Eurythmics & Annie Lennox

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Eurythmics & Annie Lennox

bioeurythmics.jpg


Eurythmics je britanski glazbeni dvojac kojeg su 1980. godine osnovali Annie Lennox i Dave Stewart. Ovaj talentirani par postigao je značajan svjetski komercijalni i umjetnički uspjeh, s prodajom preko 75 milijuna kopija albuma u čitavom svijetu, te osvojivši brojne nagrade i priznanja za svoj rad. Tijekom njihove karijere odradili su brojne veoma uspješne velike svjetske turneje, a zapaženi su po svojim inteligentnim pop pjesmama u kojim najviše do izražaja dolazi snažan i izražajan alt vokal Annie Lennox u kombinaciji s Stewartovim inovativnim produkcijskim tehnikama. Eurythmics su također poznati po svojim inovativnim video spotovima i vizualnoj prezentaciji uopće. Eurythmics su jedan od najuspješnijih grupa nastalih ranih '80tih. Do su mnogi njihovi kolege iz ere britanskog synth popa nestali s top lista čim je taj 'novi val' oslabio 1984. godine, Eurythmics su nastavili nizati hitove sve do kraja desetljeća, potvrdivši Annie Lennox kao jednu od najvećih i najpriznatijih pop zvijezda, a njezinog partnera, instrumentalista Dave Stewarta kao uspješnog, inovativnog producenta i autora.

Annie Lennox i Dave Stewart upoznali su se u Londonu za vrijeme njezinog školovanja na Kraljevskoj glazbenoj akademiji. Stewart je upravo bio napustio svoju dodatašnju folk-rock grupu Longdancer i pisao je nove pjesme s gitaristom Peteom Coombesom. Čim su se upoznali, Stewart i Lennox postali su ljubavnici i glazbeni partneri te su, zajedno s Coombesom, osnovali post-punk grupu koja je nosila ime Catch. Grupa je vrlo brzo, 1979. godine, promijenila ime u the Tourists. Iako je ova grupa bila zajedno samo dvije godine, the Tourists su izdali čak tri albuma — 'The Tourists', 'Reality Effect' i 'Luminous Basement' — koji su svi ostvarili manji uspjeh u Velikoj Britaniji, a dva singla, 'I Only Want to Be With You' i 'So Good to Be Back Home Again' bili su čak i Top 10 hitovi.
Unatoč relativno dobrom uspjehu grupe The Tourists, iskustvo u grupi nije bilo baš najbolje i osobni i glazbeni interesi članova stalno su bili u sukobu. Glavni autor pjesama tada je bio Pete Coombes, a grupa je dobivala dosta loše kritike u novinama, te je uz sve to imala zakonskih problema s menađmentom i izdavačkom kućom. Annie Lennox i Dave Stewart nisu se ugodno osjećali u takvom okruženju, za kojeg su smatrali da ugrožava njihov autorski integritet i njihovu eksperimentalnu kreativnost i grupa The Tourists se raspada. Lennox i Stewart su odlučili da njihov sljedeći projekt mora biti puno fleksibilniji i slobodniji, bez kompromisa s drugim glazbenicima. U isto vrijeme prekidaju i svoju ljubavnu vezu, ali odlučuju ostati zajedno i kao partneri stvarati novu glazbu. Zanimalo ih je stvaranje pop glazbe, no bila im je bitna potpuna autorska sloboda kako bi mogli eskperimentirati s elektronikom i avant-gardom. Stoga su odlučili da će samo oni biti jedini stalni članovi i autori u bendu, a surađivat će po potrebi s drugim glazbenicima koji će odgovarati njihovim potrebama, prema kompatibilnostima i mogućnostima. Svojoj grupi su dali ime 'Eurythmics' prema plesnoj tehnici 'Eurythmy', koju je Annie Lennox kao mala učila u školi. Pod imenom Eurythmics, Annie Lennox u Dave Stewart odlaze u Koln u Njemačkoj snimati svoj prvi album, zajedno s nekim članovima grupe Can i bubnjarem grupe Blondie, Clemom Burkeom, među ostalima. Conny Plank, koji je radio produkciju za The Tourists, također im se pridružio u studiju, a kao rezultat u listopadu 1981. godine izlazi njihov prvi album nazvan 'In the Garden'. Album je naišao na dobre kritike, ali slabu prodaju. Bio je to prilično hladan i melankoličan album, mješavina psihodelike, rocka i electropopa. Dva singla skinuta s albuma nisu uspjela ući na britanski chart, tek je pjesma 'Never Gonna Cry Again' ostvarila manji uspjeh. Lennox i Stewart ipak odlaze na manju turneju po Britaniji gdje prvi puta nastupaju kao dvojac, praćen samo snimljenom glazbom i elektronikom na pozornici.
Dave Stewart i Annie Lennox vratili su se u Chalk Farm u Londonu, uzeli kredit od banke i složili mali 8-kanalni studio iznad radionice za uokvirivanje slika, što im je dalo mogućnost da sami snimaju što žele bez da plaćaju skupo iznajmljivanje drugih studija. U svoju su glazbu počeli uvoditi sve više elektronike, te nastavljaju snimati pjesme i izvoditi ih uživo na manjim nastupima, svaki put uz pomoć 'iznajmljenih' pratećih glazbenika. Iako su time dobili onu autorsku slobodu koju su oduvijek željeli, uspjeh, pa tako i novac, ipak nikako nije dolazio, a singlovi koje su izbacivali, 'This is the House' ili 'The Walk', nisu se uspjevali plasirati na top listu. Stanje u grupi bilo je kritično, a činjenica da su sve morali raditi sami, pa čak i nositi svoju opremu iz studija na pozornice i slično, bilo je iscrpljujuće za oboje. Annie Lennox u jednom je trentuku doživjela i slom živaca, a Dave Stewart je završio u bolnici zbog problema s plućima. Jedina pjesma koja je uspjela donijeti kakve takve novce bila je pjesma 'Love Is a Stranger', koja je u jesen 1982. godine bila u Britaniji omanji hit. Grupa je nastavila raditi na svojim novim pjesmama, koje će objaviti na svom novom albumu 'Sweet Dreams (Are Made of This)'.
Naslovna pjesma, kao najava novog albuma 'Sweet Dreams (Are Made of This)', objavljena je u proljeće 1983. godine i pjesma skače na drugo mjesto britanske top liste, te uskoro i na broj jedan američke top liste. Ova pjesma kojom dominira mračna i snažna sekvenca bass linije, postala je trenutni hit. Njezin je uspjeh uvelike potpomognut svojim artističkim, stilski privlačnim videospotom, koji dobiva veliku pažnju na MTV-u, čiji je utjecaj na glazbenu industriju u to vrijeme postajao sve značajniji. Sreća u uspjeh grupe Eurythmics naglo se mijenja i album postaje veliki hit u Britaniji, a uskoro je njegov primjer slijedila i Amerika, a Annie Lennox je osvanula i na naslovnici kultnog magazina Rolling Stone. Dave Stewart kasnije će reći kako je ta slavna bas linija iz pjesme otkrivena sasvim slučajno, kada je zabunom pustio snimljenu melodiju unatraške.
Nakon uspjeha pjesme 'Sweet Dreams', Eurythmics ponovno objavljuju pjesmu 'Love Is a Stranger', koja zahvaljujući popularnosti grupe sada ostvaruje puno bolji rezultat i ulazi u britanski Top 10, a u Americi na broj 23, te započinje niz hitova koje je grupa Eurythmics izbacila do kraja te godine. U videospotu za pjesmu 'Love Is A Stranger' Annie Lennox se pojavljuje kao nekoliko različitih likova, što će kasnije ponoviti i po tome postati poznata i u drugim videospotovima.
Do kraja 1983. godine Eurythmics objavljuju svoj treći album pod nazivom 'Touch'. Prvi singl bila je pjesma 'Here Comes the Rain Again', orkestralna synth balada koju je pratio novi artistički videospot koji dobiva veliki broj emitiranja na MTV-u. Do kraja 1984. godine teatralna pojava Annie Lennox postajala je sve popularnija i intrigantnija i ova neobična pjevačica kao ni jedna druga, stekla je klutni status, što je uvelike pomoglo prodaji njihovih albuma. Pjesma 'Here Comes The Rain Agan' osvaja četvrto mjesto top liste u Americi i osmo u Velikoj Britaniji, a s albuma 'Touch' grupa još skida hitove 'Who's That Girl?', britanski broj tri i američki broj 21, te 'Right By Your Side', britanski broj 10 i američki broj 29.
Videospot za pjesmu 'Who's That Girl?' uključivao je 'cameo' uloge osoba kao što su Hazel O'Connor, Bananarama, Kate Garner iz Haysi Fantayzee, Jay Aston i Cheryl Baker iz Bucks Fizza, Kiki Dee, Jacquie O'Sullivan i mnogi drugi uz blond obojanu Annie Lennox. Vedrija, ritmički orijentirana pjesma 'Right By Your Side' pokalaza je i drugu stranju Eurythmicsa, pa je album 'Touch' potvrdio reputaciju dvojca kao veoma talentirane glazbenike sa sposobnošću pomicanja granice pop kulture.
1984. godine izlazi album 'Touch Dance', mini album s remiksevima četiri pjesme s albuma 'Touch', namijenjene klubskom tržištu. Remikseve su potpisali slavni njujorški producenti François Kervorkian i John 'Jellybean' Benitez. Iste 1984. godine Eurythmics potpisuju soundtrack za modernu filmsku adaptaciju filma Georgea Orwella 'Nineteen Eighty-Four'. Iako je soundtrack, kao i film, loše ocijenjen i slabo je prošao na tržištu, na albumu se nalazi novi hit singl grupe Eurythmics 'Sexcrime (Nineteen Eighty-Four)', britanski Top 10 hit i veliki plesni hit u Americi, iako su mnoge američke radio stanice odbile emitirati pjesmu zbog njezinog navodnog sugestivnog teksta.
U samo tjedan dana provedenih u Parizu Eurtythmics snimaju svoj četvrti studijski album kojeg pod nazivom 'Be Yourself Tonight' objavljuju u proljeće 1985. godine. Ovaj album bio je više R&B orijentiran i po prvi puta je uključivao više živih glazbenika i instrumenata, bubnjeva, baseva i gitare, nego puste dosadašnje elektronike. Na albumu je potpisano više desetaka instrumentalista, među njima i članovi Tom Pettyevih Heartbreakersa i Stevie Wonder kao gost na usnoj harmonici, a sadržavao je duete s Elvisom Costellom i soul divom Arethom Franklin, 'Sisters Are Doin' It for Themselves'. Album nastavlja chart dominaciju dvojca na svim top listama i sadrži četiri hit singla: američki Top 5 'Would I Lie to You?', prvi britanski broj jedan 'There Must Be an Angel (Playing with My Heart)' sa Stevie Wonderom na usnoj harmonici, zatim 'It's Alright (Baby's Coming Back)' i spomenuti duet s Arethom Franklin, koja je zamijenila originalno planiranu gošću Tinu Turner, 'Sisters Are Doin' It For Themselves'.
1986. godine Eurythmics objavljuju novi album pod nazivom 'Revenge', na kojem nastavljaju zvučati kao pravi 'bend', s živim instrumentima i okreću se još više pop/rock zvuku. Dobar uspjeh i prodaja albuma Eurythmicsa i dalje je nastavljena, no u Americi ipak nešto manjim intenzitetom, pa je album zaustavljen na 12. mjestu top liste, a jedini hit bila je pjesma 'Missionary Man' koja je dospjela u Americi do broja 14. Ipak pjesma postaje klasik grupe Eurythmics i jedna od njihovih najprepoznatljivijih pjesama.
Popularnost grupe Eurythmics bila je u Velikoj Britaniji još uvijek u vrhuncu, pa uz hit singl 'Missionary Man' grupa s novim singlom 'Thorn in My Side' također ostvaruje Top 10 uspjeh, a slijede ga i hitovi 'When Tomorrow Comes' i 'The Miracle of Love', pa album 'Revenge' postaje njihov najprodavaniji album u Britaniji. S albumom 'Revenge' Eurythmics odlaze na veliku svjetsku turneju na kojoj snimaju i svoj prvi live album i video izdanje. Nakon live albuma, Dave Stewart počinje sve više raditi s drugim glazbenicima, pa se prima produkcije materijala Toma Pettya, Micka Jaggera i Boba Dylana, između ostalih, a Annie Lennox pokušava se baviti i glumom.
1987. godine Annie Lennox i Dave Stewart objavljuju novi album pod imenom 'Savage'. Album je dočekan s podijeljenim kritikama i slabijom prodajom. Bila je to još jedna velika promijena zvuka u njihovom radu, a uglavnom se bazirala na synth i bubanj ritmu i gitarskim dijelovima. Annie Lennox kasnije će reći da je album 'Revenge' bio više Stewartov album po zvuku, a album 'Savage' više njezin po zvuku. Pjesme su tekstualno donosile još mračniju i još više opsesivniju stranu pisanja Annie Lennox, a čitavi je album također objavljen i kao video izdanje u režiji Sophie Müller, s filmom koji je pratio svaku pjesmu, a sve se uglavnom vrtilo oko priče o liku kojeg glumi Annie Lennox: frustrirane kućanice koja se pretvara u vampira, kao što je to naglašeno i u bizarnom videospotu za singl 'Beethoven (I Love to Listen to)', koja postaje britanski hit i favorit njihovih fanova.
Album 'Savage' bio je komercijalno slabiji od svoja dva predhodnika, te je uglavnom ignoriran u Americi. Isticao se po oštroj, seksualno nabijenoj rock pjesmi 'I Need a Man', kao i po nježnijoj 'You Have Placed a Chill in My Heart'. Iste godine kada je album objavljen, Dave Stewart ženi se za Siobhan Fahey, bivšu članicu grupe Bananarama, koja se također pojavila i u videospotu za pjesmu 'Love Is a Stranger'. Siobhan će kasnije osnovati grupu Shakespear's Sister, koju će Stewart producirati. 1988. godine Annie Lennox snima hit duet sa soul legendom Al Greenom, pjesmu 'Put a Little Love in Your Heart' za soundtrack filma 'the Scrooged'.
1989. godine Eurythmics objavljuju novi album pod nazivom 'We Too Are One'. Album je u Britaniji bio veliki hit i dospjeo je do broja jedan top liste, no u Americi je ponovno prošao nezapaženo, iako je prvi singl 'Don't Ask Me Why' uspio ući i u top 40. Ostali singlovi s albuma bili su 'Revival', 'The King and Queen of America' i 'Angel', u kojem Annie Lennox pjeva o gubitku djeteta i istvremeno i o smrti svog oca. Tu je i pjesma '(My My) Baby's Gonna Cry', u kojoj se vokalno pojavljuje i Dave Stewart, što je bilo njegovo prvo vokalno pojavljivanje uz Annie.
Eurythmics su tijekom osam godina objavili osam studijskih albuma, pa nakon godina neprekidnih turneja i snimanja albuma, 1990. godine Annie Lennox poželjela je odmor i vrijeme za rađanje svojeg prvog djeteta. Godine provedene konstantno zajedno stvorile su određenu napetost između nje i Dave Stewarta, pa se dvojac razilazi nakon izlaska 'Greatest Hits' kolekcije 1991. godine.
Greatest Hits kolekcija grupe Eurythmics 1991. godine ulazi direktno na prvo mjesto službene britanske top liste i ostvaruje vrlo veliku prodaju. Na albumu su se u novim miksevima našle pjesme 'Sweet Dreams' i 'Love Is A Stranger', uz sve ostale klasike iz njihove karijere. Ipak, odnosi između Annie Lennox i Dave Stewarta nisu se poboljšavali i par doslovno nije komunicirao od 1990. do 1998. godine. 1993. godine izdavačka kuća objavljuje novi live album koji je sadržavao žive snimke iz različitog razdoblja grupe.
1992. godine Annie Lennox objavljuje svoj prvi samostalni album pod nazivom 'Diva'. Album doživljava veliku popularnost i naklonost kritike i prodaje se u čak dva milijuna kopija. Dave Stewart u isto se vrijeme okreće snimanju filmske glazbe te osniva i novi bend the Spiritual Cowboys s kojima objavljuje dva albuma. 1995. godine započinje i službeno samostalnu karijeru objavljivanjem albumu 'Greetings From the Gutter', te zatim i albumom 'Sly-Fi' 1998. godine. Ipak, njegova bivša kolegica postigla je puno veči uspjeh, pa 1995. godine objavljuje i drugi samostalni album 'Medusa', koji dolazi do prvog mjesta top liste u Britaniji.
Annie Lennox i Dave Stewart vratili su se u grupu Eurythmics 1999. godine kada objavljuju album 'Peace', njihov prvi album nakon punog desetljeća. Ovaj je album ponovno podsjetio na njihovu neraskidivu glazbenu povezanost i kreativnost. Prvi singl 'I Saved the World Today' dospio je do 11. mjesta britanske top liste, a remiks sljedećeg singla '17 Again' donio je ovome dvojcu njuhov prvi broj jedan na američkom Hot Dance /Club chartu. Eurythmics su također odradili i novu veliku svjetsku turneju koju su nazvali 'Peacetour'. Turneja je započela 18. rujna 1999. u Kolnu, a završila 6. prosinca u Londonu. Sav prihod od turneje Eurythmics su darovali humanitarnim organizacijama Greenpeace i Amnesty International. Tijekom 2000. godine dvojac je nastupio na nekoliko europskih festivala i to je tada bilo posljednje pojavljivanje grupe Eurythmics.
U lipnju 2003. godine Annie Lennox je objavila svoj treći samostalni album naslovljen 'Bare', koji je ponovno bio veliki hit. U studenom iste godine Eurythmics nastupaju na velikom humanitarnom koncertu '46664' u Cape Townu u čast Nelsona Mandele, a Dave Stewart djelomično sudjeluje i u organizaciji. U studenom 2005. izlazi nova kolekcija 'Ultimate Collection', remasterirana kolekcija hitova s dvije nove pjesme – 'Was It Just Another Love Affair' i 'I've Got a Life' koja je skinuta kao singl i dospjela je do britanskog Topa 20. Annie Lennox i Dave Stewart zajedno su odradili i promociju tog albuma, uključujući TV i druge medijske nastupe. No bili su to njihovi posljednji zajednički nastupi.

Pripremila: Dubravka Jerković

Izvor: Otvoreni radio








 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
Moje omiljene pesme od Eurytmics su bas ove :)


 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top