Facebook umesto dosadnih školskih predavanja

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Facebook umesto dosadnih školskih predavanja


Zamisli da umesto suvoparnih predavanja nove lekcije učiš na "fejsu"? U jednoj beogradskoj gimnaziji su to već probali.


v159644p0.jpg


Profesorka srpskog jezika Pete beogradske gimnazije u Beogradu, Violeta Kecman je za obradu nastavne jedinice - srpski pesnici romantizma, pozvala učenike da naprave Facebook profile za pesnike koji pripadaju ovom pravcu.

Reč je o projektu Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, a koji se odnosi na korišćenja društvene mreže Facebook u nastavi. Projekat je podržalo i Ministarstvo prosvete, a u ponedeljak je prezentovan u Parizu u Organizaciji ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesco).

"Ovaj pilot projekat najpre je primenjen u Petoj beogradskog gimnaziji, u nastavi književnosti, a maišao je na veliko interesovanje predstavnika za mlade u Unesku zato što nema nikakvih dodatnih troškova, a učenike motiviše da slobodno vreme, koje i onako provode na Internetu, upotrebe u nastavnom procesu", rekla je ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo Jasna Matić.

Ministarka je dodala da je Unesko zainteresovan da taj projekat predloži zemljama članicama, a isti stav su izneli i brojni predstavnici zemalja koji će ga, kako su najavili, preporučiti svojim nastavnicima i profesorima.

"Zajedno sa Uneskom napravićemo kratak opis, kao svojevrsno uputstvo, kako se Facebook može koristiti u nastavi, pre svega društvenih predmeta kao što su književnost, filozofija, sociologija ili istorija", objasnila je ona.

Takođe, projekat će biti preporučen i nastavnicima i profesorima širom Srbije, a Unesko će sličnu preporuku staviti na svoj sajt i preporučiti svojim članicama.

Prezentaciji u Unesku pisustvovao je i ministar prosvete Žarko Obradović.


Izvor: Mondo
 
Natrag
Top