Šta je novo?

ENGLESKI KRATKODLAKI PTIČAR - POINTER (Pointer)

  • Začetnik teme dasyy
  • Datum pokretanja
dasyy

dasyy

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
34
Matična zemlja: Velika Britanija

Podrijetlo: Prema najvjerovatnijoj hipotezi pointer je nastao križanjem taljinskog kratkodlakog ptičara, engleskog lisičara (foxhound), bulterijera, hrta, setera i buldoga. Upravo nevjerovatni koktel koji je dao odličan proizvod. Moderan tip ipak postoji samo 140 godina.

Opis: Atletske građe tijela s dugim mišićima, snažan i okretan. Pointer je visok od 62,5 do 67,5 cm, ženke od 60 do 65 cm. Težina: od 20 do 30 kg. Prekrasna glava izražava odvažnosti i inteligenciju; gledan s profila, njuška se zantno izdiže iznad vodoravne linije nosnog hrpta. Gornje usnice su obilne, ali ne i ovješene. Oči su boje lješnjaka ili smeđe (u skladu s bojom dlake); uši su srednje duljine, priljubljene uz glavu. Rep je debeo pri korijenu, sužuje se prema vrhu; prednje noge su ravne i čvrste. Dlaka je fina, kratka, tvrda, lijepo raspoređena, sjajna, bez resa. Boja dlake: bijela sa žutom poput limuna, bijela i narančasta, bijela i boja jetre, bijela i crna, ali se prihvaćaju i jednobojni i trobojni. Njuška mora biti iste boje kao i tamne mrlje.

Narav: Plemenit, strpljiv s djecom, privržen, inteligentan, čist, strastven lovac. U kući je miran, pametan, prilagođuje se svakoj situaciji. Laje na sumnjive zvukove, ali nije pas čuvar.

Korištenje: Njegovo ime potječe od engleske riječi >>to point<<, uperiti, i to je njegov stav pred divljači, kad munjevito stane. Pointerovo stajanje je uvijek spektakularno. Neumoran, poslušan, izvanrednog njuha, najviše se koristi u lovu na pernatu divljač (šljuke, prepelice, fazani) ali se prilagođuje i svakoj drugoj vrsti lova.

Hrana: U vrijeme lova pointeru se dnevno daje 350 do 400 g mesa, sitno narezanog kuhanog ili sirovog, uz dodatak riže, povrća i, po uputi veterinara, vitamina. U vrijeme nerada količina se smanjuje kako se pas ne bi ugojio.

Izvor: Sve o psima
 

Prilozi

Poslednja izmena od urednika:
Top