Šta je novo?

Evropski sud odbacio zahtev za internet "filtere“

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Evropski sud odbacio zahtev za internet "filtere“http://www.tanjug.rs/novosti/33180/evropski-sud-odbacio-zahtev-za-internet-filtere.htm#
Izvor:
Tanjug.rsLUKSEMBURG - Evropski sud odbacio je danas zahtev da društvene mreže i internet provajderi uvedu "filtere" koji će korisnicima onemogućiti da razmenjuju sadržaje zaštićene autorskim pravima.

Sud je odbio zahtev belgijske agencije za zaštitu autorskih prava SABAM, koja je tužila društvenu mrežu Netlog, uz zahtev da se njenim korisnicima zabrani razmena filmskih, muzičkih i drugih sadržaja preko interneta.google
Sud je ocenio da zahtev tužitelja da Netlog o svom trošku ugradi "filtere" kojima se korisnici sprečavaju da razmenjuju takve sadržaje krši principe slobodne trgovine i slobode izražavanja, kao i da se njime krši pravo na privatnost korisnika interneta.

Ova presuda će, međutim, imati daleko šire posledice, jer će služiti kao presedan u sličnim sudskim sporovima protiv internet provajdera i društvenih mreža koji su trenutno u toku širom Evropske unije.

Ona predstavlja veliki udarac ne samo za SABAM, nego i za sve druge agencije koje pokušavaju da sudskim putem onemoguće pirateriju preko interneta.

Današnja presuda, sem toga, smanjuje šanse da se u EU usvoji Sporazum o suzbijanju falsifikata i piraterije (ACTA) koji je prošlog meseca u Tokiju potpisalo dvadesetak zemalja EU, kao i Sjedinjene države, Australija, Kanada, Japan i Novi Zeland.

ACTA obavezuje potpisnike da uvedu drakonske kazne za razmenu materijala zaštićenog autorskim pravima putem interneta, kako za korisnike tako i za provajdere.

Nekoliko zemalja je, nakon što je u mnogim evropskim prestonicama izbili masovni protesti protiv ACTA, odlučilo da ne ratifikuje sporazum, a protiv ovakvog načina suzbijanja piraterije ustao je i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.
 
Top