Fakulteti da vrate novac studentima

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Fakulteti da vrate novac studentima

Više od 7.000 studenata koji su sakupili najmanje 48 ESP bodova, a prilikom upisa su platili školarinu, u skladu sa zaključkom Vlade Srbije imaju pravo na povraćaj novca. Međutim, akademci ne znaju kome da podnesu zahtev, a ni fakulteti nisu upoznati koliki će biti njihov udeo u školarini, a koliko će pokrivati država.

studenti-v.jpg


Vlada je svojim zaključkom prihvatila gotovo sve zahteve studenata, a neke od njih već i ispunila. Međutim, i posle deset dana ostaje nejasno na koji način će se finansirati školovanje studenata koji su osvojili od 48 do 60 bodova. U uputstvu koje su dobili od Ministarstva prosvete stoji da će se naknadno utvrditi kako će preraspodeliti troškove.
- Iskreno, potpuno nam je nejasno šta su naše obaveze. Takođe, nigde se ne navodi koliko je udeo države i do kad će ta sredstva biti uplaćena. Bojim se da se ne ponovi prošlogodišnji scenario kada su fakulteti vratili novac studentima, a posle nisu dobili novac od države. Mislim da ćemo ovog puta sačekati da nadležni definišu sve uslove i uplate novac - ističu u Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu i dodaju da će konačnu odluku doneti nakon sednice Senata.
Iste nedoumice muče i dekane na Beogradskom univerzitetu, koji očekuju detaljnije uputstvo. Ipak, neki su već počeli da vraćaju novac.
- Mi imamo malo studenta koji su ispunili taj uslov. Svakom ko nam je uputio zahtev za povraćaj novca, vratili smo novac - kaže za „Blic“ Velibor Stojić, dekan Fakulteta veterinarske medicine.
Ni uprava Fakulteta organizacionih nauka, čiji su studenti tokom protesta posebno insistirali na ispunjenju ovog zahteva, nije dobila nikakvo uputstvo.
- Nemamo zvaničnu informaciju, ali budući da smo mi te studente upisali bez naknade, nećemo nikom morati da vraćamo novac - kaže Marjan Nikolić zadužen za odnose sa javnošću na FON.
U Ministarstvu prosvete ističu da je odluka doneta i da je obavezujuća.
- Fakulteti treba da vrate novac. Ukoliko visokoškolske ustanove to ne budu učinile, mi imamo mehanizme da ih nateramo na to. U svakom slučaju, dogovorićemo se o svemu, ali najvažnije je da akademci neće biti oštećeni - kažu u Ministarstvu prosvete.

Autor: Jelena Ilić
 
Natrag
Top