Fantomske firme kradu milione

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Fantomske firme kradu milione


Trećina utajenog poreza u Srbiji, koji se meri milionima evra, odliva se preko fantomskih firmi kojima je za pronevere dovoljno svega desetak dana, piše "Blic".

v161694p0.jpg


Sagovornici lista tvrde da je ukupan utajen porez bar četiri do pet puta veći od onoga što se otkrije,pa bi se stoga moglo zaključiti da je u proteklih sedam godina državi ukradeno najmanje tri milijarde evra.

Poređenja radi, ovogodišnji projektovani deficit budžeta je nešto više od milijardu evra.

Nikola Altiparmakov, fiskalni savetnik USAID, kaže da je vrlo teško baratati procenama o tome koliko se zaista utaji poreza u odnosu na ono što poreska policija otkrije.

"Moglo bi se pretpostaviti iz podataka o sivoj ekonomiji da je ono što se otkrije tek 20 odsto ukupnog utajenog poreza", kaže Altipamarkov.

Među najčešćim načinima jeste upravo osnivanje fantomskih firmi, koje, kako kaže odlično upućen izvor lista, "traže povraćaj lažno iskazanog PDV-a i spadaju u red organizovanog finansijskog kriminala”.

Malverzacije se, kako kaže, svode na izbegavanje plaćanja poreza na dodatu vrednost ili, još gore, direktno uzimanje iz budžeta na ime povraćaja poreza.

Poreska policija utvrdila je da je samo na utaji PDV država izgubila 22,9 milijardi dinara u proteklih sedam godina.

Fantomske firme, preko kojih se najviše izbegava plaćanje PDV, faktični ne postoje i služe kako bi druge firme opskrbile papirima koji su im potrebni.

Uredni papiri fantomske firme postoje samo u dokumentaciji preduzeća koja su sa njom poslovala. Zapravo, ne postoje.

Za utaju poreza zbog toga tužilac nema koga da procesuira. Ako ti slučajevi i stignu do suda, ispostavi se da su vlasnici penzioneri, ili sitni kriminalci, pa čak i preminule osobe

Pri tome treba imati u vidu da se firma u Srbiji može registrovati sa svega 500 evra kapitala, a da se PIB odnosno poreska lična karta izdaje u roku od jednog dana.

To su prednosti sistema sa stanovišta EU, ali istovremeno i slabosti s obzirom na to da Poreska uprava izdaje PIB, ali ne može istog dana na terenu proveriti da li ta firma zaista postoji na datoj adresi.


Izvor: Blic
 
Natrag
Top