Evo zašto nikako ne bi trebalo da nameštate svoj krevet

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Evo zašto nikako ne bi trebalo da nameštate svoj krevet
Iako disciplina predstavlja jednu od najpoželjnijih i najcenjenijih osobina na svetu, istraživanje naučnika sa Kingston univerziteta u Velikoj Birtaniji pokazalo je da ima slučajeva kada se aljkavost isplati.

IZVOR:B92
27421343458512afc9c8c6609564675_v4%20big.jpg

Foto: Thinkstock
Istraživanje iz 2005. godine pokazalo je da veća verovatnoća da grinje prežive ako je krevet čist i namešten, nego ako je posteljina po njemu razbacana.

Ispostavilo se da uredno presavijen jorgan predstavlja idealno tlo za razvoj tih sićušnih organizama - oni na neki način ostaju zarobljeni u uslovima koji im izuzetno pogoduju, piše Independent.

Kreveti su puni mrtvih ćelija koje otpadaju sa površnih slojeva ljudske kože. Grinje se njima hrane i ostavljaju iza sebe izlučevine koje mogu da prouzrokoju simptome nalik astmi.

Sve što im je potrebno za opstanak i razmnožavanje je malo vlage i mraka, a namešten krevet ispunjava ove uslove.

Međutim, ukoliko ih izložite svežem vazduhu i sunčevoj svetlosti, grinje će izumreti.

Doktor Stiven Pretlav, autor studije, objasnio je zašto grinje ne podnose svež vazduh.

“Grinje mogu da prežive jedino uzimanjem vode iz vazudha putem malih žlezda koje se nalaze na spoljašnjosti njihovih tela... Sasvim jednostavna stvar kao što je nenamešten krevet isušiće posteljinu, što će prouzrokovati dehidrataciju grinja, a zatim i njihovo izumiranje”, rekao je Pretlav.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Još jedan u nizu "pametnih" tekstova koji su dobra podloga za plašenje lakovernih koje može da dovede do javljanja fobija kod istih.

'Ajde da se malo manemo ovakvih senzacionalističkih gluposti koje ničemu korisnom ne služe, jel' može? Novinari pišu svašta jer moraju nečim da popune prazne stranice, ali nisu svi tekstovi stvarno korisni.
 
Član
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poruka
40
Ovo istraživanje bi bilo veoma korisno da su to prihvatili naši stručnjaci kad sam onomad bio u JNA. Ala su nas maltretirali sa nameštanjem kreveta a ono u stvari samo razmnožavali grinje. E još da su naši komandiri nekad i čuli za grinje bili bi i dalje četvrta-peta vojna sila,...
 
Natrag
Top