EP Rukomet 2012

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
"Kauboji" stigli, navijači ne dolaze


Hrvatski rukometaši stigli su u Beograd i nalaze se u hoteli "IN" pod jakim policijskim obezbeđenjem. Za razliku od njih hrvatski navijači najverovatnije neće doći organizovano u Beograd na polufinalni meč sa Srbijom. Hrvatski Savez preporučio navijačima da ne idu u Srbiju, a da nema ni karata.

Rukometaši Hrvatske preselili su se oko 80 kilometara južnije iz Novog Sada i sada se nalaze u srpskoj prestonici gde se spremaju za polufinalni duel sa Srbijom. Dolazak hrvatskih novinara u Beograd

Ivano Balić i drugovi su u Beograd stigli pod pratnjom policije, a portparol ekipe Zlatko Škrinjar je naveo da u toku puta nije bilo neprijatnosti kao i da se svi osećaju dobro i sigurno.Hrvatska reprezentacija smeštena je u hotelu IN na Novom Beogradu, koji čuvaju jake policijske snage.Za razliku od rukometaša, hrvatski navijači najverovatnije neće doći u Beograd u većem broju. Hrvatski savez preporučio navijačima da ne idu u Srbiju, i rekao da najverovatnije nema ni karata.

hrvatska.jpg



"Pokušavamo da uradimo sve što je do nas, ali u ovakvim situacijama organizator je bespomoćan. Trebalo bi da dovede 50.000 policajaca da bi sve prošlo kakotreba. Moramo da se prilagodimo teškoj situaciji. Jedino što mi možemo da preporučimo navijačima da uopšte ne dolaze u Srbiju, jer mislimo da je to najpametnije", rekao je potpredsednik Rukometnog saveza Hrvatske Zoran Gobac.
Hrvatska državna televizija navela je i da su pojedine turističke agencije otkazale aranžmane za dolazak u Beograd, što je potvrdio i predsednik tamošnjeg Saveza Sandi Šola. Grupa huligana u utorak uveče napala je u Novom Sadu i u Rumi kolone vozila sa hrvatskim navijačima, koji su se vraćali sa utakmice protiv Francuske.

Srpska policija nakon toga privela je 12 osoba koji su osumnjičeni za organizaciju napada.Hrvatski navijači u Novom Sadu su, prema tvrdnjama očevidaca, tokom utakmica i posle njih više puta skandirali: "Vukovar, Vukovar" i "Ko ne skače, pravoslavac je". "To je potpuno neprihvatljivo. Ako smo mi osigurali navijačima Hrvatske da bez problema bodre svoj tim, očekujemo da navijanje bude maksimalno korektno. Poštovanje mora da bude uzajamno", rekao je predsednik Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović.

hrvati-n-4.jpg


Marjanović je rekao i da će se organizatori izdići iznad ovih incidenata i pokušati da budu što bolji domaćini.Utakmica polufinala rukometnog EP Srbija - Hrvatska igra se sutra od 20.15 u Beogradskoj Areni.

izvor:RTS

5b9dd2abb9b083c77a6162c851783a47.gif





Smanjen kapacitet Arene


Generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković rekao je da će kapacitet Beogradske arene u mečevima polufinala Evropskog prvenstva biti 14.800 mesta i da neće biti hrvatskih navijača.

"Olučili smo da kapacitet u Beogradskoj areni za meč protiv Hrvatske bude 14.800 mesta. Molim sve navijače da sportski i korektno navijaju, kao i od starta Prvenstva", rekao je Đurković.

arena-1.jpg


On je dodao da je to dogovoreno na sastanku predstavnika RSS-a, Evropske rukometne federacije, Rukometnog saveza Hrvatske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. "Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije će sa svim raspoloživim kapacitetima učiniti sve da ovaj spektakl bude organizovan na vrhunskom nivou. U dogovoru RSS i Hrvatskog rukometnog saveza organizovanog dolaska navijača Hrvatske neće biti", kazao je Đurković.

izvor:RTS

5b9dd2abb9b083c77a6162c851783a47.gif



 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Reč gospodina Goluže


Slavko Goluža hvali srpsku reprezentaciju. Hrvatski navijači, koji neće biti u arebi, veliki motiv za "Kauboje". Rukometni "Džordan", Ivano Balić: Možda je ovo najveća utakmica između Srba i Hrvata u svim sportovima do sada.

Hrvatski selektor Slavko Goluža uveren da će "Kauboji" iz Arene i duela sa Srbijom izaći kao pobednici, navodeći da paklena atmosfera koje se očekuje od bezmalo 15.000 gledalaca neće biti preterano veliki problem.

goluza.jpg


"Napravili su veliku stvar ulaskom u završnicu, ali kad se vidi kako se sve to odvijalo, nošeni publikom, na kraju je to realno. Publika je prevagnula, ali Srbija ima, govorio sam to još u Švedskoj, strašnu reprezentaciju", rekao je Goluža.
"Ali i mi igramo dobro pred brojnom i bučnom publikom, bez obzira za koga navija. Znamo i da imamo publiku koja nije došla, znamo da neće biti naših navijača u sali, da im je onemogućeno da krenu prema Beogradu. Ali imamo navijače u Hrvatskoj, i to nam je veliki motiv, smoći ćemo snage da odigramo jako dobro i pobedimo za sve naše navijače", rekao je hrvatski selektor.
"Svi jedva čekamo početak dvoboja. Svi igrači su spremni i raspoloženi za igru", zaključio je Goluža.Ivano Balić očekuje paklenu atmosferu u Areni.
"Možda je ovo najveća utakmica između Srba i Hrvata u svim sportovima do sada, ipak je to 20.000 ljudi, polufinale. Biće paklena atmosfera, biće ludo.Treba se dobro pripremiti, parirati im u najjačim segmentima i iskoristiti neke svoje male prednosti koje ćete videti na utakmici. Ne valja pričati unapred, treba biti pametan", rekao je Balić.


ivano2.jpg



izvor;RTS

5b9dd2abb9b083c77a6162c851783a47.gif





Želimo finale sa Srbijom


Kapiten i golman rukometne reprezentacje Španije Hose Ombrados izjavio je veceras da "crvena furija" priželjkuje plasman u finale prvenstva Evrope i duel sa domaćinom Srbijom u punoj "Beogradskoj areni".

"Igrali smo dobro u dosadašnjem delu šampionata, a sutra nas očekuje polufinale protiv Danske. Verujem da će to biti teška utakmica u kojoj se pobednik neće znati do same završnice", rekao je Ombrados novinarma u beogradskom "Institutu Servantes".

spanci1.jpg


Ombrados je kazao da se njegova ekipa ne plaši nijednog rivala u završnici šampionata. "Mi priželjkujemo da igramo finale sa Srbijom na njenom terenu i pred njenim najvatrenijim navijačima. Svi u našoj ekipi bi voleli da igraju takav duel koji bi bio prava prilika da se pokažemo u pravom svetlu", istakao je čuvar španske mreže.On je dodao da je zadovoljan i organizacijm evropskog prvenstva i kvalitetom rukometa na ovogodišnjem velikom takmičenju.
"Srbija je pokazala da je sjajan domaćin, ovde se osećamo fantastično. Ako bi jednom rečju mogao da opišem kvalitet rukometa na prvenstvu onda bi to bila ujednačenost. Nema velikih razlika u kvalitetu ekipa i niko nije izgubio sa prevelikom razlikom do sada", zaključio je Ombrados.Ambasador Španije u Srbiji Arturo Beltran priredio je veceras prijem za španske rukometase u "Servantesu".
"Do sada ste nas obradovali dobrim rezultatima i plasmanom u završnicu takmicenja. Nadam se da ćemo narednih dana svi zajedno da slavimo još veći uspeh", poručio je Beltran rukometašima.
Predstavnk Rukometnog saveza Španije Huan Dedios Roman poklonio je ambasadoru Beltranu dres nacionalne reprezentacije sa potpisma igrača i najavio da će ekipa pokušati da osvoji zlatnu medaju u Beogradu.

izvor:RTS

5b9dd2abb9b083c77a6162c851783a47.gif
 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849

Srbija u finalu

Srbuja - Hrvatska 26 : 22


"Orlovi" bolji od "kauboja" u polufinalu Evropskog prvenstva. Darko Stanić junak velike pobede Srbije. Odlična odbrana našeg tima u drugom poluvremenu, kao i "bombe" Marka Vujina potpuno neutralisale hrvatsku ekipu. U finalu, Srbija će u nedelju igrati protiv Danske.

Verovali su u čudo, sada ništa više nije nemoguće. Srbija je u finalu Evropskog rukometnog prvenstva. "Orlovi" savladali Hrvatsku u fantastičnoj atmosferi Beogradske arene, zahvaljujući pre svega odličnoj odbrani u drugom poluvremenu.

Meč je protekao u fer i sportskoj borbi obe ekipe. Takav pristup igri, doneo je fenomenalan rukomet u kojem su svi mogli da uživaju, bez obzira za koga navijaju. Na kraju, Srbija je bila bolja i zasluženo će u nedelju igrati finale protiv Danske. Paklena atmosfera u Areni dočekala je oba tima. Intoniranje hrvatske himne bilo je propraćeno gromoglasnim zvižducima, dok se himna Srbije orila iz glasova mnogobrojne publike.

srbija-hrvatska1.jpg


Obe ekipe furiozno su ušle u meč, iako je pritisak bio veliki. Već u prvom napadu, Hrvatska je dobila sedmerac i prednost igrača više. Sa druge strane, sedmarac je dosuđen i za Srbiju. Paklen početak "meča decenije".
Prvih deset minuta proteklo je u izjednačenoj borbi dva tima. Hrvatska nije uspela da materijalizuje dva isključenja naših rukometaša, pa je rezultat konstantno bio u egalu. Srbija stiže i do prvog vođstva (6:5), ali i Hrvati uzvraćaju istom merom.

srbija-hrvatska2.jpg


Prvi put jedna reprezentacija stiže do dva gola prednosti u 22. minutu. Hrvatska je povela sa 11:9, ali se "orlovi" brzo vraćaju u igru i ponovo dolaze do izjednačenja. Ipak, do kraja meča, Hrvati su za nijansu bolji inapoluvreme odlaze sa golom prednosti (14:13). Odbrana naše reprezentacije u prvom delu meča nije bila na nivou iz predhodnih utakmica, dok su hrvatski napadači lako nalazili put do gola Stanića i Marjanca.

srbija-hrvatska3.jpg


Srbija fenomenalno ulazi u drugo poluvreme. Tri uzastopna gola postigli su "orlovi" i stekli dva gola prednosti, prvi put na meču, najviše zahvaljujući sjajnim intervencijama Darka Stanića, koji se probudio u drugom poluvremenu.

zimonjic-tipsarevic-troicki.jpg


Srbija prvi put stiže do tri gola prednosti u 42. minutu (19:16), a Stanić je nesavladiv. Odlične intervencije našeg golmana i "bombe" Marka Vujina u napadu podigle su na noge Arenu. "Orlovi" nastavljaju sa odličnom odbranom, predvođeni Stanićem, i održavaju prednost na svom kontu. Ne samo da je održavaju, već u 53. minutu, posle gola Momira Ilića, stižu i do velikih pet golova prednosti (25:20).

srbija-hrvatska-navijaci.jpg


Hrvatska se ne predaje. Dva uzastopna gola "kauboja" vraćaju neizvesnost u finiš meča. Ipak, još jedan pogodak Vujina dovodi do erupcije na tribinama Beogradske arene. Nema više vremena za promenu rezultata, Srbija je u
finalu.

izvor:RTS

5b9dd2abb9b083c77a6162c851783a47.gif
 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849

Slaviće se tri titule


Momir Ilić izrazio nadu da će se u nedelju slaviti tri titule - Novakova i zlata rukometaša i vaterpolista. Jednom smo uspeli da ih zaustavimo, zašto ne bismo uspeli to da ponovimo u Areni, smatra Čutura. Eto, na Svetog Savu doživimo toliki uspeh srpskih sportista, nije to slučajno, rekao je Stanić.

Kapiten rukometne reprezentacije Srbije Momir Ilić izrazio je danas nadu da će Srbija u nedelju slaviti tri titule - Đokovićevu u Melburnu i pobede rukometaša i vaterpolista u finalima šampionata Evrope.Izjave Rastka Stojkovića i Dalibora Čuture

"Čudan je osećaj, napravili smo puno toga, a još ne možemo da se radujemo, jer nas očekuje finale. Prvi put u karijeri igramo utakmicu za zlato, očekivanja su velika, ovo je naša životna šansa. Moramo da ostanemo hladne glave, mada je to jako teško posle ovolikih emocija posle pobede protiv Hrvatske", rekao je Ilić.Levi bek Srbije i nemačkog Kila ocenio je da je naš nacionalni tim dosta nervozno ušao u meč sa Hrvatskom, ali da su stvari u nastavku došle na svoje.
"Bili smo nervozni i pod pritiskom da već na početku rešimo utakmicu u svoju
korist, što je nemoguće. Oni su odlična reprezentacija, iskusna, igrali su veliki broj važnih utakmica i to je uticalo na nas. Ušli smo dosta smirenije u drugo poluvreme i zasluženo pobedili", zaključio je Ilić.

srb-den-06.jpg


Dalibor Čutura smatra da Danci treba da se prilagode igri našeg tima u finalu šampionata Evrope, a ne obrnuto.
"Glavno oružje Danaca je kontra i polukontra. Ako smo jednom uspeli da ih zaustavimo u Pioniru, zašto ne bismo uspeli to da ponovimo u Areni", rekao je Čutura. On je podsetio da će naša odbrana pokušati da nađe rešenje i za jake danske šutere.
"Najvažnije je da budemo smireni,odigramo čvrstu odbranu i uz pomoć publike možemo do zlata", rekao je Čutura. Prema njegovim rečima ključ pobede nad Hrvatskom u polufinalu bila "veća želja za finalom". "Bili smo motivisani za to finale i ta želja je presudila", rekao je Čutura.

srbija-danska4.jpg


Jedan od junaka dosadašnjeg dela prvenstva Evrope Darko Stanić izjavio je da nije slučajno što su srpski sportisti na Svetog Savu izborili tri finala. Pored rukometaša, plasman u finale Australijan opena obezbedio je prvi reket sveta Novak Đoković, a za zlatnu medalju na šampionatu Evrope boriće se i vaterpolisti.
"Bićemo svesni uspeha kad sve bude prošlo. Presrećni smo, vidimo reakciju čitave države i regiona. Ja sam iz Crne Gore, zovu me i kažu da je tamo veliko slavlje. Eto, desilo se da na Svetog Savu doživimo toliki uspeh srpskih sportista, nije to slučajno", rekao je Stanić.Stanić je u prvom poluvremenu polufinalnog meča sa Hrvatskom odbranio samo jedan šut, ali je u nastavku je "zaključao" gol, nanizao 11 odbrana i bio najzaslužniji za istorijsku pobedu Srbije.

stanic3.jpg



"Znao sam da neće moći da izdrže takav pritisak i da ćemo se vratiti. U poluvremenu smo se malo sabrali, popričali, jer izgledalo je kao da nismo u utakmici i da prolazi pored nas. Pomislili smo - toliko željeno finale i naš san nam izmiče. Dogovorilio smo se da pružimo i više od maksimuma, ispalo je da je to bilo dovoljno i stvari su u nastavku počele da idu u pravom toku", rekao je srpski golman.Stanić smatra da je Danska ospasna ekipa i da neće biti lako pobediti je dva puta u kratkom periodu, ali da pred fanatastičnom publikom u Areni ništa nije nemoguće.
"Želeo sam da prođu u finale, jer ih bolje poznajemo, pobedili smo ih u grupi u Pioniru i sa većim samopuzdanjem ulazimo u utakmicu. Špance ne poznajemo tako dobro, učinilo mi se da su najkvalitetnija ekipa na šampionatu, ali pokazalo se da su i oni izgubili snagu u završnici", zaključio je Stanić.


izvor:RTS

5b9dd2abb9b083c77a6162c851783a47.gif
 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849

Povratak Srbije u rukometni vrh





Izvor. B92



Medalja na Evropskom prvenstvu biće prvo odličje za rukometnu reprezentaciju samostalne Srbije na velikim takmičenjima.

9059910804f1dcd73d6227310251683_orig.jpg



Prethodno odličje osvojeno je na Svetskom prvenstvu u Egiptu, 2001. godine, kada je pobeda nad Egiptom donela tadašnjoj SRJ bronzu.
Jedina evropska medalja, takođe bronza, osvojena je 1996, na drugom šampionatu kontinenta u Španiji pobedom nad Švedskom. MOK tretira Srbiju kao pravnog naslednika SFRJ i SRJ/SCG, pa našem nacionalnom savezu pripadaju i medalje nekadašnjih zajedničkih država.Velika Jugoslavija bila je ozbiljna rukometna sila, stalni učesnik OI i Svetskih prvenstava, dvostruki olimpijski pobednik i jednom šampion sveta (u to vreme evropskih prvenstava još nije bilo).
Prvo najsjajnije odličje osvojeno je na prvom pravom nastupu rukometa na Olimpijskim igrama, u Minhenu 1972. godine (36 godina ranije igrao se veliki
rukomet).
Tadašnji tim predvodili su članovi u to doba sjajnih Borca iz Banjaluke, Partizana iz Bjelovara i Crvenke, a tim je dao čak tri buduća selektora: Abasa Arslanagića, Branislava Pokrajca i Zorana Živkovića.
Jugosloveni su igrali bez greške na celom turniru i dobili svih šest mečeva. U prvoj fazi savladali su Japan, SAD i Mađarsku, a u drugoj pregazili Zapadne Nemce sa devet razlike i dobili minimalno meč sa Rumunima, koji je realno bio presudan. U finalu nadigrana je Čehoslovačka (21:16), koja je i prvu i drugu fazu prošla na gol-razliku i završila turnir sa 3 pobede, remijem i 2 poraza.




Najbolji igrač turnira bio je Milan Lazarević (C. Zvezda), kapiten je bio Bjelovarac Hrvoje Horvat (Bjelovar), a junak finala Abas Arslanagić (Borac BL), koji je skinuo četiri sedmerca, za to doba revolucionarnom tehnikom izlaska na tri metra.

Ako je početkom sedamdesetih Jugoslavija imala dobar tim (pre i posle OI dve bronze na SP), tokom osamdesetih bio je naprosto briljantan. Kompletno bazirani na Metaloplastici, dvostrukom uzastopnom klupskom prvaku Evrope, „plavi“ su igrali rukomet ispred svog vremena, baziran na superiornoj kreativnosti i sjajnoj tehnici.

Oni su šampionsku seriju započeli juniorskim zlatom 1981, nastavili ga srebrom na SP 1982, u SR Nemačkoj (u finalu poraz od SSSR 30:27, tek posle produžetka), a u Los Anđelesu je osvojeno drugo olimpijsko zlato.

U grupi smo, posle startnog remija sa Islandom, bili bolji od Rumunije, Japana, Alžira i Švajcarske. U finalu pobeđena je SR Nemačka 18:17, za jedno od sedam zlatnih odličja sa najuspešnijih igara u jugoslovenskoj istoriji (uključujući i rukometašice).




Zlobnici su posle tog olimpijskog turnira tvrdili da je zlato posledica bojkota zemalja istočnog bloka, u to vreme superiornih u svetskom rukometu. Odgovor je stigao u vidu dvostruke šabačke klupske titule na kontinentu, a zaokružen je u dvoranama Švajcarske 1986. godine, osvajanjem svetskog šampionata.

Padali su redom Sovjeti, Kubanci, Istočni Nemci u prvoj, pa Španci, domaći Švajcarci i Zapadni Nemci u drugoj fazi. Koliko ja naša polovina žreba bila jača govori i podatak da je u borbama za zvanični plasman timovima iz naše polufinalne grupe pripalo pet od šest pobeda (Rumuni protiv Sovjeta za deveto mesto).

Polufinale se nije igralo, rival za zlato bila je Mađarska, dotle takođe sa stoprocentnim učinkom, a SFRJ je pobedila 24:22. Nacionalnu selekciju je u to doba vodio Zoran Tuta Živković.





Metaloplastika je dala gotovo pola tadašnjeg tima, od golmana Bašića, preko plejmejkera Vujovića, pivota Vukovića (sadašnji selektor) do lucidnog Mileta Isakovića. Najbolji strelac našeg tima bio je tada vrlo mladi Jovica Cvetković (i on i Vujović su kasnije vodili državni tim), aveliki doprinos imali su Momir Rnić i Zlatan Saračević.

Sledeće godine viđena je labudova pesma jugoslovenskog rukometa, osvajanjem svetskog omladinskog prvenstva u Rijeci, a 1988.u Seulu osvojena je bronza i okončana zlatna era jugoslovenskog rukometa. Posle raspada zemlje tokom devedesetih SRJ i Hrvatska borile su se za ulazak u svetski vrh, da bi početkom ovog veka Hrvati postali supersila, a naš tim ušao u tešku deceniju.

Na povratku na veliku scenu rukometaši SRJ osvojili su medalju, na šampionatu Evrope u Španiji 1996.U grupi je istorijskom pobedom nad Hrvatima obezbeđeno polufinale, jedini poraz na prvenstvu doživeli smo od Španije, a u borbi za treće mesto dobili smo Švedsku 26:25.






Na sledećem prvenstvu Evrope bili smo peti i posle toga više nismo
prilazili medaljama. Za poslednja dva odličja smo se pobrinuli na svetskim šampionatima 1999. u Egiptu, kada je posle teške grupe i pobeda nad Hrvatima i Nemcima bolja u polufinalu bila Švedska, ali je za treće mesto pobeđena Španija, i dve godine kasnije, kada je u Francuskoj ponovo bolja bila Švedska, a bronza je izborena protiv Egipta.

Plasmani SRJ/SCG/ Srbija na šampionatima Evrope:


Portugal 1994: nismo igrali (sankcije)
Španija 1996: treći
Italija 1998: peti
Hrvatska 2000: nismo igrali
Švedska 2002: deseti
Slovenija 2004: osmi
Švajcarska 2006: deveti
Norveška 2008: nismo igrali
Austrija 2010: trinaesti

5b9dd2abb9b083c77a6162c851783a47.gif
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849

Bronza za "kauboje"


Hrvatska osvojila bronzanu medalju na prvenstvu Evrope, pošto je u Beogradskoj areni savladala Španiju sa 31:27 u meču za treće mesto. Najzaslužniji za trijumf "Kauboja" bio je Lacković sa osam golova, a Vori dodao je na još pet pogodaka.
Rukometaši Hrvatske osvojili su treće mesto na Evropskom prvenstvu u Srbiji pošto su danas u Beogradskoj areni pobedili Španiju sa 31:27 (13:12).

spa-hrv2.jpg


Najefikasniji u hrvatskoj reprezentaciji bio je Blaženko Lacković sa osam golova, Ivan Čupić postigao je sedam, Igor Vori pet, a najbolji desni bek Evropskog prvenstva Marko Kopljar četiri. Špance je predvodio Danijel Sarmijento sa sedam golova. Šest golova dao je Iker Romero (pet iz sedmerca), a Viktor Tomas četiri. Hrvati su dobro počeli meč i bili u prednosti celo prvo poluvreme. Najveća razliku u prvom delu napravili su u u 19. minutu kada su golom Kopljara poveli sa 10:5. Španci su u poslednja dva minuta prvog dela igre napravili seriju 3:0 i na odmor otišli sa golom zaostatka.

spa-hrv3.jpg


Na samom startu drugog poluvremena Hulen Aginagalde doneo je prvo i jedino izjednačenje Špancima, ali su Hrvati preko Blaženka Lackovića koji je postigao tri uzastopna gola povratili prednost koju su držali do kraja meča. Hrvati su rutinski meč priveli kraju i na kraju pobedili 31:27.
Napočetku meča u hali je bilo oko 4.000 ljudi, ali se kapacitet popunjavao kako je utakmica odmicala. Meču je prisustvovalo oko 100 hrvatskih navijača koji su bili izolovani na gornjem prstenu zapadne tribine i nije bilo nikakvih incidenata.

spa-hrv4.jpg



Finalni meč između Srbije i Danske igra se od 17.00 u Beogradskoj areni.


izvor:RTS

5b9dd2abb9b083c77a6162c851783a47.gif
 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Goluža: Moji igrači najbolji na svetu



Slavko Goluža posle pobede nad Španijom u meču za treće mesto na Evropskom prvenstvu izjavio je da su njegovi igrači najbolji na svetu i da im "skida kapu".
Selektor rukometne reprezentacije Hrvatske Slavko Goluža bio je prezadovoljan posle pobede nad Španijom i osvojene bronzane medalju na prvenstvu Evrope, istakavši da su njegovi igrači "najbolji na svetu".

hrv2.jpg



"Kapa dola momcima, bilo je teško pripremiiti se za ovakvu utakmice, izvukli su poslednje atome snage. Mislim da smo igrali dobro na EP, ali nismo imali sreće da stignemo u finale. Pobeđivali ili gubili, oni su zamene najbolji na svetu, rekao je Goluža posle meča. On je dodao da nije bilo lako pronaći snagu i motiv u utakmici za treće mesto, jer je ekipa želela da igra finale.
Pivotmen ekipe Hrvatske Igor Vori češtitao je protivniku, ali i saigračima.
"Nakon svega što smo prošli, pripreme, utakmica sa Srbijom u kojoj smo se pshički ispraznili, nisam verovao da ćemo se podići. Međutim, ovaj put smo pokazalai da smo dobar tim i da imamo sjajnu atmosferu u ekipi, rekao je Vori.
Najbolji desni bek prvenstva Marko Kopljar takođe je naveo postojanost tima u delikatnoj situaciji.

hrv1.jpg



"Uspeli smo da se vratimo posle poraza u polufinalu. Nije bilo lako, ali sam zadovoljan osvajanjem medelje", rekao je Kopljar. Španski selektor Valero Rivera ocenio je da je njegov tim odigrao najgori meč na šampionatu u Srbiji.
"Nismo pobedili, nažalost, ali moramo da digenmo glavu i krenemo dalje. Bio je ovo težak meč, nedelju dana pošto smo ih pobediliu grupi, morali smo opet da igramo. Ovaj put su bili bolji, a mi smo odigrali najgori meč na prvenstvu. Žao mi je što nsimo uspeli da se opravimo za ovako važnu utakmicu", rekao je Rivera.


izvor:RTS

5b9dd2abb9b083c77a6162c851783a47.gif
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Srebro sija kao zlato

Srbija - Danska 19 : 21



Rukometaši nisu uspeli da naprave veliko čudo i osvoje titulu prvaka Evrope, ali su plasmanom u finale definitivno vratili ovaj sport na veliku scenu. Iako nisu pobedili Dansku, rukometaši su rezultatima na EP stali uz rame Novaku Đokoviću i vaterpolistima koji su osvojili titule u Melburnu i Ajndhovenu.

Rukometna reprezentacija Srbijeosvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu, pošto je danas u Beogradu izgubila od Danske 19:21 (7:9).

Srebro sija kao zlato

Srbija je poslednju medalju na evropskim šampionatima osvojila 1996. godine, kada je bila "bronzana". "Orlovi" su ovim rezultatom izborili plasman na Svetsko prvenstvo i izborili kvalifikacije za Olimpijske igre u Londonu.
Najefikasniji u tim u Srbije bio je Rajko Prodanović sa četiri gola, dok je Nenad Vučković postigao tri. Dance je predvodio Mikel Hansen sa devet golova.

9.jpg



Izabranici Veselina Vukovića pokazali su veliko srce i hrabru igru u Areni, ali jem Danska u ovom trenutku, predvođena fenomenalnim Mikaelom Hansenom, ipak bolji tim. Pored srebrne medalje, srpskom timu za utehu ostaju i dva individualna priznanja, Momiru Iliću za najkorisnijeg igrača šampionata i Darku Staniću za najboljeg golmana.Danci su od početka meča diktirali ritam, a Srbija je samo jednom na početku imala nerešen rezultat 2:2. Selekcija Danske dobro je organizovala kontranapade, igrala brzo i u takvoj situaciji Srbija se nije snašla najbolje.

srb-dan7.jpg



Ipak,uspeli su srpski rukometaši da uvedu meču u koliko - toliko neizvesnu završnicu i smanjili na dva gola razlike. Tada je stvari u svoje ruke preuzeo sjajni Mikael Hansen i dva minuta pre kraja sve je bilo rešeno. Rukometaš Kila je u ključnim trenucima realizovao nekoliko napada, dok se srpski igrači nisu snašli u dva napada zaredom i šanse za izjednačenje otišle su u nepovrat. Uprkos porazu, navijači u Beogradskoj areni su aplauzom i pesmom ispratili rukometaše, kojima je podršku tokom cele utakmice davao i povređeni saigrač Žarko Šešum.

srb-dan11.jpg



Prvo poluvreme obeležile su čvrste odbrane na obe strane i malo postignutih golova. Danci su bolje počeli meč i poveli sa 2:0, a prvi gol za Srbiju dao je Rajko Prodanović posle pet i po minuta igre. U sledećem napadu rezultat je izjednačio Nikola Manojlović, ali su potom gosti ponovo poveli i do isteka 30. minuta konstantno bili u vođstvu sa jednim ili dva gola prednosti.
Najbolji strelci reprezentacije Danske u prvom poluvremenu bili su Mikel Hansen i Andres Egert Jensen sa po tri gola. Srbiju su predvodili Nenad Vučković i Prodanović sa po dva gola. U prvom delu meča istakli su se, takođe, i golmani obe selekcije, Darko Stanić i Niklas Landin Jakobsen sa po 11 odbrana.

srb-dan13.jpg



Drugo poluvreme počelo je isto kao i početak meča, sa dva gola u mreži Srbije. Strelac oba pogotka bio je Nikolaj Markusen, da bi u 34. minutu Ivan Nikčević smanjio na 8:11. Usledili su golovi Nenada Vučkovića i Alema Toskića pa je domaća selekcija prišla na gol zaostatka.
U 47. minutu Danska je povela sa četiri razlike (16:12), ali su Prodanović, Rastko Stojković i Marko Vujin uspeli da "vrate Srbiju u meč" i ponovo smanje na gol razlike (16:17). Pobedu Dancima i titulu evropskog prvaka obezbedio je u finišu meča najbolji strelac finala Mikel Hansen, strelac četiri od poslednjih pet golova gostujuće reprezentacije. On je postigao ukupno devet golova. Velike zasluge za pobedu Danaca ima i golman Landin Jakobsen, koji je večeras imao čak 19 odbrana. Na suprotnoj strani, Stanić je zaustavio 15 šuteva protivničkih igrača. U 52. minutu meča reprezentativac Srbije Nikola Manojlović je dobio crveni karton zbog trećeg isključenja. Ranije danas, bronzanu medalju osvojila je selekcija Hrvatske koja je u meču za treće mesto savladala Španiju.

srb-dan4.jpg




Srbija:
Marjanac, Vujin 2, Nikčević 2, Manojlović 1, Toskić 2, Stanić, Ilić 2, Marković, Prodanović 3, Stojković 2, Beljanski 1, Vučković 3, Čutura, Stanković, Nenadić.
Danska:
Landin, Mogensen, Kristijansen, Lauge 2, Markusen 2, Egert 3, Spelerberg 1, Svan-Hansen, Lindberg 2, R. Toft-Hansen 1, Kleverli, Sondergard 1, H. Toft-Hansen, M. Hansen 9, Nilsen.

Sedmerci: Srbija 3/2, Danska 1/1
Isključenja: Srbija 8 minuta, Danska 6 minuta


Utakmica je odigrana pred 16.000 navijača u Beogradskoj areni, a sudili su Norvežani Kenet Abrahamsen i Arne Kristijansen.


izvor:RTS

5b9dd2abb9b083c77a6162c851783a47.gif
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Odlično organizovano


Predsednik EHF Tor Lijan pohvalio Srbiju da je odlično organizovala Evropsko prvenstvo. Prvi čovek EHF takođe je i zadovoljan kvalitetom rukometa.

Predsednik Evropske rukometne federacije Tor Lijan izjavio je danas da je Srbija odlično organizovala Evropsko prvenstvo.

lian2.jpg


"Srbija je uradila odličan posao u organizaciji EP. Domaćin je uložio velike napore kako bi ispunili naše zahteve i EHF ima odlične odnose sa Rukometni savezom Srbije, koja je jedna uspešna organizacija", rekao je Lijan.
Prvi čovek EHF je zadovoljan kvalitetom rukometa na jubilarnom 10. šampionatu.
"Imali smo priliku da gledamo odlične mečeve, vrlo napete i neizvesne do samog kraja, kao i dosta iznenađenja. Neke rukometne sile poput Francuske i Švedske nisu se plasirale u završnicu, dok je domaćin stigao do same završnice. Srbija je bila u prednosti jer je utakmice igrala na dobro poznatom terenu uz sjajnju podršku navijača", rekao je Lijan.

arena.jpg


On je dodao da su sudije takođe dobro obavile svoje deo posla, kao i da su igrači na pravi način prihvatali odluke arbitara.Evropsko prvenstvo za žene biće održano u decembru u Holandiji, dok je domaćin narednog EP za muškarce Danska.


izvor:RTS

5b9dd2abb9b083c77a6162c851783a47.gif
 
Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
1.849
Čudo u Beogradu



Najuticajniji danski mediji večeras su centralno mesto na svojim internet sajtovima posvetili trijumfu reprezentacije te zemlje nad Srbijom u finalu rukometnog prvenstva Evrope u Beogradu.
Jedan od najtiražnijih dnevnih listova "Jilands posten" je objavio izveštaj sa finalnog meča pod naslovom "Čudo se dogodilo, Danska je osvojila zlato". U tekstu se ističe da je Danska ponovo sela na evropski rukometni "tron" i navodi da je ova selekcija prešla neverovatan put na šampionatu u Beogradu. Podseća se da su Danci u prvoj fazi doživeli dva poraza u tri utakmice, a da su polufinale izborili tek u poslednjem kolu četvrtfinalne faze.

5.jpg



Dnevni list "BT" navodi da se "Danska vratila i ponovo je na evropskom rukometnom vrhu", uz podsećanje da je ova selekcija 2008. bila kontinentalni šampion.
"Videli smo pravi rat odbrana dve sjajne ekipe u punoj Areni, a Danska je došla do veličanstvene pobede", ističe se u izveštaju sa finala.
List "Ekstra Bladet" je tekst počeo rečenicom "Da!!! Mi smo šampioni Evrope" i posebno istakao fantastičnu igru najboljeg strelca Mikaela Hansena.

6.jpg



Kao junaka utakmice Hansena je označio i uticajni dnevni list "Politiken" koji je postigao devet golova.Sledeće rukometno prvenstvo Evrope biće održano u Danskoj za dve godine.


izvor:RTS

5b9dd2abb9b083c77a6162c851783a47.gif
 
Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag
Top