Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
FENG SHUI
drevno orijentalno umijeće o uređenju okoline i doma



Feng Shui, prastara orijentalana umetnost postizanja harmonije pazljivim rasporedom objekata, nalazi svoje sledbenike i u zapadnom svetu. Ovi izvori istrazuju uticaj Feng Shui razmis¡ljanja na arhitekturu i stanovanje.

Zabrinuti ste za svoju karijeru? Imate problema u ljubavnom zivotu? Glavni uzrok vasih problema moze biti uređenje vaseg doma kazu stručnjaci za prastaru kinesku filozofiju, Feng Shui.

Donald Trump je koristi. Virgin Airlines, the Bank of England, Ujedinjene Nacije je prihvataju. čak i Big Brother, američka hit TV serija koristi ideje pozajmljene od ove prastare umetnosti. Ali, sta je zapravo Feng Shui.

"Feng Shui nas uči kako da kreiramo harmoniju i ravnotezu oko nas", kaze Stanley Barlett, koji koristi ovu umetnost prilikom projektovanja kuća i poslova.

Ova ideja vraća nas unazad bar 3.000 godina joÅ¡ dok je rastući broj arhitekata i dekoratera integrisalo Feng Shui ideje sa projektovanjem zgrada.

Feng Shui je opazajna umetnost. Projektanti i dekorateri tvrde da oni mogu da "osete" pozitivnu energiju - nazvanu ch'i. Ali, arhitekti koji sjedinjuju istočnjačku filozofiju nisu vođeni samo intuicijom. Ova prastara umetnost propisuje dugačka i kompleksna pravila koja mogu modernim vlasnicima kuća delovati kao najobičnije sale. Na primer, vasa kuća ne bi trebalo da bude sagrađena na kraju ćorsokaka. Okrugli stubovi su bolji od četvrtastih. Tavanice bi trebale da budu visoke i dobro osvetljene.

Kao dalja zabuna za neupućene, tu je nekoliko različitih načina kako da vezbate Feng Shui:

Upotrebite kompas za određivanje najpovoljnijeg mesta u sobi
Ucrtajte informacije sa kineskog horoskopa
Ispitajte okruzujuću konfiguraciju tla, ulice, vodene tokove i zgrade
Upotrebite savremenu opremu da utvrdite da li okolina stetno deluje na zdravlje, tj. da li postoji elektromagnetsko radijacija ili otrovne materije
Koristite neku varijantu alata zvanog Ba-Gua, osmougaone karte koja pokazuje najbolje polozaje u nekoj prostoriji
čak i najlosije vezbe imaju osnove u opstem smislu. Na primer, Feng Shui principi upozoravaju da vrata kuhinje ne treba da gledaju na peć. Razlog? Osoba koja radi pored peći moze instinktivno pozeleti da skrene pogled na vrata koja su pozadi. To stvara osećaj skučenosti koji moze dovesti do nezgode.

"Sve je povezano sa svime", kaze Barlett. "Ako obratimo paznju na nase okruzenje, pronaći ćemo primere u nas¡m zivotima. Kada pomerimo krevet mi takođe menjamo nas¡ odnos sa stvarima oko nas na način koji se ne moze opisati rečima."

Uprkos mnogobrojnim komplikovanim pravilima, Feng Shui se adaptira u mnoge arhitektonske stilove. I zaista, jedna čista, neprenatrpana pojava moze biti vaz¡ jedini dokaz da je kuća ili kancelarija projektovana po Feng Shui principima.

Kako projektovati kuću sa Feng Shui?

Prastari principi Feng Shuija prerasli su u mnogobrojna komplikovana pravila. Bilo kako bilo, vi mozete sjediniti pozitivnu ch'i (energiju) u svom domu vodeći se sledećim:

icon_arrow.gif
Odaberite kvadratni ili pravougaoini plac za gradnju. Pogledi na vodenu povrs¡inu su posebno pozeljni.
icon_arrow.gif
Postavite ulazna vrata tako da im je lako pristupiti sa ulice. Međutim putanja do vrata ne treba slediti pravu liniju.
icon_arrow.gif
Napravite samo jedna ulazna vrata. Nikada ne pravite dva ulazna vrata ili dva prilaza kući.
icon_arrow.gif
Izbegnite kamene baste ili prepreke blizu prilazne putanje.
icon_arrow.gif
Drzite ukrasne ograde samo oko parcele, ne i u parceli.
icon_arrow.gif
Konsultujete Ba-Gua kartu da odaberete najharmoničnije delove prostorije.
icon_arrow.gif
Nastojte da imate visoke, dobro osvetljene plafone, tavanice.
icon_arrow.gif
Polozite posebnu paznju na raspored vrata, prozora i stepenis¡ta.
icon_arrow.gif
Izbegavajte dugačke koridore i neugodne ili stegnute osnove.
icon_arrow.gif
Razmis¡ljajte o vezi između svetla, boje i tonaliteta. Izbegavajte jarko svetle ili tamne, monotone kolorne sheme.
icon_arrow.gif
Uvek tezite ka čistim linijama i otvorenim prostorima. Trudite se da svoj novi dom drzite podalje od buke ili rusevina.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Praktičan Feng Shui – uvod

Praktičan Feng Shui – uvod


Osnove praktičnog Feng Shui-ja

feng-shui11.jpg


Danas Feng Shui postaje sve popularniji, jer nije potrebno da bude komplikovan da bi bio delotvoran. Moguće je i sa minimalnim poznavanjem njegovih principa uticati na životno okruženje. Život i rad u neudobnom , nesigurnom okruženju menja naše raspoloženje, pa tako utiče i na naš odnos prema stvarima. Nesredjen ofis, gomile razbacanih papira, naslage nečistoće i prašine, nesređen stan, garaža sa gomilom raznih nepotrebnih sitnica i mnogo drugih sličnih stvari može negativno uticati na tok č’i energije i imati efekta na razne aspekte našeg života.

Uglavnom nemamo mogućnosti da utičemo na neke već unapred načinjene greške prilikom organizovanja stambenog prostora, na pr. kao što su loše postavljena ulazna vrata, vidljive grede u tavanici, loša orjentacija i raspored prostorija u stanu i sl, ali je moguće sitnim trikovima i praktičnim rešenjima koja su lako primenjiva pojačati dejstvo pozitivne energije u stanu ili ofisu. Na kraju, praktičan Feng Shui treba da nam omogući da svako može da se snađe sa onim što već ima i na vrlo lak način dođe do rešenja kako se izboriti sa negativnim aspektima.

Krenimo od četiri različita aspekta praktikovanja Feng Shui-a:


  1. pejzažni feng shui – ovo se odnosi na okolinu našeg doma ili ofisa, mnogo faktora može da utiče da li će lokacija biti povoljna. Svi imamo potrebu da se osećamo prijatno u okviru svog doma, ali ponekad nas dotiče uticaj spoljašnjeg okruženja.
  2. FengShuiCompass.jpg
  3. feng shui enterijera – detaljno sagledavanje unutrašnjeg uređenja prostora, protok č’i energije kroz stan i poslovni prostor.
  4. važnost pravaca – najveću i presudnu ulogu u feng shui-ju imaju geografki pravci stana ili ofisa, kakobi se principi pravilno primenjivali.
  5. vremenska dimenzija feng shui-a – odnosi se na brojeve za dobru i zlu sreću koji imaju uticaja na životni prostor, a koji se određuju pomoću moćne formule “leteće zvezde“. Sreća bilo kog prostora može da se menja čisto proticanjem vremena.
Kompas ima osnovni značaj za pravilnu primenu principa Feng Shui-ja, jer je orjentacija osnova za analizu prostora.
Tradicionalni Feng Shui kompas – “Luo Pan”, sličan je našem kompasu samo po tome što ima oblik kruga i podelu na 360 stepeni. Dalje je izdeljen na 8 osnovnih pravaca i 24 podpravaca, koji se zovu 24 planine i sveke planina meri 15 stepeni. One služe za izražavanje pravaca dobre i loše sreće. Najvažniji deo je magnetna igla koja se nalazi u sredini kruga. Naš kompas ili “zapadnjački” kompas kako se još naziva, može u potpunosti da odigra ulogu. Potrebno je da bude precizan i kvalitetan, kako bise pravilno odredili pravci i smerovi doma, odnosno poslovnog prostora.

bagua-bartlett.gif
untitled.bmp
276746-mala.jpg


Feng Shui vašeg doma počinje nacrtom vašeg doma. Odredi se glavni pravac doma, zatim se odrede pravci unutrašnjeg prostora, a zatim preko crteža osnove stana postavlja jedan od najvažnijih i najefikasnijih simbola u Feng Shui-ju “Lo Šu kvadrant”, kojim se identifikuju različiti uglovi i omogućava razumevanje energije prostora, a ujedno i raspoznaju potrebni koraci za unapređenje ove energije.

Uređenje enterijera u duhu Feng Shui-ja
Kako je često teško ili neizvodljivo promeniti raspored protorija u domu, onda je potrebno skoncentrisati se na mogućnost uređenja unutrašnjeg prostora u cilju poboljšanja protoka dobre energije.
Prilikom analize prostora potrebno je sledeće:


  • Utvrditi nepovoljne oblike i naći rešenje za njihovo neutralisanje
    windchimes.jpg
  • Uočiti nedostajuće uglove
  • Upotrebiti ogledala za lečenje nedostajuće uglove
  • Iskoristiti izbočene uglove
  • Koristiti povoljne oblike za stolove
  • Upotrebiti predmete sa simbolično srećnim oblicima
  • Ne deliti dom u nivoe
  • Neutralisati prepreke na putu do uspeha
  • Odrediti srećne uglove
  • Svaku prostoriju u domu posebno analizirati zavisno od namene
  • Odrediti povoljan raspored nameštaja
  • Koristiti predmete koji donose sreću – akvarijumi. zlatne ribice, zvončići, moćne simbole dobre sreće (tronoga žaba, bambus, jedrenjak sa novcem, kornjača …)
  • Aktivirati srećne sektore u stanu
  • Upotrebiti boje u cilju poboljšanja Feng Shui-ja
Svaku od ovih tačaka prati detaljna analiza prostora, ali ono što nas ovde interesuje jeste kako praktično primeniti principe Feng Shui-ja u svakodnevnom životu i uređenju sopstvenog okruženja.
Sedam tajni Feng Shui-ja koje možete primeniti još danas
1. Osnovna stvar koju je potrebno primeniti jeste da imamo zaista nameru da promenimo svoj život na bolje.
2. Sledeći korak je OČISTITI PROSTOR. Izbacite iz svog doma sve ono što ne volite, stare stvari koje nikada ne koristite ili staru odeću koju nikada ne nosite. Počistite dom kako bi dali šansu pozitivnoj energiji da uđe . Održavajte prostor čistim, ormare sređene, stvari složene tako da budu lako dostupne. Ovo će podstaći sreću, mir i organizovanost. Nemojte preskočiti ovaj korak, jer je presudan za uspeh.

illum-candles2.jpg
feng_shui_candles.jpg
lights_harvestmoon.jpg


3. Provetrite prostorije, omogućite da svež vazduh dopre do svakog kutka vašeg stana, osvetlite prostor! Svež vazduh i svetlost su snažne manifestacije energije! Svetlost u Vašem domu – bilo prirodna ili veštačka – snažno utiče na kvalitet energije. Dozvolite svežem vazduhu što češće da dopre do prostora u kojem najviše boravite. Koristite biljke u prostoru koje prečišćavaju vazduh.
4. Nacrtajte osnovu Vašeg stana. Potrebno je da imate iscrtan plan, ako ne možete i sami da skicirate stan u osnovi.
5. Odredite 9 segmenata Vašeg doma pomoću BAGUA mape.

how-to-define-the-bagua.jpg


6. Osvetlite ulaz u Vaš dom. Put koji vodi do ulaza u stan bitno utiče na priliv energije. Jako je bitno da ulaz u stan ne bude blokiran, dobro je postaviti fontanu u blizini ulaza, tako da voda teče prema domu. Bitno je da ulaz bude dobro osvetljen, jer mračan ulaz predstavlja i mračnu budućnost i poteškoće s novcem . Svetlost privlači tok energije.

7. Izbalansirajte tok č’i energije, Yin i Yang energije i Pet elementa (drvo, vatra, zemlja,metal i voda) !
Spoznajte tajne i iskoristite ih, jer za skoro svaki problem koji želite da rešite postoji i Feng Shui rešenje. Povećajte intimnost i vratite Vaš ljubavni život, zaradite više novca u poslu kojim se bavite, smanjite stres i popravite zdravlje, popravite odnose sa drugim ljudima, ostvarite mogućnost za bolji posao…


Izvor: Enterijer.rs





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Feng Shui – kako da osvežite energiju Vašeg doma

Feng Shui – kako da osvežite energiju Vašeg doma



Veoma je malo potrebno učiniti kako bismo osvežili energiju doma! Kroz materijale, teksture i boje, možemo promeniti energiju bilo kog prostora. Evo nekoliko malih saveta koje bi trebalo uvažiti prilikom uređenja doma.




1. Omogućite da što više svetlosti prodre u predsoblje

Svetlo predsoblje simbolizuje širenje prostora na ulazu u Vaš dom, koji omogućava slobodno kretanje iz jedne prostorije u drugu. Izbegavajte prepreke ispred vrata, kao što su lake pregrade oko kojih mora da zaobilazite, da bi došli do sledeće prostorije. ” Otvaranjem ” prostora, dobija se utisak da je prostor oko ulaznih vrata mnogo veći.



2. Iskoristite ono što već imate u stanu

Ne morate uvek menjati ono što se već nalazi u Vašem domu. Ponekad to može doneti i set drugih potpuno novih problema, ukoliko previše inovirate. Pokušajte da poradite na prostoru kakav već imate. Svaki prostor je moguće transformisati u dobro dizajniran i zamišljen ako se poigrate sa paletom različitih materijala . Npr. koristite tamnije pločice za pod u kupatilu, kako bi dobili utisak snažnog i stabilnog prostora, a svetlije pločice za zidove da bi vizuelno povećali prostor. Za utisak veće visine prostora, korisitite vertikalne prugaste šare. Da dobijete utisak veće dubine prostora upotrebite ogledala. Igrajte se različitim tipovima osvetljenja.



3. Uklapajte i kombinujte boje i materijale

Upotreba materijala može da promeni Vaše raspoloženje u zavisnosti od toga koliko vam odgovara kombinacija materijala u prostoru. Tepisi daju osećaj mekoće enterijera i nude mogućnost da lako promenite boje i teksture u zavisnosti od toga kako želite da ukrase prostor.
Tamnije boje daju umirujući osećaj, one apsorbuju veći deo ambijentalnog svetla u prostoriji i stvaraju opuštajuće okruženje. Svetle boje sa druge strane nude živost i osvježavajući izgled prostora.
Pri izboru vrste podnih materijala, važno je razumeti razlike u pogledu vizualizacije prostora . Obloge od mermera ili kamena, daju prostorijama elegantan izgled , ali ako se ne kombinuju sa mekim nameštajem, može da se stvori osećaj hladnog prostora, ili jin. Drvo daje toplu sobu i dobro se slaže sa nameštajem svetlih boja, a prigodan izbor tepiha može da razbije monotoniju prostora. Drugi način da se omekša izgled prostora je da se uvedu zavese i meki nameštaj, koji ne samo da utiču na boju ambijenta, već se mogu koristiti za dekoraciju zidnih površina i da bi se izbego krut izgled prostora.



4. U potpunosti iskoriste svetlost

Svetlo je vitalni izvor energije i ključni element za uređenje bilo kog prostora. U zavisnosti od toga šta pokušavamo da postignemo, svetlo može da pomogne da istaknete ili umirite određene oblasti u sobi.
U prostorijama za stanovanje, koristite toplo belo osvetljenje da omekša prostor, jer daje žućkastu boju u sobi. Za radni prostor treba koristiti prirodno dnevno svetlo, jer daje snagu i koncentraciju za produktivan rad.

Kako biste istakli određene oblasti soba, upotrebite halogene svetiljke niske voltaže, koje stvaraju svetlosne snopove, a tako omogućavaju da se skrene pažnja na određene oblasti koje želite da naglasite.
Kroz igru boja, svetla i materijala, Vi ste u stanju da transformišete bilo koju sobu u svom domu tako da odgovara vašoj kreativnosti i ličnom ukusu. Tajna da se postigne unutrašnji dizajn koji će biti privlačan i prijatan, je u tome da se održi ravnoteža između ova tri glavna sastojka, tako da se u prostoru doživi osećaj ispunjen zadovoljstvom i utehom.


Izvor: Enterijer.rs





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Feng Shui – Uređenje kuhinje

Feng Shui – Uređenje kuhinje

toyokitchen-island-nobody-isla-s-1-284x277.jpg
316859-main_Full-266x400.jpg


Već nam je odavno poznato da je drevna kineska Feng Shui praksa osmišljena tako da može da se primeni u svim aspektima života. Odgovarajućom primenom Feng Shui principa moguće je poboljšati sve, od intimnih do profesionalnih odnosa, od zdravlja do uspeha u karijeri. U većini slučajeva, dovoljno je samo učiniti male promene u okruženju u smislu jednostavne promene dekoracije ili rasporeda nameštaja. U bilo kojoj prostoriji stana moguće je napraviti male izmene tako da se uspešno stvori dom pun harmonije, mira i zadovoljstva.


2383820267_e57675413b-284x201.jpg
artika-round-kitchen-island.jpg


Najčešće korišćena prostorija u stanu je kuhinja. Ona je simbol porodičnog napretka, glavna funkcija je ishrana porodice. Jasno je da je potrebno da kuhinja bude uvek čista, s obzirom da se u njoj hrana čuva, priprema i konzumira. Za najbolje rezultate, potrebno je podstaći chi energiju. Nekoliko osnovnih saveta moguće je primeniti na bilo koju kuhinju.

Ukoliko ste u mogućnosti da birate položaj kuhinje, idealno je da njen položaj bude u zadnjem delu stana, ili barem iza centralne linije stana, znači što dalje od ulaza u stan. Položaj kuhinje u stanu trebalo bi da bude takav da podstiče tok pozitivne energije. Najbolje je da se ulaz u kuhinju ne vidi direktno sa glavnog ulaza u stan. Veruje se da ukoliko su ulazna vrata u stan direktno preko puta ulaza u kuhinju, to izaziva smetnje u probavnom sistemu ukućana. Drugi uticaj ovakvog položaja ulaza je na goste, koji će se u ovom slučaju osećati manje prijatno i otići ubrzo nakon jela, kako bi izbegli uticaj negativne energije.
U svakom slučaju, teško je promeniti položaj prostorija već uređenog stana, pa je poželjno učiniti neke druge izmene, kako bi se ublažili negativni aspekti. Moguće je ispred kuhinjskih vratiju okačiti zavesu, transparentnu ili od perli, kako bi na taj način izolovali kuhinju od ostalih prostorija. Možete postaviti i interesantan paravan koji će odvući pažnju od kuhinje koja je pogrešno postavljena u okviru doma.

lori-dennis-lime-kitchen_e-284x284.jpg
757_1_380-284x284.jpg


Položaj kuhinjskih uređaja i elemenata je od vitalnog značaja za tok pozitivne energije. Osoba koja priprema hranu treba da stoji tako da uvek vidi onog ko ulazi u prostoriju, a da ne mora da se okrene kako bi ga videla. Isto tako i osoba koja ulazi u kuhinju treba jasno da vidi osobu koja priprema hranu. Ukoliko je šporet okrenut prema zidu, dobro postavljeno ogledalo ili refleksna površina rešiće ovaj problem. Savremena rešenja kuhinje daju istovremeno i praktično i povoljno – kuhinjsko ostrvo – koje se nalazi centralno u prostoriji i osim toga što je kao rešenje veoma atraktivno, rešava problem položaja osobe koja priprema hranu.


slideshow_1123898_kitchen-mirror-262x400.jpg
POLO_BEACH_CLUB_MAUI_408_7-284x378.jpg


Šporet je SRCE kuhinje! Kada je reč o šporetu, treba koristiti sve ringle podjednako, jer to simbolizuje priliv novca iz različitih izvora. Sudoperu – element vode – odvojite od šporeta – element vatre. Odvojite mikrotalasnu od frižidera, mašine za sudove i sudopere. Nikada rernu ne postavljajte ispod prozora – ovo će učiniti da sav vaš uspeh izlazi kroz prozor. Nečistoća je potpuna katastrofa za postizanje uspeha. Trudite se da kuhinja uvek bude lepo uređena i čista. Ako neki od uređaja nije ispravan, ne radi dobro ili je polomljen, odmah ga zamenite novim. Otarasite se nepotrebnih predmeta i nereda. Tako će kuhinja postati mnogo udobnija i privući će pozitivnu energiju koja teče naokolo.


feng_kitchen2_b-284x189.jpg
kitchen-eatingbar1-284x213.jpg


Uređenje kuhinje u Feng Shui stilu može drastično da utiče na Vaš život. Ovo se naravno odnosi i na ostatak Vašeg doma. Ispravno postavljen nameštaj je osnova za podsticanje pozitivne energije i garancija za osećaj komfora u domu.



Izvor: Enterijer.rs





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Feng Shui saveti – Dnevna soba

Feng Shui saveti – Dnevna soba

Dnevna soba - spoj brojnih aktivnosti – odmora, igre, zabave, gledanja TV-a, slušanja muzike, druženja… Ovo je mesto gde neki ljudi provode veliki deo dana kada su kod kuće. U nekim domovima je ujedinjena sa prostorom za obedovanje, deo možda i sa prostorom za učenje. Sve ove funkcije treba uspešno spojiti i uspešno urediti prostor.



Upotrebite prirodne materijale, puno boja, a prostor uredite proporcionalno njegovoj veličini – velike dnevne sobe podelite u više manjih, grupisanjem nameštaja. Male sobe opremite niskim policama za knjige, inače će izgledati pretrpano ukoliko postavite visoke i krupne komade nameštaja.





Radni prostor u dnevnoj sobi odvojite paravanom, kako Vam posao ne bi bio stalno na umu dok pokušavate da odmorite.

Sedenje postavite tako da ne bude leđima okrenuto prema vratima. Ukoliko garnitura za sedenje niije postavljena uz zidove, iza postavite police za knjige ili sto kako bi dali efekat stabinosti. Najbolje je da nameštaj bude sa zaobljenim ivicama.



Raspored nameštaja za sedenje ima uticaja na život Vaše porodice, tako da ga treba postavljati pažljivo. TV i slični objekti kao i metalni predmeti ne bi trebalo da zauzimaju centralnu poziciju Vaše dnevne sobe. Soba treba da bude prijatna, komforna, otvorena za druženje, a ne “kućni bioskop”. TV i slični aparati izvlače energiju iz prostorije. Na slici 1. centralni položaj televizora uništava porodičnu harmoniju i društveni život. Sedenje kao na slici 2. je pogodno za porodična ili društvena okupljanja. “Krug” je korišćen u svim kulturama kao simbol zajednice. Na slici 3. je raspored koji je povoljan kada se ljudi okupljaju iz bilo kojih povoda, ujedno daje mesta slobodnom proticanju energije, tako da je ovo veoma povoljan položaj koji se rado primenjuje prilikom uređenja većih prostora dnevnog boravka.




Sto u dnevnoj sobi treba da bude uvek čist i uredan, jer on predstavlja zdravlje, tako da, održavajući ga čistim, održavate i zdravlje vaše porodice i kompletnog doma.

Osvetlite sve uglove i mračne delove prostorije. Ovo možete postići postavljanjem ogledala ili svetlijom bojom zidova u uglovima i tamnijim delovima. Ukoliko se ipak pojavi neki mračni kutak, osvežite ga tako što ćete postaviti neki umetnički predmet, umetničku sliku bogatu bojama ili bujnu biljku, kako bi podstakli tok pozitivne energije. Ne postavljajte biljke sa pravim stablom i trnjem. Biljke treba da budu potpuno zdrave, bez suvih listova. Ako Vam neki zid u sobi deluje previše dosadno, postavite ogledalo na njemu tako se reflektuje neka lepa slika ili biljka.



Izvor: Enterijer.rs





 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Feng shui



Feng shui je način uređenja prostora prema drevnim kineskim pravilima, poslednjih decenija ga je primena u zapadnim zemljama definisala naukom uređenja i prilagođavanja prostora stilu i načinu života ljudi koji u njemu borave, žive i rade.
U osnovi, Feng shui predstavlja znanje o našoj okolini, uticaju okoline na naš život, kao i našem uticaju na okolinu. Poznavanje njegovih zakonitosti nas približava prirodi, a što smo bliži prirodnom načinu življenja, to je naš život u većoj ravnoteži. Bazični Feng shui nije religija, bazira se na zdravom razumu, logici i poznavanju prirodnih zakonitosti. Odatle naziv na starom kineskom jeziku Feng shui znači "voda i vetar".
Vetar predstavlja "Chi" i podstiče kretanje životne energije, a voda ga dalje prihvata i širi. Kada je životni prostor uređen tako da se Chi može kretati bez problema, on nam pruža podršku u svim aspektima života. U suprotnom, dolazi do stagnacije u životu ili pojedinim poljima - i u ovim postulatima se ogleda suština celokupne Feng shui "filozofije". Prema njoj, životna energija koja se u drevnoj Kini zvala "zmajevim dahom" se kreće na pet različitih polja i kroz pet elemenata: drvo, vatra, zemlja, voda i metal, koji simbolički prikazuju kretanje energije određenog tipa.
DRVO - simbolizuje energiju koja se širi na sve strane, ocrtava se kroz drvene površine u stanu i zelenoj boji, a njegovo godišnje doba je proleće.
VATRA - kod nje se ističu jarki tonovi i boje (nijanse crvene i narandžaste), a ona po drevnom verovanju može stvoriti i razoriti i uzdiže se u vazduh.
ZEMLJA - predstavlja energiju koja kruži oko svoje ose, ona prikazuje početak i kraj života, a karakterišu je žuta, smeđa i boje kamena i cigle.
METAL - predstavlja energiju novca, prisutan je u svemu što u sebi ima metala.
VODA - predstavlja energiju silaza i tu je prisutno maksimalno mirovanje. Njeno godišnje doba je zima, a boja je plava sa svim svojim nijansama. Detalji koji karakterišu ovaj element su: staklo i kristal.
Usklađivanje prostora sa prirodnim elementima je vrlo važno i ukoliko želite da saznate svoj lični element prema njemu potpuno uskladite uređenje svog doma. Toplo Vam preporučujemo da se obratite stručnjacima koji se bave uređenjem enterijera u skladu sa Feng shui pravilima.
Obzirom na moderan način življenja, ubrzan rast gradova i popularnost stanovanja u stanovima doveli su do nužne reinterpretacije starih zapisa, ali uprkos svim promenama koje je tokom vremena doživeo Feng shui, njegovi bazični koncepti su ostali nepromenjeni.
Temeljna pretpostavka Feng shui-a da pozicija doma, njegov tlocrt i unutrašnjost u velikoj meri utiču na naše zdravlje, sreću, ljubav i karijeru. Feng shui posebnu pažnju obraća svim problemima koji zaustavljaju i blokiraju energiju, kao što su na primer: smeće, skladištenje nepotrebnih stvari, začepljeni otvori i sl. U modernom društvu Feng shui se smatra jedinstvom arhitekture, dizajna, psihologije i duhovnosti i postaje vrlo važan činilac u modernom kreiranju životnog prostora.
 
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.068
Feng Shui za sreću, novac i ljubav


Kome od nas ne bi dobro došla dodatna doza sreće?! Feng Shui praktičari imaju mnogo saveta za privlačenje sreće i bogatstva u život, a kažu da - što više ih primenite - to ćete lakše privući ljubav, novac i zdravlje.

Feng Shui savjet za povećane sreće br. 1 - Zasadite sretnu biljku
Sve biljke predstavljaju rast i razvoj. Ako želite rasti na financijskom polju, smjestite zdravu biljku u najudaljeniji od ulaznih vrata lijevi kut vašeg doma, te ispod saksije stavite tri sjajne kovanice. Nema boljeg načina da poboljšate svoju sreću. Ako biljku stavite u plavu saksiju time ćete svoje šanse još umnožiti.

Feng Shui savet za povećanje sreće br. 2 - Dosegnite nebo
Visoki i stupčasti oblici podižu vaš duh, zahvaljujući svojoj sposobnosti da podižu energiju. Ako se osjećate pesimistično, postavite visoku policu za knjige, neke vertikalne umjetničke radove ili stolice s visokim naslonjačem u svoj životni prostor. Postavljanje umjetničkih slika malo više iznad razine oka također može poboljšati vašu sreću.

Feng Shui savet za povećanje sreće br. 3 - Koliko je zelen vaš novčanik
Obično se zelena boja povezuje sa srećom, jer predstavlja kretanje prema gore. Ako želite u potpunosti ispuniti svoje potencijale koristite pastelno zelenu za svjež početak, žarko zelenu da bi vaš projekt nastavio rasti, te tamno zelenu kako biste projekte priveli zrelosti.

Feng Shui savjet za povećanje sreće br. 4 - Kucnite u drvo
Drveni namještaj i druge stvari privlače bogatstvo. Zamijenite gdje god možete sintetičke materijale i metale s drvom.

Feng Shui savet za povećanje sreće br. 5 – Dodajte pruge –
Prugasti uzorci su posebno sretni jer omogućavaju energiji da se kreće glatko i učinkovito. Okomite pruge posebno su korisne jer povezuju zemlju s nebom. Sljedeći put kada vam treba ekstra doza sreće, nosite prugasti pulover ili sako.
(Cover magazin)
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Specijalne Feng Shui napomene za Vaš dom

Specijalne Feng Shui napomene za Vaš dom

tilley-rob-bamboo-forest-kyoto-japan1.jpg


Pažljivo raspodelite prostor u domu. Od svih prostorija u kući, najvažnija je spavaća soba (kao i radna ukoliko radite od kuće). Trudite se da sobe koje najviše koristite imaju najbolji Feng šui. Ne morate se zamarati nastojanjem da u svakoj od prostorija u domu ostvarite savršen Feng šui.

Graphic22-584x317.jpg


Kako da se snađete sa onim što imate- Feng šui bi trebalo da bude zabavan, ne budite dogmatični u pogledu njegove primene. Na primer, ako ne možete da aktivirate svoj pravac bogatstva pomoću akvarijuma u dnevnoj sobi, postavite lik žabe, tronoge žabe ili novčiće na sever. Žaba može biti nosilac dobrih vesti i bogatstva.

modern-interior-doors-design-284x327.jpg
Aura-Minimalist-and-Modern-Door-Design-550x5481-284x282.jpg


Položaj vrata
ima veliki uticaj na ceo dom i može da Vam donese sreću, ukoliko je po sredi povoljan pravac. Ukoliko su vrata postavljena u pravcu koji je za Vas nesrećan, pokušajte da to nadoknadite tako sto ćete ih obojiti tako da se bukvalno stope sa zidom.


3270278724_846a381449.jpg


Simboli sreće u dnevnoj sobi-
Glavni životni prostor- dnevna soba je dobro mesto za držanje vode, ogledala, svetala i tako dalje. Postavljajući ove pobuđivače energije, trebalo bi da imate u vidu neke rizike. Odraz vrata koja vode u dnevnu sobu ne bi smeo da se nađe u ogledalu. Svi vodeni aranžmani, akvarijumi, jezerca ili fontane, locirani u blizini ulaznih vrata trebalo bi da se nalaze s njihove leve strane.


Aktivirajte sve uglove dnevne sobe. Stavite biljke na istok i jugoistok. Metalne zvončiće na zapad i severozapad. Keramičke i kristalne predmete na jugozapad i severoistok, lampe ili sveće u južni ugao, a vodene aranžmane na sever.

1574161.jpg


Sreća u trpezariji. Veliko ogledalo u trpezariji nagoveštava bogatstvo. Dobro je da se cela porodica ogleda dok obeduje. Pazite samo da se u njemu ne ogledaju vrata, stepenište ili kuhinja.

Odgovarajuće bojeni zidovi donose posebno dobru sreću- Ako Vam je stalo do uzleta u karijeri, severni zid obojite jako plavom bojom. Ako su slava i priznanje ono što želite, južni zid dnevne sobe ili trpezarije obojite jarko crvenom bojom.

blue-wall-decorating-for-living-room-284x208.jpg
red-wall1-284x260.jpg


Ukoliko želite ljubav i romantiku ili čvrst i srećan brak, onda se odlučite da jugozapadni zid obojite u svetlo žuto. Za dobru finansijsku podršku obojite severozapadni zid u zlatno.

elegant-leather-sofa-inside-yellow-wall-decor-284x243.jpg
0012-284x190.jpg


Odlično zdravlje dolazi od drvetom pokrivenog zida na istoku, ali i od jugoistočnog zida u svetlo zelenoj boji.

green-decor-284x257.jpg
walnut-dining-room-284x284.jpg


Aktivirajte Feng šui za sreću u ljubavi. Osvetlite jugozapadni ugao Vašeg doma, upotrebite belu, crvenu ili žutu svetlost. U jugozapadnom uglu postavite par mandarinskih patkica, koje su poznate po tome da su verne do kraja života.

Karijera
- Ambiciozne osobe koje žele da imaju dobru karijeru trebalo bi da imaju jezerce sa barskim kornjačama ili akvarijum na severu ili barem lik kornjače u tom uglu. Okačite na severni zid sliku
feniksa.

Wall-Murals-Bamboo-in-Bedroom.jpg


Sreća vezana za zdravlje aktivira se tako što bi trebalo da izložite jedan od ova tri simbola dugovečnosti u vidu slike na zidu: bambus, breskvu ili bor.

Izvor: Enterijer.rs



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Crna boja i Feng Shui

Crna boja i Feng Shui

Crna boja je puna Feng Shui energije misterije i sofisticiranosti. Ima energiju moći i zaštite. Boja noći, dubokih voda i beskrajnog univerzuma, crna boja daje dubinu, snagu i definiciju svakom prostoru. Iako može izazvati osjećaj težine ukoliko se koristi u većoj mjeri, mnogi se baš odlučuju za ovu boju, Mada je za nju potrebna doza hrabrosti. Može se koristiti u svakoj sobi za detalje, poneki zid ali nije preporučljiva kao dominantna boja za enterijer.
U kuhinji je veoma povoljna za kuhinske elemente. Najbolji su kuhinjski elementi koji su prekriveni sjajnim premazima.

001-284x284.jpg
009-284x284.jpg


Crnu boju možete koristiti za namještaj ili staviti crno-bijele fotografije ili ogledalo u crni okvir. Za dnevnu sobu je veoma pogodna ali uzimajući u obzir da crna boja donosi Feng Shui energiju stabilnosti i prizemljenja , upotrebljavajte ih do nivoa vaših očiju.


0011-284x284.jpg
002-284x284.jpg


Crnu možete slobodno koristiti u sljedećim Feng Shui područjima: sjeverno (voda), istočno (drvo) i jugoistočno (drvo). Izbjegavajte crnu u južnom području (vatra), te je umjereno koristite u dječijim sobama, kao i na glavnom ulazu u kuhinju i trpezariju.


004-284x284.jpg
005-284x284.jpg


Dokazano je da crna boja ne utiče dobro na osobe do šesnaest godina, tako da je najbolja varijanta da je izostavite u dešijim sobama. Eventualno neki ram za slike, ram od kreveta, ali kao dominantna boja, nikako.

Uzimajući u obzir da je crna boja elementa vode, ona se može koristiti u sjevernom području i za privlačenje poslovnih mogućnosti (unaprijeđivanje karijere). Za kancelarije je savršena.

007-284x284.jpg
008-284x284.jpg


Kupatilo može biti savršena prostorija da upotrebite crnu boju. Ističe eleganciju, i svako kupatilo može izgledati divno i uređeno sa stilom.


jpg2-284x284.jpg
0000-284x284.jpg


Za spavaću sobu se može kombinovati nekoliko boja sa crnom. Najbolja varijnta je kombinacija crne sa belom, sa crvenom ,roze bojom.


0009-284x284.jpg
jpg3-284x284.jpg


Ova boja je veoma zahvalna, između ostalog je laka za održavanje. Vodite računa, gde ćete i kako je upotrebiti da ne bi došlo do neželjenih efekata, i kako ne bi zagušili prostor ovom bojom.


Izvor: Enterijer.rs



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Feng Shui i boje u enterijeru

Feng Shui i boje u enterijeru

Boje su jedan od najvažnijih pomagala u poboljšanju feng šuija pomoću kojih se može promeniti energija određenih delova stana, a cilj feng šuija je stvaranje zdrave i skladne sredine za život i rad, povećanje harmonije, zdravlja, blagostanja i očuvanja porodice.

Crvena na jugu donosi energiju-
Ima više i manje povoljnih nijansi crvene boje, tako da ako ste ljubitelj obratite pažnju na sledeće: vrlo povoljna crvena je cinober crvena kao i novogodišnje crvena za koje se veruje da su boje povoljnih početaka. Tamnije crvena „natapa“ dom snagom koju daju uticaj i autoritet. Ako koristte cinober ili tamno crvenu, uvek radije upotrebite malo nego mnogo. Na primer, neka je ima u detaljima u južnom sektoru doma, a ako bojite zid neka to bude jedan ili samo njegov deo. Efektno će biti i ako stavite crvene zavese. Ako više volite, možete da upotrebite i druge povoljne nijanse ove boje, kao što je koralno crvena, karmin crvena…

Untitled-10-584x213.jpg


Crvena i zlatna
- Sreća u vidu priznanja stvara se povoljnim korišćenjem crvene, a zlatna stvara čudesnu sreću vezanu za bogatstvo. Boja zlata je povoljna jer simbolizuje novac, a kombinovana sa crvenom, zlatna simbolizuje ogromno bogatstvo i prosperitet. Značenje ovih dveju boja kad su zajedno povezano je sa visokim položajem, tako da ova kombinacija može da se upotrebi i kao odevna. Jedino gde nije povoljna je spavaća soba.

Untitled-6-584x213.jpg


Berićetno purpurna-
Mada nema onaj kraljevski prizvuk koji joj se daje na zapadu, smatra se bojom najvećeg prosperiteta. Dobra opcija je severni i južni zid u ovoj boji, pod uslovom da možete da živite među zidovima u toj boji. Ako ne volite purpurnu, nemojte je stavljati, ako vam se dopada, samo napred.

Untitled-1-584x213.jpg


Purpurna i srebrna-
U domu purpurna i srebrna mogu da imaju prilično „high- tech“ izgled, a pogodna je za domove koji imaju preovladavajuću zapadu
orjentaciju.

Untitled-81-584x213.jpg


Zelena i plava za rast i razvoj-
Plava sa zelenom je harmonična i uravnotežena i odlična je kao kombinacija boja u sobi namenjenoj deci u razvoju. Posebno je povoljna u istočnim delovima stana. Kada primenjujete ove dve kombinacije trudite se da zelena dominira nad plavom. Varijacija na temu može da bude i zelena sa crnom.

Untitled-3-584x213.jpg


Zelena i crvena stvaraju harmoniju i uspeh-
Ove divne, večno popularne boje ne samo da čine harmoničnu kombinaciju, već donose sreću i bezbrižnost. Uvođenje zelene i crvene u južnom sektoru doma moglo bi doneti počast i poštovanje.

Untitled-2-584x213.jpg


Bela i žuta su boje svetlosti-
Žuta širi toplotu i dobru volju. Svetli tonovi žute do bež u kombinaciji sa belom uvek su dobro rešenje.

Untitled-4-584x213.jpg


Crvena i žuta su čudesna kombinacija-
Kada se pravilno kombinuju, fenomenalna su kombinacija, a za neke ljude koji ne mogu da podnesu njihovu težinu, mogu da stvore loš efekat. Zato polako krenite, počnite sa kombinacijom manjih predmeta. Ukoliko posle nekoliko nedelja ustanovite da se vaša sreća pokrenula, ne menjajte boje, već pokušajte da ih malo ambicioznije iskoristite, recimo da ih primenite u malo većem prostoru. Ovu kombinaciju upotrebite na jugozapadu i severoistoku.

Untitled-7-584x213.jpg


Crna i bela za harmoniju- Bela je boja koju možete koristiti sasvim slobodno, bez straha da ćete preterati. Ako želite da idete na sigurno, sve zidove i plafone obojite u belo, a potom upotrebite druge boje da biste postigli dobar Feng šui. Crna se koristi kako bi povećali sreću vezanu za bogatstvo. Plafoni bi trebalo da budu beli jer bela boja simbolizuje jasnoću i čistotu. Bela je vrlo specijalna i duhovna boja. Bela ne pritiska, to je boja skrivene živosti i pozitivne duhovne energije.

Untitled-121-584x213.jpg
Untitled-5-584x213.jpg


Crna i zelena za rast i izobilje-
Ako upotrebljavate znatnu količinu ovih dveju boja, to će doneti korist deci. Pustite da vaše boje budu čisti tonovi, odlučite se za mladu, svežu zelenu, crna neka bude jasna, nikako bleda, razređena ili mutna.

Untitled-9-584x213.jpg


Izvor: Enterijer.rs




 
Natrag
Top