Eric Clapton (Erik Klepton)

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Erik Klepton (Eric Clapton)

039_43582.jpg

Erik Patrik Klepton (eng. Eric Patrick Clapton), je rođen 30. marta 1945 u Ripliju u Engleskoj. On je bio nezakoniti sin Patricie Molly Clapton i Edwarda Fryera, kanadskog vojnika smeštenog u Engleskoj. Nakon Drugog svjetskog rata Fryer se vratio svojoj ženi u Kanadu, Patricia je ostavila Erica svojim roditeljima, Rose i Jacku Clappu (prezime Clapton je od Roseinog prvog supruga, Reginalda Cecila Claptona).

Prva gitara koju je Eric dobio bila je Spanska akusticna gitara Hoya . Eric je u pocetku odustao od ucenja sviranja gitare jer kako je on kazao isuvise je bilo tesko.Vremenom je bluz uticao sve vise na Claptona i on se vraca jos napornijem ucenju sviranja gitare.
Kao adolescent, Clapton je ugledao svoju buduænost kad se ukljuèio u emisiju Jerry Lee Lewisa na britanskoj televiziji. Lewisov eksplozivni nastup u kombinaciji s Ericovom ljubavi za blues i americki R&B bila je dovoljna da podstakne Ericovu želju za sviranjem gitare.
1962 godine Clapton zapocinje tecaj na Kingston College of Art, ali njegova karijera u dizajnu obojanog stakla je zauvijek završena kad je bluesom opsednut sedamnaestogodišnji Clapton izbacen zbog sviranja gitare na casu. Zaposlio se kao rucni radnik i provodio vecinu svog slobodnog vremena svirajuji elektricnu gitaru. Vremenom, Clapton se pridružio velikom broju britanskih blues bendova, ukljuèujuci The Roosters and Casey Jones, zatim se kasnije isticao kao clan Yardbirdsa koje su uskoro i cinila sva trojica britanskih kvalitetnih gitarista: Clapton, Jimmy Page i Jeff Beck.
Na samom pocetku grupa je napravila veliki bum na britanskoj sceni,izbacivsi dva albuma 'Five Live Yardbirds' i 'For Yor Love' . U martu 1965 godine posle dve godine provedene u grupi Eric Clapton napusta Yardbirdse.Razlog tome je to sto je Clapton osetio da se bend na racun bluza priblizava komercijalnoj muzici .
Eric Clapton 1965 godine pravi mozda najvazniji korak u svojoj karijeri prikljucujuci se bendu John Mayall & the Bluesbreakers. Njegovo neverovatno sviranje gitare u nocnim klubovima sirom londona sa novim bendom plasiralo je Claptona kao vodeceg blues gitaristu na svetu.Sa svojom Gibson Les Paul Standard gitarom clapton i bend John Mayall & the Bluesbreakers bend su sticali sve vise fanova sirom sveta.Posle jednog od vecih kocerata u Londonu na zidovima Londona su osvanuli grafiti Clapton is The God . Sa samo 20 godina Clapton je proglasen za najboljeg blues gitaristu na svetu! Kako je on izjavljivao veliki uticaj na njega kao gitariste je imao John Mayall koji ga je i doveo u bend,koji je dosta pomogao Claptonu da postane ono sto jeste danas - mozda najbolji gitarista ikada.

Clapton 1966 godine napusta bend i formira svoj bend The Cream sa Jack Bruceom (bass) i Ginger Baker (bubnjevi) sa kojima ce kasnije steci svu svetsku slavu.The Cream je bio jedan od najvecih trio bendova i istoriji rock-blues muzike. U vremenu dok je bio u Cream-u
Clapton se razvio u izvanrednog tekstopisca i pevaca.Pocetkom 1967 godine Claptonov status kao vodeceg gitariste na svetu je bio uzdrman dolaskom Jimi Hendrix-a.Hendrixov dolazak je u velikoj meri uticao na dalju Claptonovu karijeru . Clapton i Hendrix postaju prijatelji godinu dana pre hendrixove smrti . U naredne tri godine The Cream postaje najpopularniji bend na svetu prodajuci svoj album u 15 miliona primeraka . U tom periodu Clapton sa Jacke Bruceom dostize vrhunac tadasnje karijere napravivsi nekoliko nepravizdjenih hitova "Sunshine of Your Love" ( 1968), "White Room" (1968) and "Crossroads" (1969) . Pesma Sunshine of Your Love je proglasena za najbolji rif u istoriji rok muzike.Posle toliko uspeha dolazi do razlicitih shvatanja u muzickom pravcu izmedju Jack Brucea i Gingera Bakera.To je uticala i pogodilo dosta Claptona.Krajem 1968 godine napusta grupu i i upoznaje Harrisona i pravi svoj prvi sinlg Badge.Sa Harrisonom kasnije postaje veliki prijatelj i pravi singl While My Guitar Gently Weeps" sa Beatles' White Album. Tada u to vreme je Clapton svirao dosta sa John Lennonom i bilo je dosta price da Clapton postane jedan od 4 Beatles-a,ali se to ipak nije dogodilo.
1970 godine Clapton formira svoj bend DEREK & DOMINOS. Kleptonovo blisko prijateljstvo sa Georgom Harrisonom dovelo je do toga da on upozna njegovu zenu Pattie Boyd u koju je bio zaljubljen.Njeno odbijanje i nemogucnost da prihvati Claptona zbog Georga je uticala na Cleptonovo stvaralastvo kao i na album Dominosa "Layla and Other Assorted Love Songs" . Najveci hit sa tog albuma i najbolje cleptonovo muzicko delo u celoj njegovoj karijeri je Pesma Layla inspirisana knjigom "The Story of Layla and Majnun".Knjiga je u Cleptonu znacila dosta jer je bila to knjiga o mladom coveku koji se zaljubljuje u prelepu devojku i koji postaje ocajan jer je ne moze imati i ozeniti.Klapton je tu nasao jaku povezanost sa njegovim odnosom i zenom Gerga Harrisona Petti Boyd. Deo Leyle je radjen sa tada fenomenalnim gitaristom Duane Alman iz The Allman Brothers Band. Leyla je postala najbolja pesma tadasnjeg doba i ubrzo proglasena za najboljom pesmom svih vremena.Na top listi HALL OF FAME SOLLOS Solo za lejlu je proglasen za najboljim solom svih vremena.
Clapton nastavlja da radi sa Duane Almanom s akojim pravi hitove Nobody Knows You When You're Down and Out,"Key to the Highway," "Have You Ever Loved a Woman," i"Why Does Love Got to be So Sad."Bell Bottom Blues.Mnogo kriticara je utvrdilo da Klepton bolje svira kada radi sa ostalim gitaristima nego kada je u bendu.To se i pokazalo u slucaju sa Duane Alman sa kojim je Clapton napravio neverovatan uspeh.

Solo career

Claptonova solo karijera je pocela 1971 godine i dosta je tada bila povezana sa njegovim privatnim zivotom kao i vezi sa Harrisonovim zenom.Tada je pocela i Kleptonova borba sa zavisnoscu od heroina.Klepton je neko vreme uspeo da izbaci heroin oz svog zivota ali ne i alkohol.Tada je alkohol poceo dosta da utice na njegovo sviranje gitare.Ipak Clapton nekako formira bend i posle tri godine izbacuje svoj prvi solo album Ocean Boulevard (1974) na kome se nalazi najbolja Claptonova obrada I shot the sheriff od Bob Marley-a.
The 1975 album There's One in Every Crowd nastavlja slican stil kao sa Ocean Boulevard.Posle toga dolazi album No Reason to Cry koji je radio zajedno sa Bob Dylan-om. Clapton pishe pesmu Wonderfull Tonight ispirisan claptonovom vec tada zenom Pety Boyd (sa kojom se ozenio 1979 godine).Ta pesma je bila sa albuma Slowhand mozda najboljeg cleptonovog solo albuma.Cocain je obrada od JJ CALE koja je tada bila uz wonderfull tonight najveci hit sa Slowhend-a.Kao i mnogo prethodnih tragedija u Claptonovom zivotu smrti svojih najboljih prijatelja(Duan Alman , Jimi Handrix ) desila se nova koja je dosta uzdrmala njegov zivot, U vreme dok je i dalje bio ozenjen sa Peti Boyd Clapton je poceo vezu sa Yvonne Kelly sa kojom je dobio kasnije cerku.Ona nije obajvljena da je to kao njihova cerka sve do smrti Kleptonovog sina Conora 1991 godine.Clapton se 1989 god razvodi od Patty Boyd i upsuta u aferu sa drugom zenom sa kojom kasnije dobija sina Connora.Tada snima i novi album Journeyman sa koga se izdvaja feliki hit "Old love".
U vreme dok je bio u Americi na turneji dogadja se najvece razocarenje u Claptonovom zivotu.Javljaju mu da je njegov sin doziveo nesrecu.Pao je sa 53-eg sprata solitera u londonu.Claptonovo razocarenje je bilo ogromno i povukao se iz javnog zivota.Nakon te tragedije Clapton izdaje 1991 godine album Unplugged, na kom se nalazi mozda njegova najveca balada ikada koja se zove "Tears in Heaven" koju je posvetio svom tragicno nastradalom sinu.Za taj album i za najbolju baladu Clapton 1991 godine dobija Grammy nagradu.Clapton je 1994 godine nastavio solo karijeru "From the Cradle","Reptile"(2001),Me & Mr Johnson(2004). kao i zadnji album sa JJ CALE The Road to Escondido 2005 godine.

I za kraj Eric Clapton je je jedini muzicar u istoriji muzike koji je tri puta ulazio u kucu slavnih.Kao clan The Cream-a ,kao clan TheYarbirds-a i kao solo izvodjac.Po rang listama vodeceg svetskog casopisa Rolling Stone kao i top guitar pleyer hall of fame uz Jimi Handrixa zauzima vodece mesto na vecnoj listi najboljih gitarista svih vremena.

Izvor: Diskusije.net



 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.679
Moja najdraža Ericova pjesma, s albuma "Slowhand", izdanog 1977. Imam ploču, original, naručio sam ju iz Engleske. Držim ju u ruci. Nova, novcata, kao da je iz dućana izašla. Ništa od stvari u životu nisam čuvao kao ploče. Neko čuva auto. Koji glupi auto? Jeste da je malo skuplji, ali auto dođe i prođe. A ploče su zauvijek.

 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
I ja ih isto tako čuvam. Nisam volela ni da ih dajem drugima, nego sam u ono vreme uvek imala i po koju praznu kasetu, pa kad mi neko nešto zatraži, ja mu presnimim. Zato i jesu i danas "nove".
Omiljeni album mi je "461 Ocean Boulevard". Mada volim skoro sve. :)

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.679
Druga najdraža, iako nikada nisam probao. I ne planiram.

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
02.07.2009
Poruka
2.908
Tears in Heaven


Crossroads
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
248047%7EEric-Clapton-Posters.jpg


Erik Patrik Klepton (енг. Eric Patrick Clapton), je rođen 30. marta 1945. , poznat pod nadimkom "Slouhend" (енг. Slowhand) ili "Spora ruka", je engleski gitarista dobitnik Gremi nagrade, pevač i kompozitor. On je jedan od najuspešnijih muzičara 20. veka i tri puta je uvođen u Rokenrol dvoranu slavnih što je bez presedana. Muzički kritičari, jednako kao i njegovi obožavaoci, gledaju na njega kao na jednog od najvećih gitarista svih vremena. Erik Klepton je rangiran kao 4. na Roling stonovoj listi Najvećih gitarista svih vremena i kao 53. na njihovoj listi besmrtnika; 100 najvećih umetnika svih vremena.

Mada se Kleptonov muzički stil menjao tokom njegove karijere on je uvek zadržao deo svojih bluz korena. Klepton se pokazao i kao veliki inovator u nekim od faza svoje karijere, kao što je bluz-rok faza u saradnji sa bendom Džon Mejol sa Bluzbrejkersima i Jardbirdsima (енг. John Mayall & the Bluesbreakers and The Yardbirds) ili psihodelični rok sa grupom Krim (енг. Cream).
Poznat je po tome što nikad ne koristi svoj mali prst dok svira.


Diskografija (solo karijera)

* 1970 Eric Clapton
* 1974 461 Ocean Boulevard
* 1975 There's One in Every Crowd
* 1976 No Reason to Cry
* 1977 Slowhand
* 1978 Backless
* 1981 Another Ticket
* 1983 Money and Cigarettes
* 1984 Too Much Monkey Business
* 1984 Backtrackin'
* 1985 Behind the Sun
* 1986 August
* 1989 Homeboy
* 1989 Journeyman
* 1994 From the Cradle
* 1998 Pilgrim
* 1999 The Blues
* 2001 Reptile
* 2004 Me and Mr. Johnson
* 2005 Back Home
* The Road to Escondido

Izvor: Wikipedia

 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top