FA CUP

Učlanjen(a)
06.05.2010
Poruka
1.826
fa+cup.png
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
Stiglo se do osmine finala u sezoni 2013-2014
Evo za vikend svi mecevi umesto kola premier lige

15.02. 13:45SunderlandSouthampton
15.02. 16:00CardiffWigan
15.02. 16:00Sheffield WedCharlton
15.02. 18:15Manchester CityChelsea
16.02. 14:30EvertonSwansea
16.02. 16:00Sheffield UtdNottingham
16.02. 17:00ArsenalLiverpool
17.02. 20:45BrightonHull

Prenosi na sport klubu
 
Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
ФА куп (енгл. FA Cup) је национални фудбалски куп Енглеске и најстарије фудбалско такмичење на свету. Први пут је одржан 1871.године. Те године је наступило 15 клубова, а прве четири утакмице су одигране 11. новембра, а први историјски погодак постигао је Џарвис Кенрик (Jarvis Kenrick) на мечу између Аптон парка (Upton Park) и Клапхам роверса (Clapham Rovers).

Најуспешнији екипа у овом такмичењу је Манчестер јунајтед са 11 титула. Једини неенглески клуб који је успео освојити ФА куп јевелшки Кардиф сити (1927).

До сада је само један клуб освојио ФА куп, а да није имао прволигашки или друголигашки статус. То је 1901. био Тотенхем хотспер, тада члан Саутерн лиге (3. лига). Највише финалних утакмица је одиграно на старом Вембли стадиону (1923-2000). Финала су одиграна на укупно десет стадиона. Прво финале 1872. године је одиграно на Кенингтон овалу (Kennington Oval). Од 2007. финала се играју на новом Вемблију.

Најуспешнији стрелац у историји Купа је Хенри Керсам (Henry Cursham) из Нотс Каунтија, који је у периоду од 1877. до 1888. године постигао 49 голова.
 
Učlanjen(a)
06.05.2010
Poruka
1.826
Nedelja 16.02.2014
Arsenal - Liverpool
Emirates 17:00 h


ars-fotka1.jpg
Mediji pisu da bi se Wenger mogao suociti sa velikim bijesom navijaca u slucaju da ovoj utakmici da manji prioritet od one ”teze” koja ocekuje Arsenal za nekoliko dana protiv Bayerna u Ligi prvaka. Pise se jos i o tome da bi mogao da odmori nekolicinu kljucnih igraca upravo zbog te utakmice u LP te bismo mozda mogli ocekivati da na Emirates nece istrcati: Giroud, Ozil, Arteta te uz vec povrijedjene Walcota i Ramseya Arsenal stvarno oslabljen izadje na terenu. Postoji cak varijanta u kojoj ni Szczesny ne bi trebao da nastupi kako bi povratio dobru karmu nakon petarde koju je primio od Liverpool-a. Upravo Poljak i ohrabruje svoje navijace i suigrace i kaze da ne ocekuju onako losu igru i onoliko golova u njihovoj mrezi kao na Anfieldu i kaze da se u njihovoj utakmici protiv Man Utd. vidjelo koliko im je cvrsta odbrana.Trener Liverpool-a upozorava igrace da ne ocekuju nista drugo do tijesne utakmicu i istog takvog rezultata, jer ipak, veliki je ovo derbi, tesko je ovo gostovanje te treba ipak poslusati covjeka. Arsenalu sigurno nece igrati Mesut Ozil zbog umora i Santi Cazorla zbog prehlade. Dok ce Liverpool igrati u najjacem sastavu jer im je ovo prilika da uzmu FA Cup.
 
Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
FA: Derbiji na Etihadu i Emiratima
IZVOR. B92 | AR
U okviru osmine finala FA kupa Murinjo se nada još jednoj pobedi nad Pelegrinijem u tri nedelje, dok šampion Vigan gostuje u Velsu kako bi održao san živim.

13517891352fe55fcc8b1d316055232_orig.jpg

Beta/AP Photo/Jon Super

U prvom meču dana u subotu Sanderlend će dočekati Sautempton u 13.45 i pokušati da dobru formu iz Premijeršipa prenese i u kup, uprkos porazu od Hala.

Drugi derbi kola je Liverpul - Arsenal, samo nedelju dana nakon što su Suares i družina deklasirali ekipu koju predvodi Arsen Venger rezultatom 5:1.

Mančester Siti na Etihadu nakon odloženog premijerligaškog meča u sredu dočekuje Čelsi, koji je u utorak izvukao samo bod sa gostovanja Vest Bromu.

Svežina Pelegrinijevih igrača bi mogla da bude ključna stvar u ovoj utakmici, pa se sumnja da će Čelsi lako do reprize minimalne pobede od pre tri nedelje. Očekuje se da će oba tima odmarati prve golmane pa će za Siti verovatno braniti Pantilimon, a za ’plavce’ Švarcer.

Na tom meču kojim se Čelsi izjednačio sa Sitijem na tabeli sva četiri srpska igrača dobila su žute kartone, a po svemu sudeći na ovom meču će samo u londonskoj ekipi biti ’orlova’.

S obzirom na to da neće biti Terija ni Kejhila, trebalo bi da Murinjov štoperski par čine Ivanović i David Luiz, dok Pelegrini ne može da računa na Nastasića, Aguera i Fernandinja. Do sada je takođe praksa da Tores započinje kup mečeve ispred Azara i Vilijana, a ne Eto.

Murinjo je u centru pažnje ovih dana, ne zbog stvari koje se dešavaju na terenu već zbog izjava van njega.

"Venger je specijalista za neuspehe. Da se meni desilo da u osam sezona zaredom ne osvojim nijedan trofej, pokupio bih se i otišao i više se nikad ne bih vratio", rekao je Murinjo, verovatno u želji da prenese pritisak pred nastavak sezone sa svojih igrača na menadžera Arsenala.

Ako Eden Azar ponovi igru od pre par nedelja, nimalo lak posao neće imati Demikelis i Kompani, dok će Negredo i Džeko želeti da zaborave način na koji su pokušavali da igraju protiv stabilne i duboko postavljene odbrane Čelsija na tom meču.

Ni jedan ni drugi ni u jednom navratu nisu uspeli da naprave višak i da naizmeničnim nuđenjem na sredini terena zbunjuju štopere protivnika kao što to rade protiv svih ’slabijih’ ekipa ove sezone.

Ko će biti bolji, Kompani ili Ivanović, Matić ili Ture, Eto ili Džeko, ostaje da se vidi od 18.15 u subotu kada će početi ovaj meč.

117316299652fe55fd5b10e889676709_orig.jpg

Beta/AP Photo/Sang Tan

Nakon prozivanja po medijima sa Žozeom Murinjom Arsen Venger sa svojim Arsenalom dočekuje Liverpul u drugom derbiju osmine finala FA kupa. Samo nedelju dana nakon debakla na Enfildu rezultatom 5:1, imaćemo reprizu, i šansu za Arsenal da se pred svojim navijačima na najbolji način iskupi za taj poraz.

Odavno nije bilo zanimljivije u vrhu Premijer lige, pa će ovi kup mečevi malo skloniti fokus sa matematičkih kalkulacija. Arsenal zaostaje samo jedan bod za Čelsijem, a svom nedeljnom rivalu Liverpulu beži tri boda.

Momci koje sa klupe predvodi Brendan Rodžers imaju najlakši raspored do kraja sezone zbog neučestvovanja u evropskim takmičenjima, pa im nikako ne bi smetalo da pobede u ovom meču i na taj način nastave pohod ka podizanju najznačajnijeg kupa na svetu.

Baš zbog evropskog duela u kojem Arsenal igra sa Bajernom, Venger će verovatno odmarati neke igrače, a za Liverpul će po prvi put u FA kupu ove godine braniti Simon Minjole, zbog važnosti meča.

Danijel Ager će se vratiti na teren nakon povrede članka, a Džo Alen će verovatno započeti meč umesto Hendersona, Kutinja ili Džerarda. I Arsenal će kombinovati na sredini terena pa će mesto centralnog veznog pored Flaminija popuniti verovatno Okslejd-Čembrlejn.

Venger u svojim saopštenjima po medijima nije bio fokusiran na meč sa Liverpulom, ni na FA kup uopšte, već se prepirao sa Murinjom oko toga ko je favorit za titulu.

"Titula je Čelsijeva, pa su oni jedini koji mogu da je izgube. Naš posao je da pokušamo da je osvojimo, a ako ne uspemo da preuzmemo punu odgovornost za to", bile su Vengerove reči.

Da li će tradicija opet biti na strani Arsenala, videćemo u nedelju od 17.00, pošto je od prethodnih 17 gostovanja Vengerovoj ekipi Liverpul samo jednom izbegao poraz.

202391808552fe55fedab1e068177867_orig.jpg

Beta/AP Photo/Scott Heppell

Fudbalski vikend u Engleskoj se otvara mečom Sanderlend - Sautempton. Može se reći da je blagi favorit ekipa koju u napadu predvodi jedini legitimni naslednik Meta LeTisijea Riki Lambert, zbog napadačkog fudbala koji ovaj tim gaji, mada ni tim koji stoji iza Žozija Altidora ne treba biti otpisan, zbog pozitivnog niza u kome se nalaze.

Iako su izgubili od Hala sa igračem manje, moral u svlačionici je visok. S obzirom na to da Sanderlend nije odigrao taj meč u Mančesteru u sredu, Ves Braun će tek na ovoj utakmici početi da odslužuje kaznu od dve utakmice neigranja zbog crvenog kartona, pa će ga opet odmeniti Santijago Vergini, pošto je Kueljar još uvek povređen.

"Sutradan ću izvesti drugačiji tim od onoga koji sam planirao, s obzirom na to da nismo igrali sa Mančester Sitijem u sredu, pa imam odmornih igrača koliko želim. Igraće Đakerini, jer mora da igra, kako bi ušao u formu, a I Naćo Skoko će dobiti priliku da debituje", rekao je Gus Pojet na pres konferenciji pred ovaj meč.

Sautempton nema kadrovskih problema osim Lovrena i Ramiresa koji su povređeni već duže vreme. Jošida će opet započeti na mestu štopera, pošto će Džek Kork i dalje igrati u sredini terena. Jedina dilema koju Poketino može imati je to što ne zna da li da stavi mladog Klajna ili Čejmbersa na mesto desnog beka.

Meč će biti odigran u subotu od 16.00 časova na "Stadionu Svetlosti".

213137788252fe55ff6a709046366270_orig.jpg

Beta/AP Photo/Alastair Grant

Još jedan klub kojem je utakmica u sredu odložena zbog nevremena je Everton, a oni če dočekati Svonsi u nedelju od 14.30.

Iako je zbog odlaganja tog meča ekonomski gubitak neminovan, ekipi Roberta Martinesa je u fudbalskom smislu mnogo olakšano pošto su imali dodatna dva - tri dana odmora.

Zbog povrede Lukakua, kog je slučajno povredio saigrač Garet Beri, debi bi mogao da osvoji Lasina Traore, igrač predstavljen kao veliko pojačanje.

Bivši fudbaler Anžija, a pozajmljeni igrač Monaka, se široj engleskoj fudbalskoj javnosti dokazao golom protiv najvećeg Evertonovog rivala Liverpula u okviru Lige Evrope.

Prednost koju Velšani mogu imati pred ovaj meč je u tome što imaju samo jednog do dva povređena igrača, dok momci sa Gudisona imaju pet. Džondžo Šelvi je taj koji neće igrati u gradu u kom je fudbalski procvetao, a može da se desi da Miču još uvek ne bude spreman.

Oba ova tima igraju jako efikasno u kupu, s obzirom da na poslednjih osam Evertonovih utakmica nije palo manje od tri gola, kao ni na devet od deset Svonsijevih, pa je to možda jedan savet za kladioničare.

Roberto Martines je pokazao da zna da osvaja kup takmičenja prošle sezone sa Viganom, tako da ističe koliko su ona ustvari bitna.

"Uspeh u kupu može da pomogne timu u ligi na planu samopouzdanja, isto tako uspeh u ligi pomaže u kupu. Samo treba pronaći snagu u ekipi za tako nešto. To što pobeđuješ u kupu ojačava tvoj tim, pomaže ti da vidiš kolika je širina ekipa, uvodiš mlade igrače, otkrivaš ih", izjavio je Martines pred ovaj bitan meč osmine finala.

Da li će ekipa koju je od Laudrupa preuzeo Gari Monk uspeti da se izbori sa tradicijom, pošto nisu pobedili Everton na prethodnih pet mečeva?

97575750552fe59fe7599f528205578_orig.jpg

Beta/AP Photo/PA, Clint Hughes

U subotu Šefild Venzdi dočekuje Čarlton Atletik dok Vigan gostuje Kardifu, a oba ova meča na programou su od 16.00. Ekipa Vigana želi da održi svoj san o drugoj uzastopnoj tituli živim, i na taj način opet ugrabi mesto koje vodi u Ligu Evrope.

Nedeljni duel koji još uvek nije pomenut igra se takođe u Šefildu, samo u ovom slučaju Junajtedu gostuje nekada veliki Notingem Forest , sve to počinje u 16.00.

Poslednji meč osmine finala zakazan je za ponedeljak od 20.45. a tada će Brajton i Hov Albion dočekati favorizovani Hal predvođen Nikicom Jelavićem i Šejnom Longom.

Parovi osmine finala FA Kupa:

Subota:
13.45 Sanderlend - Sautempton
16.00 Kardif Siti - Vigan Atletik
16.00 Šefild Venzdi - Čarlton atletik
18.15 Mančester Siti - Čelsi

Nedelja:
14.30 Everton - Svonsi Siti
16.00 Šefild Junajted - Notingem Forest
17.00 Liverpul - Arsenal

Ponedeljak::
20.45 Brajton i Hov Albion - Hal Siti
 
Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
Utakmica Sefild Junajted-Carlton je odlozena, za kada jos uvek nije saopsteno.
Uprvom mecu dana Sandrlend je pobedio Sautempton sa 1:0 i za otprilike mesec dana ce igrati u cetvrtfinalu Fa cup-a.
 
Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
Pogledajte najlepše 'slobodnjake' iz FA Kupa svih vremena!
Engleska fudbalska asocijacija (FA) objavila je u sredu impresivnu video kompilaciju najlepših golova postignutih u FA Kupu iz slobodnih udaraca.

logo-news.png

fa-kup-velika110589120130215120601.jpg

Od velikog broja prelepih golova postignutih tokom duge istorije najstarijeg takmičenja u Engleskoj, izdvojeno je deset najlepših pogodaka iz ''slobodnjaka'', a egzekutori su bili:
Kevin Šidi (Everton vs Ipsvič 1985)

Pol Gaskojn (Totenhem Hotspur vs Arsenal 1991)

Stjuart Pirs (Notingem Forest vs Totenhem Hotspur 1991)

Miki Tomas (Reksam vs Arsenal 1992)

Kris Vodl (Šefild Vendzdej vs Šefild Junajted 1993)Daren Ambrouz (Kristal Palas vs Aston Vila 2010)

Didije Drogba (Čelsi vs Portsmut 2010)

Lejton Bejns (Everton vs Čelsi 2011)

Frank Lampard (Čelsi vs Totenhem 2012)

Oskar (Čelsi vs Stuk Siti 2014)

Uživajte...
 
Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
FA - Slatka osveta 'Građana', gol Jovetića!

Mančester Siti je bez većih problema savladao gostujući Čelsi i nastaviće takmičenje u okviru FA kupa, najstarijeg fudbalskog takmičenja na svetu, a konačan rezultat bio je 2:0.

logo-news.png


244831_600.jpeg
Foto: Beta
Za razliku od duela u okviru Premijer lige od pre nekoliko dana, u FA kupu rivali su u potpunosti zamenili uloge, pa je tako Siti od starta nametnuo svoj ritam, uprkos činjenici da je Manuel Pelegrini'promešao karte' i dao šansu nekim rezervistima.

Sam start meča obeležila je velika borba, pre svega na sredini terena, a prvu priliku imao je Siti, i to posle udarca Jaje Turea, kada je loptu odbio Čeh, a na istu natrčao Jovetić, ali je uspeo da pogodi samo prečku.

Ova prilika bila je najava za pogodak domaćih, koji je stigao u 16. minutu, a strelac je bio upravo Stevan Jovetić. Crnogorski reprezentativac dobio je odličnu loptu od Edina Džeka, pa mu nije bilo teško da savlada Čeha.

Par minuta kasnije i Džeko se oprobao iz daljine, ali nije bio precizan. Siti nastavlja da preti, ali do poluvremena nije bilo promene rezultata.

U nastavku je reagovao Murinjo i umesto Etoa na teren poslao Mohameda Salaha, ali to nije dalo rezultat. Nešto kasnije priliku dobija i Samir Nasri posle oporavka od povrede, a smesta se pokazalo da je Pelegrini pogodio sa izmenom.

244615_600.jpeg

Sjajna akcija Silve i francuskog internacionalca krunisana je pogotkom u 66. minutu, pošto je odbrana Čelsija bila previše statična.

Ovom pobedom 'Građani' su se plasirali u četvrtfinale FA kupa.
 
Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
Kakav debi Traorea za 'Karamele'

Napadač koji je stigao na 'Gudison park' kao pozajmljen igrač Monaka debituje danas na meču FA kupa protiv Svonsija. Svega četiri minuta mu je trebalo da pronađe put do mreže, i to na zaista 'šmekerski' način - petom.

logo-news.png

4aca2e0a152082020140216152025.jpg
Foto: beta


poluvreme je 1:1. Kraj je 3:1
 
Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
Engleska na nogama: Vraćanje dugova ili još jedna epska pobeda Liverpula? (VIDEO)
mozzartsport
Samo osam dana pošto su razneli Tobdžije (5:1), Crveni sa Enfilda gostuju na Emiratima, gde Arsenal priželjkuje osvetu u FA kupu

13925538821029.jpg


Da se to dogodilo u Srbiji svi bri pričali o „klasičnoj nameštaljci“, „vrućim kuglicama“, najrazličitijim „teorijama zavere“. U Engleskoj, međutim, niko nije digao glas, niti posumnjao u poštenje i fer-plej, već su svi prezadovoljni što već u osmini finala FA kupa imaju dvomeč za bogove, direktan sudar trenutno četiri najbolje ekipe u zemlji, četiri prvoplasirana tima Premijer lige, skoro izvesno i učesnike naredne Lige šampiona: Mančester Siti i Čelsi su juče odmerili snage, a danas nas čeka poslastica u vidu sudara Arsenala i Liverpula (17 časova, TV Sportklub 1).

Dodatnu draž duelu na Emiratima daje činjenica da su Tobdžije i Crveni odmerili snage u šampionatu pre samo osam dana i da je u tom spektaklu na Enfildu timBrendana Rodžersa naneo izabranicima Arsena Vengera najteži poraz u poslednje dve i po godine (5:1) pošto je već posle uvodnih 20 minuta bilo 4:0!


Arsenal se još nije oporavio od prošlonedeljne „petarde“, a ponovo će morati da izađe na megdan Liverpulu. Ako je za utehu, barem pred svojim navijačima, i u takmičenju koje im „leži“: u poslednjih pet mečeva u FA i Liga kupu Tobdžije su bile uspešnije od Crvenih, dok Liverpul ne zna za trijumf još od 12. maja 2001. godine. Ipak, ukupan bilans je na strani momaka sa Enfilda (81:74 u pobedama) koji će biti oslabljeni ne igranjem Agera, Sakoa, Lukasa Leive, Džonsona i Hose Enrikea, dok na drugoj strani Arsen Venger ne može da računa na Vermalena, Kalstroma, Dijabija, Ramzija, Volkota,Sanoga...

Inače, u dosadašnjim kup mečevima, oba menadžera, Venger i Rodžers, nisu mnogo eksperimentisali već su na teren slali najbolje postave. Uz mogućnost da šansu u Liverpulu dobiju Džons, Keli iliMozes, odnosno da u Arsenalu zbog debakla na Enfildu neko od standardnih prvotimaca ostane na klupi, a posebno jer ih samo tri dana kasnije očekuje prvi meč osmine finala Lige šampiona sa Bajernom!

Prema propozicijama, u slučaju da posle 90 minuta ne bude pobednika, igra se revanš na terenu ekipe koja je u prvom susretu bila gost. Četvrtfinalni mečevi na programu su 8. marta, polufinale na neutralnom terenu, skoro izvesno Vembliju 12. i 13. aprila, a veliko finale na istom stadionu 17. maja.

Pobedniku uz bingo premiju od 1.800.000 funti (oko 2.200.000 evra), sledi i mesto u Ligi Evrope.

TROFEJI OD 2000.

2000. ČELSI

2001. LIVERPUL

2002. LIVERPUL

2003. ARSENAL

2004. MANČESTER J.

2005. ARSENAL

2006. LIVERPUL

2007. ČELSI

2008. PORTSMUT

2009. ČELSI

2010. ČELSI

2011. MANČESTER S.

2012. ČELSI

2013. VIGAN

--------------------------------------------------------

ARSENAL - LIVERPUL

Nedelja, 17.00 časova. Stadion: Emirati. Kapacitet: 60.355.

ARSENAL: Ščešni – Sanja, Mertesaker, Koščijelni, Gibs – Arteta, Vilšir – Čemberlen, Ozil (Rosicki), Kazorla – Žiru

LIVERPUL: Minjole (Džons) – Flanagan (Keli), Škrtel, Ture, Sisoko – Henderson, Džerard – Sterling (Mozes), Koutinjo, Staridž – Suarez

--------------------------------------------------------

POSLEDNJIH DESET

(P) 8. 2. 2014. Liverpul – Arsenal 5:1

(P) 2. 11. 2013. Arsenal – Liverpul 2:0

(P) 30. 1. 2013. Arsenal – Liverpul 2:2

(P) 2. 9. 2012. Liverpul – Arsenal 0:2

(P) 3. 3. 2012. Liverpul – Arsenal 1:2

(P) 20. 8. 2011. Arsenal – Liverpul 0:2

(P) 17. 4. 2011. Arsenal – Liverpul 1:1

(P) 15. 8. 2010. Liverpul – Arsenal 1:1

(P) 10. 2. 2010. Arsenal – Liverpul 1:0

(P) 13. 12. 2009. Liverpul – Arsenal 1:2

NAPOMENA: P – prvenstvo, LK – Liga kup

FA KUP – osmina finala:

Subota:

Sanderlend – Sautempton 1:0 (0:0)
/Gardner 49/

Kardif Siti – Vigan 1:2 (1:2)
/Kempbel 27 - Meken 18, Votson 40/

Mančester Siti – Čelsi 2:0 (1:0)
/Jovetić 16, Nasri 67/


Odloženo:

Šefild Venzdej – Čarlton

Nedelja:

14.30: Everton – Svonsi
16.00: Šefild junajted – Notingem Forest
17.00: Arsenal – Liverpul

Ponedeljak:

20.45: Brajton – Hal Siti
 
Natrag
Top