koja priprema hranu ne trebaju sitni prepadi i iznenađenja, jer ne vidi ko je ušao u prostoriju. Zbog toga su idelano rešenje kuhinjska ostrva, koja su sve modernija u savremenom dizajnu enterijera. Osim što lepo izgledaju, osiguravaju ono što feng shui preporučuje.

Međutim, ako niste u mogućnosti da ostvarite takav dizajn, usled nedostatka prostora na primer, potrudite se da na zid u koji gledate dok kuvate postavite ogledalo ili reflektujući aluminujum. Ogledalo iznad šporeta može vrlo lepo da izgleda, posebno ako se proširi celom dužinom na taj zid. Tako ćete sprečiti nepoželjna iznenađenja i štrecanja koja mogu da utiču na pripremanje hrane, a ogledalo ima izuzetno lekovit uticaj u ovoj prostoriji, preporučuje feng shui. Osim toga, važno je da područje oko šporeta ima dobru ventilaciju i da je poprilično osvetljeno, kako bi se sprečio uticaj negativne energija, sha.

Slobodan protok

Mikrotalasne uređaje feng shui stručnjaci nikako ne preporučuju. Ali, ako ipak ne možete bez njih, odvojite mikrotalasnu rernu od šporeta. Uprkos praktičnosti, to je loš znak prema načelima feng shuija, jer protog energije oko šporeta ne sme da bude narušen. Stoga pozicionirajte mikrotalanu dalje od šporeta.

Glatke površine održavaće u kuhinji dobru energiju, pa ih uvek održavajte čistim i urednim. Naravno, higijena je od izuzetne važnosti, što znači da svaka prostorija, a posebno kuhinja, mora da bude veoma čista, sređena, dobro organizovana i nenatrpana. Kuhinjski elemeni treba uvek da budu zatvoreni, a police koje su na otvorenom iskoristite da ih popunite lepim stvarima, koje najviše volite, kao što je drago porcelansko posuđe u boji koja će da oživi prostor. Dobro bi bilo da kuhinjski elementi budu oblog oblika, kako bismo izbegli loš uticaj oštrih uglova u prostoru.

Belina kao simbol čistog

Kada je u pitanju kuhinjski pod, pluta je idealan materijal za oblaganje poda. Pluta je topla, može da se pronađe u raznim bojama i veoma je zahvalna za održavanje. Pluta i drvo su takođe odlično rešenje i za oblaganje elemenata. Jer obloge od nerđajućeg čelika i keramika mogu da izazovu brzi chi, što može dosta da vas iscrpi i umori, ukoliko dosta vremena provodite u kuhinji.
Bela i svetle boje su one koje se preporučuju za ovu prostoriju. Bela boja simbolizuje čistoću, pa je ona najprikladnija. Vatrene boje treba izbegavati jer mogu da uzrokuju česte svađe. Stoga izbegavajte i svetlije nijanse roze i narandžaste, već se bolje odlučite za svetle varijante zelene i plave, koje imaju relaksirajući efekat.

Generalno, ogledala, zvonca, kristalne lopte i biljke su pravi feng shui lekovi za lečenje nepravilnih pozicija i oblika u ovoj prostoriji. Dakle, ne očajavajte zbog nemogućnosti uređenja kuhinje na pravi način, već nabavite preporučene lekove i neutrališite sve negativne uticaje.

Autor: Olga Žarković
Izvor: Creativeartmagazine.rs



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Feng šui -energizovanje dnevne sobe

Feng šui -energizovanje dnevne sobe

Pošto je dnevna soba mesto porodičnog okupljanja, najbolje je u domu energizovati upravo ovu sobu. Da biste stvorili povoljnu dnevnu sobu, važno je da ona bude pravilnog oblika, dobro osvetljena i sa pažljivo raspoređenim nameštajem.

Dnevna soba je mesto porodične zabave. To je i mesto porodičnog okupljanja pa feng šui dnevne sobe utiče na harmoniju, prosperitet i uspeh porodice. Zato je najbolje u domu energizovati upravo ovu sobu. Da biste stvorili povoljnu dnevnu sobu, važno je da ona bude pravilnog oblika, dobro osvetljena i sa pažljivo raspoređenim nameštajem.
Najbolje je da soba bude kvadratnog ili pravougaonog oblika. Ukoliko se ulazna vrata otvaraju ka dnevnoj sobi, pokušajte da izbegnete prozor nasuprot njih. Prozor odmah pored ulaznih vrata takođe nije preporučljiv. To ozbiljno pogoršava feng šui dnevne sobe i doma.



Dizajn poda i tepiha takođe treba da bude pravilnog oblika. Nepravilni oblici na primer mermera koji su jedno vreme bili vrlo popularni, remete red i unose konfuziju u dnevnu sobu. Ukoliko je vaš pod takav, najbolje bi bilo da ga promenite ili prekrijete jednobojnim tepihom. Glatki podovi su bolji od grubih. U dnevnoj sobi, u kojoj porodica zabavlja svoje goste, neprikladni podovi. Oni ukazuju na neravnotežu, prepreke i težak put kroz život. Umesto njih opredelite se za glatke podove ako želite povoljan feng šui dnevne sobe. Ukoliko je pod prekriven parketom, obratite pažnju na raspored drvenih pločica parketa nije takav da stvara sliku krstova i trouglova. Prave linije koje se pružaju od ulaznih vrata ka unutrašnjosti prostorije privlače či u dom. Ali najbolje bi bilo da parket bude diskretan i ne predstavlja nikakve slike.



U dnevnoj sobi plafon može energizovati feng šui, ili uzrokovati nevolje. U današnjim modernim dnevnim sobama nalaze se gipsani plafoni sa raznim ukrasima. Sve dok oblik tih ukrasa nije oštar oni neće loše uticati na feng šui. Međutim potrebno je da se čuvate plafona na kome postoje pravougaoni oblici sa oštrim ivicama na sve četiri strane. Najbolje bi bilo imati plafon koji nema nikakve neravnine na sebi. Na sredini sobe najbolje bi bilo okačiti osnovni feng šui energizator kristalni luster.
Kosi plafoni i plafoni sa vidljivim gredama ozbiljno mogu uticati na loš feng šui. Postavite svetla na strani na kojoj kosina plafona pada, podstičući na taj način či.



Spiralne
stepenice u dnevnoj sobi nisu posebno dobra ideja. Ukoliko imate ovakve stepenice u svom domu, pokušajte da ih pretvorite u obične.
Raspored sofe i stočića povoljan je ukoliko je pravilnog oblika. Ne preporučuje se raspored u obliku slova L, jer se na taj način stvaraju uglovi koji ne donose dobar feng šui. Takodje izbegavajte oblik slova U jer time sugerišete da je nešto nepotpuno ili da nedostaje. Najbolje je da stočić bude u centru, a sofe raspoređene oko njega.

Aktiviranje sreće
Postoji nekoliko feng šui metoda za aktiviranje sreće u dnevnoj sobi. Istok i jugoistok energizujte biljkama. Neko to budu zdrave i zelene biljke lepih i oblih listova. Sever, istok i jugoistok energizujte vodom, ovo je vrlo važno ako želite da se obogatite. Akvarijumi i minijaturne fontane su najbolji izbor.



Energizujte jug svetom, što jačim to je bolje. Najbolje bi bilo da se opredelite za lustere. Takođe, za bilo šta što je
crvene boje. Energizujte jugozapad i severoistok kristalima. To su sektori elementa zemlje. Zapad i severozapad energizujte zvončićima, zvonima ili bilo čime od metala. Postavljenje televizora u ovaj sektor takođe je povoljno.



Biranje nameštaja Bolje je imati nov nameštaj nego antkvarni. Osim ako niste srtručnjak za stilski nameštaj, dobro bi bilo da u dom ne unosite stari nameštaj jer bi on mogao biti pun loše ili tragične energije. Feng šui je veština koja pokušava da stvori i akumulira dobru energiju. Antikvarni nameštaj često ima ustajalu energiju koja se možda neće uklopiti sa energijom ostalog namečtaja. Ukoliko želite da nabavite komodu za vašu sobu imajte na umu da postoje različite vrste komoda od veoma raskošnih do veoma teških orjentalnih. Za koji god stil se opredelite vodite raćuna da na komodi nema oštrih uglova, već da su oni zaobljeni i manje preteći. izbegavajte komode koje su rađene u duborezu sa motivima divljih životinja. Kada kupujete nameštaj dobro je da imate na umu da je dobar onaj komad koji nema preteće ivice. Zato se pre opredelite za komodu koja ima vrata nego otvorene police. Police za knjige bez vrata predstavljaju opštu pretnju za vas. Ukoliko ste žrtva otvorenih polica za knjige, može se desiti da se vaša karijera ne završi na doba način.



Ako u dnevnoj sobi imate ogledala, pazite kakav odraz prave. Velika zabrana tice se odraza toaleta, ulaznih vrata ili stepeničta. Ako se u njima odražava hrana ili lepo cveće, to je bezopasno.



Sofe sa niskim uzglavljima, nemaju dobru potporu, izbegavajte ih. Sofe sa visokim uzglavljem i rukohvatima, odlične su sa aspekta feng šuija. A i udobnije su.

Literatura: Lilijan Tu
Izvor: Enterijer.rs




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Feng šui- energizovanje spavaće sobe

Feng šui- energizovanje spavaće sobe

Feng šui glavne spavaće sobe ima veliki uticaj na sreću para. Kada je energija u spavaćoj sobi harmonična, par će uživati u međusobnoj podršci i dobrom odnosu. Pojedinačno će svako ispunjavati svoju ulogu u porodici.

Feng šui glavne
spavaće sobe ima veliki uticaj na sreću para. Kada je energija u spavaćoj sobi harmonična, par će uživati u međusobnoj podršci i dobrom odnosu. Pojedinačno će svako ispunjavati svoju ulogu u porodici. Zdravlje neće trpeti, nerazumevanje će biti minimalno, a definitivno neće doći do razdvajanja ili razvoda. Ukoliko ste u braku, a iako niste, bilo bi dobro da investirate u dobar Feng šui spavaće sobe, jer dobar deo života počiva na dobrom odnosu sa voljenim bićem.
Najlakši način da aktivirate sreću u svim uglovima
spavaće sobe je da pojačate energiju svakog od osam uglova, koji predstavljaju osam pravaca kompasa. Stanite na sredinu svoje spavaće sobe i odatle odredite pravce uz pomoć kompasa. Prvo odredite sever, a potom i ostale strane sveta. Zatim ustanovite pravac na kojem leže ulazna vrata u sobu. Taj sektor je veoma važan i ne sme biti blokiran ni na koji način.



Sledi nekoliko primera kako ćete na jednostavan način energizovati vašu spavaću sobu:

Energizovanje jugozapada: Kada odredite jugozapadni deo vaše sobe, potrudite se da ga dobro osvetlite, takav prostor privlači ljubav i sreću u ljubavi. Upotrebite belu, crvenu ili
žutu svetlost. Kristalne lampe su najdelotvornije. Obesite mali kristalni luster u ovom delu sobe i držite svetla upaljena bar tri sata svake noći. Upotrebite grumen prirodnog kvarca da biste stumulirali zemljani element. Takođe stavite i par mandarinskih patkica u ovaj deo sobe.



Vodite računa da to budu prave mandarinske patke, a ne divlje. Mandarinke su poznate po tome što su verne do smrti. Nemojte nikako držati jednu, već par. Takođe na jugozapadu možete postaviti i još jedan simbol bračne sreće, a to je srce. Slika ili figurica, sve jedno…



Ako se u ovom sektoru nalazi toalet, vaš ljubavni život će biti ozbiljno ugrožen. Okačite u blizini vrata zvončeće sa 5 štapića.

U Feng šuiju, romantika, ljubav i brak su sastavni delovi porodične sreće. Ako oni nedostaju, život se smatra nepotpunim. Feng šui može da pojača romantiku i donese vam životnog saputnika.

Sreća vezana za rađanje dece: Spavajući u pravilnom pravcu, uvek je to pravac muža, možete da postavite lik dobroćudnog slona pored
kreveta.



Sreća vezana za dugovečnost: Stavite u svoje srećne uglove spavaće sobe simbole dugog života. Ovo obično donosi i sreću u vidu zdravlja i dobrobiti. U simbole dugovečnosti spadaju slike bora, breskve ili bambusa.



Za dodatnu sreću i zaštitu, kao i privlačenje dobrih prilika: Postavite simbol dve ribe ili u vidu crteža ili zlatnih pločica, na strani na kojoj vam se nalazi glava.



U koliko želite da podstaknete sreću dalekih putovanja: Postavite veliku školjku ispod kreveta. Školjka je takođe jak simbol za one koji se bave poslom komunikacija.
Imajte na umu da preporuke u pogledu primene Feng šuija umnogome baziraju na tumačenjima drevnih principa, iz vremena kada su životni prostor, gradovi i sela izgledali mnogo drugačije nego danas. Uvek bi trebalo da unesete dozu svoje kreativnosti koja će prožimati primenu Feng šiuja. A najvažnije je da budete pažljivi i umereni sa pobuđivačima energije. Učinite svoj životni prostor što je više moguće pravilnim, uravnoteženim i harmoničnim u smislu oblika, boja i orjentacije. Učinite najbolje što možete.

Literatura: Lilijan Tu

Izvor: Enterijer.rs



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Primenite Feng Šui u kancelariji

Primenite Feng Šui u kancelariji

Kancelarija treba da bude pravilnog oblika, sa vratima okrenutim u povoljnom pravcu, prostarnim predvorjem i dobrim položajem, bez pretrpanih uglova i dugačkih uskih hodnika.

Osnovno za vas je da za radni prostor obezbedite osnove dobrog feng šuija. To podrazumeva da kancelarija bude pravilnog oblika, sa vratima okrenutim u povoljnom pravcu, prostarnim predvorjem i dobrim položajem, bez pretrpanih uglova i dugačkih uskih hodnika. Kada obezbedite osnovu, možete uvesti posebne predmete koji donose sreću, a od kojih dobrobiti neće imati samo kompanija, već i svi zaposleni u njoj.Dimenzije stola predstavljaju važan deo feng šuija. Obratite pažnju da radni sto treba da bude veliki. Ambiciozni menadžeri i direktori treba uvek da imaju veliki sto ili neće imati dobar feng šui u karijeri. Mali stolovi namenjeni su neambicioznim osobama. Čak i stolovi za kompjuter ne treba da budu previše mali. U suprotnom, neće vam doneti sreću. Ako je sto previsok za vas, podignite stolicu. Prednji deo stola mora biti zatvoren. Ukoliko je sto ukrašen rezbarijom, ukrasi ne treba da budu oštrog oblika, već zaobljeni. Svi stolovi napravljeni od bilo koje vrste drveta su dobri. Nemojte ivice oblagati metalom, jer to stvara disharmoniju.



Stolica na kojoj sedite treba da ima visoko uzglavlje i naslone za ruke. Stolicama sa niskim uzglavljem nedostaje potpora, a stolice bez držača za ruke nisu povoljne, jer simbolički onemogućavaju stabilnost i sigurnost.




Početnici u feng šuiju često se pitaju koja je to dužina i širina najpovoljnija za feng šui dimenzije stola. Postoji mnogo povoljnih mera po feng šuiju, a mi ćemo vam predložiti sledeće: visina od 81 do 84 cm, širina od 82 do 86 cm, dužina od 147 do 152 cm. Visina stolice mora odgovarati visini stola, ali zapamtite da uvek mora imati držače za ruke kako bi se obezbedila potpora.




Možda ste primetili da u kancelarijama vrlo uspešnih poslovnih ljudi minijaturne fontane ili akvarijumi sa ribicama su vrlo čest prizor. Ovakvo uređenje pospešuje komercijalni i materijalni uspeh. Postoji nekoliko raznih preporuka u vezi sa vodom. Neki savetuju da voda bude vidljiva sa glavnog ulaza u kancelariju, jer smatraju da prizor vode privlači novac u kancelariju. Stoga se mogu vrlo često videti akvarijumi u prijemnim sobama, postavljeni direktno naspram ulaza. Zlatne ribice simbolizuju zaštitu i prosperitet, pa se zato i preporučuju. Popularna škola mišljenja koja se bavi određivanjem položaja za postavku vode, preporučuje da se voda postavi na severu, u sektoru koji predstavlja element vode. Voda je takođe povoljna u sektorima elemanta zemlje, na istoku ili jugoistoku. Zadržite osećaj za ravnotežu, nemojte misliti da veća količina vode i veći akvarijum znače i bolje. Kada se poremeti ravnoteža vode i kada je ima previše, onda se voda simbolički izliva i plavi, a dobar feng šui pretvara u loš. Prevelika količina vode može “udaviti” vašu kompaniju.



Ako imate prodavnicu pazite da kasa nikada ne stoji ispod krovne grede ili naspram nekog izbočenog ugla ili oštre ivice koju prave dva zida. Nikad je ne postavljajte direktno ispred ulaznih vrata, jer ona ne treba da bude prva koju će mušterija videti kada uđe u radnju. Nikad je ne postavljate naspram toaleta, stepeništa ili oštrih ivica bilo kakvog nameštaja. Da biste energizovali feng šui kase, postavite zidno ogledalo pred nje, tako udvostručujete dnevni promet. Povoljan pravac sedenja: Uvek je dobro sedeti dijagonalno od ulaznih vrata i to licem okrenutim ka njima. Ukoliko je potrebno da sto iskosite, učinite to. Pokušajte da sto postavite tako da šef uvek sedi iza vas. Na taj način on vam simbolički pruža potporu. Nikada nemojte sedeti naspam šefa, u sukobu s njim. Čak iako se on nalazi u susednoj kancelariji, to bi moglo stvoriti probleme između vas.


Nikada nemojte sedeti naspram ivice bilo kakvog zida, ormara ili stola. Ivice emituju negativnu energiju uzrokujući bolesti i nesreću. Osećaćete nedostatak energije i entuzijazma za bilo šta. Postavite neku biljku ili stalno držite vazu sa svežim cvećem ukoliko se nalazite naspram neke ivice. Nemojte sedeti nikako ispod krovne grede, pomerite sto i okačite nekoliko bambusovih štapova na gredu ili zvončiće. Ti lekovi pomažu rasteravanje negativne energije, štiteći vas od nje.



Neka ispred vas uvek postoji prazan prostor. Ukoliko je prostor ispred vas zakrčen, malo je verovatno da uživate u dobrom feng šuiji. Ako je naspram stola zid, pomerite ga kako biste stvorili prostor između njih. Iza vas neka se uvek nalazi čvrsti zid. Na taj način obezbeđujete sebi potporu i snažnu zaštitu. To je vrlo važno ako ste na rukovodećem mestu. Ako to nije moguće i ako se iza vas na primer nalazi prozor, bar navucite na njega roletne. Jedini izuzetak kada možete sedeti leđima okrenuti prpzoru je kada se kroz njega vidi neki povoljan predeo, poput zaobljene planine ili zgrade banke. Nemojte sedeti tako da vam se iza leđa nalazi polica za knjige koja nema vrata. Police za knjige koje su otvorene ponašaju se poput oštrih noževa. Nemojte sedeti naspram ogledala. Bolje je da budete okrenuti leđima ogledalu nego licem. Na zid iza sebe postavite sliku planine kako biste obezbedili podršku. Obratite pažnju da na slici ne bude nikakvog vodopada, reke ili jezera, jer voda iza važih ledja nije baš najbolji izbor. Ako vam se ne sviđa ideja planinskog predela, uvek iza sebe možete prostor energizovati slikom predivnog nebeskog bića, kornjače.



S leve strane svog stola postavite vazu sa cvećem, a ako imate mali dekorativni predmet u obliku zmaja, možete ga takođe postaviti. Malu stonu lampu ili kristal postavite direktno ispred sebe, to će privući sreću. Nikada nemojte držati ostatke hrane ili pića na stolu.Na kraju svakog radnog dana spremite sto i ne ostavljajte na njemu gomilu papira. Neka vaš prostor bude čist i uredan sve vreme. Neka vaš prostor bude čist i uredan sve vreme.

Literatura Lilijan Tu
Izvor: Enterijer.rs





 
Član
Učlanjen(a)
06.03.2012
Poruka
1
Iz mog uskistva, svima preporucujeme da pravila fang shuia primjene u urdjenju svog enterijera! Stan postaje potpuno drugaciji i zaista utice na pozitivne promjene u zivotu ukucana, a vremenom podstice kreativnost kod domacice!:)))
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Feng Shui: sveprožimajuća energija Chi

Tamarix, u pravu ste.
A dokaz da deluje je i to da je ceo grad Hong Kong izgrađen po pravilima Feng šui-ja. :)


Feng Shui: sveprožimajuća energija Chi


chi.jpg

Ko li je ta, što li je ta? Ko to vuče sve konce?

Ovo pitanje postavljali su si još i naši davni preci, zatim drevni mislioci, veliki filozofi, a nastavljaju i današnji znanstvenici.

Dugi put traženja odgovora započeo je još u ranim danima ljudske civilizacije, kada su ljudi počinjali tražiti objašnjenja za moćne sile poput grmljavine, kiše, munje, svjetlosti, tame, mjesečine...

Ove prirodne pojave su istovremeno plašile ljude i upravljale njihovim životima.

Iz toga se rodila potreba ih objasniti, da bi se lakše s njima živjelo.

Prve spoznaje da ove moćne sile dolaze s neba i da upravljaju pojavama na zemlji dale su imena poput ''kozmički dah'' i ''nebeska sila''...

Daljnjim promatranjima zapažali su da je priroda puna suprotnih sila koje opet djeluju usklađeno, da se u prirodi sve odvija po nekom redu i u pravilnim intervalima, stalno se mijenja a opet djeluje kao jedna savršena cjelina.

Našim precima je bilo jasno da iza vidljivog svijeta postoji neka sila, koja čini red na Zemlji i u Univerzumu.

S vremenom je ta sila dobila imena Prana, Ki i Chi.

Holistički pogled na svijet izrodio je mnoštvo definicija Chi-a - duša i srce svega postojećeg, sveprožimajuća sila, životna sila koja sve stvara i sve pokreće, poprima najrazličitije oblike a istovremeno nema niti jedan.

Ona je i misao i emocija, planina i rijeka, vatra i kamen...


Znanstveni termin ''energija" najviše se približava definiranju Chi-a, a ja bih još dodala i termin "napon".

Današnja znanost je potvrdila mnoge vidove Chi-a kao naprimjer magnetno polje, elektromagnetnu, gravitacijsku i nuklearnu silu, svjetlosno zračenje...

Mi danas itekako uživamo u blagodatima ovih otkrića.

Zapadna znanost ide sve dublje - razbija atom, ne staje na elektronu, pokušava uloviti tu Chi, ali bezuspješno!

Sve više znanstvenika vjeruje da materija posjeduje "svijest". Napravljeni su i brojni eksperimenti da se to potvrdi.

Chi dobiva još imena poput ''viša svijest'', ''kolektivna svijest'', ''božja čestica''...

Toliko definicija, sve točne ali nijedna potpuna!

Bit je u istini da svi mi dobro znamo da ona postoji, da je mi itekako dobro osjećamo, da se s njom svakodnevno družimo.

Sjetimo se one ugode kada sjedimo pored žuborećeg potoka i one neugode od uzburkanog mora, onog osmijeha kada vidimo dragu osobu i onog titraja u grudima koji ne znamo objasniti.

Ona je i ono što nas uspavljuje i budi, ono što tjera tulipan da raste i procvjeta...

Istočnjački narodi nisu se toliko opterećivali definiranjem Chi-a. Važnije im je bilo da upoznaju način njenog ispoljavanja i djelovanja na ljudski život.

Feng Shui je taj koji se druži s Chi-om, istražuje njene oblike i ponašanje, otkriva kada je ugodna a kada neugodna, pozitivna ili destruktivna.

Mi se samo trebamo družiti s Feng Shui-em i ne zaboraviti ovu izreku: ''Feng Shui savjeti su malo čudni ali lud si ako ih ne poslušaš''.

Izvor: Alternativa




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Pet elemenata - kamen temeljac Feng Shuija

Pet elemenata - kamen temeljac Feng Shuija

pet-elemenata.jpg

Svi dobro znamo da energija ne može nastati iz ničega niti može postati ništa.

Zapravo, ona samo može mijenjati svoje ruho.

Sada nosi proljetno zeleno, ljeti će ga zamijeniti vatrenim crvenim, u jesen će se nakititi zlatnosmeđim, a zimi će se ogrnuti ledeno hladnim ogrtačem.

Ovakva raskoš prirode govori o obilju različitih lica chija.

Oštroumni majstori su primijetili da ipak postoji pet temeljnih manifestacija energije.

I rodila se teorija "Pet elemenata" koja je postala još jedan kamen u temelju mudrosti Feng Shuija.

Sama riječ " element" je doslovno prevedena iz kineskog jezika pa se njeno značenje ne podudara s izvornim.

U istočnjačkoj kulturi ono ima jedno široko i slikovito značenje, ali zbog rasprostranjenosti ovog termina on se zadržao u upotrebi.

Točnije bi bilo reći da se radi o stanjima, transformacijama ili oblicima ispoljavanja energije.


Transformacije energije


Chi
se u prirodi ispoljava na najrazličitije načine - juri kao vjetar, teče kao potok, plamti kao vatra, raste kao bambus, pleše kao zraka i miruje kao planina.

Ali što je s onim prijelaznim igrama između ovih, nama dobro vidljivih pojava, onima koje mi ne doživljavamo našim čulima?

Upravo to pojašnjava sustav "Pet elemenata". Ova teorija objašnjava cjelokupan put energije kroz
Yin i Yang
faze i njihovu interakciju u cjelokupnom vremenskom ciklusu.

Energija prolazi kroz pet osnovnih faza transformacije. Svaka faza nosi ime fizičkog elementa koji je njen tipični predstavnik u fizičkom svijetu.

Svaka faza ima sebi svojstvene osobine po kojima se razlikuje od drugih faza.

Te osobine ćemo najlakše prepoznati po asocijacijama koje u nama izaziva samo spominjanje odgovarajućeg elementa.

Kada čujemo riječ "vatra"odmah se prisjetimo titraja nestabilnog jezička plamena, zračenja topline, crvenila, osjećaja opreza i opasnosti... Upravo ovo su temeljne osobine elementa vatre.

"Majka zemlja" nas nosi na svojim leđima, hrani i trpi, oprašta i daruje, samo kako to majka zna. Uvijek stabilna, spremna da nas podrži i da se pobrine za nas.

Zlato je čisto i plemenito, dragocjeno i svima toliko drago! Čvrsto i teško, možeš ga kovati ali ne i dušu mijenjati.

Ta čudesna voda! Koliko stanja i koliko lica, koliki put pređe? Sada je kapljica na izvoru, pa teče potokom, zatim je u listu biljke, onda u našim venama!

Što je sve vidjela, koliko informacija prenijela i u koji sve kutak stigla? Uporna da stigne svugdje, posjeti i najudaljeniji kutak! To je energija vode.

Zamislite bambus. Vitak, brzo raste. Povija se na vjetru a opet stoji, čvrsto ukorijenjen. Tako raste energija drveta, uvijek stremi ka visinama.

Osim navedenih stanja, elementi se pojavljuju i u odgovarajućoj boji: plava-zelena-crvena-žuta-siva, u odgovarajućem obliku: izduženi-trokutasti-pravokutni-okrugli-valoviti, u odgovarajućem godišnjem dobu: proljeće-ljeto-jesen-zima.

Ove faze chija se smjenjuju po prirodnom zakonu, svaka faza kada postigne svoj vrhunac prelazi u sljedeću itd.

Prirodni slijed voda-drvo-vatra-zemlja-metal-voda zovemo hranidbeni ciklus.

To je stvaralački i pokretački ciklus kojim se priroda svakodnevno uravnotežuje.

U prostoru ovaj ciklus doživljavamo kao harmoniju, osjećaj ugode, kada nam se čini da su sve stvari na svom mjestu.

Suprotan smjer - smjer voda-metal-zemlja-vatra-drvo-voda zovemo iscrpljujući. Ovaj odnos je destruktivan i nepoželjan.

Izaziva osjećaj nemira i nelagode, tjera vas da iziđete iz prostora.

Postoji još jedan odnos, javlja se kada u lancu nedostaje jedan element. U ovom slučaju odnos između dva susjedna elementa zovemo kontrolirajući.

I ovaj odnos je nepoželjan jer oslabljuje tok energije. Kažemo da u prostoru nedostaje sklad, prostor ne diše.

Navedene odnose možemo lako objasniti u odnosu majke i djeteta.

Na početku majka hrani dijete, kada dijete postane jače od majke odnos prerasta u iscrpljujući, tada dijete treba nastaviti lanac svojim nasljednikom.

U osnovi se uvijek radi o odnosu snaga i postojanju svih pet elemenata.


Važnost teorije pet elemenata


U čemu se vidi važnost teorije pet elemenata?

Već je spomenuto da hranidbeni lanac stvara dojam sklada i harmonije u prostoru, nasuprot tome, iscrpljujući i kontrolirajući izazivaju osjećaj nemira i tjeskobe.

Priroda "elementima" komunicira s nama. Svojim bojama, zvukovima i oblicima djeluje na naše emocionalno, psihofizičko, estetsko i energetsko stanje.

Modernim jezikom rečeno, ovo je "alat za komuniciranje s prirodom".

Teorija se danas uspješno koristi u dizajnu (teorija boja), u medicini (terapija bojama, zvukom, frekvencijama), u psihologiji i mnogim drugim područjima estetike i simbolike.

Sada je malo jasnije zašto kažemo da je Feng Shui vještina. Prepoznati oblike energije, odnose među njima, naći način da se nepoželjne transformiraju u poželjne i uskladiti to sa željama i potrebama čovjeka, stvarno traži veliko umijeće.

To se postiže korištenjem znanja o Chiju, Yinu i Yangu, Pet elemenata, uz pomoć mnogobrojnih iskustvenih formula i cjeloživotnim prakticiranjem.

Kako vidite, do sada smo se upoznali samo s alatima za rad, samo odškrinuli vrata u svijet Feng Shuija. Tek sada trebamo popločavati stazu raznobojnim kockicama.

Nadam se da smo vas pozitivno provocirali i da ćemo se nastaviti družiti s Feng Shuijem.

Slijedi najzanimljivija dionica puta - zajedničko popločavanje!

Izvor: Alternativa




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Prostor je naše ogledalo

Prostor je naše ogledalo

feng_shui3.jpg

Naš prostor je ogledalo nas samih.

Koliko puta smo čuli ovu teoriju! No, koliko tu ima istine?

Hajde da se malo prisjetimo s koliko radosti namještamo stan, s kolikim ushićenjem biramo boje i namještaj, koliko puta mijenjamo raspored, biljke, sitne detalje...

Sjetimo se koliko radosti osjetimo kada vidimo da je to baš ta boja koju smo htjeli, a opet koliko tuge kada vidimo da je ta fotelja drugačije izgledala u salonu namještaja nego što izgleda u našem domu!

Sam doživljaj uređenja je cijelo vrijeme začinjen promjenama raspoloženja, od ushićenja do kiselog razočarenja.

Najčešće ne razmišljamo o našim emocijama, jednostavno spontano radimo, vodi nas neki unutarnji nagon.

Ali zašto toliko emocija, što nam one govore, kako to da mi to proživljavamo tako intenzivno?

Nije li ovo odgovor našeg prostora? Zar nam ne govori, jednom, da je zadovoljan, a drugi put da mu se naše djelo ne sviđa?

Zar ovo nije ništa drugo već interakcija i nesvjesna komunikacija između nas i našeg prostora?

Prostor nam ovim upravo hoće reći da je živ, da diše i želi i on biti zadovoljan.


Gdje je problem?


Problem je bio u tome što smo dizajnirali prostor prema našim potrebama i željama, a one se nisu podudarale s potrebama prostora. Rezultat je bio osjećaj neugode u prostoru i naše neraspoloženje.

Upravo ovo je najvažniji postulat uređenja prostora, što mnogi ljudi zanemaruju a zbog čega ne dobivaju očekivane rezultate.

Feng Shui je taj koji nas uči da prvo dijagnosticiramo što treba prostor, zatim što želi čovjek i što traži funkcija prostora.

Treba zadovoljiti sve ove faktore i pronaći optimalno rješenje. Tek tada ćemo imati harmoničan i zdrav dom i biti u njemu sretni i zadovoljni.


Kako "nahraniti" prostor


Prvo se moramo prisjetiti da je naš svijet jedno složeno energetsko polje - gusto istkana mreža. Mreža je jaka kada su sve niti na svome mjestu.

U ovom svijetu je svaka travčica baš tamo upravo za svoga mrava, cvijet za svoga leptira, brdo za svoj vjetar. Svatko je na svome mjestu s razlogom - da zajedno održavaju mrežu čvrstom.

Isto vrijedi i za naš prostor. Svaki prostor treba da bude karika u toj mreži a ne da je prekida, da ne postane kavez.

Na taj način energija ulazi u naš prostor, hrani ga i nastavlja teći dalje. Tada je naš prostor dio okoliša i možemo reći da naš prostor diše i živi.


Analiza prostora


Svaki prostor je jedinstven, ne postoje dva ista. Prostor ima datum rođenja i ime - kao i svako živo biće.

Kada izgradimo prostor zatvorimo ga krovom - tada zatvaramo određenu mješavinu energija iz univerzuma i zemlje, zatim tim energijama dodajemo energiju čovjeka.

Ovo su izuzetno važni momenti koji određuju naš prostor.

Naši preci su znali važnost ovoga momenta zato su ga slavili i obilježavali ovisno o kulturi u kojoj su živjeli.

Mi se još možemo sjetiti slavlja pokrivanja kuća kada su susjedi donosili poklone i lijepe želje domaćinu.

Znači, svaki prostor ima svoju kombinaciju energija koja je određena ovim karakteristikama.

Raspored energija iz univerzuma je određen godinom rođenja kuće, odnosno periodom kojem pripada ta godina.

Raspored zemaljskih energija ovisi o geografskom položaju i smjeru iz kojeg dolazi najjača energija, ovo mi zovemo facingom.

Određivanje facinga je često vrlo težak posao jer su nam ga zakomplicirali moderni graditelji.

Lako je kada kuća ima jasno lice i pozadinu - kada na istoj strani imamo i vrata i puno prozora, onda je to sigurno strana iz koje dolazi najveći energetski utjecaj.

U današnjoj arhitekturi to uglavnom nije tako pa se moramo osloniti na osobnu procjenu okoliša, gledati gdje je veća aktivnost (kretanje, zvukovi, otvoren pogled, put, rijeka...), zatim unutarnji raspored i namjenu prostorija, pa i želju stanara.

Kada se to ustanovi onda se kompasom precizno odredi geografski smjer. Moramo biti precizni jer se svakih 15 stupnjeva mijenja energija.

Tek tada možemo napraviti stvaran raspored energija u našem prostoru, tj. poznatu Bagua mapu u kojoj su pokazane i zemaljske i energije iz univerzuma.

Bagua mapa, koja se pravi na osnovu pregleda je energetska slika prostora koja nam postaje vodič za njegovo uređenje.


Liječenje prostora


Važno je naglasiti da prvo liječimo prostore gdje vlada negativna energija.

To radimo iz pomoć akupunktaciji. Akupunktacija je ispravljanje nedostataka prostora uz pomoć predmeta, koji je tipični predstavnik jednog od
pet elemenata.

Prema vrsti negativne energije dodajemo element koji ona treba hraniti po teoriji pet elemenata, na taj način iscrpljujemo negativnu energiju jer je zaposlimo da hrani našu akupunktaciju.

Prostor gdje je pozitivna energija uređujemo na način da dodajemo odgovarajuće elemente koji podržavaju i hrane postojeće energije. Tu ne trebamo ništa akupunktirati već samo paziti da ne iscrpljujemo postojeće stanje.

Cilj je uvijek postići hranidbeni odnos - ovo je osnovni princip uređenja prostora!

Kada je prostor uravnotežen, tj. zdrav, on odiše skladom. Tada ga samo treba još i povezati s okolišem, što znači rasporedom namještaja omogućiti da energija lakše ulazi na facingu, teče kao potočić kroz prostor i da se u njemu što duže zadrži prije nego što ga napusti.

Ovu iskonsku vezu s prirodom mi nagonski želimo održavati, to nesvjesno i činimo unoseći biljke u stanove, pri tome se ne pitamo zašto to radimo.

Iz svega do sada navedenog proizilazi koliko je važno da osvijestimo naš odnos s prostorom, da osluškujemo što nam prostor govori i da s njim surađujemo,on će nam tada uzvratiti harmonijom, a to je upravo Feng Shui.

Izvor: Alternativa




 
Natrag
Top