Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Enigma

Enigma_loveRC.jpg

Mesto Nemačka, Španija
Žanr
Ambijentalna muzika, Elektronika, Dauntempo
Aktivni period
1990 -
Članovi Mihaj Krecu
Endru Donalds

Enigma (engl. Enigma) je nemački muzički projekat koji su osnovali Mihaj Krecu, Frenk Peterson i David Fajerštajn 1990. godine. Krecu je prvih godina bio glavni kompozitor i producent projekta. Na kasnijim albumima bitan doprinos u komponovanju i produkciji dao je Jens Gad, nemački producent i muzičar.

Enigma je do sada izdala sedam albuma, od kojih je najprodavaniji, "MCMXC a.D.", prodat u više od 16 miliona primeraka.

Istorijat


Pre nastanka Enigme, Krecu je već uveliko bio u muzičkim vodama. Učestvovao je u nekoliko projekata sa raznim muzičarima, izdao nekoliko albuma pod svojim imenom, ali ni jedan od ovih projekata nije postigao značajniji uspeh. Takođe je radio kao producent, između ostalih, producirao je albume svoje tadašnje supruge Sandre.

U decembru 1990. nakon nekoliko meseci rada, konačno izlazi album "MCMXC a.D.", koji je do danas prodat u više od 16 miliona primeraka i primio velika priznanja širom sveta. Prvi singl sa albuma "Sadeness (Part I)" doneo je Enigmi prvi veliki komercijalni uspeh kombinujući crkveno horsko pevanje, šakuhači frulu po kojoj je Enigma danas jako prepoznatljiva, erotske uzdahe i naracije sa dens ritmom. Krecu je bio skeptik po pitanju uspeha ovog albuma, pa je album potpisao pod pseudonimom Curly M.C. Van očekivanja, album je već prvim singlom bio dobro prihvaćen u svim krajevima sveta.

1993. izdat je drugi album "The Cross of Changes", koji je u prvih godinu dana prodat u oko 6 miliona kopija. Pored toga što su ova dva albuma već donela veliki uspeh projektu, Krecu je morao na suđenje zbog korišćenja semplova na koje nije polagao autorska prava.

1996. Krecuov plan je bio da treći album bude "dete" prva dva albuma. Tako su na albumu "Le Roi Est Mort, Vive Le Roi!", kombinovani crkveni horovi sa prvog albuma sa tribalnim i narodnim zvucima sa drugog, na jedan malo moderniji, futuristički način. Iako je album stvaran pod velikim uticajem prethodna dva, njegov uspeh je bio znatno manji. Kao proizvod toga, izdata su samo dva od planirana tri singla, "Beyond the Invisible" i "T.N.T. for the Brain".

1998. album "Le Roi Est Mort, Vive Le Roi!" nominovan je za najbolji album novog doba na dodeli Gremi nagrada.

2000. "The Screen Behind the Mirror" donosi nešto noviji pristup. Na albumu se po prvi put u rad uključuju Rut-An Bojl (Ruth-Ann Boyle), i Endru Donalds (Andru Donalds). Novitet na albumu je korišćenje semplova poznatih klasičnih dela, sto se u Enigmi do tada nije pojavljivalo. Tako su se na albumu na čak četiri pesme našli delovi iz Karl Orfove (Carl Orff) kantate "Karmina Burana", a pesma "Modern Crusaders" završava melodijom iz Bahove "Tokate i fuge u D-molu". Takođe, na albumu je radio i Jens Gad kao gitarista.

2001. Izlazi kompilacija "Love Sensuality Devotion: The Greatest Hits" i kolekcija remiksa "Love Sensuality Devotion: The Remix Collection". Zajedno sa kompilacijom izašao je i singl "Turn Around" kojim je, kako Krecu smatra, obeležena prva faza projekta.

2003. godina se smatra godinom preokreta za projekat. Izašao je novi album, "Voyageur", koji je dao novi pečat projektu, i oznatno se odaljio od onoga što je predstavljalo Enigmu prethodnu deceniju i po. Na albumu gotovo ne pojavljuje ništa od onoga što je bilo karakteristično za ranije albume. Ona transformacija zvuka koja se već mogla osetiti na albumu iz 2000. godine, sada je dovedena do kraja. Horovi i šakuhači frula su potpuno potisnuti iz kompozicija. Sve ovo je negativno uticalo na veliki broj ljubitelja ovog benda, što se odrazilo i na prodaju.

Povodom petnaestogodišnjice projekta, objavljeno je ograničeno specijalno izdanje "Fifteen Years", na kom se našlo osam diskova; svi prethodni albumi (ukupno pet), DVD "Remember the Future", bonus CD "The Dusted Variations", i budući singl "hello and Welcome".

26. septembra 2006. izdat je šesti album "A Posteriori", koji, kao ni "Voyageur" nije imao mnogo sličnosti sa prva četiri albuma. Muzika je mnogo više pop orijentisana, sa uticajima modernih elektro pop i tehno žanrova.

19. septembra 2008. izlazi sedmi album "Seven Lives, Many Faces", koji je fuzija svih prethodnih Enigma albuma, sa mnogo novih primesa u zvuku, što se moglo i očekivati. Prvi singl sa albuma, "Seven Lives", kombinuje elemente klasične muzike sa modernim ritam i bas sekcijama.


Uticaj


Nakon prvih par izdanja Enigme, na muzičkoj sceni se već počeo kreirati pravac koji je pratio ovu vrstu muzike, često nazivanu "Enigmatična muzika".

Projekti Gregorijan i Era su među značajnijim grupama koje su intenzivno koristile gregorijansko pevanje u svojim pesmama. Zajedno sa Enigmom, Dip Forest (engl. Deep Forest) se smatra značajnijim bendom u smislu uvođenja tribalnog i narodnog pevanja u modernu muziku. Akilea (engl. Achillea), projekat Jens Gada, dugogodišnjeg Krecuovog saradnika, poseduje sličnu atmosferu, ali ima ženski glavni vokal, koji je na svakom albumu drugačiji, i na drugom jeziku.


Diskografija



  • 1990: MCMXC a.D.
  • 1993: The Cross of Changes
  • 1996: Le Roi Est Mort, Vive Le Roi!
  • 2000: The Screen Behind the Mirror
  • 2001: LSD- Love, Sensuality and Devotion
  • 2003: Voyageur
  • 2006: A Posteriori
  • 2008: Seven Lives Many Faces
Izvor: Vikipedija






 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top