FC Manchester United ~ Crveni Đavoli

Član
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
488
Za fanove Manchester Uniteda

150px-Manchester_United_FC.png



Istorijat kluba



1878-1899​

Manchester United Football Club se prvi put pojavljuje 1878 ali pod imenom Newton Heath

LYR (Lancashire and Yorkshire Railway).U to vreme niko nije mogao da predpostavi da ce taj klub imati neverovatan impakt na svet fudbala i postati sigurno najpoznatiji brend jedne zemlje.Radnici na pruzi,ili ti radnici u zelezari (Newton Heath )su ga oformirali iz ljubavi prema igri,i samo radi takmicenja protiv ostalih slicnih firmi.Kada se 1888 formirala liga Newton Heath nije mislio za sebe da je dobar kao tim iz Blackburna ili tim Preston north Enda.Cekali su 4 godine da bi konacno usli u profesionalnu ligu.Finansiski problemi su skoro ugasili Newton Heath na pocetku 20og veka ali je klub spasen od strane lokalne pivare odnosno njenog vlasnika John Henry Daviesa.Po nekoj legendi (koja je skoro identicna sa nastankom Chelsea FC)ovaj gazda je nasao izgubljenog psa tadasnjeg kapitena Newton Heatha , Harrya Stafforda,i kad je kapiten dosao po svog izgubljenog psa poceo je razgovor izmedju ova dva coveka i tada je lokalni gazda cuo za ovaj klub i pristao da u njega ubrizga finansisku inekciju.

1900-1909​


"John Hanry Davies"
John Henry Davies ulaze u Newton Heath,za uzvrat ,sve vise i vise dobija gazdinstvo nad klubom.Iz njegovog predsedavanja klubom dolazi i promena imena.
Manchester Central,Manchester Celtic su samo neka od imena koja su odbijena da bi se na kraju prihvatilo Manchester United.Manchester United was born in April/May 1902.
Sledeca veoma bitna licnost u klubu bio je Ernest Mangnall,koji je postavljen za sekretara kluba u septembru 1903,doveo je te godine u klub Charlie Sagar napadaca i jos nekoliko igraca koji su zavrsili treci u Drugoj diviziji u sezoni904\905.
Ipak vec sledece sezone su dosli do 1\4 finala u FA kupu a u drugoj diviziji su bili vicesampioni.I posle 12 godina od ispadanja iz najace lige vracaju se u istu. Mangnall potpisuje ugovor sa Billy Meredithom iz Manchester Citya. Billy
je bio upleten u neku vrstu namestanja utakmica Citya sa jos 17 drugih igraca pa je morao da napusti klub . On je bio u to vreme u Mancesteru, ono sto je danas Gigs.Imao je cak i nadimak"Carobnjak iz Velsa".I jedan je od najzasluznijih igraca sto je Manchester 1908 uzeo prvu titulu a onda u finalu Charity Shielda Razbio qpr 4-0 koji je inace bio branilac tog kupa.A fenomenlnu godinu je zaokruzio pobedom u finalu FA kupa protiv Bristol City-a 1-0. Sandy Turnbull je postigao jedini gol.


1910-1919
Old Traford ulazi u fudbalske anale 1909 po prvi put.Zemljiste koje je kupila Manchester Brewery Company (John Henry Davies) je bilo iznajmljeno klubu.Davis je platio radove i izgradnju stadiona koji je bio pod nadzorom arhitekte Archibalda Leitcha.Prvu utakmicu igraju i gube 4-3 i to od Liverpula ali pred 80.000 ljudi.Verovali ili ne 2 dana pred utakmicu se stari stadion u Bank Streetu srusio zbog jakog vetra.1910\1911 Mancester osvaja jos jednu titulu i to u zadnjem kolu pobedom nad Sunderlandom 5-1 Harold Halse daje dva gola a par dana kasnije u finalu Charity Shielda daje 6 komada Swindon Townu.Ipak ta fenomenalna serija se zavrsava sledece sezone kada je Mancester na 13 mestu.Sekreta Menadzera Ernest Mangnall daje otkaz i prelazi ,verovali ili ne,u Manchester City.JJ

Bentley, predsednik fudbalske lige je sledeci sekretar Manchestera,a 1912\1913 su 4 u ligi.
Sezona 1913\14 bila je vreme tranzicije a u isto vreme se vodila tako reci kampanja za smenu menadzmenta.U decembru 1914 godine po prvi put Sekretar kluba nije vise bio i menadzer. Bentley je postao sekretar a John Robson je bio zaduzen za staranje i odabir tima.Ali nazalost taj tim je bio samo bleda,bleda senka od onog iz par prethodnih sezona i da su imali samo jedan bod manje na kraju te ,ponovo bi ispali u drugu ligu.Sto se tice igraca samo su George Stacey, Billy Meredith, Sandy Turnbull i George Wall ostali u iz ekipe koja je do svega jednu sezonu pre harala Velikom Britanijom.Pre nego sto se United opasuljio i imao bilo kakav plan za povratak,na veliku zalost sveta a na srecu za Mancester Junajteda izbio je 1 Svetski rat pa je fudbal na dalje suspendovan.E sad pocinju da se igraju turniri pod imenima Lancashire Prinicipal i Subsidiary Tournaments,koji traju 4 godine a fudbaler Enoch West je bio suspendovan jer je bio optuzen da je dobijao mito i namestao mec a njegov kolega iz Mane Sandy Turnbullje dakodje dobio istu zabranu ali on odlazi u francusku i prijavljuje se u takozvani Footballers' Battalion i gine u borbi i tako postaje jedan od prvih svetaca kluba koji ce ih kasnije na zalost biti jos.Manchester se vratio na Old Trafford posle pauze od 4 godine i prvu utakmicu igra sa Derby County-em ali u timu iz 1919 ima samo 2 igraca iz tima koji je igrao u sezoni 1915.Billy Meredith je nazalost zavrsio svoju karijeru na Old Traffordu sa samo 19 utakmica u nogama.Ipak te sezone novi heroj je Dzo Spens sa 14 golova u kojoj je klub zavrsio na 12. a u sledecoj na 13-stom mestu.A jel se secate onog Jude sto je presao u city e on sad je legenda citya i pravi novi stadion Maine Road i povrh svega toga bukvalno izvlaci iz penzije Billy Mereditha i potpisujega za plavce iako je do pre samo koji mesec nosio dres Uniteda.E a za Utd nastupaju jos gore sezone jer mana ispada u drugu ligu i u njoj ostaje od cini mi se 1922-1925 (za ovo nisam 100% siguran)1926 u prvoj ligi utd je 9.inace te sezone stigli su u1\2 finale kupa gde nalecu na komsije iz Manchestera koji dobijaju utd. sa cak 3-0,ali tu im sreca okrece ledja i gube u finalu kupa i ispadaju u drugu ligu.E sad, po meni barem,nastaje prvi udar na utd, u sezoni 26\27 FA suspenduje trenera John Chapmana a razlog zasto je to tako do dana danasnjeg nije objavljen.I onda na mesto igraca -trenera dolazi po meni najveci ludak u to doba Clarence Hilditch.dok je uprava govorila da trebaju nova pojacanja,on je govorio da netrebaju a jos je sebe stalno uvrstavao u prvi tim.Ne treba ni govoriti kako je tim prosao u tom periodu sezone.finishing 15th in 1926/27 and 18th in 1927/28, only to recover slightly to 12th in 1928/29.

1930-1939​

Ovaj period od 10 godina je u fudbalskom smislu bio najgori za United ali ima nesto sto bi zeleo da izdvojim.Propadanje Manchestera koje je pocelo u 20-im prenelo se i na sledecu deceniju.Manchester je doziveo dva uzastopna poraza i to na Old Traffordu, 6-0 od Huddersfield Town i 7-4 od Newcastle United.3,507-verovali ili ne tolika je bila poseta na jednoj utakmici mufc. u toj sezoni.A onda klub ispada po prvi put u 3 diviziju i u zadnjem kolu pobedjuje nesretni Millwall sa 2-0 i Millwall umesto "REDSa" odlazi u 4 rang .Onda na to sve jos i finansije,kojih nije ni bilo,pa igraci nedobijaju plate a klub opet treba da se ugasi ,ali tu ulece James Gibson, koji pravi uniforme za vojsku,sa30.000.i koliko toliko vadi tim iz bule.E a sada ono najlepse,za sve to vreme Manchester City pravi odlicne rezultate i 34 osvajaju kup a glavna zvezda tima je ko?
matt busby!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Onda ponovo Nemci opet krecu u Rat,pa se u engleskom fudbalu pravi pauza ovaj put na 5 godina.
11 marta 1941 godine nemci skoro demoliraju Old Ground iz aviona, a za to vreme u 9 kraljevom bataljonu Liverpulske Regimente Mat Bezbi pokazuje svoje sposobnosti vodjenja,i 1945 potpisuje 4-oro godisnji ugovor sa Djavolima i ne sluteci da ce taj klub voditi i 25 godina kasnije(kao i ser Alex)a evo i originalnog dela o njemu iz Junajtedove knjige:

"It came with a man named Matt Busby, who would prove to be the most important figure in the history of Manchester United. A former Manchester City and Liverpool player, Busby served in the Ninth Battalion of the King's Liverpool Regiment where his leadership qualities shone through. These qualities did not go unnoticed by United.

Busby joined the Reds in 1945, initially on a five-year contract. Little did he know he would still be managing the club 25 years later!

Busby didn't waste any time in making his mark, altering the positions of several key players. He also founded the "Famous Five" forwards when he brought together Jimmy Delaney, Stan Pearson, Jack Rowley, Charlie Mitten and Johnny Morris.

Perhaps the most important signing Busby made, however, was on the coaching staff. Matt had met Jimmy Murphy during the war, and identified him as his perfect right-hand man. The pair formed a partnership that would see United become a power in world football.

Busby and Murphy's first step on the road to glory was to build a team that was capable of challenging for domestic honours. They succeeded almost at the first attempt, as United finished second to Liverpool in the first Football League campaign after the war, 1946/47. It was the club's highest placing for 36 years, and there was extra cause for optimism when the Reserves won their (Central) League Championship in the same season.

Busby's mix of young local lads and established players won their first trophy the following year, when they beat the Blackpool side of Stanley Matthews, Stan Mortensen and Harry Johnston in the 1948 fa cup Final. It was 39 years to the day that United had previously won the Cup, in 1909.

The fa cup was also the club's first major honour since winning the League Championship in 1911, and recapturing the title would now become the number one target for Matt Busby's men. During the first five seasons of his post-war reign, United finished second on four occasions, and fourth on the other (1949/50).

The thrill of the chase for honours brought the fans flooding back � more than one million of them passed through the turnstiles in the 1947/48 season, dragging the club out of debt. Surely these fans wouldn't have to wait long to be rewarded with the prize they all craved�
1950-1959
The 1950's dawned with the break-up of Matt Busby's first successful United side - the 1948 fa cup-winning team. Dressing room dissent led to Johnny Morris departing for Derby and Charlie Mitten exporting his wing wizardry to Colombia. Fans worried by the duo's departure were soon placated.

The great Scot's plan was to promote the youngsters he'd been recruiting and grooming in the late 1940's. Jackie Blanchflower and Roger Byrne were the first to emerge and be labelled 'Babes' by the newspapers; in their debut season 1951/52, United won the League Championship for the first time since 1911.

In 1955/56 and 1956/57, Byrne lifted the Championship trophy as skipper of a great young side that included several more products of Busby�s youth academy. Eddie Colman, Mark Jones and David Pegg were all first team regulars, having cut their teeth in the fa youth Cup, which United won five years in a row from its inception in 1953.

Not all the young talent was home-grown, however. The United manager was equally happy to plunge into the transfer market, as shown by the big money signings of proven internationals Tommy Taylor and goalkeeper Harry Gregg.

Another young man who excelled for club and country was Duncan Edwards. So powerful, talented and mature was the Dudley teenager that Matt Busby could not hold him back from United�s first team. In April 1953, he became the First Division's youngest-ever player at the age of 16 years and 185 days."

Jedan mec je oznacio da bazbijeve bebe mogu mnogo u Engleskoj i evropi.Bila je utakmica protiv Arsenala na Hajberiju mec sa 9 golova, na zalost bio poslednji za taj tim jer se zna sta se desilo 6 februara 1958.

Kao po nekom nepisanom pravilu svaka engleska ekipa mora imati po neku tragediju u svojoj istoriji. Najtu�niji trenutci koje je pro�ivio ovaj klub, navijači ali i kompletna engleska javnost dogodio se 1958. godine.Pad aviona sa timom Manchester Uniteda dogodio se 6.februara 1958-e,kada je British European Airways Flight 609 posle treceg pokusaj poletanja pao pored piste minhenskog aerodroma.Na avionu su se nalazili igraci (Busby bebe),novinari,malobrojni navijaci i posada.23 putnika od 44 je poginulo.

Sve �rtve te tragedije:

Igrači:
-Geoff Bent,Roger Byrne,Eddie Coleman,Duncan Edwards,Mark Jones,David Pegg,Tommy Taylor,Liam Whelan

ostale zrtve:
-Walter Crickmer (Sekretar kluba)
-Bert Whalley (Trener)
-Tom Curry (Trener)
-Alf Clarke ( Novinar,Manchester Evening chronicle)

Don Davies (Novinar,Manchester guardian)
-George Follows (Novinar,daily herald)
-Tom Jackson (Novinar,Manchester Evening news)
-Archie Leedbrook (Novinar,Daily Mirror)
-Henry Rose (Novinar,Daily express)
-Eric Thompson (Novinar,Daily mail)
-Frank Swift (Novinar,News of the world.Bivsi golman Manchester Cityja)
-Kenneth Rayment (Drugi kapetan)
-Bela Miklos Trgovacki putnik)
-Willie Satinoff (navijac)
-Tom Cable (posluzitelj)


1960-1969​

Nakon sto je izgradio jedan od najboljih timova u Engleskoj Matt Busby je posle Minhenske nesrece morao opet da krene od pocetka ali za njega to nije predstavljao problem.Nakon sto su njegove rane i povrede prosle,krenuo je da gradi tim koji ce osvojiti ceo svet na blic
Dennis Viollet1959/60 koji je preziveo avionsku nesrecu oborio je Jack Rowley's club record sa postignuta 32 gola a Manchester je te sezone postigao 102 gola ali je primio 80 pa je tu sezonu zavrsioi na 7.poziciji.
Viollet Bill Foulkes,i Bobby Charlton su preziveli nesrecu i predstavljali okosnicu tima dok je Denis Law dosao iz (cinimi se iz Torina) za tada rekordin 115,000.1962/63 fa cup Final. Busby je najzad ukomponovao ovaj tim Uniteda i sa njim osvojio FA kup pobedom od 3-1, nad Leicester City uz dva komada David Herda i jedan je postigao Law.
Sledece sezone je "mana" bila osokoljenja trofejom iz FA kupa od prosle sezone pa je napala titulu ali je zavrsila na drugom mestu samo 1 bod kraca od liverpoola (od koga je izgubila obe tekme te godine)ALI ,ALI,te godine u klub dolazi george Best najaci lik koji je do dana danasnjeg igrao za ovaj tim.
famous trio Best, Law i Charlton bili su najaci trio na svetu ,osvojivsi League Championship, i dosli su u polufinale European Fairs Cup and the fa cup. Law je takodje te godine bio European Footballer of the Year.Mislilo sa da ce sledece sezone lako odbraniti titulu ali cvrc.Zavrsili su na 4 mestu a ispali su u polu finalu svih ostalih kup takmicenja u kojima su igrali.Ali se iz te sezone pamti pobeda nad Benfikom od 5-1.
1966/67 United je postao League Champions,a sledece je najzad osvojio i Evropu opet protiv Benfike i to na Wembley posle 1-1 u 90 minuta Manchester je dao tri u produzetku i postao najbolji u Evropi pa se tako nakon 10 godina od tragicne nesrece Matt najzad nasmejaoi kasnije postao ser matt busby.

1970-1979​

Ovih godina je polako pocelo da bledi secanje na osvojene titule iz proslih sezona, pa se trazila zamena za ser matt busbya ali mnogo ljudi nije mooglo da se nosi sa pritiskom koji je ta klupa nosila a jos bi + na to sve Matt konstantno bio za vratom i ispravljao sve tvoje eventualne greske(apropo svega ovoga zaboravio sam da kazem da Manchester 1969 izgubio od Estudiantesa sa 2-1 i nije se kruniso kao kralj Sveta).E sada, mnogo je trenera prodefilovalo kroz Manchester tih godina i da sada ne bih gnjavio sa njihovim biografijama ,iz tih godina izdvajam jedan rezultat Manchester -Palace 0-5.U to vreme Manchester nije izlazio iz novina ali zbog jednog coveka Georga Besta.Kockanje pice zene itd...Posto zaista znam sve o njemu da nedavim i pisem sad njegovu autobiografiju trknite do lokalnog Video-CD-DVD kluba i uzmite film"BEST" i sve ce vam se kazati samo.
QPR manager Dave Sexton je novi menadzer mufca ali nije zabelezio velike rezultate 1977/78 i1978/79 ali je bio sa Manchesterom na Wembley 1979 i predvodio tim u jednoj od najboljih FA finala.Arsenal je vodio2-0 pet minuta pred kraj ali se onda mufc vraca u zivot sa dva brza gola ,ALI ,ALI, u zadnjim sekundama susreta
Alan Sunderland daje gol za Arsenal i ................

1980-1989​

United oped sporo krece 80te i ispada od Totenhama u prvoj fazi FA cupa i gubi utakmicu od Ipswichaali Dave Sexton uspeva da pomeri tim iz letargije i dobija 8 utakmica od 10 i na kraju zavrsava drugi ponovo sa dva boda kraci za titulu,koju osvaja Liver.80-81 United ponovo ima odlicnu pobednicku seriju ali na kraju zavrsava kao 8.To uprava nemoze da iztolerise i Sexton dobija otkaz.Ron Atkinson je novi manager koji trosi 1.5 miliona funti na igraca iz WBA Bryan Robsona i jos 500.000,00 funti na jos jedno pojacanje iz WBA Remi Mosesa .Manchester je bio veoma dobra ekipa ali je falio napadac koji ce moci da radi ono sto radi Ian Rush sa kojim Liverpool osvaja titule 1982,1983, i 1984 a mutd je uvek kratak za nekoliko bodova da bi osvojio titulu.
Jedino gde je tih godina mufc mogao da osvoji neku od medalja, bila je sansa u nekom od kupova.U finalu jednog su igrali protiv liverpoola i izgubili. a Finalu fa cUPA su igrali (te godine)2 utakmice protiv malog kluba pod imenom Brighton and Hove Albion i prvom mecu je bilo 2-2 a u drigom laganih 4-0 za UTD.
1985-FA cup osvojen sa 10 igraca pobeom od 1-0 nad evertonom.
1986-novembar najzad dolazi jedan trener koji ce na tom mestu biti i u trenutku kada ja ovo pisem.Ser alex ferguson.koji je sa Aberdeenom pobedio Real Madrid u finalu kupa pobednika kupova
Fergie je imao talenta,autoriteta i sve prelazne ocene koje su bile potrebne da bi se vodio jedan takav klub,ali mu je trebalo vremena da pokrene masineriju i da zaista od old trafforda napravi "tetar snova".(hvala bogu pa vise nemoram da pisem o trenerima jel ih vise i nema)1986\87 Manch. je na 11 poziciji kao i 88\89 a u sezoni izmedju ponovo je drugi a Liver ponovo prvi(da nepoverujes)

1990-1999​

Tih 90 ih godina cini mi se da je Fergusonov posao bio na veoma veoma klimavim nogama,ali se izvukao u ponovljenoj utakmici FA cupa protiv Palace,a ta pobeda u stvari pokrece lavinu koja ce kolmunirati 1999.Osvojeni FA cup 1990 omogucio je Unitedu da se vrati na Evropsku scenu pa je 1991 otiso skroz do kraja u kupu pobenika kupova i u Roterdamu pobedio Barsu kada je bivsi igrac Barse Mark Hughes dao 2 gola i doneo Manchesteru prvi Euro trofej posle 23 godine.Manchester posle toga zeli i da prekine post u domacem sampionatu ,pa nakon osvojenog Liga Kupa(Alexov 3 trofej) ulaze u zavrsnu trku sa Kim?Nije Liverpul ako ste na to pomislili vec najbolji klub iz Yorkshira - lids,ali na kraju u odlucujucoj utakmici gube od Liverpula 2-0 i gube titulu.Mnogi govore da se ta sezona pamti po Manchesterovoj izgubljenoj tituli,a ne po Leedsovoj osvojenoj!?!?!?Sada dolazi period Erika Kantone.Leeds ga je prodao Manchesteru i u tom istom trenutku ,moze se reci i ostao bez ikakvih sansi u daljem nastavku takmicenja,i prakticno predao Junajtedu kljuceve od vrata iza kojih se krila prva titula sampiona engleske posle 26 godina.Postigao je "samo" 9 golova ali upotpunio je tim sa dodavanjima ,harizmom ,lucidnoscu.Uzeo je cak i broj 7 na dresu broj koji je bio zastitni znak Bryan Robsona.Ali kao i Best i Cantona ima problema sa FA.Posto je majgerijem udario navijaca Kristal Palasa,morao je na hladjenje na osam meseci.Te sezone
klub gubi titulu od Blekburn Roversa.U finalu kupa gube od Evertona,a sve je puklo na toj istoj utakmici kada je Steve Bruce doziveo tesku povredu.
Na kraju sezone 1995/96 samo je Liverpul stajao izmedju Mancestera i prvog 'Dabl-Dabl-a' u istoriji Junajda,ali je to sve resio Cantona prelepim udarcem u 86 minutu.Treba reci da su u njemu inspiraciju
videli Bekam i Nevil.U Maju 1997 cantona donosi 4 titulu prvaka Manchesteru u toj dekadi ,a kasnije tog meseca odlucuje da se povuce iz fudbala .Ispostavilo se da je taj postupak Kantone bio poguban za Junajted jer nije imao niko da ga zameni na toj poziciji.,a jos na sve to ekipa nije mogla da se prepozna u narednoj sezoni i nije nista uzela dok je Arsenal uzeo duplu krunu.Doduse u toj sezoni su se povredili i
Gigs i Kin.Niko nije imao takav uticaj na igru Mancestera kao sto je Gigs imao , a to se moglo videti u drugom mecu polu-finala FA cupa kada je postigao najlepsi gol svih vremena u tom takmicenju protiv Arsenala 1998/99 .Uzeo je loptu na svojoj polovini i predriblo sve i dao gol i odveo Junajted u 5 finale FA cupa u toj deceniji.U finalu je pobedjen Njukastl 2-0 golovima Pol Skolsa i Tedija Seringema(koji je usao kao zamena) i to je bio 3 Dabl dabl u 9 godina jer je Endi Kol 6 dana pre toga doneo titulu
u mecu protiv Sparsa.Posle neverovatne utakmice sa Juventusom u 1\2 Lige Sampiona i
gubljenja sa 2-0 usledila je Barsa i Bajern Minhen.Bajern je poveo golom Maria Baslera i cinilo se da ce do kraja Nemci privesti utakmicu u svom stilu.Ali onda "shery" pa "sunshine"(za one koji neznaju Seringem i Ole Gunar Solskjaer)za 2-1 i ludnica.Tripla kruna koja je bila pojacana i sa osvajnjem titule najbolje ekipe na svetu u Tokiju protiv Palmeirasa.

2000-2007​

Junajted je poceo ovu deceniju i milenijum malo cudno,jer je otisao na fifa club World Championship u Brazil. I sa tim je zrtvovao FA cup(?) a dole nisu nista osvojili ali kako je rekao ser alex makar su se propisno odmorili,i kada su se vratili u Englesku napali su 6 titulu i osvojili je vec na pocetku aprila .U to vreme postojao je jedan drugi problem , a to je ko ce zameniti jednog jedinog Peter
Smajhela .Mark Bosic 1999/2000 ili Fabian Bartez u Julu 2000. Ekscentricni ali odlicni cela izgledao je kao pravo resenje i doneo je 3 uzastopnu titulu Junajtedu.Ser Alex je bio za kormilom ovog broda sva tri puta sto ga cini prvim menadzerom u istorii Engleske.Ferguson je takodje potpisao ugovor sa Riom Ferdinandom i platio ga Leedsu 30 miliona, a ovaj mu je za uzvrat 2002 donosi neophodnu cvrstinu u odbrani koja je nestala kada je JIP-JAP-stam the big dutchman otisao u Lacio.2003 Rio je suspendovan zato sto se nije pojavio u Caringtonu na testu mokrace.Bez njega Mancester Junajted je izgubio titulu od Arsenala ali je 2004 osvojio FA cup po 11 put sto je i rekord kada su u finalu pobedili Milvol sa 3-0 .Tacno godinu kasnije su se vratili na stadion u Cardifu da se suoce sa Arsenalom koji je osvojio kup na penale,a te godine najbolji je bio Celzi.Naredne godine sve sto je Junajted uspeo da osvoji bio je Karling kup u cijem su finalu pobedili Vigan.

Stadion
Old Trafford​

Old Traford (Old Trafford) je fudbalski stadion u Engleskoj i smešten je u Mančesteru. Na ovome stadionu svoje mečeve kao domaćin igra Mančester junajted. Old Traford ili Teatar Snova (taj nadimak je dobio od Bobija Čarltona) je jedan on najpopularnijih stadiona u svetu. Može da primi 76.000 gledalaca.

Istorija​

Izgradnja stadiona je započeta 1909, i trajala do 1910. kada je stadion otvoren. Cena izgradnje iznosila je 60.000.000 funta što je u to vreme bilo mnogo novca. Old Traford sada prima 76.000 gledalaca, što ga čini najvećim stadionom na kojem se igraju mečevi engleske Premijer lige. Old Traford je rangiran sa 5 zvezdica od strane Uefe.

Lokacija: Mancester(Engleska)

Arhitekta: Archibal Leic

Otvoren 1910

Kapacitet: 76.212

Cena 60.000.000 £

Teren: 106 m x 69.5 m

uefa : 5 zvezdica

Klub: Manchester United

slike stadiona​

OldTrafford1996.jpg


11_old_trafford_1280x1024.jpg
OLD-trafford.jpg


oldtrafford-300.jpg






O Klubu​

Mančester junajted (engl. Manchester United Football Club) je fudbalski klub iz Mančestera u Engleskoj. Kao domaćin svoje utakmice igra na stadionu Old Traford, koji ima kapacitet od 76.000 sedećih mesta. Mančester junajted je najtrofejni klub u Engleskoj, od kako se igra Premijer liga. Fa premijer ligu je osvajao 16 puta, fa kup 11 puta, i Ligu šampiona 2 puta. Mančester junajted je aktuelni šampion Premijer lige.

Uprava​

Direktori

* Vlasnik: Malkom Glejzer
* "Doživotni" predsednik: Martin Edvards
* Izvršni direktor: Dejvid Gil
* Finansijski direktor: Nik Hambi
* Komercijalni direktor: Endi Anson
* Savetnici: Džo Glejzer, Brajan Glejzer, Avram Glejzer, Edvard Glejzer, Kevin Glejzer, Darsi Glejzer

Prvi tim

* Sekretar: Ken Meret
* Pomoćnik sekretara: Ken Ramsden
* Direktor komunikacija: Fil Taunsend

Menadžment

* Menadžer: Aleks Ferguson
* Pomoćnik menadžera: Karlos Keirož
* Trener prvog tima: Majk Filan
* Trener golmana: Toni Koton
* Kondicioni trener: Volter di Salvo
* Pomoćnik kondicionog trenera: Mik Kleg
* Šef skauta: Martin Ferguson

Fudbalska akademija

* Direktor akademije: Brajan Mekler
* Treneri: Edi Lič, Tomi Martin, Majk Gleni, Endi Velš

Trofeji​

* Premijer liga 16
o 1908, 1911, 1952, 1956, 1957, 1965, 1967, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2007
* fa kup: 11
o 1909, 1948, 1963, 1977, 1983, 1985, 1990, 1994, 1996, 1999, 2004
* Liga Kup 2
o 1992, 2006
* uefa liga šampiona 2
o 1967-68, 1998-99
* Kup pobednika kupova 1
o 1991
* Interkontinentalni kup 1
o 1999
* Evropski superkup 1
o 1991
* fa komjuniti Šild 16
o 1908, 1911, 1952, 1956, 1957, 1965, 1967, 1977, 1983, 1990, 1993, 1994, 1996, 1997, 2003, 2007

Rekordi​

* Najveća pobeda u ligi: 10-1 - Vulverhempton vonderers, 15. oktobar 1892.
* Najveća pobeda u Premijer ligi: 9-0 - Ipsvič, 4. mart 1995.
* Najveća pobeda u evrokupovima: 10-0 - Anderleht, Liga šampiona, 26. septembar 1956.
* Najveća pobeda na gostovannju: 8-1 - Notingem Forest, februar 1999.
* Najveći poraz u ligi: 0-7 - Blekburn rovers, 10. april 1926.
* Najveći poraz u kupu: 1-7 - Barnli, fa kup,13. februar 1901.

* Najveći broj odigrani mečeva : 754 Bobi Čarlton
* Najviše postignutih golova : 247 Bobi Čarlton
* Najviše postignutih golova u ligi: 199 Bobi Čarlton (1956. - 1973.)
* Najviše postignutih golova u sezoni: 32 Denis Vajolet (1959. - 1960.)
* Najviše postignutih golova na meču: 6 Džordž Best - Northempton, 7. februar 1970.
* Najviše poziva u reprezentaciju: 129 Peter Šmajhel - Danska
* Najviše odigranih mečeva: 606 Bobi Čarlton (1956-73)
* Najveća poseta u ligi: 76.098 - Blekburn rovers, Old Traford 31. mart 2007.
* Najveća poseta Old Traforda: 76.962, Vulverhempton vonderers - Grimzbi, fa kup polufinale, 25. mart 1939.
* Najviše mečeva bez poraza : 45 (sva takmičenja), od 24. decembra 1998. do 3. oktobra 1999.
* Najviše golova u sezoni: 103 1956/57, 1958/59
* Najviše bodova u sezoni: 92 - 42 meča 1993/94




















Junajted na krovu Evrope!!!​

Fudbaleri Mančester Junajteda osvajači su Lige šampiona za sezonu 2007/08, pošto su u velikom finalu na stadionu "Lužnjiki" u Moskvi, posle boljeg izvođenja jedanaesteraca, savladali Čelsi sa 7:6. Regularnih 90 minuta završeno je rezultatom 1:1, a pošto i u dodatnih pola sata nije bilo golova, pristupilo se izvođenju penala. Prvi je promašio Ronaldo, ali su na drugoj strani neuspešni bili Teri i Anelka. Junajted je poveo u 26. minutu golom Kristijana Ronalda, a izjednačio je Frenk Lampard u 45. minutu.

Ovo je Mančester Junajtedu treća titula klupskog šampiona Evrope u istoriji, posle osvajanja 1968. i 1999. godine. Aleks Ferguson je tako postao drugi najstariji trener koji je vodio neku ekipu do krova Evrope. Stariji od njega je samo Belgijanac Rajmon Goetal, koji je sa Olimpik Marsejom 1993. godine osvojio Ligu šampiona.

Bilo je to prvo englesko finale u istoriji najjačeg evropskog takmičenja, i ta ostrvska zemlja se, sa 11 osvojenih Liga šampiona, sada izjednačila sa Italijom i Španijom. Tragičar je svakako kapiten Čelsija Džon Teri, koji je u petoj seriji penala pogodio stativu, a da je pogodio, Čelsi bio osvojio titulu. Tu ulogu bi, da je Teri postigao gol, sigurno preuzeo Kristijano Ronaldo, kome je u trećoj seriji Čeh skinuo penal.

Samo finale bilo je, na iznenađenje mnogih, izuzetno kvalitetno. U prvom poluvremenu Mančester je bio bolji tim, a Čelsi je posle izjednačenja u poslednjem minutu prvog dela, u drugom nadigrao protivnika, i da je tim iz Londona osvojio titulu na kraju, to bi takođe bilo zasluženo.

Prvi put posle 2005. godine i nezeboravnog finala Liverpula i Milana u Istanbulu šutirali su se penali, i pobedu je ponovo odneo tim sa crvenom bojom dresova.

Jedinu mrlju na ovo sjajno finale bacio je Didije Drogba, koji je u drugom produžetku isključen posle udaranja Nemanje Vidića. Srpski reprezentativac odigrao je sjajno finale, i tokom većeg dela meča potpuno je neutralisao napadača Obale Slonovače.

Vidić je tako postao prvi Srbin još od Vladimira Jugovića, 1996. godine, koji je osvojio najznačajniji trofej u klupskom fudbalu. Jugović je tada Juventusu protiv Ajaksa doneo titulu upravo posle penala. Taj meč je igran na Olimpiku u Rimu, a na istom stadionu igraće se i naredno finale Lige šampiona.

Ferguson je počeo utakmicu sa Ronaldom, Tevesom i Runijem u navali, i činilo se da će Mančester napasti od prvog minuta. Kristijano Ronaldo je od samog starta meča zaigrao sjajno na levoj strani u paru sa Patrisom Evrom, dok su desnu stranu odlično držali Ves Braun i Oven Hargrivs.

Čelsi je počeo dosta loše, a najistureniji Džo Kol i Didije Drogba teško su dobijali lopte u špicu, pošto je sredina Junajteda sjajno pokrivala prostor. Posebno treba istaći sjajnog Karlosa Tevesa, koji je tokom svih 120 minuta bio neumoran u kvarenju igre Čelsija.

Prvi incident na utakmici viđen je u 21. minutu, kada je Makelele neoprezno startovao na Polu Skolsu. Francuz je prošao bez opomene, a Skols je zaradio povredu nosa. Ubrzo zatim, Junajted je došao do zasluženog vođstva.

Skols i Braun odigrali su dobar dupli pas na desnoj strani, desni bek Junajteda je centrirao levom nogom, a Ronaldo se na drugoj stativi izdigao iznad Esijena i matirao Čeha za 1:0. Čelsi je pokušao da uzvrati već u sledećem napadu, ali pokušaj Balaka nije bio dovoljno dobar. Bio je to 42. gol Portugalca u nezaboravnoj sezoni u dresu “crvenih đavola”.

Do tog trenutka Čelsi nije imao nikakvih akcija u napadu, ali u 35. minutu Mihael Balak je bio jako blizu izjednačenja. Nemac je natrčao na centaršut Drogbe na drugu stativu, ali njegov pokušaj je odličnom intervencijom zaustavio Van der Sar.

Posle tog momenta utakmica je iznenada dobila na tempu. Junajted je praktično u sledećem napadu imao odličnu priliku da duplira prednost. Karlos Teves je glavom u letu zahvatio centaršut Ronalda sa leve strane, Čeh je sjajno intervenisao i na vreme se podigao, pošto je posle odbijene lopte u šansi bio i Majkl Karik, čiji je udaraca Čeh takođe ukrotio.

U 43. minutu Teves je posle dodavanja Runija sa desne strane zamalo zakasnio, a da nije - bio bi to siguran gol. Sve te promašaje Mančestera, Čelsi je kaznio u poslednjem minutu prvog dela. Ganijac Esijen uputio je udarac ka golu sa oko 20 metara, lopta se odbila od Vidića i Ferdinanda, a na nju je natrčao Lampard i rutinski prebaco preko Van der Sara za 1:1.

Početkom drugog dela Čelsi je igrao na krilima izjednačenja sa kraja prvog dela. Balak je počeo da dominira na sredini, a Esijen je napokon uspeo da zaustavi Ronalda na desnoj strani. Stanje na terenu potpuno se preokrenulo, i Junajted je u drugom poluvremenu bio tim koji je preživljavao opasne nalete “plavaca”.

U 60. minutu udarac Lamparda u korner je izbacio Ferdinand, a posle kornera pokušao je i Teri, ali preko gola. U 79. minutu prvi put je zapretio Drogba. Napadač Čelsija je primio loptu iskosa sa leve strane, okrenuo se i šutirao na prvu, a već savladanog Van der Sara spasla je stativa.

Junajted je do kraja uspeo da se odbrani, i ušlo se u produžetke. Već u 93. minutu Čelsi je ponovo pogodio okvir gola. Ovoga puta prečku je pogodio Lampard, koji se posle gužve u kaznenom prostoru odlično snašao i udarcem iz okreta pokušao da savlada Van der Sar.

Ipak, tada je Junajted počeo da igra kao i tokom prvog poluvremena. Fenomenalnu šansu za 2:1 imao je Gigs, koji je posle odličnog prodora Evre i dodavanja - šutirao na prazan gol, ali je na gol-liniji fenomenalan bio Džon Teri. Gigs je ulaskom na teren u 87. minutu ušao u istoriju Junajteda pošto je oborio rekord legendarnog ser Bobija Čarltona od 758 odigranih utakmica za klub.

Samo pet minuta pre kraja i penala, viđen je sukob Nemanje Vidića i Didijea Drogbe. Deblji kraj izvukao je igrač Čelsija, koji je isključen zbog udaranja srpskog reprezentativca. Do kraja ipak nije bilo više uzbuđenja, i pristupilo se izvođenju penala. Teves i Karik bili su uspešni na jednoj, a Balak i Beleti na drugoj strani za početnih 2:2.

Treći izvođač za Mančester bio je Ronaldo. Portugalac je dugo čekao, ali ga je na kraju Čeh pročitao i Čelsi je bio u prednosti. Usledili su uspešni pokušaji Lamparda, Nanija, Ešli Kola i Hargrivsa, i u petoj seriji Džon Teri je šutirao za pobedu. Kapiten Čelsija se u već opisanom scenariju okliznuo, i rulet je nastavljen.

Brazilac Anderson doneo je Junajtedu novu prednost, a uspešni su bili i Kalu, odnosno Gigs. Sedmi izvođač u timu Avrama Granta bio je Francuz Nikolas Anelka, a Holanđanin na golu Junajteda ga je pročitao i tako doneo svom timu veliku radost.
3401225944834a8906f3dc838046091_big.jpg
9629742434834a890e8ce0256421663_big.jpg
 
Član
Učlanjen(a)
26.11.2009
Poruka
1.561
Danas velika bruka u FA kupu izgubili du od Lidsa 1-0 kod kuce!!!Lids na Old Trafordu nije pobedio od 81.godine..hahahahahaha!!!!
 
Član
Učlanjen(a)
26.11.2009
Poruka
1.561
FA kup: Senzacija na "Old Trafordu"!

00017671.jpg


Senzaciju meseca, verovatno i jednu od najvećih ove godine iako je tek "startovala", priredio je trećeligaš Lids junajted, koji je u trećoj rundi FA kupa, kao gost, pobedio engleskog šampiona, Mančester junajted (1:0), i eliminisao ih iz daljeg takmičenja! Pobedonosni gol za ekipu iz zapadnog Jorkšira postigao je Džermejn Bekford u 19. minutu neverovatno uzbudljive i dinamične utakmice kojoj je prisustvovao i veliki broj (više hiljada) navijača gostujućeg tima. Na kraju, i te kako su imali razloga za slavlje, jer je njihov tim, ubedljivi lider Lige 1 odigrao utakmicu sezone, i to na premijerligaškom nivou. Lids je, tako, podsetio na "stare dane", na onaj period od pre pet-šest godina kada su igrali značajnu ulogu u engleskom fudbalu pre nego što su ih snašle finansijske nedaće zbog kojih su doživeli sunovrat. Ipak, danas su usred "Old Traforda" poslali jasnu poruku da su na putu povratka u elitu.

bekford.jpg


Mančester junajted, koji je igrao bez Nemanje Vidića (povredio se na zagrevanju) i Zorana Tošića (rezerva), jeste, prema očekivanju, bio bolji, ali su zasluženo kažnjeni za silne promašaje Runija, Ovena, Berbatova. Njihovi pokušaji ili su bili nedovoljno precizni ili ih je zaustavljao danas fantastični Kasper Ankergren, Danac na golu ekipe sa "Eland Rouda", pored strelca Bekforda, junak pobede. Gosti, koji su poslednji duel sa "đavolima" odigrali pre pet godina, taktički zrelom igrom i fanatičnom borbom uspeli su da sačuvaju prednost i ostvare jednu od najvećih pobeda u poslednjoj deceniji, ako ne i duže. Ser Aleks Ferguson pamtiće dok je živ ovaj poraz, jer mu je to bio prvi u karijeri u FA kupu od ekipe koja nije član Premijer lige.

Za razliku od šampiona branilac trofeja u FA kupu, Čelsi, nije imao problema sa Votfordom koji je primio pet golova na "Stamford Bridžu".

Rezultati 3. runde

Mančester junajted - Lids 0:1
(Bekford 19)

Čelsi - Votford 5:0
(Staridž 5, 68, Eustejs 15ag, Maluda 22, Lampard 64)

Šefild Junajted - Kvins Park Rendžers 1:1
(Kresvel 45 - Simpson 39)

Vest Hem - Arsenal 1:2
(Dijamanti 45 - Remzi 78, Eduardo 83)

Trenmer - Vulverhempton 0:1
(Džarvis 77)

Subota

Aston Vila - Blekburn 3:1
(Delfuneso 12, Kueljar 37, Kerju 90 - Kalinić 55)

Blekpul - Ipsvič 1:2
(Ormerod 51 - Kolbek 3, Garvan 77)

Bolton - Linkoln 4:0
(Svaibu 49ag, Li 51, Kejhil 83, Dejvis 90)

Everton - Karlajl 3:1
(Von 12, Kejhil 82, Bejns 90p - Klejton 18)

Fulam - Svindon 1:0
(Zamora 16)

Hadersfild - Vest Bromvič Albion 0:2
(Dorans 77, Vud 82)

Lester - Svonsi 2:1
(King 39, N Gesan 89 - Koteril 10)

Midlsbro - Mančester siti 0:1
(Benjani 45)

Milvol - Derbi 1:1
(Graban 41 - Komons 52)

MK Dons - Barnli 1:2
(Morgan 89 - Aleksander 23p, Flečer 35)

Notingem Forest - Birmingem 0:0

Plimut - Njukasl 0:0

Portsmut - Koventri 1:1
(Boateng 43 - Bel 30)

Preston - Kolčester 7:0
(Braun 13, Sedžvik 27, Parkin 48, 50, 72p, Vilijams 52ag, Karter 64)

Skantorp - Barnsli 1:0
(Hejs 68)

Šefild Vendzdej - Kristal Palas 1:2
(Hil 44ag - Dans 19, Endrju 58)

Sautempton - Luton 1:0
(Lamber 36)

Sanderlend - Barou 2:0
(Malbrank 17, Kembel 52)

Torki - Brajton 0:1
(Krofts 77)

Totenhem - Piterboro 4:0
(Krajnčar 35, 57, Defo 70, Kin 90p)

Vigan - Hal 4:1
(N'Zogbia 47, 66, Mekarti 63, Sinkler 90 - Đovani 35)

Stouk - Jork 3:1
(Parslou 24ag, Fuler 25, Eterington 58 - Beret 22)

Reding - Liverpul 1:1
(Čurč 24 - Džerard 36)

Bristol Siti - Kardif Odloženo
Ekrington - Gilingem Odloženo
Brentford - Donkaster Odloženo
Nots Kaunti - Forest Grin Odloženo

Izvor:Sportal.rs
 
Član
Učlanjen(a)
26.11.2009
Poruka
1.561
Da..Lepa pobeda sa obzirom da su igrali skoro sa drugom ekipom..
 
Natrag
Top