Šta je novo?
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Evanescence


220px-Evanescence_Amy1.jpg


Evanescence je američki rok bend koji su 1995. u glavnom gradu Arkanzasa osnovali pevačica i pijanista Ejmi Li (engl. Amy Lee) i gitarista Ben Mudi (engl. Ben Moody).

Nakon dva E.P. mini-albuma i demo diska Origin bend je 2000. objavio prvi studijski album pod nazivom Fallen u saradnji sa izdavačkom kućom Wind-up Records. Prodato je više od 15 miliona kopija širom sveta a album je grupi doneo dve Gremi nagrade. Godinu dana kasnije, grupa je izdala album koji sadrži snimak koncerta pod nazivom Anywhere but Home prodat u milion primeraka, a 2006. drugi studijski album The Open Door od kojeg je do sada prodato oko 5 miliona kopija.

U međuvremenu je došlo do promene sastava benda. Jedan od osnivača, Ben Mudi je 2003. napustio bend, kao i basist Vil Bojd (engl. Will Boyd) 2006. Juna 2009. godine Ejmi Li je na oficijalnom sajtu grupe objavila da se uveliko radi na novom albumu koji treba da bude objavljen 2010.
Grupu su osnovali pevačica, pijanista i tekstopisac Ejmi Li i bivši gitarista grupe Ben Mudi. Njih dvoje se se upoznali 1994. u kampu za mlade u Litl Roku kada je Ben čuo Ejmi kako na klaviru svira I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That). Počeli su zajedno da pišu pesme koje su se u početku mogle čuti na radiju, a kasnije i na njihovim živim nastupima. Ubrzo su postali veoma popularni na tim prostorima.

250px-Evanescence_lezenith.jpg


Nakon kratkkog eksperimentisanja sa nazivima Childish Intentions (srp. Dečije namere) i Stricken (srp. Pogođen), odlučili su da bendu daju naziv Evanescence što znači „nestajati“, „polako bledeti“. Ejmi Li se ime dopalo jer „zvuči misteriozno i mračno i stvara sliku u slušaočevoj glavi“.

Prvi demo album Origin objavljen 2000. relativno je nepoznat. Bend je takođe izdao i dva mini-albuma (engl. Extended Play). Prvi, Evanescence EP iz 1998. čijih je stotinak kopija služilo kao promotivni materijal u ranim godinama benda. Drugi, Sound Asleep EP iz 1999. poznat i kao Whisper EP, bio je ograničen na 50 primeraka. Ovi albumi sadrže demo verzije nekih pesama sa debi albuma Fallen.
Početkom 2003. grupi se pridružilo nekoliko članova. U međuvremenu, grupa je potpisala ugovor sa izdavačkom grupom Wind-up Records i počela sa radom na prvom studijskom albumu Fallen. Promociju albuma uradili su u saradnji sa Nintendom, kompanijom koja se bavi prodajom video igara. Oni su bili promoteri njihove turneje 2003.

Fallen je proveo 43 nedelje u vrhu Bilbord liste najprodavanijih albuma. Prodato preko 15 miliona primeraka širom sveta, od toga čak 7 miliona u SAD, gde je album dostigao sedmostruki platinasti tiraž. Na Bilbord Top 200 album se zadržao 104 nedelje, a jedan je od osam albuma ikada koji su uspeli da se zadrže barem godinu dana u prvih 50.

Prvi singl sa albuma Fallen, Bring Me to Life, na kom gostuje Pol Makoj (eng. Paul McCoy iz grupe 21 Stones bio je svetski hit, koji se našao na 5. mestu Američke Bilbord hot 100 liste, kao i na prvom mestu u Velikoj Britaniji. Singl je 2004. osvojio dve Gremi nagrade i to za „Najbolje hard rok izvođenje“ i „Najboljeg novog izvođača“, a bio je nominovan u još dve kategorije. Usledio je Going Under, popularna rok balada My Immortal i Everybody's Fool. Pesme Bring Me to Life i My Immortal korišćene su u akcionom filmu Derdevil.

U oktobru 2003, tokom evropske turneje albuma Fallen, Ben Mudi je napustio bend zbog „kreativnih nesuglasica“. U intervjuu nekoliko meseci kasnije Ejmi je rekla da da se ništa nije promenilo, verovatno ne bi bili u stanju da objave drugi album. Većinu ljudi je to zbunjivalo jer su njih dvoje od početka benda zajedno vodili bend kao najbolji prijatelji. Kasnije je Ejmi čak dodala da je njegov odlazak predstavljao olakšanje s obzirom na tenziju koja je postojala dok je on bio u bendu. Mudija je zamenio Teri Balsamo (eng. Terry Balsamo) iz sastava Cold.

Godine 2004. grupa je objavila kompilaciju Anywhere but Home na kojoj se nalazi snimak koncerta u Parizu kao i slike iz bekstejdža. Na disku se nalaze i prethodno neobjavljene pesme Missing, koja je kao internacionalni singl dostigla prvo mesto u Španiji, Breathe No More korišćena u filmu Elektra, Farther Away i Thoughtless.
Jula 2006. Vil Bojd (eng. Will Boyd) je napustio bend a na njegovo mesto je došao Tim Makord (eng. Tim McCord). Rad na albumu je sporo napredovao, što zbog sporednih projkta članova benda, što zbog velikog pritiska na leđima Ejmi Li da album barem ponovi uspeh prethodnika. Iako je album trebalo da bude završen do marta 2006, izdavanje je odložila izdavačka kuća kako bi se napravilo nekoliko promena na prvom singlu Don't Call Me When You're Sober koji se pojavio tek avgusta 2006. Samo u prvoj nedelji album je u SAD prodat u više od 400.000 primeraka dostižući prvo mesto Bilbord Top 200 liste. Muzički spot za pesmu Don't Call Me When You're Sober baziran je na bajci o Crvenkapi, a snimljeno je još tri spota i to za pesme Lithium, Sweet Sacrifice i Good Enough.

Tokom 2006. bend je održao turneju po gradovima širom Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Maja 2007. Džon Lekomp (eng. John LeCompt) i bubnjar Roki Grej (eng. Rocky Gray) napustili su bend koji sada broji svega tri člana.
Kritičari su podeljeni u tvrdnjama o tome da li je Evanescence rok ili metal bend, ali se svi slažu da su oni jedan od najpopularnijih gotik rok bendova današnjice [1]. Veoma često ih upoređuju sa ostalim komercijalnim bendovima poput rok sastava Linkin Park ili simfonijskim metal bendovima Najtviš ili Within Temptation. Za razliku od kritičara, Ejmi svoju muziku vidi kao rok sa mešanim uticajima metal, klasične muzike i elektronike.

Članovi benda

Sadašnji

* Ejmi Li – glavni vokal, klavir, tastatura (1995–do sada)
* Teri Balsamo – gitara (2003–do sada)
* Tiom Makord – bas (2006–do sada)

Bivši

* Ben Mudi– gitara (1995–2003)
* Dejvid Hodžiz – tastatura, klavir, bubnjevi, prateći vokal (1999–2002)
* Roki Grej – bubnjevi (2002–2007)
* Džon Lekomp – gitara, prateći vokal (2002–2007)
* Vil Bojd – bas (2003–2006)


Diskografija

1994 - Scorn
2000 - Origin
2002 - Not For Your Ears
2003 - Fallen
2004 - Anywhere But Home
2006 - The Open Door
2007 - In the Shadows


Izvor:Wikipedija


 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
nightrider............:yea:


 
Poslednja izmena od urednika:
Top