Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Familija.png



Grupa Familija je predstavnik srpske SKA rock scene nastala sredinom poslednje decenije dvadesetog veka.
Naime, 1993.god. se Dejan Petrović - Dexy (prateći vokal du-vap grupe Vampiri) sa još dva člana tadašnje postave grupe Vampiri udružio sa bivšim članovima grupe "U škripcu" i tako su formirali vrlo cenjen i slušan bend na srpskoj rock sceni.

Grupu Familija sačinjavali su:
Vokali : Dejan Petrović Dejan Pejović
Gitara - Alaksandar Vasiljević Bas - Aleksandar Lukić Bubanj - Ratko Ljubičić

Grupa familija je objavila 1 Singl i dva albuma. Tu su nekoliko balada i nekoliko dobro poznatih pesama medju kojima se ističu hitovi: "Nije mi ništa", "Što ja volim taj sex", "Baltazar","Boli me kita", "Pa pa paranoja".
1999. god. dolazi da razilaženja grupe zbog manjka finansijskih sredstava potrebnih za izdavanje sledećih projekata.

Posle raspada grupe Familija, nastao je Bend Centrala 1999. godine. Temelj benda cine braća Dejan Petrović - Dexy i Nenad Petrović ( grupa Mušterije ).


(artistbase)



Drugi vokal Dejan Pejović Peja osniva bend Dibidus sa kojim izdaje istoimeni album 2003-te.




Dibidus rok grupa: Trenerka i sako

dejan-pejovic-peja.jpg


Beogradski sastav Dibidus trenutno završava rad na povratničkom albumu slikovito nazvanom "Trenerka i sako" za producentsku kuću "LongPlay", a pevač i idejni vođa Dejan Pejović-Peja, najavljuje da će biti logičan nastavak njegovog rada sa popularnom Familijom.
Novi Dibidus koncertno kreće već od sredine decembra, a Peja najavljuje uživo i pesme Familije, kako ističe, "tek da se narod podseti, a vatra ne ugasi"!
- Album se zove 'Trenerka i sako' jer je to kontrast vremena u kome svega ima, a ničeg nema, u kome i dalje tražimo put, a idemo u krug. Skupa odela više nose likovi sumnjivih biografija, nego ljudi od stila. Drugi uglavnom nose trenerke. Uostalom, sportska smo nacija, a sport je jedna od šarenih laža koja se koristi kao paravan za krahove koji nam se dešavaju. E, ti krahovi i dovode do situacije da smo kao društvo totalno unakaženi, a to podrazumeva i tekstilnu unakaženost - kaže Peja.
Pevač dodaje da "možda odelo i ne čini čoveka, ali svakako puno govori o njemu, odnosno o nama".
- Šta mi to nosimo dok se nosimo u tri lepe? Biće da je narod debelo navikao na nespojivo, na krivo srastanje. Tako da je prava slika, trenerka i sako u kombinaciji. Makar nije vojnička uniforma, koja je pre ove kombinacije bila potpuni trend - ističe vodeći Dibidus.
I pored svega izloženog, razloga za brigu i pesimizam nema, jer: "Dibidusi vam poručuju da stiže uspešna terapija, jer smo dijagnozu ustanovili!"
- Znamo šta publici treba, i mi ćemo se truditi da im to i pružimo", - kaže Peja i najavljuje da će novi album obradovati "pre svega ljude koji su voleli Familiju" sa svojim miksom u rege, latino, ska, kantri, pop-rok muzike...
Dibidus se pojavio na srpskoj muzičkoj sceni 2003. godine, ali uprkos potencijalu i pesmama sa prvog albuma poput "Budala", "Ko te tera" ili "Dude"...
- Mnogo toga nije funkcionisalo kako treba. Nije bio zreo trenutak da se taj album uopšte radi. Kao autor nisam bio potpuno spreman za tako nešto. Ima na tom albumu dobrih momenata, ali generalno nisam zadovoljan kako je sve to na kraju ispalo. Osim toga 'BK Sound' kao izdavač, nije bio najsrećniji izbor. Taj album uopšte nije promovisan kako to treba da se radi, i za isti mnogi ne znaju. Ubrzo se i tadašnja postava benda raspala nezadovoljna tretmanom - priseća se Peja.

Sada su Dibidusi uz Peju, gitarista Saša Petrov, basista Dejan Rešanović, bubnjar Nenad Ðorđević, klavijaturista i harmonikaš Marko Srdić i trubač Milan Milić. Rad na novom albumu je u završnoj fazi. Sve je snimljeno i ostao je još samo finalni miks poveren čuvenom producentu Ðordu Petroviću. Veliki udeo u snimanju i produkciji ima Jova Jović-Joca, nekadašnji gitarista i jedan od osnivača grupe Deca loših muzicara, u čijem studiju je i sniman album.
Pre nekog vremena puštena je preko društvenih mreža, radna verzija za pesmu "Probudi se".

Peja kaže da je još nezahvalno prognozirati kada će konačno "Trenerka i sako" na tržište.
- Mislim da nema pravila kada neki album treba da se pojavi. Zapravo nema pravila kada je u pitanju rok. Treba da se pojavi onda kada imaš šta da kažeš. Prvi album se pojavio pre sedam godina, ali tretman pop-rok kulture ni danas nije ništa bolji. Ja međutim ne želim da se predajem i mirim sa situacijim koja svakako nije sjajna, pa makar se borio i sa vetrenjačama. Mi sada između ostalog radimo i na tome da prearanžiramo pesme sa prvog albuma, tako da će većina pesama u živom izvođenju biti nešto potpuno drugačije od onoga što je na snimcima - kaze vođa Dibidusa.


trojka.rs





 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top