Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
Mihael Kron-Deli, strelac jedinog gola u pobedi Danske nad Holandijom, kaže da je taj pogodak poseban za njega.
"Igrao sam osam godina u Holandiji (RKC, Ajaks i Sparta Roterdam), moja devojka je Holanđanka i cela moja porodica u Holandiji navijala je za nas, tako da je ovaj gol zaista poseban za mene“, izjavio je 29-godišnji fudbaler Brondbija. Selektor Danske Morten Olsen bio je zadovoljan posle pobede.
„Pre meča sam rekao da ćemo morati da odigramo veoma dobro kao tim ako želimo da pobedimo. Oni jesu imali šanse, ali i mi smo. Ono što je najvažnije, verovali smo u naš način igranja fudbala“.
"Znali smo kako Holanđani igraju i da su oni uvek dominantni na terenu. Ako se uplašite, oni to osete i onda obično igraju fantastično. Večeras smo odigrali baš onako kako je bilo potrebno da bismo zaustavili Holandiju", dodao je Olsen.
Danska je pobedila Holandiju sa 1:0 i tako priredila prvo iznenađenje na SP.
[h=1]Prandeli: Španci nisu nepobedivi [/h] Izvor: Tanjug | MJ
Selektor fudbalske reprezentacije Italija Ćezare Prandeli rekao je da je prvi rival Azura na prvenstvu Evrope, Španija, sjajna ekipa, ali da nije nepobediva.
"Stvarno su jak tim, ali ne zaboravite da smo ih već pobedjivali. Zaista mislim da nijedna ekipa nije nepobediva. Naš tim ima pravi karakter, kvalitet i želju", rekao je Prandeli novinarima u Gdanjsku. On je naveo da je od kontroverznog napadača Marija Balotelija zatražio da obrati pažnju na ponašanje na, ali i van terena.
"Rekao sam mu da bi trebalo da priča na terenu. Ima sjajnu šansu da se pokaže i morao bi da je iskoristi", kazao je Prandeli.
Derbi utakmica prvog kola C grupeŠpanija - Italija igra se u nedelju od 18 sati na Areni Gdanjs u Gdanjsku.
Holandija je u šoku posle poraza od Danske na startu Evropskog prvenstva.
Danci su u Harkovu pobedili rezultatom 1:0, posle čega je za jedne od favorita šampionata pod znakom pitanja i plasman u drugu fazu. Holanđani su protiv Danske imali veći posed lopte i propustili nekoliko odličnih prilika, ali su taktički nadigrani od čvrstog danskog tima. “Dali smo sve od sebe i pregoreli u želji. Na početku smo bili pod velikim pritiskom da odmah damo gol. Stvorili smo dosta šansi, ali nismo postigli pogodak potreban za pobedu. Imali smo sve uslove da pobedimo, ali nismo uspeli. Robin van Persi je u prvom poluvremenu još i igrao, ali je u nastavku potpuno pao, a on nije bio jedini”, rekao je Van Marvejk odmah posle meča.
Selektor Holandije rekao je da njegovom timu nije dosuđen očigledan penal u finišu meča kada je izgledalo da je Lars Jakobson rukom dodirnuo loptu u duelu sa Klas-Jan Huntelarom.
"Bilo je potpuno jasno da je to bio penal, a to znači verovatno i nerešen rezultat. Imali smo četiri, pet, šest igrača sa mnogo prilika, a šansu je imao i sudija", tim rečima je Van Marvejk okarakterisao odluku sudije Damira Skomine iz Slovenije.
Pored Danske i Holandije, u "grupi smrti" nalaze se još Nemačka i Portugal, obe ekipe koje su među prvih 10 u svetu.
"Odbijam da se predam. Moramo da pobedimo Nemačku. Uspevali smo pre u tome", rekao je selektor Holandije.
Komentator holandske televizije je u šoku ostao nem tokom odjave prenosa, a slična atmosfera je vladala i u svlačionici vicešampiona sveta.
“Kad smo ušli u svlačionicu niko reč nije progovorio. Ovo je bio jedan veoma uznemiravajuć poraz, moraćemo dobro da razmislimo o ovome. Stvorili smo niz prilika, što govori da smo kvalitetan tim. Sad je sve jasno, moramo dobiti obe utakmice da bismo prošli dalje”, kaže Ibrahim Afelaj.
Kapiten holandske reprezentacije Mark van Bomel je takođe ostao bez teksta.
"Primili smo gol iz jedine opasne akcije koju su Danci napravili na večerašnjoj utakmici. Stvarno sam ostao bez teksta, jer su ovi bodovi bili zaista važni", rekao je igrač sredine terena Holandije Mark van Bomel.
Nakon primljenog pogotka, "lale" su napravile nekoliko dobrih prilika za gol, ali Arjen Roben i Van Persi nisu bili precizni.
"Barem pet stopostotnih šansi smo propustili, jednom čak pogodili i stativu. To je previše promašenih prilika", dodao je Van Bomel.
Rafael van der Vart je ušao u drugom poluvremenu, a iz objektivnih razloga zakasnio je sa ulaskom dobra dva minuta.
“Bešika mi se napunila i morao sam da mokrim, šta ću. Imao sam i ja neke šanse u finišu, ali ih nisam iskoristio. Teško mi je da sudim o prve dve trećine utakmice, jer sam bio na klupi, ali globalno mislim da smo previše igrali na duge lopte, što nije donelo rezultat”, rekao je Rafael van der Vart.
Dok su Holanđani tugovali, Danci su slavili
Cela nacija je ostala šokirana, od ulica Amsterdama do medija. Preovladava mišljenje da su potpuno podbacili igrači na desnoj strani - Van der Vil i Roben, uz užasno drugo poluvreme Van Persija, koje je sigurno pogodilo i trećinu učesnika naše Fantasy igre, koji su ga izabrali (ubedljivo najčešće biran igrač).
Igra holandskog tima ocenjivana je kao prosečna i daleko slabija od one koju isti igrači prikazuju u klubovima. Komentatori nacionalne televizije isticali su da je sparno vreme mnogo smetalo njihovim igračima i bili iznenađeni kako su se u istim uslovima snalazili nordijski rivali.
Svi su zajednički isticali briljantnu partiju Veslija Snajdera, koji je zaista delio lopte na neverovatan način, ali su njegovi saigrači nekako nalazili način da svaku šansu upropaste.
Danci su pobedili sa 1:0, a strelac jedinog gola Kron-Deli rekao je da je to poseban pogodak za njega.
Gulit podržava napuštanje utakmice u slučaju rasizma
Gulit podržava napuštanje utakmice u slučaju rasizma
Beta/AP |
Legendarni holandski fudbaler Rud Gulit rekeo je danas da se ne slaže sa predsednikom Evropske fudbalske federacije (UEFA) Mišelom Platinijem da tamnoputi fudbaler koji zbog rasističkih uvreda tokom Evropskog prvenstva napuste teren budu sankcionisani žutim kartonom.
Šampionat Evrope u fudbalu u Poljskoj i Ukrajini počinje, a postoje bojazni da će navijači tokom turnira vređati tamnopute fudbalere.
Prvu neprijatnost doživeli su Holanđani kada je tokom treninga u Krakovu nekoliko navijača sa tribina oponašalo zvuke majmuna.
Neki tamnoputi fudbaleri, poput napadača Italije Marija Balotelija, rekli su da će u slučaju rasističkih uzvika napustiti igralište.
UEFA je savetovala igračima da ne preduzimaju korake van pravila igre jer će biti sankcionisani žutim kartonima, i obećala da će naći načina da osujeti rasističke ispade.
Gulit, koji je bio šampion Evrope sa Holandijom 1988, smatra da bi igrače, ukoliko se odluče da napuste teren, trebalo razumeti i podržati, a ne sankcionisati žutim kartonom.
Fudbaleri Nemačke pobedili su Portugal sa 1:0 (0:0) u drugoj utakmici prvog kola B grupe Evropskog prvenstva.
Odlučujući gol postigao je Mario Gomes u 74. minutu, kada je iskoristio centaršut Kedire i glavom matirao Patrisija. Utakmica u Lavovu bila je veoma tvrda, sa malo šansi, a najbolju šansu za izjednačenje Portugal je propustio u završnici preko Varele. Prethodno, Pepe je u finišu prvog poluvremena pogodio prečku. U prvom meču dana Danska je takođe sa 1:0 bila bolja od Holandije. Portugalci su nešto povučenije počeli meč, ali ni Nemci na početku nisu uspeli da povežu nekoliko smislenih dodavanja, pa su sve akcije oba tima uglavnom završavane pred kaznenim prostorom protivničke ekipe.
Jedino vredno spomena u prvih 15-ak meča bio je pokušaj Podolskog koji je uhvatio golman Patrisio, kao i bespotreban start Poštige nad golmanom Nojerom zbog kojeg je dobio žuti karton.
Nemačka je bila za nijansu bolja, ali njeni napadi bili su nekarakteristično spori i jalovi – izdvaja se jedino pokušaj Podolskog, koji je u 30. minutu iz solidne pozicije šutirao iznad gola.
Portugalci su u retkim pokušajima kontri uglavnom slali loptu na levu stranu, ali je Boateng uz pomoć saigrača uspevao da zaustavi Ronalda.
U 40. minutu Nemačka je imala novu šansu, posle niza neplaniranih poteza lopta se uz mnogo sreće odbila do Gomesa, ali on šutira pored gola sa desetak metara iskosa sa desne strane.
Pravu uspavanku u Lavovu prekinula je velika šansa Pepea u 45. minutu – štoper Reala je posle kornera primio loptu i šutirao, a Nemci su imali sreće jer je lopta od prečke pala na gol-liniju i odbila se u polje.
Za razliku od prvog dela igre, Portugalci su u drugom poluvremenu zaigrali za nijansu ofanzivnije, nekoliko puta su pokušali sa distance, a slične pokušaje imali su i ‘panceri’ na drugoj strani.
U 64. minutu Mutinjo je proigrao Ronalda, koji nije šutirao iz prve, što je bilo dovoljno da Boateng dotrči i izbije loptu klizećim startom.
Delovalo je kao da obe ekipe mogu da igraju još tri utakmice bez gola, a onda je u 74. minutu ‘eksplodirao’ deo tribina sa nemačkim navijačima – Kedira je centrirao sa desne strane, a Mario Gomes umakao je čuvarima i glavom je smestio loptu u levi ugao gola Ruija Patrisija (1:0).
Posle primljenog gola, Portugal je morao da krene ofanzivnije ka golu Nemačke, ali ekipa Joakima Leva bila je veoma koncentrisana u odbrani. Ipak, u 84. minutu malo sreće nedostajalo je da Portugalci stignu do izjednačenja – Nani je nameravao da centrira sa desne strane, Nojer je loše procenio let lopte, a ona se od prečke odbila iza gola.
Pet minuta kasnije Portugal je bio najbliži izjednačenju posle akcije dvojice rezervista – Oliveira je odlično primio loptu i zagradio se, zatim ju je po zemlji poslao na drugu stranu, a Varela nije iskoristio kiks Lama jer je Nojer na vreme istrčao i odbranio njegov šut.
Do kraja je Portugal imao još jednu šansu, ali je Badštuber izblokirao udarac Nanija posle dodavanja Ronalda.
Kapiten Nemačke reprezentacije Filip Lam rekao je posle trijumfa nad Portugalom od 1:0 da je bilo veoma važno startovati pobedom na EP.
Fudbaleri Nemačke pobedili su Portugal u drugoj utakmici prvog kola B grupe EP. „Bilo je veoma važno započeti prvenstvo pobedom. Bili smo bolji tim tokom prvog poluvremena i imali smo više šansi iako je Pepe pogađao stative. U drugom poluvremenu morali smo da se pomučimo i na kraju smo imali više sreće, ali sreća i jeste ono što vam treba da bi pobeđivali u ovakvim mečevima“, rekao je Lam. Selektor fudbalske reprezentacije Nemačke Joakim Levizjavio je da je zadovoljan kako su njegovi izabranici odigrali.
„Zadovoljan sam nstupom mog tima. Pobedili smo 1:0 i to je najvažnije. Bili smo malo pod pritiskom kada smo čuli za poraz Holandije, ali to je normalno. Znali smo da bi nam poraz doneo mnogo problema“, rekao je Lev.
Odbrambeni igrač pancera Mats Humels rekao je da je zadovoljan ishodom utakmice i što je Nemačka započela takmičenje pobedom.
„Sada imamo dobru poziciju u ovoj teškoj grupi“, kaže Humels.
strelac odlučujućeg pogotka Mario Gomes zahvalio se selektoru na ukazanom poverenju.
"Dragio mi je što mi je selektor ukazao poverenje. Imao sam dobar predosećej još od prvog dana kada smo došli ovde. Sada sam bio prilici da opravdam očekivanja", zaključio je Gomes
UEFA je optužila Fudbalski savez Rusije zbog nedoličnog ponašanja ruskih navijača koji su snimljeni kako se tuku sa redarima na stadionu posle utakmice EP.
UEFA je saopštila da traži još dokaza da istraži navode o pogrdnim povicima fudbalerima Češke tokom utakmice u Vroclavu u petak, u kojoj je Rusija pobedila sa 4:1.
Antirasistički posmatrači koje je UEFA postavila javili su da su navijači verbalno napali defanzivca Češke Teodora Gebre Selasija, koji je crn.
"Postupak je pokrenut zbog dogadjaja za vreme i posle utakmice prvog kola na EP protiv Češke. Radi se o nasilničkom ponašanju, upotrebi pirotehničkih sredstava i korišćenju zabranjenih transparenata", saopštila je UEFA.
UEFA je objavila da će njena disciplinska komisija u sredu pregledati slučaj protiv Rusije.
Lev bek reprezentacije Češke Teodor Gebre Selasije potvrdio je da su ga ruski navijači vređali na rasnoj osnovi tokom utakmice sa Rusijom.
Beta
Češka je u prvom kolu grupe A izgubila od Rusije sa 4:1, a Gebre Selasije nije podneo zvaničnu žalbu disciplinskim organima UEFA. "Vređali su me i ranije. Čuo sam uzvike sa tribinima, ali ne želim da razmišljam o tome, nije bilo ništa ekstremno. Spremam se za narednu utakmicu na prvenstvu", rekao je tamnoputi fudbaler reprezentacije Češke. Teodorov otac je Etiopljanin, dok mu je majka Čehinja. Teodor je rođen u Pragu i za reprezentaciju Češke je do sada igrao na 11 utakmica. Njegova mlađa sestra Ana je reprezentativka Češke u rukometu.
Nakon što je početak EP potvrdio očekivanja oko mogućih rasističkih ispada s tribina, kapiten Engleske Stiven Džerard poslao je jasnu poruku.
"Razgovarali smo o tom problemu i ako se dogodi takav scenario odmah ćemo prekinuti s igrom i razgovarati sa sudijom šta dalje", koji predvodi tim sa devet tamnoputih fudbalera.
Holanđani su imali problema s dobacivanjem grupe rasista, a potom se na meti grupe "navijača" iz dela tribine s ruskim navijačima našao defanzivac Čeha, poreklom iz Etiopije, Teodor Gebre Selasije.
U ponedeljak će u Donjecku igrati Engleska i Francuska, selekcije u kojima pretežno igraju tamnoputi igrači. U slučaju da se dogode rasistički povici s tribina kapiten Engleza najavio je svoje poteze kako bi saigrače zaštitio od uvreda.
Podržao ga je i legendarni vezista Holanije Rud Gulit koji je bio deo ekipe koja je postal prvak Evrope 1988. godine.
"Igrači ne smeju da ćute o tome kao što je to bio slučaj u vreme dok sam ja igrao", rekao je Gulit.
Prašinu je po tom pitanju podigla i izjava predsjednika UEFA Mišela Platinija koji je komentirišući najavu italijanskog napadača Marija Balotelija da će u slučaju rasizma napustiti teren, poručio da će zbog toga biti kažnjen žutim kartonom.
S njim se nije složio britanski političar Daglas Aleksander koji je zatražio oštru reakciju kapitena "Gordog Albiona" ukoliko dođe do vređanja na rasnoj osnovi.
"Ako se engleski fudbaleri odluče da napuste teren ja ih podržavam u tome, i svi bi trebalo da ih podržimo", izjavio je Aleksander.
Selektor Engleza Roj Hodžson priprema svoje igrače i za moguću ružnu sliku na tribinama.
"Kada dođete u neku zemlju koja ima određenih problema onda morate biti spremni na tako nešto. Koliko god to bilo nesrećno, mi ćemo biti spremni i na taj tip uvreda", istakao je Hodžson.
Dvoje ruskih navijača kažnjeno je dvogodišnjom zabranom prisustva fudbalskim utakmicama u Poljskoj.
Beta
Jedna Ruskinja i jedan Rus ignorisali su zahteve pripadnika obezbeđenja za vreme utakmice Rusija - Češka u prvom kolu A grupe. "Sud u Vroclavu izrekao je kaznu 27-godišnjem muškarcu i 41-godišnjoj ženi", potvrdio je potparol policije, dodajući da će morati da plate i novčanu kaznu od 460 evra. Još četvorica navijača Rusije starosti oko 25 godina godina terete se da su učestvovali u tuči u petak u jednom restoranu u Vroclavu, a policija je objavila fotografije šestorice ruskih navijača u vezi sa napadom na poljske stjuardese-volontere u tom gradu.
Evropska fudbalska unija (UEFA) već je pokrenula disciplinski postupak protiv Rusije zbog incidentnog ponašanja njenih navijača.
Predsednik Ruske fudbalske federacije Sergej Fursenko rekao je da će sve učiniti kako bi se sprečilo nasilje i pozvao navijače da ne sramote svoju zemlju.