Fakulteti i po selima

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Fakulteti i po selima

Izvor: Večernje novosti


Beograd -- Oko 30.000 studenata školuje se na neakreditovanim, isturenim odeljenjima u privatnim kućama, kancelarijama, fabričkim halama, iako su njihove diplome nevažeće.
14183639024f5e6dfe8393a241300081_368x245.jpg


Crna Trava, Pećinci, Bogatić, Dimitrovgrad, Medveđa, Prokuplje, Trstenik i Aranđelovac samo su neka od mesta u kojima svake godine diplomu dobiju ekonomisti, menadžeri, pravnici... Procenjuje se da oko 30.000 studenata ima indeks nekog od najmanje stotinu isturenih odeljenja fakulteta i visokih škola širom Srbije, koja su počela da se otvaraju i u selima.

Kako rade bez dozvola i akreditacija niko ne zna njihov tačan broj. Otvaraju se u privatnim kućama, kancelarijama, fabričkim halama, neki časove imaju samo vikendom, a diplome su im nevažeće, jer nisu akreditovani. Ipak, uspevaju da privuku veliki broj studenata.

Akreditacije su do sada dobili samo - istureno odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice otvoreno u Bujanovcu, odeljenje novosadskog Fakulteta tehničkih nauka u Inđiji i Univerziteta Edukons u Svilajncu.

"U ovoj oblasti vlada popriličan haos i mora se uvesti red, jer ta odeljenja rade godinama bez dozvola," kaže za "Novosti" prof. dr Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. "Treba da dobiju akreditacije ili da ih inspekcija zatvori."

A u Komisiji za akreditaciju kažu da su očekivali veliku navalu za akreditaciju isturenih odeljenja.

"Osim tri koja smo već akreditovali, nismo više dobili nijedan zahtev," otkriva prof. dr Endre Pap, potpredsednik Komisije za akreditaciju.

Pojačanje kontrole isturenih odeljenja prioritet je prosvetne inspekcije u 2012. godini. Prema rečima Velimira Tmušića, načelnika Republičke prosvetne inspekcije, mnogi registruju akademce na matičnim fakultetima, pa isturena odeljenja pravno i ne postoje. Ti studenti kasnije dobiju diplome kao da su studirali u Beogradu, Novom Sadu ili nekom drugom akreditovanom centru.

Inspekcija dobija prijave, ali kada zatraže informacije od matičnih fakulteta, dobiju odgovor da oni u svom sastavu nemaju nikakva izdvojena odeljenja.

U Senti postoje odeljenja jedne kragujevačke visoke škole i Visoke škole za povrtarstvo u Budimpešti. U Bogatiću se studira na Fakultetu za menadžment iz Novog Sada, u Crnoj Travi na Građevinskom fakultetu "Nikola Tesla". Internacionalni univerzitet iz Novog Pazara, koji ni u celini nije akreditovan, nastavu ima i u četiri izdvojena odeljenja - u Beogradu, Pančevu, Subotici i Nišu.
 
Natrag
Top