Šta je novo?

EVO kako da na osnovu noktiju znate da li ste u OPASNOSTI: Saznajte SVE o vašem zdravlju samo jednim

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.562
EVO Kako Da Na Osnovu Noktiju Znate Da Li Ste U OPASNOSTI: Saznajte SVE O Vašem Zdravlju Samo Jednim Pogledom

61335295-nokti-750x43016075b6960ae9ef9.jpg


Svaka promena na vašim noktima znači nešto. Pa, ako su oni beli vrlo je verovatno da imate problema sa jetrom, ako se lako lome štitna žlezda vam šalje signale, a ako se savijaju ili imate pruge vreme je da svom zdravstvenom stanju posvetite pažnju.

Nokti mnogo otkrivaju o onome što se dešava u našim unutrašnjim organima, koje inače ne možemo da vidimo. Naravno, svakom će se desiti da s vremena na vreme ima problema sa bojom noktiju ili krhkoću, ali ako ova pojava potraje nekoliko meseci, ne bi trebalo da je ignorišete. A, evo i koje probleme možete da otkrijete samo pogledom na svoje nokte. Pre svega, obratite pažnju na njihovu tvrdoću i boju, navode dermatolozi.

Lomljivi nokti

Oni ukazuju na problem sa štitnom žlezdom. Ova žlezda kontroliše metabolizam, rast i energiju, pa se i najmanji problemi sa njom odmah vide na noktima i kosi.

Savijeni nokti

Ukazuju na probleme sa plućima, probavom i jetrom. Takođe, ovde se očitavaju i bolesti srca. Mada, često može biti čisto nasledna anomalija.

Udubljeni nokti

To znači da vam nedostaje gvožđe u organizmu. No, ako je jedan deo nokta ispupčen, a drugi udubljen, onda se radi o problemu sa plućima i bronhijama.

Bele pruge

One otkrivaju probleme sa bubrezima i jetrom. Takođe, pojavljuju se kada organizmu nedostaje proteina u ishrani. Uzrokuje ih, kako se veruje, poremećaj u dotoku krvi i kiseonika, koji su posledice ovih problema.

Bele mrlje

Često se ljudima javljaju bele mrlje na noktima. One su znak da vašem organizmu nedostaje cink, ali moguće je i da ukazuju na gljivične infekcije, povrede i alergijske reakcije.

Žuti nokti

Najbolji su znak gljivičnih infekcija i mogu izazvati zadebljanje na noktima, ako se ignorišu duže vreme. U retkim slučajevima su znak da nešto ne valja sa vašom štitnom žlezdom, plućima, da imate dijabetes ili psorijazu.

Plavi nokti

Znači da imate problema sa disajnim putevima i da vam nedostaje kiseonik. Ponekad su znak emfizema i problema sa srcem.

Brazde na noktima

Ova pojava može biti znak reumatidnog artritisa i psorijaze. U tom slučaju brazde su vertikalne. Horizontalne brazde vezane su za starenje i nisu razlog za brigu.

Ako ste primetili da vam se nokti raslojavaju – moguće je da prečesto perete ruke ili pijete dosta lekova. Takođe, tamne crte preko površine nokta i krvarenja iz kože oko njega nakon najsitnijih povreda mogu, takođe, biti znak za uzbunu.

Najvažniji je da ne dozvolite sebi da neodgovorno trpite abnormalno stanje mesecima – jer, to je očigledan znak da nešto nije u redu.

(natural health remedies)
 
Top