Fed ponovo upumpava pare u SAD

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Fed ponovo upumpava pare u SAD
[/h] Izvor: Tanjug


Vašington -- Uprava federalnih rezervi SAD će morati, uskoro, ponovo da "upumpa" svež novac u najmoćniju privredu sveta, objavljeno je u Vašingtonu.

10633493644f7d49adea88e040929640_orig.jpg


Američka centralna banka će, verovatno, objaviti realizaciju nove runde "kvantitativnog labavljenja", ili ulivanja svežeg novca u domaći bankarski sistem, ali se to neće dogoditi u aprilu, smatra Toni Kresenci, strateg najvećeg svetskog fonda za trgovinu obveznicma - PIMCO.
Za sada Fed može da odloži odluku o "kvantitativnom labavljenju" zbog pozitivnih podataka, pre svega na tržištu rada. Stopa nezaposlenosti je pala ispod devet odsto i na minimalnom je nivou posle krize 2008. godine, a nedeljni rast broja zahteva za nadoknadu nezaposlenima je opao do četvorogodišnjeg minimuma.
Kresenci, a i većina drugih ekonomskih eksperata, smatraju da će nova akcija Fed-a za povećanje likvidnosti investitorima biti neka vrsta "monetarnog morfijuma".

Prve dve runde "upumpavanja" novca Fed-a u privredne tokove, sprovedene posle globalne finansijske krize, dale su kontradiktoran rezultat, tvrde stručnjaci.

Oni, međutim, navode da je zahvaljujući takvim akcijama Fed-a finansijski sistem SAD očuvan, ali realni sektor američke ekonomije je slabo odreagovao na podelu novca bankama.

Svet nije, doduše, "potonuo" u novu veliku depresiju, ali su debalansi na globalnom nivou dodatno pojačani.

O tome kakvi će biti naredni koraci Fed-a znaće se, inače, više 10. aprila, kada će Fed-ov Komitet za otvoreno tržište analizirati situaciju, a centralna banka SAD zauzeti o svemu konkretan stav, piše grupa analitičara Benk of Amerika Meril Linč.

Treće količinsko labavljenje će biti moguće u zavisnosti od toga kako Fed oceni rizike od širenje krize iz evrozone, kao i uticaja rasta cena benzina na inflaciju i ekonomski rast.

Potreba za novom rundom "labavljenja" izazvaće, prema oceni analitičara u Vašingtonu, u narednim mesecima nesuglasice zvaničnika Fed, pa je i to razlog što se odluka ne očekuje u aprilu.

Među članovima Komiteta za otvoreno tržište preovlađuje stav opreznih ekonomista, koji će pratiti razvoj događaja i donositi odluke shodno realnoj situaciji.

Fed je, inače, poslednji put sprovodio politiku "kvantitativnog labavljenja" u prvom polugođu minule godine. Tada je rast američke ekonomije podstaknut sumom od 600 milijardi dolara.

 
Natrag
Top