Februarska nagrada Novog Sada uručena Dušanu Popovu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Februarska nagrada Novog Sada uručena Dušanu Popovu


Izvor:
Blic.rs


Februarska nagrada Novog Sada, najviše gradsko priznanje, uručena je juče novinaru, publicisti i istoričaru Dušanu Popovu.grad.jpg
Popovu je nagrada pripala jer je svoj životni i radni vek posvetio izučavanju istorijske građe i novosadske kulture, rečeno je na Svečanoj akademiji povodom Dana grada.

"Popov je autor Enciklopedije Novog Sada, kapitalnog dela za odbranu Novog Sada od neznanja o njemu, njegovoj istoriji, ljudima i njihovim životima i delima, čime je i sam postao deo njegove istorije", navodi se u obrazloženju nagrade.


Dušana Popova za Februarsku nagradu je predložilo nekoliko organizacija i ustanova: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Istorijski arhiv grada, Gradska biblioteka, Muzej Vojvodine, Novosadski klub, kao i pojedini sugrađani.


Na svečanoj akademiji uručena je i Posebna nagrada grada Novog Sada Olahu Vinceu, slobodnom umetniku, novinaru, humanisti i aktivisti za ljudska prava.
Vinceu je nagrada dodeljena kao javno priznanje za "izuzetan doprinos razvoju multikulturalnosti, iskazan muzikom i društvenim radom i aktivizmom za učešće Roma u kulturnom i javnom životu Novog Sada".


Prvi februar se obeležava kao Dan Grada u znak sećanja na taj datum iz 1748. godine, kada je austrougarska carica Marija Terezija glavnom gradu Vojvodine dodelila status Slobodnog kraljevskog grada, kao i imena na srpskom Novi Sad, na mađarskom Ujvidek, na nemačkom Nojzac i na latinskom Neoplanta.
 
Top