Estetska hirurgija o trošku države

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Estetska hirurgija o trošku države


Blic



Ukoliko zdravlje nije ugroženo, estetske operacije u državnim ustanovama za plastičnu hirurgiju ne mogu se uraditi o trošku osiguranja. Ipak, najčešće intervencije gde se prepliću zdravlje i estetika su korekcija nosa, kapaka, grudi. Za to je, međutim, neophodno mišljenje više lekara da je pacijentu zdravlje ugroženo.

236111_shutterstock83474692_f.jpg


Republički fond daje poslednji sud hoće li pacijent dobiti besplatnu operaciju ili ne


Sve je više onih koji bi da promene neki fizički nedostatak o trošku države, a sve pod izgovorom da imaju zdravstveni problem. Zbog određenih anomalija na telu ili licu, pacijenti iznalaze neki način za besplatnu estetsku operaciju uz dijagnozu da su emotivno nestabilni zbog tog nedostatka. Ipak, da bi to bilo moguće, pacijenti moraju da imaju dokaz više lekara, snimke i nalaze da im je zdravlje zaista ugroženo.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da na teret osiguranja mogu da se obave korekcije urođenih anomalija koje prouzrokuju funkcionalne smetnje, estetske korekcije dojki koje su nastale kao posledica hirurškog odstranjenja usled tumora, estetske korekcije nakon teških povreda, odnosno bolesti koje su neophodne za uspostavaljnje bitnih funkcija organa i delova tela.



[TABLE="class: antre_r back_c_1, align: right"]
[TR]
[TD]I deca često kod hirurga

Pravo na besplatno estetsko sređivanje najviše imaju deca. Najčešći zahvati su korekcija ušiju, uklanjanje mladeži, veliki i grbavi nosevi, čime se najviše umiruje psiha. Roditelji dovode mališane starije od šest godina, a kod adolescenata psihološki momenat ima najveću ulogu.
Osim ušiju, česte su i operacija nosa, i to kod dece koja su imala rascep nepca, pa se radi korekcija vrha nosa i nosne pregrade. Kod dece se rade i korekcije dojki kod devojaka do 18 godina ukoliko postoji neka anomalija grudnog koša. I za decu je uput lekara specijaliste glavna i jedina propusnica za besplatnu estetsku hirurgiju.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]


Prema rečima dr Jelene Jeremić, specijaliste plastične i rekonstruktivne hirurgije u Centru za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra, najčešće rekonstruktivne operacije gde može da se uradi i estetika jesu korekcija nosa, kapaka, grudi.

U praksi se dešava da pacijenti mole da pri operaciji zbog zdravstvenog problema, recimo zbog devijacije nosa, lekari malo nos i koriguju. Upravo je to najveći problem.

- Ponekad je teško napraviti razliku između estetske operacije i one koje radimo iz zdravstvenih razloga. Najčešće su manipulacije kod operacija nosa, jer više od 90 odsto ljudi ima iskrivljenu nosnu pregradu i može da prođe s pričom o zdravstvenom problemu. Međutim, septum, ta pregrada između nozdrva zbog koje pacijenti imaju zdravstvenih problema, može da se ispravi a da se ne menja izgled nosa - objašnjava dr Jeremić.

Tih korekcija zbog devijacija, sa svim dokazima i snimcima, u KCS bude i više od 100 u toku godine. Za sve operacije je potreban nalaz lekara, ali i kada lekari odobre, ceo predmet mora da ide na komisiju Fonda. I kod operacije spuštenih kapaka moguće je manipulisati, mada je neophodan nalaz da mišići kapka nisu dovoljno čvrsti.

- Ako se dogodi da pacijentu padaju kapci toliko da je vid ugrožen, radi se rekonstrukcija podizanja kapaka - tvrdi dr Jeremić.

 
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poruka
228
I treba da bude na trošku države, šta se uradilo po tom pitanju? Postoji još jedna nova grana estetske hirurgije -nanohiurgija , rezulatati su izvrsni. Potrebno je pratiti svetske trendove pa i u ovoj grani. Ne mora država da plati ceokupni iznos zahvata, ali treba da budeneka participacija.
 
Natrag
Top