Faraonski hrtoliki pas (Pharaon hound)

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.085
Faraonski hrtoliki pas (Pharaon hound)

pharaoh_hound.jpg

Pharaoh_Hound_Standing.ashx



:info:

Pharaoh Hound je jedna od najstarijih, ako ne i najstarija pripitomljena rasa pasa u svijetu (pretpostavlja se da je nastao oko 4000-3000 godine prije Hrista). Kao sto njegovo ime govori, porijeklo Pharaoh Hounda je Stari Egipad. Oni su bili koristeni za lov i traganje, zbog odlicnog vida, njuha i vrlo dobrog sluha. Kroz mnogobrojna Egipatska umjetnicka djela i pisanja, ovaj pas je predstavljen ne samo kao dobar cuvar i vrsan lovac, nego i lojalni i inteligentni pratilac kraljevskih faraona u Starom Egiptu. Dodatno, vjerovalo se da je jedan od glavnih Staroegipatskih Bogova, Anubis, Bog smrti i balzamovanja, bio Pharaoh Hound.

U doba kada su Faraoni napustali vladavinu, Fenicani trgovci prenijeli su ovog svetog psa u Mediteranska ostrva Malta i Gozo. Na ostrvima je rasa bila izolovana od ostatka svijeta blizu 2000 godina. Za to vrijeme Maltezani su se trudili da razviju ovu rasu u klasicnog lovca, sto on i jeste danas, istovremeno zadrzavajuci i njihove izvorne karakteristike. Nije bilo iznenadjujuce da je ova rasa deklarisana kao Malteska nacionalna rasa, gdje je on bio, a i sada je poznat pod nazivom -Kelb tal-Fenek- sto znaci zec-pas. Da Maltezani nisu ulozili toliko truda ova rasa se zasigurno ne bi ni odrzala u svom izvornom obliku, nepromijenjenog izgleda, kakvog ga mozemo i danas vidjeti.

Pharaoh Hound prvi put uvezen je u Evropu 1930-tih godina, a u SAD je stigao tek 1967. Rasa jos uvijek nije dovoljno rasprostranjena, no lagano, ali sigurno stice svoje poklonike. Pharaoh Hound je gotovo nepromijenjen jos od doba Starog Egipta, i cilj danasnjih uzgajivaca je da to tako i ostane.

Temperament

Pharaoh Hound ima jedinstven temperament, kao sto je i prica o njegovoj pojavi kroz istoriju. Oni su razigrani i njezni, no ponosni i samostalni. Ekstremno su inteligentni i izuzetno brzo uce. Veoma su posveceni i odani svojim vlasnicima, ali na drugaciji nacin nego vecina ostalih rasa - oni su vise kao macke u svojoj posvecenosti, u smislu da vas vole, odani su vam, no imaju u glavi i vlastite "planove". Sa strancima su u pocetku povuceni i na oprezu, zenke cesce nego muzjaci. Slazu se izuzetno dobro sa djecom i drugim zivotinjama ukoliko se na njih rano naviknu.

Po prirodi su pravi zabavljaci. Od davnina uzivaju da nasmijavaju svoje vlasnike. Faraoni kao da su igrali njihovu igru u toku zivota pod motom - sve je potencijalno igra. Ako im je dosadno, oni ce se sami zabaviti. Ova prekrasna rasa reaguje protivno na tradicionalne metode treninga i to im prelazi u dosadu.

No, ne treba ovo pogresno shvatiti. Pharaoh Hound nije za svakoga. Treba se sjetiti da su oni selektivno uzgajani hiljadama godina samo za lov, i da je lovacki instinkt kod njih izuzetno jak, bas kao sto i treba. Dvoriste MORA biti dobro ogradjeno. Oni su ekstremno oprezni i aktivni psi kojima treba redovan trening i vjezba, i mogu vrlo lako postati destruktivni bez kvalitetnog usmjeravanja potrosnje energije.


Njega

Pharaoh Hound su generalno veoma zdrava rasa po pravilu. Vec 5000 godina, dakle od nastanka, kod njih nema genetskih problema koji se javljaju kod mnogih drugih rasa, sto je rezultat stalnih napora odgovornih uzgajivaca.

No, imaju i oni probleme na koje treba obratiti paznju. Lose reaguju na moderne vakcine, jer nemaju, kao vecina drugih rasa, masni zastitni sloj ispod dlake. Budite sigurni da ste i vi i vas veterinar svjesni ove cinjenice. Oni imaju i jako osjetljivu kozu, te ce mnogi od sampona za pse ili ljude izazvati reakcije. Stoga se savjetuje da koristite izuzetno blage sampone za stenad ili macke.

Sto se tice cetkanja, tu je stvar laka. Metalne i celicne cetke treba izbjegavati kod ove rase.

Ostala higijena (zubi, usiju...) je kao kod ostalih rasa. Takodje je vazno upamtiti da treba obezbijediti mnogo mentalne stimulacije i vjezbe da bi im obezbjedili zdravlje i srecu.


(Standard F.C.I. nВ° 248b)
Porijeklo: nacionalni pas Malte
Patronaza: Velika Britanija
Generalna pojava :
Srednje velicine, aristokratskog drzanja sa cistim linijama. Elegantan, ali i snazan. Veoma brz sa slobodnim lakim kretanjem i opreznim izrazom.

Karakteristike :
Oprezan lovac, koji lovi prvenstveno koristeci cula njuha i vida, a sluh koristi u odredjenoj mjeri kada je u blizini plijena.

Temperament :
Oprezan, inteligentan, prijateljski raspolozen, odan, razigran.

Glava i lobanja:
Lobanja duga, mrsava i dobro-izvajana. Prednji dio njuske nesto duzi od lobanje. Lagano popunjen. Vrh lobanje paralelan sa prednjim dijelom njuske, cijela glava odaje tup klinast utisak kada se posmatra iz profila ili odozgo.

Oci:
Boje cilibara, utapaju se u krzno; ovalane skromno usadjene, sa dubokim, inteligentnim izrazom.

Usi:
Srednje visoko postavljene; nosene uspravno u stanju opreza, no veoma pokretne; siroke u osnovi, fine i velike.

Usta:
Snazna vilica sa jakim zubima. Gornji zubi lagano se preklapaju sa donjim.

Nos:
Iskljucivo boje mesa, stapa se sa krznom.

Vrat:
Dugacak, mrsav, misicav i lagano nagnut. Cista linija grla.

Prednji dio :
Ramena jaka, duga i dobro oslonjena ledja. Prednje noge ravne i paralelne.
Forelegs straight and parallel. Zglobovi dobro usadjeni. Jake slabine.

Tijelo:
Vitka i gotovo ravna ledja. Lagani nagib od saplja do korijena repa. Duboke grudi koje se protezu do slabina. Rebra dobro izvijena. Duzina tijela od grudi do butne kosti lagano duze nego visina u ramenima.

Zadnji dio:
Jak i misicav. Umjereno povijena koljena zadnjih nogu. Dobro razvijena bedra. Zglobovi paralelni gledano odzada.

Sape:
Jake, dobro poduprte i cvrste; nisu okrenute niti van, niti unutra. Strong, well knuckled and firm, turning neither in nor out. Bogati jastucici. Vucje kandze moraju biti otklonjene.

Pokreti:
Slobodni i lebdeci; glava drzana prilicno visoko i pas bi trebao trcati lako bez imalo primijetnog napora. Noge i stopala treba da se krecu u liniji tijela. Zabacivanje nogu u stranu ili visoko dizanje pri hodu su veoma nepozeljni.


Rep:
Srednje postavljen - prilicno debeo u osnovi, koji se suzava u siljak, i zavrsava do ispod koljenice. Nosen je visoko i zakrivljen kada je pas u akciji. Rep ne bi trebao biti nosen izmedju nogu. Zakrivljen rep je nepozeljan.

Krzno:
Kratko i sjajno, iduci od finog do gotovo grubog. Nema podlaku..

Boja:
Tan ili bogato tan sa bijelim oznakama dozvoljenim kao: bijeli znak na repu je izuzetno pozeljan. Bjelina na grudima, tzv. Zvijezda. Bjelina na noznim prstima. Tanka bijela oznaka na centralnoj liniji njuske je dozvoljena. Fleke ili oznake sem ovih navedenih su nepozeljne.

Visina:
Muzjaci: idealno 56 cm (56-63,5cm).
Zenke: idealno 53 cm (53-61cm).

Greske:
Bilo koje odstupanje od navedenih tacaka trebalo bi se smatrati greskom, a ozbiljnost greske treba da je u proporciji sa odstupanjem od navedenog standarda.

Muzjaci moraju imati dva vidno spustena testisa.


 
Natrag
Top