Evropsko Prvenstvo - Litvanija 2011

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Svaka čast košarkašima na postignutom osmom mestu :bfghb:

 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Srbija osma na Eurobasketu, poraz od Slovenije za kraj

Novi neuspeh


Srbija osma na Eurobasketu, poraz od Slovenije za kraj


Košarkaška reprezentacija Srbije zauzela je osmo mesto na Evropskom prvenstvu nakon što je u poslednjem meču na šampionatu u Litvaniji izgubila od Slovenije sa 72:68 iako je u poslednjoj četvrtini uspela da povede nakon što je gubila sa 15 poena razlike.

176666_zorandragicivanpaunicreuters_f.jpg


Bolan poraz od Grčke u meču koji je dan ranije odlučivao ko će biti poslednji putnik na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, ostavio je traga na igru "orlova" koji su, u odsustvu kapitena Krstića koji se na klupi pridružio Tepiću i Rašiću, neaktivnim zbog povreda, prosto bili zatrpani trojkama rivala na početku utakmice.

Za tili čas su Slovenci poveli sa 17:9, a ni to što su izabranici Dušana Ivkovića uspeli da povedu sa 20:19 pred kraj prve četvrtine, nije ih omelo da nastave svoju ubitačnu šutersku predstavu sa distance. Zahvaljujući njoj, uz osam trojki iz 14 pokušaja za uvodnih 14 minuta, tim Božidara Maljkovića je serijom 14:0 došao do vođstva od 33:20 početkom druge deonice, a od tad je i nastavljena jurnjava naših reprezentativaca za rezultatskim zaostatkom. Ništa to nije bilo novo na Eurobasketu 2011, nažalost.

Približavali su se "orlovi" suparniku, potom ponovo odlazili u dvocifreni minus, a sav uloženi trud, sa samo devetoricom igrača na raspolaganju, nije bio dovoljan da se priča preokrene ka nekom lepšem ishodu. Niti su to mogli naši košarkaši svojim umećem, niti je to dozvoljavao suparnik u čijim je redovima bilo previše raspoloženih trojkaša. Tako su Laković sa četiri uspešna šuta izvan linije 6,75, Ožbolt sa tri, a Murić i Goran Dragić sa po dve trojke, omogućili Sloveniji da dođe do 15 poena prednosti pred kraj treće deonice u kojoj su se srpski reprezentativci prilično mučili na obe strane terena.

Ipak, nisu ni ovoga puta hteli da se predaju "orlovi", baš kao ni posle katastrofalne uvodne četvrtine sa Grčkom: od 64:49 serijom od 8:0 pripretili su rivalu, koji je pokušao da brojnim izmenama zaustavi nalet sprskog tima, ali se Dudini klinci nisu zaustavili samo na toj pretnji: 99 sekundi pre kraja uspeli su da poenima Markovića povedu sa 68:67, najavivši da bi možda mogli i do pobede.

Od nje, međutim, ništa nije bilo, jer je posle Lakovićeve trojke usledila greška Bjelice, a to je kaznio Lorbek pogotkom za 72:68 uz 28 sekundi do kraja. Promašaji Perovića a onda i Kešelja sa distance omogućili su Sloveniji da u napetoj završnici dođu do trijumfa i sedmog mesta na Eurobasketu.


Eurobasket, meč za sedmo mesto

Srbija - Slovenija 68:72
(20:27, 19:17, 12:20, 8:17)

Srbija: Teodosić 3 poena (šut 1/4), 2 skoka, 2 asistencije, 3 izgubljene lopte, Tepić (nije igrao), Rašić (nije igrao), Paunić, Bjelica 12 poena (šut 5/9), 9 skokova, 5 asistencija, 2 izgubljene lopte, Marković 9, Savanović 12, Kešelj 5 (šut 2/7, trojke 0/2), Krstić (nije igrao), Perović 13 (šut 5/10), 5 skokova, 1 blokada Marjanović 2 (šut 1/6), 3 skoka, Mačvan 12 poena (šut 4/5), 6 skokova

Slovenija: Slokar, Laković 15 (trojke 5/6), Rupnik, Ožbolt 9, Smodiš 3, Udrih, Murić 8, G. Dragić 21, Jagodnik, Z. Dragić 6, Begić 2, Lorbek 8



Blic
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Rusiji bronza, hrabri Makedonci poklekli u završnici

Meč za treće mesto


Rusiji bronza, hrabri Makedonci poklekli u završnici


Košarkaška reprezentacija Rusije osvojila je treće mesto na Evropskom prvenstvu u Litvaniji pobedivši u meču za bronzu Makedoniju sa 72:68.

176832_monja-makedonci-ap_f.jpg


U svojoj prvoj utakmici za medalju na velikim takmičenjima, Makedonci su odigrali vrlo hrabro, a predvođeni Lesterom "Boom" Mekejlebom dugo su pravili problema "zbornoj komandi". Štaviše, ni konstantna prednost Rusa nije omela naše južne komšije da početkom četvrte deonice dođu do vođstva, ali su u završnici ipak poklekli.


Samo 48 sekundi pre kraja Samardžiski je sa linije penala doneo izjednačenje na 68:68, a posle koša Bikova, Makedonija je zatražila tajmaut kako bi na najbolji način organizovala napad za izjednačenje.

Međutim, Stojanovski je promašio svoj šut, Ilievski je odmah faulirao Šveda a on, šest sekundi pre poslednjeg zvuka sirene, sa linije penala oba puta bio precizan i tako omogućio Rusima da odu na nedostižnih "+4".

NBA zvezda ruske reprezentacije Andrej Kirilenko predvodio je svoju ekipu do trijumfa sa 18 poena, sedam skokova, dve asistencije i jednom blokadom, dok su po 10 koševa dali Monja, te Voroncevič i Mozgov.

Mekejleb je svoja 22 poena postigao pre poslednje deonice, u kojoj su ga Rusi u potpunosti zaustavili, Ilievski je ubacio 16, a Pero Antić 13 za makedonsku reprezentaciju.

Blic
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Navaro: Uradili smo veliki posao

Španci slave pobedu na Eurobasketu


Navaro: Uradili smo veliki posao

Agencije


Najkorisniji igrač Evropskog prvenstva u Litvaniji Huan Karlos Navaro rekao je da je njegova ekipa uradila veliki posao osvajanjem zlatne medalje.

176915_610x_f.jpg


"Veoma sam srećan. Ekipa se ponašala odlično na terenu. Igrali smo dobro kada je bilo najvažnije. Psihički smo veoma jaki. Odigrao sam odličnu utakmicu, ali to nije važno, važna je medalja i posvećujem je svim ljudima u mojoj zemlji", rekao je Navaro španskim medijima.


Krilni centar Serž Ibaka je u poslednjem trenutku odlučio da igra za nacionalni tim Španije, a na svoju prvu medalju osvojio je na svoj rodjendan.

"Ovo je sudbina, ispunio sam svoj san. Znao sam da ćemo pobediti", kazao je Ibaka koji je rođen u Kongu.

Na pitanje novinara da li pet blokada u finalnom meču smatra zločinom, on je odgovorio "da gospodine, to je upravo to".

Španija je u finalu pobedila Francusku sa 98:85 i osvojila svoje drugo uzastopno Evropsko prvenstvo.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Španci odbranili titulu, "furija" i dalje bez premca u evropskoj košarci

Finale Eurobasketa


Španci odbranili titulu, "furija" i dalje bez premca u evropskoj košarci


Košarkaška reprezentacija Španije ponovo je šampion Evrope, a titulu osvojenu u Poljskoj 2009. godine odbranila je pobedom u Litvaniji nad Francuskom od 98:85.

176868_navaro-finale-ap_f.jpg


Dominirali su Španci i u ovom finalu, kao i u prošlom kada su za rivala imali Srbiju, a "trikolori" su samo na momente pretili, ne i nakon što su po prvi put dospeli u dvocifren zaostatak.


Timska igra španske reprzentacije, potkrepljena sjajnim pojedincima koji su i sami zvezde ovog sporta, bila je prevelik zalogaj za rivala koji se uglavnom oslanjao na individualne kvalitete Parkera i Noe, što je bilo premalo za osvajanje zlata.

A do njega su Španci stigli onako kako su to činili u gotovo svim mečevima na ovom Eurobasketu: braća Gasol su bila zadužena za dominaciju u reketu, Navaro, koji se razigrao u završnici prvenstva za šuteve spolja i prodore, a uz odličnu podršku Rudija Fernandeza i Kalderona, koji su takođe došli do dvocifrenog učinka, "trikolorima" i nije moglo ništa dobro da se piše u ovom meču.

Francuzi su se u 16. minutu susreli po prvi put sa zaostatkom od 11 koševa razlike, ali su na veliki predah ipak otišli sa podnošljivih 50:41, pre svega zbog dobre partije Parkera koji je u uvodnih 20 minut ubacio 14 poena. Ipak, u nastavku su se razigrali članovi "furije", koji su u četvrtom minutu četvrtine četvrtine došli do nedostižnih 84:68, kada je i otklonjena svaka dilema kome će pripasti titula.

Navaro je predvodio stare/nove šampione sa 27 poena, Pau Gasol i Kalderon su ubacili po 17, Fernandez 14, a Mark Gasol 11, dok su kod "trikolora" najefikasniji bili Parker sa 26 poena, Dijao sa 12 i Noa sa 11.

Finale Eurobasketa 2011

Španija - Francuska 98:85
(25:20, 25:21, 25:21, 23:23)

Španija: Pau Gasol 17 poena, 10 skokova, Fernandez 14, Rubio, Navaro 27 poena (šut 6/14, slobodna bacanja 12/12), 5 asistencija, Kalderon 17 (šut 8/12), Rejes 2, Klaver, San Emetrio, Ljulj 2, Mark Gasol 11 poena, 6 skokova, Ibaka 4, Sada 2

Francuska: Noa 11 poena, 8 skokova, Batum 10, Serafan 4, Albisi 1, Kahudi 3, Parker 26 poena (šut 9/20), 5 skokova, 5 asistencija, 5 izgubljenih lopti, Traore 4, Pijetrus 4, De Kolo 2, Dijao 12 poena, 7 asistencija, 4 skoka, Čikambu, Želabal 8



Blic
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
[h=1]Slavnić: Selektor je kriv što Teo umire u sopstvenoj narcisoidnosti[/h]
Bivši selektor naše košarkaške reprezentacije Zoran Slavnić prilično kritičkim tonom ocenio je vođenje ekipe na Evropskom prvenstvu od strane Dušana Ivkovića.

177989_slavnic_f.jpg


Slavnić je u intervjuu za "Sportski žurnal" istakao da vođenje utakmica nije bilo dobro jer su izmene često vršene prilično kasno, a da pojedini igrači nisu zaslužili onoliku šansu kolika im je zapravo ukazana u Litvaniji gde su "orlovi" završili kao osmi i ostali bez učešća na Olimpijskim igrama.

"Miloš Teodosić je u potpunosti srušio аutoritet selektorа. Tvrdim dа nijedаn plejmejker nа svetu ne može dа rаdi ono što je činio Teodosić. Imаo sаm utisаk dа je mogаo dа šutne nа koš i nogom, а dа zа to ne bude sаnkcionisаn. Teodosićа sаm (2007, kada je na prvenstvo Evrope poveo devetoricu debitanata nazvavši ih 'moskitosi) ubаcio prаktično iz juniorske reprezentаcije. Nisаm verovаo dobronаmernimа koji su mi govorili dа je reč o 'vаljevskoj podvаli'. Smаtrаm dа je on umro u sopstvenoj nаrcisoidnosti i dа je zа to kriv i selektor koji mu je dаo nezаpаmćenu slobodu u igri", rekao je između ostalog Slаvnić u intervjuu za "Sportski žurnal".

Te 2007. reprezentacija Srbije je pod Slavnićevim vođstvom zaustavljena već u prvoj fazi u kojoj je najpre izgubila od potonjeg šampiona Rusije sa 73:65, potom od Grčke sa 68:67 u produžetku, a onda i od Izraela sa 87:83. Teodosić je tada igrao 24 minuta po meču i imao učinak od devet poena, 2,3 skoka i dve asistencije po utakmici. Ukupno je tri puta izgubio loptu, a šutirao je 45,5% iz igre, a 33,3% kada se računaju samo šutevi za tri poena.


Ove godine, Srbija je zabeležila pet pobeda i šest poraza na Eurobasketu u Litvaniji, a Teodosić je, igrajući prosečno 28 minuta, imao učinak od 11,3 poena, 5,7 asistencija, 4,2 skoka ali i 3,8 izgubljene lopte po utakmici. To je bio najlošiji individualni učinak na ovogodišnjem prvenstvu Evrope, a drugu poziciju po izgubljenim loptama po jednom odigranom meču podelili su Šarunas Jasikevičijus iz Litvanije i Gruzijac Sanikidze koji su u proseku po tri puta "davali" loptu rivalima. Sa 35,5% uspešnosti šuta, Teodosić je bio 22. igrač u toj statističkoj konkurenciji, ali je ujedno bio i najbolji asistent na šampionatu.

(sport.blic.rs)


Kakav kralj, u pravu je
yes3



 
Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
13
ok SRBIJA

Mozda su mogli bolje, nekad se cinilo da igraju kao da ne zele da su na terenu, kao da se plase da sutnu na kos ali ok nije bilo bas toliko lose mogli su i gore da prodju. Ne mogu da izdvajam nikoga svi su kao celina bili osrednji mozda su se uplasili, mozda nisu dorasli izazovu ali bice bolje drugi put, sad bar znamo sta nam ne valja. Ruse smo mogli da pobedimo nisu bili nista specijalno ali u toj utakmici ni mi nismo bili nista specijalno pa smo specijalno i zavrsili igru. Spanci su kao i uvek bili odlicni Pau Gasol je odlican igrac, svaka im cast. Francuze ne podnosim narocito Parkera pa mi je izuzetno drago sto su izgubili. Onu utakmicu sa Turcima smo dobili na srecu pitaj Boga kako al dobro to je sad proslost, Turkoglu je i dalje dobar igrac dobro da nije on sutirao za zadnji poen bilo bi svasta. Novicki je standardno dobar ali samo on i valja u toj ekipi pa nisu mnogo toga postigli. Makedonci su iznenadjenje ,svaka cast , al ne verujem da ce oni nesto u buducnosti postici. Litvanci su takodje standardno dobri poslednjih godina lepo igraju, samo su nam redjali trojke trebali su jos vise. Sve u svemu bilo je lepe kosarke , ne od nas, al to vise nije ni bitno. Olimpijada je ocigledno prevelik zalogaj za nase kosarkase, mozda bi mogli da razmisle o dovodjenju novih igraca tj. o vracanju nekih starih.
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
E sad baš, ispada da je Jarić svima narušavao autoritet :acute:
A Miličić, igrao je bolje nego kod Šakote na svetskom prvenstvu, nije šutirao spolja i bio je korisniji u odbrani tako da je kod Slavnića imao više nego dobar učinak...dešavanja van terena ne računam :beee:
Imali smo nov tim i sve tri utakmice smo tesno izgubili.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag
Top