Šta je novo?

Farmaceuti odveli lekare u Dubai

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
dežurstva u bolnicama zbog kongresa


Farmaceuti odveli lekare u Dubai

Blic


Više od 100 kardiologa iz Srbije je o trošku nekoliko farmaceutskih kuća otišlo u Dubai na kongres, saznaje „Blic“.

236863_klinicki-centar-01-foto-public-rzzo_f.jpg


U Kliničkom centru Srbije organizovana dežurstva kao da je veći praznik


Najjeftinija kotizacija za učešće na ovom kongresu je 550 dolara, a na to treba dodati i cene leta, smeštaja i boravka u Dubaiju.

Rad na kardiološkim odeljenjima u Kliničkom centru Srbije, odakle je na kongres otišlo nekoliko desetina lekara, ovih dana organizovan je po sistemu dežurstva kao da je u pitanju veći praznik. Izvor „Blica“ navodi da je za ovako veliki odziv lekara iz cele Srbije zaslužan isključivo izbor destinacije za održavanje kongresa.


- Radi se o turističkom gradu, zbog čega su se na put odlučili i oni koji nemaju ni rad za prezentaciju. Odlazak na kongrese bez radova zvanično ne govori o edukaciji, jer poene dobija onaj ko ima prezentovan rad. Sa druge strane, bolnice su ostale poluprazne. Naravno, lekarima je u interesu da idu na usavršavanja, ali u tome ne treba preterivati. Međutim, u lekarskim krugovima poznato je da na takva dešavanja često idu jedni te isti lekari - objašnjava izvor „Blica“.

Direktor Kliničkog centra, prof. dr Đorđe Bajec objašnjava za „Blic“ da pacijenti ne trpe zbog odlaska lekara na kongres.


- Isplanirali smo smene kao za neki veliki praznik. Primera radi, ako su oba supružnika kardiolozi, jedan je otišao, dok drugi dežura. Međutim, lekari moraju da idu na kongrese zbog edukacije - ističe dr Bajec.236862_kongres-dubai-01_f.jpg


U našoj zemlji već dugo postoji inicijativa da se uvede kodeks koji bi regulisao ovu oblast, jer su naši lekari među najrevnosnijim kada je odlazak na kongrese u pitanju. To se ipak još nije desilo, iako smo jedina zemlja koja nema takav kodeks.


- Odnos farmaceuta i lekara je jedno od neuređenih područja u zdravstvenom sistemu. Ipak, to ne može biti izgovor za lekare da moraju da koriste usluge farmaceutskih kompanija za odlazak na kongrese, kako bi sakupili 24 boda za obnovu licence. Kodeksom bi se regulisalo šta je poklon koji lekar sme da primi. To je, primera radi, olovka, blokčić i neke sitnice. Nikako nešto skupo. Kodeksom je regulisano na koje kongrese farmaceuti mogu da vode lekare i koliko to najviše može da košta. Ti kongresi ne smeju biti turističke destinacije, niti lekari smeju da dobijaju finansijsku nadoknadu - objašnjava izvor „Blica“.


 
Top