Epanjol Breton (Epagneul Breton)

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.085
Epanjol Breton (Epagneul Breton)

Epagneul_breton_435.jpg


:info:


Rasa potice iz Spanije .U XIV veku donet je na Bretanju,gde je i dobio ime.Nije bio narocito poznat kao pticar,sve do zadnje cetvrtine proslog veka.Englezi su u to doba dolazili na Bretanju radi lova na jerebice i sljuke.Zbog slabih saobracajnih veza u to doba,Englezi su ostavljali svoje pse na Bretanji u toku sezone lova.To je bila prilika da se nekontrolisano pare sa Bretonom.Prvi mesanci su se lovno pokazali izvanredni,sto je bio povod da Francuzi pristupe organizovanom dodavanju krvi,Prvenstveno E ngleskog setera,koji je po tipu i odlakanosti najblizi Bretonu.Zbog efikasnosti u lovu potomaka,fond je brzo narastao a kakao su se pokazali stabilnim u tipu i karakteru,rasa je priznata 1907g.

U oplemenjenom Bretonu srecno su se spojile sve najbolje karakteristike obe rase.Breton je ostao malog rasta,kratak,zdepast,cvrst,robustan,preduzimljiv,inteligentan,hrabar i sa puno lovacke trasti,a od Setera je usvojio oranz belu boju,finese nosa,cvrstinu stajanja i metodicnost rada.U proslom veku vrsene su neznatne izmene.Prvo,neke jedinke su pokazivale vecu duzinu i visinu od predvidjenog standardom,uticajem krvi Setera,zbog cega su Francuzi pristupili infuziji krvi,sada iskljucivo Bretona.Koristeci Englesku formulu-in breding-,sto im je sasvim uspelo.Ta tzv.vertikalna formual,po kojoj su parili dedu sa unukom i babu sa unukom,pokazala se dobrom.Ona je jace fiksirala karakter,kvalitete i mane familije,sto je Bretona vratilo u regionalni tip.Rasa se ustalila na visini oko 50cm,crno bela boja usvojena je prvim standardom,zatim su je ukinuli i ponovo je uneli u standard 1956.g. po ugledu na Engleze koji priznaju sve boje za svoje rase.Standardom FCI sada je priznata belo oranz,belo braon,belo crni i trobojni.Priznali su i stence koji se kote sa repom s tim da se skracuje do duzine 2cm.U toku celog veka vrsena je stroga selekcija kako eksterijera na izlozbama,tako i na utakmicama u radu prolecnim i jesenjim sa odstrelom.U Bretonu su sazeti svi lovacki kvaliteti.
Uravnotezenost mu omogucuje da u potpunosti vlada sredstvima sa kojimaga je priroda obdarila i da ih u savrsenoj harmoniji prilagodjava uslovima terena i vremena.Lovacka strast je kod njega veoma izrazena.Brzinom rada se priblizava engleskim pticarima.Na utakmicama Field-trials brzina rada je cenjena kao i kvalitet nosa.Veca brzina uslovljava i visoko drzanje glave pri radu,sto je takodje uslov na utakmicaam.Uz to,brzi galop ne omogucuje rad niskim nosom,jer bi trpeo povrede glave.Ali,svaki inteligentan pas,zavisno od potrebe,koristi i visok i nizak nos,kao sto smenjuje kas i galop,ako ga uslovi terena na to prisiljavaju.Bretna ne treba podsticati na aktivnost.Radi jednako na temperaturi plus ili minus 30C.Ako je bezvodan teren narocito leti,treba za njega nositi vodu.

bretonischervorstehhundcl.jpg


Izdrzljiviji je od bilo koje rase pticara,sto mu omogucuje kvadratna gradja tela.Jednako je aktivan na pocetku i na kraju lova.Voli rad u vodi u koju ulazi najcesce prvim kontaktom.Takodje je hrabriji od ostalih pticara.Breton je tvrdoglav pas sa jace ispoljenom teznjom za nezavisnoscu,ali i pored toga lako prihvata dresuru.Ljubitelji ove rase ga opisuju kao maksimum kvaliteta u minimalnoj zapremini.
 
Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
20
odlicna rasa
plemenita ,laka za odrzavanje,dobar prijatelj dece
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Bretonski ptičar (video)

Bretonski ptičar (video)


bretonskipticaric0.jpg



[YOUTUBE]R2ZJdJ4Jx4I[/YOUTUBE]

Bretonski ptičar srednje je velik, vitak pas plemenitog izgleda. Nosni deo glave je srednje dug s jakim vilicama, jasno izraženim čeonim kolenom i dobro otvorenim nosnim otvorima. Njuška je jednake boje kao i krzno. Oči su živahne, izrazite i tamno smeđe. Uši su visoko postavljene, pokrivene valovitom dlakom. Rep je kratak (dug je približno 10 cm) s karakterističnim kovrčama na kraju. Neki se psi i oštene s kratkim repom. Dlaka je glatka ili lagano kovrčava, fina po strukturi. Dlaka je srednje duga, na prsima i udovima nešto duža. Na zadnjem delu prednjih nogu izražene su duže kovrđave dlake, a na zadnjim nogama pantalone. Boja je samo belo-smeđa. Visina od 48 cm do 50 cm, težina oko 15 Kg. Ovaj francuski ptičar je upotrebljiv i na zahtevnijim terenima i u svakom godišnjem dobu. Traži brzo i daleko, a tokom traženja galopira. Stara je pasmina koja mora za svoje sadašnje posebne sposobnosti zahvaliti ukrštanju sa engleskim seterom. Nova pasmina bila je prvi put predstavljena 1907. godine. Jednu godinu kasnije napisali su pasminski standard, a priznata je bila 1938. godine. Epagneul Breton je najmanji među ptičarima, posebno je cenjen u lovu na nisku divljač. Odlično ukazuje i pouzdan je donosilac uhvaćene divljači. Lovci ne mogu bez njega kada ga jednom nabave. Bretonac je veran porodici i odlično se razume sa decom. Potrebne su mu duge šetnje. Koristan je i nezahtevan pas. Možemo ga imati i u manjem stanu. Otporan je na vremenske nepogode i bolesti.



Izvor: B.Aksentijević
 
Učlanjen(a)
06.03.2011
Poruka
13
Laki je bretonac ima 11 meseci.Zivim u Beogradu M.M.L imam dovoljno veliko dvoriste za njega,ali on je celo dvoriste unisto oogradu je polomijo i vise nesmem da ga pustam iz boxsa jer bezi kod komsije i nece da se vrati.Ja mislim da Laki nije dobar prijatelj dece jer svaki put kada pobegni juri decu i cepa ves.Ja mislim da je nezadovoljan i da zeli slobodu.Ima pedigre,cip,pasos lep je i naucen komandama.Ako neko ima uslove da ga drzi prodajem ga za 50EUR.
 
Član
Učlanjen(a)
26.03.2009
Poruka
20
Бретон је и за кућу и за лов одличан пас. добар је за малу децу да се ослободе страха од паса. Ужасно су посесивни. Газду прате свугде и у стању су да науче скоро све. Често су превише интелигетни и склони томе да сами уче посматрајући друге псе.
 
Natrag
Top