Falsifikovanje testa male mature pred tužilaštvom

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Falsifikovanje testa male mature pred tužilaštvom










Izvor:
Blic.rs









Policija je saslušala odgovorne u Zavodu za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja, u štampariji „Službenog glasnika“, kao i roditelje učenika koji su prijavili da su testovi male mature iz matematike prodavani na ulici.


259798_mala-matura02-blic-zeljko-safar_f.jpg



Istraga je pri kraju, a uskoro će predmet biti prosleđen Prvom osnovnom javnom tužilaštvu koje će odlučiti da li će i protiv koga pokrenuti postupak.

Zoran Kostić, pomoćnik Ministra prosvete za “Blic” kaže da je najvažnije da orginalni testovi nisu završili na ulici i da nije ugrožena regularnost završnog ispita.


- Policija je bila u Zavodu za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja, koji je zadužen za izradu testova, zatim u štampariji Službenog glasnika, gde se testovi štampaju. Kao predsednik Republičke upisne komisije i ja sam dao izjavu, saslušan je i roditelj koji je ukazao da su prodavani testovi, a pretpostavljam da su bili i kod direktora OŠ “Braća Baruh” koji je slučaj prijavio Ministarstvu prosvete - kaže Kostić.


Po završetku završnog ispita iz matematike nekoliko roditelja tvrdilo je da su testovi iz matematike prodavani na ulicama po ceni od 1.000 dinara, kao i da su zadaci kružili društvenim mrežama.


Zadaci u testu koji se našao na ulici u potpunosti odgovaraju onima koje su rešavali učenici, jedino u njima nema dijagrama, slika, što ukazuje da je na ulici dospela radna verzija testa, još dok su bili u pripremi.


U „Službenom glasniku“, gde se štampaju testovi, rekli su tada da ne postoji bilo kakva mogućnost da su zadaci izašli iz štamparije na ulicu, jer se proces štampanja strogo kontroliše video nadzorom, a bili su prisutni ovlašćeni koordinatori iz Ministarstva prosvete i nauke, kao i pripadnici MUP-a u uniformama. Prijem i transport testova obavio je MUP svojim maricama do školskih uprava, odakle ih preuzimaju direktori škola.
 
Natrag
Top