Evropsko Prvenstvo - Litvanija 2011

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Bajka se nastavlja, Makedonci u četvrtfinalu izbacili Litvaniju! Foto

Četvrtfinale


Bajka se nastavlja, Makedonci u četvrtfinalu izbacili Litvaniju! Foto

Blic


Košarkaši Makedonije napravili su najveću senzaciju na Eurobasketu, pošto su u četvrtfinalu eliminisali domaćina LItvaniju sa 67:65. Makedonci će u polufinalu igrati protiv Španije.








Litvanci su vodili od samog početka ali im Makedonci, pre svega svojom požrtvovanom igrom, nisu dozvoljavali da se odlepe.

Domaći su imali katastrofalan procenat šuta za tri poena, pogodivši samo jednom iza linije 6,75 iz devet pokušaja, što je u mnogome doprinelo da se na poluvreme ode rezultatom 34:30 za Litvaniju.

Makedonce je predvodio razigrani Bo Mekejleb sa čak 14 poena u prvih 20 minuta, ali je problem za njih predstavljao veliki broj faulova, čak tri, sa koliko je Pero Antić ušao u nastavak meča i ostao na parketu do kraja duela.

I u trećoj četvrtini je viđena prava rezultatska klackalica, kada su izabranici Marina Dokuzovskog prvi put poveli na utakmici sa 42:41 u 25 minutu, a potom nekoliko puta uspeli da budu u egalu sa domaćinima, ali se u poslednju deonicu ušlo rezultatom 52:49 za Litvaniju.
Zanimljivo da su domaćini šutirali samo sedam slobodnih bacanja u prve tri četvrtine.

Do kraja vodila se veoma neizvesna i ujednačena borba. Litvanci su odrđavali prednost sve do poslednjeg minuta.

Prvo je Samardžiski bio neoprezan pod svojim košem i izgubio loptu, da bi se
ključni trenutak koji je odlučio pobednika dogodio na 11 sekundi do kraja, kada je Mekejleb bio neuspešnom prodoru, međutim tada Litvanci greše prilikom dodavanja što koristi Ilijevski i "bombom" van linije 6,75 dovodi Makedonce u vođstvo 66:65.

Isti košarkaš pogodio je i jedno slobodno bacanje na 0,5 sekundi pre kraja, nakon čega su Makedonci započeli slavlje sa navijačima koje su na tribinama čuvali redari kako ne bi došlo do kontakta sa domaćinom.
 
Član
Učlanjen(a)
14.09.2011
Poruka
6
Tepić: Verujemo u pobedu i polufinale

"Nema dileme da je ovo najvažnija utakmica na šampionatu. Pobeda garantuje dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre, a stižemo samo na korak od Londona i borbe za medalje, Ako se zna da je ovo najbrojniji i sigurno najkvalitetniji Eurobasket posle mnogo godina, to bi sigurno bio ogroman uspeh za ovu generaciju", uverava Milenko Tepić.



Rusija je jedina neporažena ekipa na šampionatu, a četvrtfinalni meč sa Srbijom na programu je u četvrtak u 20 časova.



"Gledano sa te strane u maloj smo psihološkoj prednosti. Za nas je meč protiv Turske bio eliminacioni, a Rusi će se sa takvim pritiskom boriti prvi put u utakmici protiv Srbije. Ipak, jedina su neporažena ekipa na šampionatu i prepuštam im blagu ulogu favorita. Međutim, verujem da možemo da ih pobedimo i plasiramo se u polufinale", rekao je Tepić.



Tepić smatra da nema tajni u selekciji Rusije, odnosno da nemaju adut kojim bi mogli da iznenade "orlove".



"Igraju specifično, sa samo jednim klasičnim centrom, ali zato imaju nekoliko odličnih igrača na pozicijma tri i četiri. Uglavnom se brane meč-ap zonom, koju njihov selektor Blat godinama forsira. Imaju visinu, samopouzdanje, fizički deluju sjajno, ali siguran sam da su ekipa protiv koje možemo da se borimo za pobedu. Imali smo nekoliko dana pauze, dobro smo se spremili i verujem da ćemo odigrati odličnu utakmicu", zaključio je Tepić.

Blic
 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Litvanci odahnuli uz zvuk sirene, Slovenci ne idu na Olimpijske igre

Litvanci odahnuli uz zvuk sirene, Slovenci ne idu na Olimpijske igre


Košarkaška reprezentacija Litvanije savladala je na Evropskom prvenstvu čiji je domaćin selekciju Slovenije sa 80:77 i tako se izborila za nastup u meču koji odlučuje o petom i šestom mestu na Eurobasketu, dok je njihov rival prokockao poslednju šansu da se domogne šeste, poslednje pozicije koja vodi na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre.

176115_erazem-lorbek-robertas-javtokas-reuters_f.jpg


Nakon što su izgubili svoje četvrtfinalne mečeve, oba rivala su bacila sve karte na ovu naizgled utešnu borbu, u kojoj je ulog bio ogroman. Posle uzbudljive završnice, na kraju su se ipak radovali domaći igrači.


Činilo se da sledi mnogo mirniji finiš nakon što su Litvanci izgradili 11 poena prednosti do poluvremena, ali je to vođstvo počelo da se iz minuta u minut smanjuje nakon povratka ekipa iz svlačionice. Štaviše, Slovenci su uspeli da povedu šest minuta pre kraja, a onda je usledila mini serija domaćina, koji je vratio prednost u svoju korist, i sa njom ušao u poslednjih minut i po.

Oduševljenje publike na trenutak je prekinula trojka Erazema Lorbeka za vođstvo Slovenije od 77:76, ali je istom merom uzvratio Kalnietis 19 sekundi pre kraja. Slovenci su pokušali da tokom tajmauta pripreme akciju kojom bi došli do izjednačenja, no pokušaj Jake Lakoviča da poentira nije bio uspešan. Do lopte su stigli litvanski igrači, Kalnietis je potom imao priliku da presudi slovenačkoj reprezentaciji sa linije penala, ali je pogodio samo jedno slobodno bacanje.

Tri sekunde ostale su za eventualnu trojku kojom bi se izborio produžetak, no pokušaj Dragića nije bio neprecizan, pa su Litvanci obezbedili plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, na koje idu četiri reprezentacije sa Eurobasketa, plasirane od trećeg do šestog mesta, dok su Slovenci ostali bez nastupa u Londonu 2012.

Kalnietis je sa 17 koševa bio najefikasniji igrač Litvanije, po 12 su ubacili Songaila i Jasikevičijus, a Dragić i Lorbek su sa po 16 bili najbolji strelci slovenačke selekcije.

Litvanija će se u borbi za peto mesto sastati sa boljim iz duela u kome će nastupiti poraženi timovi iz četvrtfinalnih mečeva Francuska - Grčka i Srbija - Rusija.

Blic
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Francuzi pobedili Grke, u polufinalu protiv Rusa

Četvrtfinale


Francuzi pobedili Grke, u polufinalu protiv Rusa


Košarkaška reprezentacija Francuske savladala je Grčku sa 64:56 i tako se plasirala u polufinale Evropskog prvenstva u kome će već u petak od 20 časova po srednjeevropskom vremenu igrati sa Rusijom koja je savladala Srbiju sa 77:67.

176128_antonios-focis-ap_f.jpg


Isprva ništa nije ukazivalo na ovakav epilog utakmice, jer su Francuzi muku mučili sa svojim košgeterskim učinkom, a pritom su Grci odličnom odbranom potpuno primirili NBA zvezdu Tonija Parkera. Sve se promenilo u četvrtoj deonici.

Kako su “trikolori” tek pred kraj poluvremena dostigli 40% uspešnosti šuta, da nije bilo raspoloženog Nanda de Koloa Grci bi na velikom predahu imali daleko bolji rezultat od 31:27. Ipak, grčki reprezentativci nisu uspeli da u nastavku meča ponovo ostvarenje iz sedmog minuta, kada su vodili sa 15:4, ali su dugo uspevali da budu na pet poena udaljenosti od rivala. Tada se razigrao Parker, a na radost Francuza priključio mu se i Batum, pa je meč krenuo u smeru u kome je ekipa selektora Vensana Kolea i priželjkivala.

Serijom 16:5 koja se protegla na početak i sredinu četvrte deonice, Francuzi su poveli sa 56:50, a greške Grka počele su da se ređaju, bilo da se radi o previše samouverenja prilikom odabira šuterske pozicije, bilo da se radi o nerealizovanim slobodnim bacanjima.

Na kraju je presudila smirenost francuskih igrača, koji nisu pravili bespotrebne poteze nalik onima viđenim na drugoj strani.

Parker je bio najefikasniji igrač “trikolora” sa 18 poena, tri manje je dao Batum, dok je De Kolo posle 12 koševa u prvom poluvremenu u nastavku ubacio još četiri. Burusis je uz 11 koševa postigao 17 poena, a bio je jedini sa dvocifrenim košgeterskim učinkom u poraženoj selekciji koja će svoj sledeći nastup imati u petak, već od 14 časova, protiv Srbije koja je izgubila od Rusije sa pomenutih 77:67.

Blic
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
“Orlovi” bez polufinala, o nadi za London odlučuje meč sa Grčkom

Četvrtfinale


“Orlovi” bez polufinala, o nadi za London odlučuje meč sa Grčkom


Košarkaška reprezentacija Srbije nije uspela da ponovi podvig sa prošlog prvenstva Evrope kada je na putu do srebra u četvrtfinalu eliminisala Rusiju: ovoga puta “zbornaja komanda” je u istoj fazi takmičenja pobedom od 77:67 eliminisala “orlove” iz borbe za medalje.

176257_teo-rusi2-reuters_f.jpg


Naši košarkaši nadmetanje nastavljaju borbom za plasman od 5. do 8. mesta, a kako je za plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre potrebno biti plasiran bar na šestu poziciju, o tome da li će srpski reprezentativci uopšte ostati u trci za London od presudnog značaja je duel sa Grčkom koji se igra već u petak od 14 časova.

Važnost meča, u kome su se sastali isti rivali kao i 2009. u tadašnjem četvrtfinalu Eurobasketa, uneo je priličnu nervozu u oba tabora, pa su se na terenu najpre videle početničke greške, koje ne dolikuju učesnicima završnice ovako velikog takmičenja. Bilo je jasno da ko se prvi smiri i odigra onako kako se košarka igra, može mnogo mirnije da se posveti nastavku meča, a to su uradili Rusi i to pre svega odličnom odbranom. Uz čak četiri blokirana šuta za samo devet minuta, na samopouzdanje naših reprezentativaca je uticao i očajan šut, koji se dugo kretao na oko 25%, što je svakako nije dovoljno da se rival uplaši.

No, jedna od odlika srpske košarke je da nema odustajanja ko god da je rival i šta god da tvrdi semafor, a upravo su to izabranici Dušana Ivkovića radili iako su naspram sebe imali razigranog, a neporaženog rivala na šampionatu Evrope. A nije bilo lako. Rašić nije uspeo da se oporavi od povrede, Tepić je ostao van tima zbog bolova u leđima, oni su i Krstića dugo držali van parketa, na Savanoviću su se smenjivali elitni čuvari, Bjelica je morao da motri na NBA zvezdu Kirilenka, a Teodosić je bio u takvom “obruču” da je za čitavo prvo poluvreme imao samo jednu asistenciju, a čak šest izgubljenih lopti. Svi sastojci su bili tu za uspeh Rusa. Osim jednog: da na to bez borbe pristanu srpski košarkaši.

Nakon 20 minuta u kojima su postigli samo 27 poena a isti broj puta (11) izgubili loptu koliko puta su je i ubacili kroz koš rivala iz igre, “orlovi” su po povratku iz svlačionica stavili suparniku do znanja da se ne odriču odbrane srebra iz Poljske tako lako. Vrlo brzo se zaboravilo i “-12”, prišlo se za tili čas na poen zaostatka pa se nervoza ponovo pojavila u taboru Rusa, koji su sve češće gledali kako lopta ide ka njihovom košu a ne odbija se, već prolazi kroz obruč. Nažalost, naprasni optimizam nije dugo trajao.

Rasplamsala se na momente borba kao u stara dobra vremena kada su “plavi” i Sovjeti igrali za dominaciju u svetskoj košarci, a ni novi zaostatak od osam razlike i to osam minuta pre kraja nije naterao srpske košarkaše da se predaju. Njihove greške, međutim, ponovo su stupile na veliku scenu i pokvarile im planove.

Promašeni šutevi kada se došlo vrlo blizu izjednačenja, pa zaboravljanje na loptu dok se ona prenosi na protivničku polovinu terena, olakšali su posao Rusiji. Snage za novi preokret više nije bilo. Sa devet igrača u rotaciji, jer pored Tepića i Rašića ni Marjanović nije ulazio u igru, sa devet izgubljenih lopti Teodosića i borbom pod obručima koja se nije odvijala kako se priželjkivalo, “orlovi” su pripretili u poslednjem minutu, no na kraju su ipak morali da čestitaju rivalu koji je se revanširao za četvrtfinalni poraz 2009.

Devet izgubljenih lopti Teodosića, 19 čitave ekipe
Miloš Teodosić je u prvom poluvremenu imao šest izgubljenih lopti, od devet ukupno u ovom meču, a "orlovi" su, svi zajedno, to učinili 19 puta protiv Rusije

Ponovo "nadskakani" i ponovo izgubili
U svim porazima na ovom Eurobasketu, od Francuske, Španije, Litvanije i Rusije, naši reprezentativci su izgubili borbu pod obručima. "Zbornaja komanda" je imala 37 skokova, a Srbija 28.


Eurobasket, četvrtfinale
Srbija - Rusija 67:77
(12:18, 15:18, 21:20, 19:23)
Kaunas - Dvorana: Kaunas arena; Gledalaca: 11.500; Sudije: Miguel Perez Perez (Španija), Robert Lotermozer (Nemačka) Ademir Zurapović (BiH)
Srbija: Teodosić 20 poena (šut 6/15, trojke 2/10), 9 izgubljenih lopti, 3 asistencije, Tepić (nije igrao), Rašić (nije igrao), Paunić, Bjelica 5, Marković 2, Savanović 9 (šut 4/11), Kešelj 6 (trojke 2/4), Krstić 13, Perović 7, Marjanović (nije igrao), Mačvan 5
Rusija: Voroncevič 11, Mozgov 8, Bikov 4, Fridzon 9, Šved 10, Šabalkin, Hrjapa 11, Antonov, Monja 5, Hvostov, Ponkrašov 5, Kirilenko 14

Blic
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Ivković je mator da vodi vrhunski klub i reprezentaciju. Igra nije bila disciplinovana ni u napadu ni u odbrani, ako budemo imali sreće da dobijemo Grke trebalo bi prvo rešiti Ivkovićev status, ovako više ne može :givjjart:
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Sjajna Grčka se igrala sa Srbijom

Sjajna Grčka se igrala sa Srbijom

ČŽ

Košarkaši Srbije nisu uspeli da obezbede mesto u kvalifikacijama za OI pošto su doživeli težak poraz od Grčke 87:77 (34:8, 14:18, 16:22, 23:29).

12828314814e734a0be4845064254248_size3.jpg

Beta, AP
Grci su meč prelomili već u prvoj četvrtini kada su ostvarili nedostižnui prednost 34:8. Na kraju su naši igrači samo uspeli da ublaže peti poraz na Evropskom prvenstvu.
Janis Burusis je dominirao sa 27 poena, Focis je ubacio 16. U našem timu najbolji je bio Kešelj sa 22 poena (3/9 tri). Srbija će u meču za sedmo mesto na Evrobasketu igrati sa Slovenijom u subotu od 17h.
Krstić je ubacio 15, Mačvan poen manje. Naš tim je na poluvremenu imao veliki zaostatk u skokovima, ali su uspeli da na kraju smanje zaostatk na samo dve lopte manje 30:28. Imali smo jednu izgubljenu loptu više 13:12 i isti broj asistencija 17:17. Lošije procente šuteva imali smo i iz igre 52.7% - 49.2% i sa slobodnih bacanja 85.2 % - 75 %.

Naša selekcija u meč je ušla znatno oslabljena, bez povređenih Milenka Tepića i Aleksandra Rašića, a problema sa povredom imao je i kapiten Krstić, koji je ipak bio u startnoj postavi.. Tepić nije uspeo da, od bolova u leđima, dođe do hale. Selektor Ivković na teren je izveo startnu postavu u sastavu Teodosić, Krstić, Kešelj, Savanović i Paunić. Grčka petorka je Papanikolau, Focis, Zisis, Kalates i Burusis.

Tekstualni prenos meča:


Prvi napad imao je naš tim, ali ga nije iskoristio. Grci su poveli košem Burusisa, odgovorio je Krstić. Na 4:2 povećao je Zisis, a odmah u sledećem napadu Savanović promašio je Savanović, što je trojkom kaznio Burusis. Savanović greši pri izvođenju lopte i baca loptu u ruke proticnicima za 9:2. Krstić je promašio oba bacanja, a Burusis postigao svoju drugu trojku za deset razlike 12:2. Ni naredni napad nismo iskoristili, ali nisu ni Grci. Međutim, nije nas išao šut pa je Grčak povećala prednost novom trojkom 15:2. Umesto Kešelja ušao je Bjelica, a Marković je zamenio Paunića. Crnu seriju prekinuo je Teodosić. Zisis još jednom trojkom povećava na 18:4. Posle promašaj Krstića Kalates je lako prošao Markovića koji ga je faulirao pa je Grk imao i dodatno slobodno bacanje, koje nije iskoristio. Posle novog promašaja naših Teodosić faulira Buruzisa, koji je sa penala povećao na 22:4. Teodosić je nastavio da gubi lopte, pa Grci povećavaju preko Zisisa na 21 razlike 25:4. Perović je zamenio Krstića, a Mačvan konačno pogodio. I dalje je problem naših bio skok u odbrani. Bjelica pravi faul, a Focis sa bacanja povećava na 27:6. Bjelica promašuje na ulazu, Zisis iz naskoka pravi najveću razliku 29:6. Nova izgubljena lopta, Bjelica pravi korake. Zisis se igrao sa Markovićem, koji pravi faul, pa Grk postiže 31. poen za svoj tim. Teodosić trojkom smanjuje na 31:8. Papanikolau trojkom povećava na 34:8. Do kraja su naši imali šansu da ublaže katastrofalan rezultat, ali je Teodosić sa preko deset metara bio neprecizan.

13896339024e734a0c54540455421812_size3.jpg

Beta, AP
Druga četvrtina:

Teodosić lepo asistira za Mačvana, Grci ne koriste ni drugi napad, a mi beležimo još jednu izgubljenu loptu. Novi skok u napadu beleže Grci , a Kufos povećava na 36:10. Kešelj je ubacio trojku, a u poslednjoj sekundi Focis vraća trojku. Stiže odgovor od Kešelja za 38:16, a posle lepe naše akcije Mačvan smanjuje na 38:18. Isti igrač je sa bacanja postigao 20 poen za nas. Seriju naših prekida Burusis, 40:20. Krstić je smanjio na 40:22, a Burusis u poslednjoj sekundi vraća razliku na 20. Ponovo je pogodio Krstić, ali se kroz odbranuo prošetao Zisis.

Krstić nije mogao da brani Burusisa koji povećava na 46:24. Kešelj iz gužve smanjuje na 46:26. Konačno smo uhvatili loptu pod našim košem, Teodosić je faulira, ali Grci nisu izašli iz bonusa. Konačno se odvažio Marković da šutne, ali nije bio precizan. Grci na poluvremenu imaju 48:26.

Marković, Teodosić, Krstić, Savanović i Kešelj su počeli treću četrvtinu. Imali smo čak dva skoka u napadu, Kešelj je pogodio za dva, ali su Grci odmah uzvratili trojkom. Na 51:29 smanjio je Krstić posle jednog pogođenog bacanja. Burusis svojim 18. poenom povećava razliku, ali je smanjuje Krstić, 53:31. Kešelj promašuje za tri, ali ne i Zisis za dva. Posle toga Teodosić pravi faul u napadu, ali isto čine i Grci. Kešelj je izveo dva bacanja i smanjio na 55:33. Teodosić krade loptu, asistira Kešelju, koji je fauluran. Ponovo je precizan za 55:35. Grci postižu koš iz prodora, Krstić vraća zakuacavanjem, ali Kalates lako postiže poene. Krstić nas je "držao u igr", 59:39.

Kešelj lepim zakucavanjem postiže 41. poen za nas, rezultat je 61:41.Paunić postiže trojku, ali dvojku vraća Zisis 63:44. Marković je fauliran pri prodoru, sa penala smanjuje na 63:45, a loptu u napadu hvata Perović.. Međutim, nismo uspeli da organizujemo napad. Grci su bili neuspešni, Marković postiže trojku za minus 15, 63:48.

Focis nije uspeo da yakuca posle sjajnog napada Grka, ali je do kraja četvrtine Bjelica faulirao Kufusa, koji je sa penala povećao na 64:48. Poslednjih par sekundi Teodosić nije iskoristio.

8236911244e734ccc2a1a1126465397_size3.jpg

Beta, AP
Poslednju četvrtinu počeli su Perović, Marković, Mačvan, Teodosić i Bjelica. Kufos sa linije za slobodna bacanja povećava na 65:48. Perović je fauliran u pokušaju zakucavanja, pogodio je oba bacanja. Kešelj je zamenio Bjelicu, ali se vratio i Burusis. Posle lepe asistencije Perovića, Mačvan postiže koš i posle dodatnog slobodnog bacanja smanjuje na 65:53.

Dva puta Grci promašuju za dva, Teodosić nas vraća na zaostatak od deset poena, 65:55, posle serije 16:4 našeg tima. Sudije posle priznaju koš Burusisa, koji je značajno ranije fauliran. Mačvan promašuje čist zicer, Grci ponovo hvataju loptu u napadu. Focis promašuje šut, u kontri Mačvan neefikasan. Grke nije išao šut, ali i naši su im se revanširali. Na 6,20 do kraja izašli smo iz bonusa. Grci vraćaju razliku na 15, 70:55.

Savanović dvojkom smanjuje na 70:57, Burusis postiže 25. poen za 72:57. Marković je na 3,55 do kraja izašao zbog pet faulova. Bramos povećava sa bacanja na 74:57. Savanović sada ubacuje trojku za 74:60. Zbog pet faulova na 3,18 do kraja igru je napustio i Teodosić. Grci su uspevali da održavaju dvocifrenu razliku, na minus 12 vraća nas Kešelj trojkom. Focis povećava na 77:63.

Mačvan nas je doveo na -10, ali je bilo premalo vremena.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Navaro i Gasol prejaki za Makedonce

Navaro i Gasol prejaki za Makedonce

Košarkaši Španije plasirali su se treći put uzastopno u finale Evropskog prvenstva pobedom nad Makedonijom 92:80 (26:18, 18:27, 27:17, 21:18).

6714631464e737707717f1045923609_size3.jpg

Beta

Španija će titulu osvojenu pre dve godine u Poljskoj braniti protiv boljeg iz drugog polufinala u kojem se od 20 sati sastaju Rusija i Francuska.
Makedonci nisu imali rešenja za Huana Karlosa Navara koji je postigao 35 poena (13/23 iz igre, 5/9 tri), od čega 19 postigao u ključnoj trećoj četvrtini. U reketu je dominirao Pau Gasol sa ’dabl-dablom’ od 22 poena i 17 skokova.
’Dabl-dabl’ je imao i njegov brat Mark sa 11 poena i 10 skokova uz 5 asistencija, dok je 11 poena ubacio i Serž Ibaka. Makedoncima nije pomogla ni odlična partija Boa Mekejleba od 25 poena (11/19 iz igre) i 5 asistencija. Pero Antić je imao 17 poena i 9 skokova, dok je 15 ubacio Vlado Ilievski.

Iako su Španci mnogo bolje ušli u meč i prvu četvrtinu rešili u svoju korist sa 26:18, dozvolili su Makedoncima da dođu do potpunog preokreta do poluvremena. Najzaslužniji za to je bio Vlado Ilijevski, koji je postigao ključne poene pri kraju drugog perioda. Ilijevski je u prvih 20 minuta upisao 11 poena, kao i Pero Antić, dok je Bo Mekejleb dodao deset. Kod Španaca, na poluvremenu je najefikasniji Huan Karlos Navaro sa deset poena.

Odlično su Makedonci paprirali prvaku Evrope sve do finiša trećeg perioda kada su pri rezultatu 58:58 Španci napravili seriju 13:4 ze deveet poena prednosi uoči poslednjeg perioda. Makedonci nisu imali snage da se ponovo vrate u meča pa su iskusni Španci maksimalno iskoristili 'dugu' klupu, sačuvali vođstvo i stigli do konačnih 92:80 za finale Evropskog prvenstva.



B92
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Poraz i od Slovenije, Srbiji osmo mesto

Poraz i od Slovenije, Srbiji osmo mesto

Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je od Slovenije sa 72:68 u borbi za sedmo mesto na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

17036670494e74cf9080e4e435164666_size3.JPG
Ekipa Dušana Ivkovića serijom 13-0 izjednačila je rezultat na tri minuta do kraja (64:64), ali su Dragić, Lakovič i Lorbek do kraja ipak obezbedili trijumf Slovencima.
Utakmica nije imala nikakav takmičarski značaj, pošto su obe ekipe izgubile šansu da se plasiraju u dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre.
Najbolji u timu Srbije bio je Nemanja Bjelica sa 12 poena, 9 skokova i 5 asistencija, Kosta Perović imao je 13 poena i 5 skokova, Milan Mačvan upisao je 12 poena i 6 uhvaćenih lopti, a Duško Savanović takođe je ubacio 12 poena.

Osim Aleksandra Rašića i Milenka Tepića, u meču za sedmo mesto za Srbiju nije igrao ni kapiten Nenad Krstić. U pobedničkom taboru najefikasniji je bio Goran Dragić sa 21 poenom, a Jaka Lakovič dao je 15.

98558484e74cf90b7810426722222_size3.JPG
Baš kao i u meču sa Grčkom, igrači Srbije dekoncentrisano su počeli utakmicu, izgubili su nekoliko lopti, a Slovenci su pogodili tri trojke u nizu (dve Lakovič i Murič) za vođstvo 12:2.

Srećom, scenario iz duela sa Grčkom je izbegnut, razigrali su se Perović i Bjelica, a posle poena Mačvana sa linije penala Srbija je povela 20:19. Međutim, usledio je novi pad i serija Slovenaca 8-0 (dve trojke Ožbolta) za prednost od 27:20 na kraju prve deonice.

Ekipa Božidara Maljkovića izuzetno precizno je šutirala za tri poena, početkom druge četvrtine imali su 8-13, a posle nove trojke Muriča Slovenija je povela sa 33:20.

Mačvan i Bjelica držali su ’orlove’ u igri, a posle četiri uzastopna poena Savanovića Srbija je na 15-minutni odmor otišla sa samo pet poena zaostatka (44:39).

4720303114e74cf90da1ec357694772_size3.JPG
Početkom drugog poluvremana Dragić je uneo pometnju u odbranu Srbije, ubacio je deset poena u nizu, pa je ’dežela’ opet stvorila dvocifreni višak i čuvala ga je do kraja treće četvrtine (64:51).

U poslednjoj deonici Slovenija sedam i po minuta nije postigla koš, a Srbija je to iskoristila i preko Perovića, Mačvana i Kešelja napravila seriju 13-0 za izjednačenje. Posle polaganja Bjelica Srbija je čak i povela (66:65), ali utakmicu je prelomio Lakovič trojkom na minut do kraja.

Košarkaši Srbije u Litvaniji su ostvarili pet pobeda (Italija, Letonija, Izrael, Nemačka i Turska) i šest poraza (Francuska, Litvanija, Španija, Rusija, Grčka i Slovenija).

’Orlovi’ nisu uspeli da ispune primarni cilj, a to je plasman 3-6. mesta, koji je donosio plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre.



B92
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag
Top