Fakulteti blokatorima protiv prepisivanja

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Fakulteti blokatorima protiv prepisivanja


Puškice, bubice, minijaturne knjige i olovke sa kamerom samo su neki od načina na koji studenti pokušavaju da bez mnogo muke polože ispite i dođu do diplome. Kada se tome doda da je sve više onih koji putem interneta naručuju seminarske, diplomske pa i master radove, jasno je da je situacija izmakla kontroli. Fakulteti su počeli da ugrađuju blokatore i prijemnike koji ometaju signale, ali tehnologija kojom barataju studenti uvek je korak ispred.

12990_0808-prepisivanje_f.jpg


Puškice, bubice, minijaturne knjige i olovke sa kamerom
samo su neki od načina na koji studenti pokušavaju da bez mnogo muke dođu do diplome


Iako je većina fakulteta u amfiteatre ugradila blokatore ili nabavila ometače, to nije sprečilo prepisivanje. Primer je Medicinski fakultet u Beogradu, čija uprava smatra da je ugradnjom blokatora sprečila prepisivanje. Ipak, studenti tvrde da to nije tačno.

- I dalje se polaže na bubicu. Možete da iznajmite aparate koji ometaju blokatore, a razvijena je i blutut tehnologija tako da telefon ne mora da bude kod vas, već kod nekog, recimo, ispred zgrade - priča Nada M., studentkinja treće godine Medicinskog fakulteta.
Mnogi profesori smatraju da mogu da otkriju kad neko koristi nedozvoljena sredstva i veruju da su studenti-prepisivači u manjini. Međutim, čudi ih zbog čega drugi studenti koji pošteno uče tolerišu njihov nerad i ne prijavljuju ih nadležnima.

- Nekad ne mogu da poverujem da se sve to koristi. Liči mi na vrhunsku špijunsku opremu, zato i ne pokušavam da uđem u trag svemu tome. Iskreno meni nisu jasni studenti koji pošteno uče, a dopuštaju da drugi tako lako polažu. Na Zapadu gotovo da nema dežurnih nastavnika jer su studenti ti koji kontrolišu i prijavljuju ukoliko neko prepisuje - objašnjava Velibor Stojić, dekan Fakulteta za veterinarsku medicinu u Beogradu.

Od jedanaest fakulteta Univerziteta u Kragujevcu samo je pet do sada nabavilo opremu sa kojom pokušavaju da spreče studente da varaju na ispitima.

U Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu kažu da je na svakom fakultetu da odluči kako će da obezbedi ispite. Prorektor za nastavu Zora Arsovski kaže da je u 2009. godini kažnjeno, od 16.000 studenata sa svih fakulteta, ukupno njih 19 zato što su uhvaćeni da prepisuju na ispitima.

- Država treba da se suprotstavi ovoj pojavi. Mi možemo da podnesemo krivičnu prijavu samo ako otkrijemo istog studenta da je treći put prepisivao na ispitu. Do sada se to nije dogodilo. Oni koji su otkriveni da prepisuju su udaljeni sa fakulteta na godinu dana. To je društveni problem, s njime treba da se pozabavi policija, a ne univerzitet - kaže Zora Arsovski.

U Nišu uglavnom sve zavisi od dobre volje studenata i profesora koji dežuraju na ispitima jer većina fakulteta nema opremu za ometanje.

- Ne koristimo uređaje za ometanje signala, jer smo se dogovorili da je mnogo efikasnije da kolege koje dežuraju na ispitima zaista vode računa o tome da li neko od studenata prepisuje - kaže prodekan Elektronskog fakulteta u Nišu prof. dr Dragan Tasić.

Novosadski fakulteti su se možda najbolje organizovali. Specijalne detektore koriste Fakultet tehničkih nauka, Pravni, Medicinski, kao i Fakultet sporta i fizičke kulture. Ove detektore patentirala je grupa mladih istraživača sa Katedre za elektroniku Fakulteta tehničkih nauka i zahvaljujući njima od 2007. godine na novosadskim fakultetima ne moraju da kupuju strane patente. Kako kaže Miloš Slankamenac, asistent na Katedri za elektroniku Fakulteta tehničkih nauka, a ujedno i deo tima koji je kreirao detektore za bubice, potreba za ovakvim uređajem bila je ogromna jer su se čak i sami studenti žalili na svoje kolege koje pomoću bubica polažu ispite.

- Naš uređaj, nazvan MD 150, detektuje aktivnosti mobilnog telefona većine digitalnih bežičnih komunikacija na udaljenosti do 60 metara i poseduje čak devet nivoa detekcije digitalne bežične komunikacije. Uređaj je jednostavan za korišćenje, a i prodajemo ga fakultetima po ceni od 180 ili 160 evra - kaže Slankamenac.

Blaga kaznena politika

Dodatno ohrabrenje studentima je i relativno blaga kaznena politika. One koje uhvate sa bubicom najčešće prođu samo sa opomenom, retko dobije zabranu polaganja ispita u naredna tri ispitna roka, a veoma mali broj je onih koji su zbog tog prekršaja izbačeni sa fakulteta.

Jeftina tehnologija

Kako funkcioniše tehnologija za prepisivanje ispita jasno je kada se pozove bilo ko od mnogobrojni oglašivača koji je prodaju. Prijemnici koji koriste blutut vezu preko mobinih telefona koštaju od 65 evra pa do 140 evra. Najmodernije bubice koje su anatomski oblikovane i staju u ušni kanal koštaju 150 evra. Uz njih se u kompletu dobijaju baterije i još dva predajnika - preko prvog, koji se stavlja ispod košulje ili majice, čuje se glas profesora, a drugi je kod pomoćnika koji pomaže studentu i koji mu diktira odgovore ili rešenja zadataka.


Izvor: Blic
 
Natrag
Top