Šta je novo?

Evo kako će izgledati nova autobuska stanica u BG

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.581
Evo kako će izgledati nova autobuska stanica u BG
24sata.rs 03.06.2014. - 00:02 10:16

Buduća autobuska stanica u Novom Beogradu imaće 15 dolaznih i 60 odlaznih perona, dok će se saobraćaj na Železničkoj stanici Novi Beograd odvijati na osam perona, što je mnogo više od sadašnjih kapaciteta. Lokacija u Bloku 42 na kojoj će biti izgrađen i poslovno-komercijalni kompleks biće oivičena sa tri kule, koje će imati po 23 sprata.

1301587-33.jpg

Plan detaljne regulacije biće rađen prema projektu arhitekata Milana i Vladimira Lojanice | Foto: 24 sata


KULE - Ovako je ukratko moguće opisati idejno rešenje koje je pobedilo na konkursu za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja autobuske i železničke stanice Novi Beograd i poslovno-komercijalnog kompleksa u Bloku 42, koji će se prostirati na 21 hektaru, sa ukupno projektovanom površinom od oko 180.000 kvadrata.

Prva nagrada pripala je projektnom birou tima “Proaspekt” arhitekata Milana i Vladimira Lojanice, po čijem će rešenju biti pripremljen plan detaljne regulacije, ali moguće je da će biti iskorišćene i ideje drugonagrađenog rešenja arhitekte Dragana Vukovića i “Kolubare invest gradnje”, kao i još četiri otkupljena rešenja.

- Konkurs je bio izuzetno važan jer ovim rešavamo kako će izgledati glavna autobuska stanica, koja će kao takva ostati decenijama. Kada budemo preselili glavnu autobusku stanicu sa mesta gde će biti “Beograd na vodi”, pored ove, imaćemo još šest manjih autobuskih stanica - kaže gradski menadžer Goran Vesić.

On je objasnio da je plan da se u okviru projekta izgradi i oko 180.000 kvadrata poslovnog prostora.

- Dobra strana i prednost pobedničkog rešenja je u tome što će ono moći da se gradi fazno. U zavisnosti od toga kakve sve investitore budemo imali, odlučivaćemo koja faza će se graditi. Najvažnije je da sada izgradimo Autobusku stanicu - kazao je Vesić.

Autobuska i železnička stanica predstavljaju nezavisne celine, ali su međusobno povezane pešačkim i kolskim kretanjima.

- Obezbedili smo maksimalno korektno funkcionisanje oba sadržaja. Svi ostali sadržaji - komercijalni, hotelski, poslovni, trgovački, ugostiteljski - biće smešteni u tri kule ili u aneksu oko tih kula. Jedna kula će biti hotelskog karaktera, a u preostale dve biće poslovni sadržaji - kaže arhitekta Vladimir Lojanica.

Dve godine izgradnje
180.000 kvadrata projektovana površina
18.000 kvadrata imaće autobuska i isto toliko železnička stanica
60 odlaznih perona imaće autobuska stanica
15 dolaznih perona imaće autobuska stanica
23 sprata (oko 70 metara) imaće svaka kula
21 hektar zauzima površina u Bloku 42
 
Top